Africký mor prasat

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od msoukup »

No, já to vidím asi takhle. Legislativní rámec, ve kterém se pohybuje SVS, je tvořen vyhláškou č. 202/2004 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání afrického moru prasat, kde specificky par. 15 a 16 definují postupy SVS pro populaci prasete divokého. Tato vyhláška z roku 2004 vycházela z tehdejších znalostí, které ne zrovna aktuálně zahrnovaly současnou situaci a zkušenosti s eradikací AMP v populaci divokých prasat, protože se jednalo o eradikaci zejména v hospodářských chovech a v případě transkontinentálního přenosu do oblasti Karibiku a Jižní Ameriky platí, že zástupce prasatovitých (čeled Suidae) v této oblasti, tedy dva druhy pekari rodu Thayassu nejsou vnímavá vůči AMP, takže zkušenosti u populace divočáků veškeré žádné. Nicméně je platná. Dále pak oprávnění SVS představuje zák. 166/1999 Sb. ze dne 13. července 1999 o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon). Tyto dva právní předpisy shrnují vše, k čemu je SVS oprávněna. Současná podoba MVO, tak jak byla vyhlášena je podle mě v rozporu s legislativním rámcem. Samozřejmě při použití zdravého selského rozumu asi nikdo, kdo se v problematice orientuje, nebude mít námitky proti logice opatření vyhlášené v MVO, nicméně jak už hezky napsal Dalas, soudruzi mají asi trochu bordel v kompetencích. SVS není podle mého názoru oprávněna měnit zakázané způsoby lovu a nařizovat snížení denzity populace. Toto je naopak zcela v gesci SSM. Konkrétně - 1) snížení denzity populace = par. 39 Zák. 449/2001, Snížení stavů zvěře a zrušení jeho chovu, 2) Zakázané způsoby lovu - par. 45 Zák. 449/2001, Zakázané způsoby lovu, odst. 2. Podle mého názoru toto mělo být vyhlášeno SSM.
Praktický dopad právní stránky věci je pak v tom, že pro "šetřílky bachyní" současná podoba MVO představuje diskutabilní formu vyhlášení a v případě sankcí to asi právník u soudu rozcupuje. Stejně tak sci-fi scénáře jak SVS kontroluje povolenky a co je na nich napsáno, SVS k tomu nemá sebemenší oprávnění. A že v honitbách šetřílků nějaký ten právník bude, o tom nepochybuji :-).
Takže SSM by k tomu měla asi přistoupit čelem, páč k tomu tam je :-).
Pokud by pak někoho z PT vážených čtenářů zajímalo doporučení EFSA k eradikaci nákazy z roku 2014, tak zde:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3616
a aktuální informace Pobaltí/Polsko 2017 zde:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4732
MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Onďa
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 230
Registrován: pon 01.2.2010, 15:26
Bydliště: Brno

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Onďa »

Svět myslivosti rozbíhá tématickej web, zatím to ještě není plně funkční, ale mrknout se tam už můžete.
www.africkymorprasat.cz

ad zašetřování: Myslím, že docela výstižně to pro ty méně chápavé shrnul Janota - teď ještě můžete být lovci, pak budete už jen asanační četa (byť nepoužil tak expresivní formulaci) Viz zde http://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Ak ... ch-rukou-M
ZP 47 16/70 Savage Axis 30-06
Marcus.das
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 146
Registrován: pon 28.1.2013, 9:15
Bydliště: Okres Nový Jičín

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Marcus.das »

