Týrání psů v Praze :-)

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Vážení kolegové, rád bych Vás seznámil s novinkou, kterak v hlavním městysu této zemičky myslivci týrají psy :-). Kdyby uvedené kauzy nebyly k smíchu, byly by spíš k pláči, ale je to bohužel realita. Pokud by snad někdo pochyboval o věcnosti uvedených informací, tak písemné podklady jsou k dispozici u mne.
Případ 1) Ač většina z Vás mimopražských, tak si možná vzpomenete na i v časopise Myslivost a jiných veřejných sdělovacích prostředcích probíranou situaci s výskytem černé zvěře a spojenými škodami na nehonebním pozemcích v městské části Troja, kde se nachází mimo jiné Zoo, Botanická zahrada a jedná se o nehonební pozemky. Terén je to velmi složitý, svahy porostlé trnkama, ostružinami, kamený pole, rokle, zanedbané zahrádky ve stylu tzv. brownfields apod. Na základě vyjímky zde loví pověřené osoby. Co čert nechtěl, jeden z těchto lovících střílel na prase, na nástřelu barva, dosled po barvě neúspěšný, tak se dotyčný obrátil na mého dobrého přítele (nadále jmenovaného jako B. :-)) se žádostí o pomoc při dosledu s pomocí jeho feny drsnosrstého jezevčíka (LUP), která má za sebou řadu úspěšných dosledů. B. neváhal, pomoc přislíbil a vydal se pomoci kamarádovi s dosledem. Vzhledem k nepropustnosti a neschůdnosti terénu nebylo možno použít barvářský řemen a fena (hlásí u kusu) byla vypuštěna na volné hledání, označena oranžovým obojkem na sucháč s fixou napsaným tel. číslem a kontaktem, tetováním, zapsána v plemenné knize atd.. Čas ubíhal, fena postupně hlásila, čas ubíhal a fena nikde. I nastalo hledání nejen čuníka ale i psa, marné volání, pískání, cokoliv. Druhý den po neuvěřitelném nervovém vypětí (protože pro B. jsou jeho psi něco jako jeho děti :-)), zjistil B., že se fena nalézá v útulku MP v Praze-Troji, protože byla odchycena MP jako volně pobíhající pes a zde umístěna. Budiž, až dosud dejme tomu v pořádku. Tím však veselá historka nekončí :-), normálně by člověk řekl, díky bohu, pes se našel, oželel by poplatek za odchyt a ustájení, hlavně že je pes v pořádku a doma. Jaké však zanedlouho nastalo překvapení, když můj kamarád B. obdržel obsílku od městské části s obviněním z přestupku o týrání zvířat s možností mastné pokuty. Inu nelenil, právníka povolal, ten mu sepsal vyjádření, kteréžto B. na městskou část odeslal. Těm se to asi nelíbilo, páč pro úředníka je největším blahem, když celý případ uzavříti může tím, že dotyčný, byť směšný obolus, zaplatil a přiznal vinu, tečka, případ uzavřen. Takže MČ kontaktovala MHMP (Magistrát Hlavního Města Prahy), odkud se jim údajně dostalo menšího pojebu v tom smyslu, že první par. je nesmysl a druhý ať si ověří. Záležitost je v současné době stále v řešení, příslušná MČ zatím nereagovala. Vzhledem k tomu, že přítel B. má jednak ZP, jednak zbrojařskou koncesi, tak samozřejmě není ochoten přistoupit na řešení úřednické, nastíněné výše, i zejména z toho důvodu, že se fakt, ale opravdu fakt :-) žádného týrání psa nedopustil jen ho použil k výkonu práva myslivosti jak velí a nařizuje zákon :-). Kontaktoval snad i šéfredaktora čas. Myslivost a snad k tomu vyjde i článek, snad s výkladem právníka ČMMJ. Když mi B. tuto story vyprávěl, tak jsem se smál, až jsem se za břicho popadal, protože takováto úřednická tupost se přeci vyskytuje jen v pohádkách, nikoliv v reálu. Ale to jsem se přepočítal.
