Kratke zhrnutie k strelam MJG, ktore som spominal par stran dozadu. Okrem dvoch kusov, ktore som uz spomenul predtym, som zatial ulovil 12ks ciernej, vypovedna hodnota pomerne mala, pretoze na komoru som strelil len 4 kusy, ktore aj tak zostali na nastrele. Dvakrat prestrelena lopatka, poskodenie podla konecneho spotrebitela diviny zanedbatelne. Dva kusy strelene sikmo cez komoru, divina prakticky bez poskodenia. Vystrel mal vzdy velkost ako hrubsi chlapsky palec. Ostatne kusy strelene na hlavu alebo na krk, samozrejme na nastrele... Vsetka cierna bola velkostou max. do 80kg a strelena do 100 metrov. Tie zasahy na hlavu a krk su vysledkom toho, ze clovek je zvyknuty na pomalsiu strelu a to predsadenie, ktore je zafixovane v hlave, posuva zasah niekedy az prilis dopredu...
Jedna liska strelena na krk v behu, vzdialenost cca. 70 metrov. Vstrel maly, strela zachytila stavce, ale klasicka explozia lisky po zasahu velkym kalibrom sa tentokrat nekonala, vystrel mal velkost cca. 5-6cm. Aj to bola skor len roztrhnuta koza na krku.
Dva kusy sika hola, obidve strelene za lopatku. Intenzivne farbenie u oboch ("....vole, to je kropáč..."), prvy kus odbehol z nastrelu cca. 25 metrov pricom len velmi slabo zaznacil zasah. Druhy kus odisiel tak mozno do 10 metrov, vyrazne znacenie zasahu. Za poskodenie by sa dali oznacit prestrelene rebra

inak vsetko v poriadku. Vystrel znovu vo velkosti hrubsieho palca.
Budem s nimi pokracovat aj v dalsej sezone, zatial mozem doporucit.
Doplnim nejake fotky, ked ich stiahnem z telefonu a fotaku.
Add. citat nizsie: Rakusak ma nejake vlhke sny, vylieci ho z toho prvy alpsky vetrik... Aj ta najlepsia strela v kal. 9,3mm z pohladu bal. koeficientu nie je v reale ziaden zazrak (Accubond ma deklarovany BC G1= 0.494, avsak ked vidim ake obrovske odchylky nameral B. Litz pri Nosler AB-LR, tak sa domnievam, ze tak budu nadsadene aj ostatne typy...), nehovoriac este o monolite, ktory sa z biedou dostane na nejakych BC G1= 0.328. Silnejsi zavan vetra a adieu kamzik na tristo metrov... Proste to mal dotycny tak "trochu" dopletene. Kalibre 6,5mm alebo 7mm ponukaju taku vetruodolnost, k akej sa 9,3mm jednoducho ani nepriblizi. Ano, s 9,3mm nie je problem vystrelit aj dalej, akurat na to musia byt poveternostne podmienky. V silnejsom a premenlivom vetre prichadza neprijemne vytriezvenie este skor ako by clovek cakal.
tibi1 píše: ... som videl nejakeho fritza na lovu kamzikov v Rumunsku a po nejakych kecoch a mojom chabom preklade tvrdil ze "berger" raze typu 6mmFreres a im podobne plochodrazniky su v podstage v jeho ponimani zastarale resp neopodstatnene jak z hladiska prierez zatazenia tak odolnosti na velke poveternost vykyvu v tomto prostredi ...s tymto vraj sa dal robit dojem cca pred 30rokmi ale teraz odhliadnuc od tazkych zbrani s magnum zaverom pre lov v horach bez spatneho razu...vsadil na overenu 9.3mauser s novymi monolitmi ktore sa vdaka priemeru strely a v tejto vahe i ustovke rovnajucej sa niektorym magnum razam a balistikou ako napr. 243w pri poplatkovom love stava bezkonkurencnou....skratka nezaujima ho vietor dazd sneh....do 300m ...to posadi tesne na lopatku a vysledok je zaruceny po kazdej stranke...