Kolegové, pokud dovolíte, odbočil bych od té teoriticko-praktické roviny do konkrétní praxe. Ve všech těch nařízeních jsem se úspěšně ztratil-prosím, nekamenujte mě za následující dotazy.
Lovím v honitbě v v oblasti s intenzivním odlovem, tzv.nárazníkové zoně, jaký má být tedy postup zpracování uloveného kusu černé zvěře?
Můžu provádět vývrh ještě v terénu a nepoživatelné vnitřnosti sbalit s sebou nebo musím vývrh provést až jinde-může to být doma blízko oběktu s domacím chovem prasete domácího, či nesmí? Jak by měl vypadat transport uloveného kusu vzhledem k možné kontaminaci?
Pokud se mi povede odebrat vzorek krve, kolik ho má být a jak s ním dále nakládat (teplota, do čeho krev umístit-klasická vzorkovnice) ?
Pokud vzorek krve neodeberu, namísto toho odeberu vzorek sleziny/plic/mízní uzlinu, sepatátně umístím do nekontaminovaného sáčku/vzorkovnice, zalepím/zatavím a doručím na "pobočku" SVS s patřičnou žádostí, za jak dlouho můžu výsledek a v jaké formě výsledek bude (mail, telefon, pošta??) ?
Kde mám během čekání na výsledek testů umístit zvěřinu a jak s ní během toho nakládat? Stačí ji umístit klasicky do chladu nebo je třeba zavést nějaká další opatření, případně jaká? Je možné zvěřinu zpracovat (vykostit a naporcovat na menší části) a ty pak držet separátně až do doby příchodu výsledku? Jedná se mi o to, abych nemusel jet jednou do kafilérie s vnitřnostmi a podruhé s kostmi, škárou, ...
Pokud vykoštění a další zpracování před obdržením výsledku možné není, je v případě obdržení negativního výsledku nutné tyto produkty (kosti, lebky, škára,...) odevdat "osobě oprávněné k nakládání s vedlejšími živočišnými produkty" nebo s ními můžu nakládat jinak? Pokud ano, jak?
Můj poslední dotaz míří na motivační/kompenzační příspěvek, o kterém jsem se dozvídal zatím jen z médií-je opravdu tento příspěvek vyplácen? Pokud ano, komu, jak a za jakých podmínek?


Díky za každou rozumnou radu:)
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Lotr »

Sakra chlapi do třetice a naposledy: SVS nemění zakázané způsoby lovu a SSM nebude nic povolovat podle § 39 a 45 zákona o myslivosti. MVO jde zcela mimo nás, mimo státní správu myslivosti. Kdyby do MVO SVS ČR napsala, že je povolána armáda a bude ta prasata mlátit březovejma košťatama, budete dál psát o tom, že je to v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a výroba košťat v rozporu se zákonem o lesích? SVS nebude nikomu kontrolovat povolenky, ty je vůbec nezajímají, zajímají je jen a pouze provedená opatření. Snižoval jsi stavy černé? V pořádku. Nesnižoval, pokuta. A právníci jednotlivých honiteb se mohou postavit na hlavu, tohle u soudu nerozcupuje nikdo, argumenty o tom, že to nebylo povoleno SSM, soudce a právníky SVS leda rozesmějí.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od msoukup »

Lotr - sakra a do třetice, to snad nemyslíš vážně, fakt tady chceš tvrdit, že když v rámci MVO vyhlásí SVS třeba stanné právo, zákaz vycházení, popravy zajatců, povinnost udržovat zatemnění, tak je to OK? SVS mění zakázané způsoby lovu! A ano, pokud do MVO SVS napíše, že armáda bude mlátit prasata březovejma košťatama, tak budu psát, že to je v rozporu s platnou legislativou. Snad proboha nečekáš, že jako myslící člověk budu nadšeně řvát "to je ale bezva, že vojclové přetáhnou čuníka koštětem". Dej mi do ruky aspoň sebemenší odkaz na právní odůvodnění současných MVO tak jak je SVS prezentuje a neustále mění. Konkrétně prosím. Ty ho nemáš a chceš tady tvrdit, že si SVS může vymyslet co chce a tomu má někdo věřit? No to nesvědčí zrovna o velké úrovni SSM. Snad sakra na té SSM potažmo MZe máte nějaký právní odbor atd., a ta prezentace absolutní rezistence SSM proti tomu cokoliv učinit, to je taky míněno vážně? My prostě neuděláme a nebudeme dělat nic!!!! Tak jako jsme to neudělali během předchozích x let!!!! Nás se to netýká! A na tom si budeme po úřednicku trvat za každou cenu. Já si v žádném případě nečiním nárok na nějakou svatou pravdu, je to můj subjektivní výklad. Ale od "goverment authorities" bych čekal jasné vysvětlení (pokud se tedy mýlím). A prosím neber to nějak osobně nebo ad hominem, zopakuji to znovu, každý se zdravým rozumem chápe, že v této situaci se hledají řešení. Ale na druhou stranu by to asi mělo být uděláno v kontextu práva a pořádku, v souladu s legislativou, na základě aktuálních poznatků atd. bla bla bla bla.
MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od msoukup »