Případ 2) osobní zkušenost :-). šel jsem vyvenčit svoji fenu NK, v autě před domem jsem měl v kufru metrák kukuřice (2xá50kg pytle). Krmení skladuju ve sklepě, v plastových nádobách rúzné velikosti. Fenu jsem uvázal na vodítku ke mříži u obchodu, kde jsem měl auto. Fenu venčím několikrát denně, je to večerka, při venčení tam nakupuji, tu rohlíky, tu mléko nebo pivo, když zjistím že mi došlo máslo, drapnu psa, oběhnu s ní park, koupím máslo atd., fena je tam odložená na řemeni xkrát za den. Nějaký aktivní blb (nelze napsat jinak) zřejmě nahlásil, že tam někdo přivázal psa a asi už ho nechce, co já vím, udavače dohledat není tak snadné :-) a MP nic neprozradí. Takže zatímco já ve sklepě přesýpal kukuřici, přijela odchytová služba, bez ohledu na to, že fena má samozřejmě známku, tetování, je registrována na magistrátě a další podobné voloviny, sbalila fenu a šup s ní do útulku. Když jsem se vynořil ze sklepa, fena pryč. První co mě samozřejmě napadlo, že jsem blbě uvázal vodítko. Do rána jsem proběhal a sjezdil celou městskou část, strachu a nervů to si ani nepřejte vědět. Ráno volám na MP jestli nemají něco hlášeného, neeeeeee, my o ničem nevííííme. Zkuste útulek v Troji. Tak volám tam, jasně, máme jí tady, přijeďte si pro ní. Tak se ptám, jak se k vám dostala. No byla přivázaná na vodítku u krámu. To už jsem začal trochu pěnit, ale budiž. Dojel jsem tam, obolus za údajný odchyt a ustájení zaplatil a od jakéhosi pokérovaného hrozně chytrého mladíka jsem si vyslechl, co jsem to za tyrana. Na můj dotaz, jestli někdy slyšel o odložení na řemeni (což je mimochodem součást zkoušek) prohlásil, že nic takového neexistuje, že on má sám dva ovčouny atd., atd. To už jsem byl hodně doběla a začínaly se ve mně vařit chcanky. Na místě jsem to jakeštakeš ustál, následně se pokusil telefonicky o stížnost na fakt, že z mého pohledu mi MP/odchytová služba/útulek v Troji odcizili psa, samozřejmě bez efektu při chování z jejich strany jak malý děcka. No a aby historka byla kompletní, tak jsem si dnes převzal výzvu MČ Praha 4 k podání vysvětlení, že jsem se údajně dopustil týrání psa :-). Momentálně jsem do běla, chcanky se ve mě vaří, z uší a nosu mi jde pára :-). Na MČ jsem volal, paní na přestupkovém celkem ochotná, sdělil jsem jí, že se domnívám, že jako účastník řízení mám právo nahlížet do spisu a okopírovat si záznamy, takže jsme domluveni na středu. Termín pro podání vysvětlení je 25.4.Jako první krok poté zvažuji podání trestního oznámení na MP/odchytovou službu/útulek v Troji za krádež psa.
Rád bych Vás požádal o Váš názor a případné zkušenosti s podobnými případy, pokud jsou.
Díky.
M.Soukup
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od fesoj »

Milane, že ten Tvůj známý kontaktoval Kasinu, to udělal moc dobře - jen si myslím, že bys měl poslat do redakce celý svůj příspěvek /samozřejmě až na ty vařící se chcanky/, protože - tak jak jsi to napsal - to rozhodně stojí za otištění :!: :!: :!: Opět se potvrdilo staré české přísloví, že nejstrašnější havárie je srážka s blbcem... :roll:
Připomnělo mi to zkušenost mého syna. Bydlí v zemědělské usedlosti na okraji obce. Hned u domu má pastvinu, která dosahuje k silnici. Onehdy po příjezdu ze zaměstnání vypustil psy /briarda a tibetskou dogu/, zašel si pro něco do baráku, kde se zdržel ani ne 5 minut - a psi pryč. Podotýkám, že zmizeli z jeho pozemku. Nakonec se zjistilo, že milé psy k sobě přivolal, následně odchytil a k sobě domů odvezl nový veterinář. A když syn psy objevil, hned na něm chtěl poplatek za přeočkování. Takže nejen v matičce Praze se konají zvěrstva.
Kritériem pravdy je praxe.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Pepo děkuji za vyjádření, s kolegou B. jsem samozřejmě domluven, že pokud bude ze strany redakce zájem, tak velmi rád poskytnu veškeré písemné podklady a vlastní komentář. Uvidíme. Bohužel se mi nedaří sem vložit scan v pdf souboru, ohledně předvolání k podání vysvětlení. Byť chcanky se ve mně stále vaří, tak samozřejmě reakce bude byť velmi ironická, tak naprosto slušná a v souladu s legislativou :-). Obvinění zní následovně :-) : dopustil jsem se údajně přestupku podle par. 27 odst. 2 písm. f) zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání ve znění pozdějších předpisů - přestupku se dopustí chovatel tím, že neučiní opatření proti úniku zvířat dle par. 13 odst. 1 cit. zákona. Fakt jsem moc zvědav, jak budou dokazovat, že fena uvázaná (odložená) na vodítku byla vlastně uniklá, protože v reálu přijela odchytová služba, odvázali psa a rychle ujeli :-). Údajně na mě MP zvonila, protože sem byl ve sklepě, tak jsem to samozřejmě neslyšel, blbá shoda náhod, ale to na věci nic nemění, prostě není možný jen tak ukrást psa :-). Dřív psy kradli cigoši, dneska holt MP :-). Celá záležitost mi připadá jako zoufalá snaha o umělou kriminalizaci a vydrání dalších financí ze strany MP a MČ. Moc pikantní bylo, když mě při přebírání psa začal poučovat pokérovaný chytrolín o tom, že pes musí mít neustále přístup k vodě, takže to vlastně bylo to týrání :-), nakonec to udání asi trochu změnili :-). Podle tohoto výkladu legislativy dotyčného dobrosera se zřejmě dopouští týrání psa asi každý, kdo vezme čokla na procházku a po celou dobu nenese v ruce mističku s vodičkou pro pejsánka :-), případně každá baba, co jde s čoklem nakoupit do Kauflandu, tam ho uváže u zábradlí a hodinu šmejdí po regálech se slevama, pak zaplatí a jde s čoklem spokojeně domů :-). Ve skutečnosti je to ale tyranka :-). Asi když pes při honě běhá pár hodin po poli, tak by psovod měl neustále mít v ruce mističku s vodičkou :-). Troufnu si říct, že ten zákon celkem znám, v době kdy vznikal, jsem na LF vedl chovy laboratorních zvířat (x druhů, tisíce kusů) a naše pracoviště bylo jedno z těch konzultačních, co se týče legislativy spojené s etickými požadavky na pokusy na zvířatech, spolupracoval jsem tehdy s Doc. Jelínkem z veterinární fakulty, který tuto legislativní část kompletoval v návrhu a důvodové zprávě.
Případů, kdy došlo k odcizení loveckého psa znám řadu, např. kolega z JČ, shodou okoností si pořídil štěně NK a když s ním začal cvičit, tak jelo kolem auto v momentě, kdy pes běžel po poli, přivolali ho (štěně 6 měsíců, ještě hloupý), naložili do auta a ujeli. Svět je malej a náhoda je blbec, za půl roku je potkal se psem v Bechyni na náměstí. Tvrdili, že si mysleli, že pes je zatoulaný a proto ho vlastně zachránili :-). Paní Češka, provdaná do Německa hned za hranice, přijeli se psem na návštěvu jejích rodičů. V dnešní době, kdy se považuje asi za běžné sbírat plastová víčka z petflašek na léčbu děcek s onkologickým onemocněním, tak někteří dobroserové maj hroznej strach z toho, když nedejbože šlápne někdo čoklovi na ocásek :-). Nějak tomu a tý dnešní době asi přestávám rozumět, ale holt tak asi několik dospělých lidí stráví x hodin svého času vyřizováním takový kraviny. MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od Lotr »

Pokusím se věc trochu osvětlit z té "druhé" strany:
Zákon o přestupcích prošel mnoha novelami, až vznikl zákon nový, starý dobrý zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích zanikl a nahradily ho zákony č. 250/2016 o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích. Pánům profesorům z právnických fakult se zdálo být předchozí přestupkové řízení příliš jednoduché a tak ho chtěli postavit na roveň trestního řízení. Tím se stalo, že mnoho přestupků z předchozího zákona 200/1990 bylo přesunuto do zákonů speciálních, např. o ochraně zvířat proti týrání, o rybářství, lesnictví atd. atd. atd. a nejsou projednávány v přestupkových komisích, ale v rámci jednotlivých agend dle příslušných odborů Městských úřadů nebo částí.