Lotr - omlouvám se, ještě se k tomu vrátím, ale tohle zas ani já neberu ani smykem, opravdu si myslíš, že někdo neprokáže, že se snažil snižovat stavy černé? Naprostá většina honiteb jede na par. 36, vyjádření SSM k možnosti lovit spárkatou, která není v honitbě normována, protože málokdo dá dohromady 1000 souvislých ha lesa. Takže milá SVS, požádali jsme, lovilli jsme po vyjádřní SSM jak se dalo. Co chcete víc. Dokonce si představte soudruzi veterináři, že se nás SSM pokoušela limitovat, protože ve vyjádření uváděla počet ks nebo pohlaví, což je v rozporu s dikcí zákona. No nejsou ti eSeSMani divný? A to že SSM se často vyjadřovala k par 36 tímto způsobem, to je fakt (osobní zkušenost nejen moje). Ti, co mají černou normovanou, jedou podle plánu. Takže snižovali.
A teď mi tu zkus uvést příslušné právní normy, podle kterých je SVS oprávněna tohle kontrolovat (nebyla to náhodou celou dobu povinnost SSM vyplývajíc ze zákona? - par. 36, odst. 4, par. 58-71/449/2001). MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Zbrojovák »

Marcus.das píše:Kolegové, pokud dovolíte, odbočil bych od té teoriticko-praktické roviny do konkrétní praxe. Ve všech těch nařízeních jsem se úspěšně ztratil-prosím, nekamenujte mě za následující dotazy.
Lovím v honitbě v v oblasti s intenzivním odlovem, tzv.nárazníkové zoně, jaký má být tedy postup zpracování uloveného kusu černé zvěře?
Můžu provádět vývrh ještě v terénu a nepoživatelné vnitřnosti sbalit s sebou nebo musím vývrh provést až jinde-může to být doma blízko oběktu s domacím chovem prasete domácího, či nesmí? Jak by měl vypadat transport uloveného kusu vzhledem k možné kontaminaci?
Pokud se mi povede odebrat vzorek krve, kolik ho má být a jak s ním dále nakládat (teplota, do čeho krev umístit-klasická vzorkovnice) ?
Pokud vzorek krve neodeberu, namísto toho odeberu vzorek sleziny/plic/mízní uzlinu, sepatátně umístím do nekontaminovaného sáčku/vzorkovnice, zalepím/zatavím a doručím na "pobočku" SVS s patřičnou žádostí, za jak dlouho můžu výsledek a v jaké formě výsledek bude (mail, telefon, pošta??) ?
Kde mám během čekání na výsledek testů umístit zvěřinu a jak s ní během toho nakládat? Stačí ji umístit klasicky do chladu nebo je třeba zavést nějaká další opatření, případně jaká? Je možné zvěřinu zpracovat (vykostit a naporcovat na menší části) a ty pak držet separátně až do doby příchodu výsledku? Jedná se mi o to, abych nemusel jet jednou do kafilérie s vnitřnostmi a podruhé s kostmi, škárou, ...
Pokud vykoštění a další zpracování před obdržením výsledku možné není, je v případě obdržení negativního výsledku nutné tyto produkty (kosti, lebky, škára,...) odevdat "osobě oprávněné k nakládání s vedlejšími živočišnými produkty" nebo s ními můžu nakládat jinak? Pokud ano, jak?
Můj poslední dotaz míří na motivační/kompenzační příspěvek, o kterém jsem se dozvídal zatím jen z médií-je opravdu tento příspěvek vyplácen? Pokud ano, komu, jak a za jakých podmínek?