Tím se také stalo, že ve smyslu § 27 odst. 2 písm. f) zákona č. 246/1992 Sb., se považuje za týrání i to, pokud chovateli uteče zvíře ze zájmového chovu, neboť ve smyslu § 13 odst. 1 je povinen učinit opatření proti úniku takových zvířat. Současný výklad MZe je takový, že pokud zvíře uteklo, nebylo učiněno dostatečné opatření a jedná se o přestupkové jednání. Současně je Městská policie ze zákona povinna takové přestupky oznamovat dle věcné a místní příslušnosti městskému úřadu nebo místní části.
1) první případ je zcela jasný, MP našla volně pobíhajícího psa, takže ho dle § 13 odst. 2 týracího zákona umístila do útulku a věc oznámila místně příslušnému úřadu. Ten zahájil řízení a předpokládám, že se celkem snadno vysvětlí, že nedošlo k úniku zvíře ze zájmového chovu, ale svědeckými výpověďmi lovce a vůdce psa se prokáže, že byl pes použit k výkonu práva myslivosti, tudíž k přestupku nedošlo a věc se zastaví.
2)druhý případ je asi fakt blbá shoda náhod, nicméně předpokládám, že MP se bude ohánět právě § 13/2 týracího zákona a budou se vymlouvat, že si mysleli, že je uvázaný pes opuštěný a tak se ho ujali. Nicméně obvinění z přestupku dle § 27/2/f) je blbost, rozhodně se nejedná o únik zvířete ze zájmového chovu, max. by se to dalo napasovat na § 6 týracího zákona "Nikdo nesmí zvíře opustit s úmyslem se ho zbavit nebo je vyhnat". Jelikož se opuštění zvířete považuje za týrání, jednalo bylo se o přestupek dle § 27 odst. 1 písm. b) týracího zákona. Nicméně ani v tomto případě se nejedná o přestupkové jednání a tak by opět po projednání mělo být řízení zastaveno.

Výklad § 13 odst. 2 tady:
http://eagri.cz/public/web/file/1646/Us ... ar6a13.pdf
Naposledy upravil(a) Lotr dne pon 16.4.2018, 15:12, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Kamile děkuji za obsáhlý pohled z druhé strany a výklad v odkazu. Dnes jsem byl na přestupkovém odd. MČ, paní/slečna celkem ochotná a rozumná (normální), pořídil jsem si kopii oznámení/udání. Ačkoliv jsem to neměl původně v plánu, tak jsme se domluvili, že poskytnu tzv. vysvětlení/vyjádření, což jsem učinil v tom smyslu, že k přestupku,jak je definován v udání dojít nemohlo, protože pes byl uvázán na vodítku, tím je údajně řízení o přestupku vyřešeno a bude odloženo. Udán jsem byl vedoucím Útulku pro opuštěná zvířata MP města Prahy, panem Bc.Václavem Steinbauerem, Dis. (zvláštní jak ti, co ani nebyli schopni tu VŠ dostudovat s velkou oblibou uvádějí tituly za jménem i před jménem), V Zámcích 56, Praha 8 181 00, dne 22.3., tedy cca 7-8 týdnů poté. V udání jsou uvedeny nepravdivé/lživé údaje, např. že pes byl nalezen volně pobíhající, ačkoliv ve spisu o předání psa do útulku je jasně a explicitně uvedeno jak hlídkou MP, tak odchytovou službou, že pes byl uvázaný na vodítku, jen ho odvázali, naložili a tradáááá. V udání je pak uvedeno opět par. 27 odst. 2 písm. f s tím, že jsem údajně neučinil opatření proti úniku zvířete. Vzhledem k tomu, že chcanky se ve mě vaří i nadále a udavače rád nemám, tak jsem dnes odeslal mailem (dnes pošlu ještě doporučeně poštou) žádost na adresu útulku o poskytnutí kompletní dokumentace/spisu, za jakých okolností byl pes nalezen/odchycen, protože tuto dokumentaci jsem při přebírání psa viděl. Předpokládám, že v tušení průseru se začnou vymlouvat, že to nejde a kdesi cosi, takže ani nebudu čekat a rovnou pošlu stížnost na ředitelství MP pro protiprávní a nelegální postup MP a jejího účelového zařízení, tím mám na mysli uvedení nepravdivých údajů v udání. Navíc samozřejmě musí existovat nějaký záznam na MP Praha 4, takže se to pokusím dostat simultáně od nich. V podstatě se mi jedná o to, mít v ruce písemný záznam MP o tom, že pes byl nalezen uvázaný na vodítku. Předpokládám, že až jim tohle nevyjde, tak na mě pošlou další udání, třeba v tom smyslu, že jsem opustil psa :-). Tam si myslím je argumentace taky jasná :-), asi jen úplný debil a idiot hodlající opustit psa by ho uvázal u krámu naproti bydlišti přes ulici, nechal na něm obojek s evidenční známkou jsa evidován v databázi atd. :-).