Díky za každou rozumnou radu:)
tyto detailní odpovědi by ti měl poskytnout tvůj MH - neb ten je proškolen případně instruován okresní vet. správou - podle toho jaké info jsem dostal, na barvu jsou speciální ampule, pokud nejde vzít nebo nejsou, tak se berou vzorky dle nařízení, velikostně obdobně jako u vzorků na trichinelu, vývrh nikdo postup nespecifikoval, ale jelikož ho beru s sebou, nechávám kus nevyvržený, vyvrhuju na určeném místě - to je moje verze, přísnější opatření budou uvnitř 1.zóny kde se bude moct zanedlouho lovit - kus tahat na plachtě, nebo spec. určené vaně, dekontaminovat pak vše i po nástřelovou barvu zřejmě vápnem, ke kusu jít pouze v gumákách, a spec. hadrech, zase dekontaminovat atd. - ty opatření prý už visí na stránkách svs, postřehy z prvních školení
v zóně 2. intenzivního lovu je to volnější zatím, zvěřinu zpracuješ co pude, zamrazíš normál, všechen odpad do kafilérky. čekáš na výsledek - pokud bude pozitiv, teprve je zle, vše co máš odevzdáš do kafilérky a zřejmě pak se vydá detailní stanovisko - předpokládám pak že by se zóna 1 rozšířila a vše co se uloví se bude ukládat do sběrných boxů na oblast a ty pak do kafilérky.
To jsou zatím mé postřehy z praxe. zástřelné se vyplácí zpětně od 14.7.17, na OVS sepíšeš žádost, stejně tak můžeš na žádosti požadovat MZe o proplacení nákladů na kafilérku a odvoz, pytle či co - na ten odpad. máš na to ale 6týdnů max.
zástřelné je 1000kč za ulovený kus černé v zóně 2.

zde mapa odlovů https://www.svscr.cz/amp-mapy/ střelilo se od 17.7. 522ks černé v zóně 2 (zóna 1 zatím neloví)
řekl bych slušné číslo na tak malou oblast a tak krátký čas - je hezky vidět kde nejvíc a kde jsou totál hluchá místa :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od dalas »

Přesně tak. Prosím lotra nebo kohokoliv jiného, aby pokud možno uvedli citaci, zákona, paragrafu, vyhlášky, na základě kterého mohu lovit černou bez omezení věkem a využít zakázané způsoby lovu uvedené v MVO aniž bych to měl požehnáno od SSM.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vava
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 276
Registrován: stř 21.12.2011, 12:09

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od vava »

Ohledně legálnosti MVO (Mimořadné veterinární opatření) vůči OSSM (Orgán státní správy myslivosti) by podle mne bylo potřeba jít do hloubi kompetenčního zákona, ale taky to tak být nemusí. Každopádně pokud se OSSM ani MZE neozvalo, tak by to mělo být v pořádku.

Ohledně zakázaných způsobů lovu - je samozřejmé, že k některým z nich musí splnit lovec/střelec/majitel další podmínky - např. pro použití nočního vidění (a teď tím myslím zařízení na bázi noktovizoru, tudíž to co má křížek a není to digitál) musí mít ještě výjimku od PČR - k tomu nemůže žádné MVO být nadřazeno nad zákon.

Co se týká ostatních způsobů lovu, tak myslím, že všechna ostatní jsou "košer". Nicméně, jak napsal nejmenovaný činitel nám v průvodním dopise k pokynu VS, prosím používejte zdravý rozum a cit pro myslivost ... má naprosto jasně odůvodněný základ.
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od pufr »

Asi jen pro "zpestření diskuze" - k těm výše probíraným případům dlouhodobě nízkého odlovu v honitbách, kde jsou známy vysoké stavy černé jsem zaslechl jakési úvahy ze strany veterinární správy o umožnění odlovu i osobám mimo nájemce/vlastníka honitby. Údajně podobné názory padly i na úvodních setkáních se zástupci ČMMJ a dalších "subjektů". Vycházejí zřejmě z úvahy, že intenzivní odlov černé zvěře leží v současné době "na bedrech" cca 20 - 30% tuzemských myslivců a přitom mnozí z těch zbylých cca 75% by jim v tuhle chvíli (ještě-zatím) rádi s tou těžkou prací pomohli, proč tedy nezkusit tuhle "sílu" v dnešní "krizové" situaci využít.
Zajímavé je, že obdobný nápad - jakýchsi "registrovaných pomocných lovců" se údajně objevil i ze strany LČR, kde zřejmě vyvstala obava, kdo bude uklízet ty desetitisíce padlin v "honitbách vlastních" s vypovězeným nájmem či jinak nefunkčním nájemním vztahem v případě rychlého šíření AMP :?
Pufr
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od msoukup »

Zbrojovák - údaj o 522 střelených ks v zóně 2 k dnešnímu datu je jistě impozantní číslo. Jakou má vypovídací hodnotu? Existuje srovnání s lovem v loňském roce za srovnatelné období? Došlo ke zvýšení počtu odlovených ks nebo naopak k poklesu? Má SVS nebo SSM tyto údaje? Dík. MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Josef Pejchar
Nový návštěvník
Příspěvky: 49
Registrován: stř 10.9.2008, 13:50
Bydliště: Brno

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Josef Pejchar »

Ono těch 522 kusů od 17.7. do dnešního dne, tj. za týden na takovém území (zhruba 1/6 ČR) není žádný extra výsledek.

Pokud se za rok 2015-2016 ulovilo 185 000 kusů tak to znamená ulovit průměrně 500 kusů denně na celém území ČR. Za týden je to 3 500 kusů. na 1/6 území to pak vychází cca 600 ks za týden. Je fakt, že se více naloví v zimě, ale i tak je to průměrný výsledek, možná lehce nadprůměrný..
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Jiří K. »

Zbrojováku, Ty hluchá místa o ničem nesvědčí. Třeba pro okres Karviná je číslo skoro schodné jako jejich úlovek za celý rok. Jsou tam honitby na rekultivovaných haldách a jsou rádi, když ročně uloví 5 ks srnčího a 6 zajíců.Ta hustota kolem Ostravy nebo v Beskydech není zas tak vysoká. Myslím,že ve Světě Myslivosti byla teď někdy mapka kolik se kde uloví černé na 1000 ha. Ono to bude vcelku sedět. Netvrdím, že se šetřílci nenajdou. Čím dal od Zlína tím se bude špekulovat víc.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od msoukup »

To je přesně ten důvod, proč jsem se na to Zbrojováka ptal, i když silně pochybuji, že tento údaj mají ti chlapi de facto v první linii boje s AMP k dispozici. A ptal jsem se na to cíleně v kontextu toho, co tu zaznělo, tedy že SSM vlastně nehodlá nic dělat a jde to zcela mimo ní. Protože když už se někdo pasoval do role generála a zavelel dělostřelcům a kaťuším, ať pálí ze všech hlavní, tak by mě jako toho generála zajímalo, jaký má ta dělostřelba na nepřítele efektivní dopad. A pro SSM není samozřejmě žádný problém vzít data za x let dozadu (protože podle par. 36 odst. 4, Zak 449/2001 dostává pravidelné měsíční hlášení o lovu), za srovnatelné období, naházet to do excelové tabulky a promítnout lineární nebo logaritmický trend, udělat průměr za dané období (týden/den) a na základě toho říct že efektivita současných opatření je pod/nad/rovná průměrné hodnotě a průběžně vyhodnocovat efektivitu. Fakt triviální záležitost pro sekretářku. Stejně tak by aspoň těm chlapům mohli říct, hele loni jste nastříleli v červenci cca 2000 ks, aby to mělo smysl, tak teď to musíte zvednout, ale pořád by to bylo o konkrétních číslech. Stejně tak pro SVS by to byl relevantní údaj pro vyhodnocení efektivity opatření. Naprostý minimum toho co třeba SSM může udělat, ale je samozřejmě mnohem jednodušší říct, MVO - jde to mimo nás. MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Jiří K.
Zkušený diskutér
Příspěvky: 718
Registrován: čtv 17.1.2008, 6:55
Bydliště: Ostrava

Re: Africky mor prasat

Příspěvek od Jiří K. »

Inspektoráty SVS ČR ty čísla mají také pokud se nepletu a možná rychleji než SSM. Vzorky na trichinu jsou tam dřív než hlášení na SSM. Na 100% spolu komunikují, neb prováděli ještě před vypuknutím AMP kontrolu u uživatelů honiteb ohledně odevzdaných vzorků na trichinu. Podklady si vyžadovali po SSM. Pokud se nepletu tak to tu Lotr někde psal.
Odpovědět