MS
Text žádosti o zaslání kopie spisu od UOPZ přikládám:
Bc.Václav Steinbauer, DiS
vedoucí útulku pro opuštěná zvířata
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA
Městská policie hl. m.Prahy
Útulek pro upuštěná zvířata
V zámcích 56, 181 00 Praha 8

Dobrý den, dne 01.02.2018 byl do Vašeho pracoviště Útulku pro opuštěná zvířata MP Praha (dále jen ÚPOZ) přijat pod. ev. číslem 156/2018 pes plemene německý křepelák, pohlavím fena.
Žádám Vás o okamžité zaslání kopie dokumentace celého spisu, za jakých okolností a kde byl pes nalezen/odebrán, záznam MP, odchytové služby atd.
Adresa pro zaslání dokumentace:
XXXXXXXXX
XXXXXXXXX

Vřele Vám doporučuji, aby kopie spisu/dokumentace odeslané na moji adresu byla kompletní a nebyly v ní z Vaší strany prováděny jakékoliv dodatečné změny či úpravy

Ing. M.Soukup
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od Lotr »

Tihle ochránci zvířat jsou kapitola sama pro sebe. Pokud je to tak Milane, jak píšeš, viděl bych to na oznámení o křivém obvinění z přestupku, ve smyslu § 7 odst. 1) písm. c) bod 2 zákona č. 251/2016 o některých přestupcích "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že jiného nepravdivě obviní z přestupku". Toho se onen Bc, Dis dopustil tím, že do oznámení na Tebe úmyslně uvedl nepravdu, ačkoliv protokoly MěP Praha mluví jinak. Zároveň bych to uvedl i v řízení, neboť správní orgán projednávající přestupek je povinen si tyto materiály v rámci probíhajícího řízení vyžádat.
Je chybou nás myslivců, že si takovéto útoky necháváme líbit, už jen pro křivé nařčení z toho, že jsou účastníci společného lovu pod vlivem alkoholu, jak se mnohdy stalo. Udavač udá partu slušných lidí, řádných držitelů zbrojních průkazů, policie přijede, dá všem dýchnout, zpravidla zjistí, že je vše v pořádku a zase odjede. A udavači se nic nestane, neb postižení myslivci "chtějí mít klid" a policie zpravidla nekoná, neb se jí zpravidla taky nechce nebo chce mít taky klid. Kolikrát jsem už slyšel takové příběhy vyprávět a konec byl vždycky stejný. Pokažený společný lov a vysmátý udavač.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Kamile, ještě jednou díky. Bohužel máš pravdu, tihle "ochranáři-udavači" obvykle vyhrávají právě z toho důvodu, že normální člověk to obvykle není ochoten řešit do důsledků, i třeba z toho důvodu, že je to nesmírně otravné, bere to čas, energii atd. Dovolím si analogii se situací v Polsku, taky si mysleli že o nic nejde, nekonali, nedělali nic až to dopadlo jak to dopadlo.
Nicméně vrátím se ke kauze jedna :-), teď se tím dost prohrabávám :-). Pražský magistrát (odbor ochrany prostředí) jako odvolací orgán druhého stupně vrátil věc k novému projednání. Zajímavý je jejich výklad, cituji: "Odvolatel tvrdí, že uvedenou fenu "vypustil" za účelem dohledávky zvěře v rámci výkonu práva myslivosti. K tomu odvolací správní orgán uvádí, že ani za této situace nesmí dojít k tomu, že se tato fena (či obecně jakýkoliv pes "vypuštěný" k této činnosti) vzdálí ze sféry ovladatelnosti jejího chovatele, i při dohledávce zvěře v rámci výkonu práva myslivosti musí mít chovatel svého psa, kterému k tomu účelu "pustil na volno", neustále pod kontrolou, ovládat jej a určovat jeho chování", konec citátu :-). Magistrát se ve svém výkladu zjevně odvolává na dikci par. 3, písm. h Zákona 246/1992, i když to výslovně neuvádí. (h) toulavým zvířetem zvíře v lidské péči, které není pod trvalou kontrolou nebo dohledem fyzické osoby nebo chovatele a které se pohybuje volně mimo své ustájení, výběhové prostory nebo mimo domácnost svého chovatele). Klíčové je to "není pod trvalou kontrolou nebo dohledem". Podle tohoto "pendrekového" výkladu by pak bylo možno opravdu kriminalizovat v podstatě jakékoliv použití LUP k výkonu práva myslivosti :-), protože v řadě situací (norování, naháňka, naháňka se slíděním, dosled na volno atd.) dochází k situacím, kdy pes prostě není pod trvalou kontrolou nebo dohledem fyzické osoby. A ani to není účelem, naopak, očekávám od psa samostatné jednání a konání :-), konec konců k tomu je cvičen :-), stopa pána, štvaní zvěře, hlásič-oznamovač, dosled na volno....... Asi "právně čisté" řešení by bylo iniciovat změnu zákona v tomto konkrétním paragrafu. Paradoxně tak totiž dochází k situaci, kdy součástí zkoušek k získání LUP podle platných a schválených zkušebních řádů je např. odložení psa (ať volně nebo na řemeni), ale v dikci Zák. 246/1992, par. 3/h se jedná o porušování zákona, pes není pod přímým dohledem nebo trvalou kontrolou:-).
MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od Lotr »

To je tak, když se při tvorbě jednoho zákona nebere ohled na zákony ostatní. V českém právním systému věc obvyklá, nedávno jsme se tady rozčilovali nad Mimořádným veterinárním opatření a AMP.
Nicméně je na správním orgánu, aby dokázal vinu a tu prokáže těžko, neboť samozřejmě lovec a vůdce psa byli psu v patách, pes je k takové činnosti vycvičen, aby pracoval samostatně, má na to glejt a oporu v zákoně o myslivosti. Bude to docela zajímavý precedens.
Naposledy upravil(a) Lotr dne pon 16.4.2018, 15:09, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od dalas »

Je to tak, jak píše Lotr. Odborníci dají nějaký návrh dohromady, pak to přijde na přetřes k těm naším pomazaným hlavám, kde si každej hledí prosadit nějaký svůj pozměňovací návrh a volovina je na světě. I v tomto konkrétním případě si tvůrci přestali uvědomovat pozici člověka v potravinovém řetězci. Milane, řekni jim tam, že naše utrpení je díky jejich nesmyslům mnohem větší, jak u Tvého psa, když už to chtějí týráním nazývat, jen nás před tím nechrání žádný právní předpis. Nás týrají různými povinnostmi, nesmysly, zprávami ČT, nařízeními EU, neziskovkami atd. Prostě už jsme na tom někdy hůře jak ti psíci. Zkus se podívat, zda nejdou uplatnit pravidla derogace.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Lotr - bohužel, ale je tomu tak, ono napsat a formulovat legislativní předpis tak, aby souzněl s předpisy navazujícími není tak jednoduché a bohužel se do toho často řada tzv. "zákonodárců" snaží vnést vlastní "aktivní přístup" i přes doporučení legislativců. Jinak předpokládám, že argumentace protistrany v případě 1 bude, že pokud by fena byla ve sféře ovladatelnosti chovatele a neustále pod jeho kontrolou, nemohlo by k jejímu odchytu dojít. To samé předpokládám i v mém případě.
Dalas - obávám se, že v tomto případě pravidla derogace lze asi těžko použít, nicméně to budu konzultovat s právníkem, díky.
Vzhledem k tomu, jak narůstá pronikání nejen černé zvěře do intravilánu měst a obcí a narůstá počet vydaných povolení/vyjímek pro lov na nehonebních pozemcích, tak lze asi očekávat, že počet těchto "právních kolizí" bude časem narůstat. Tam je asi i trochu problém v par. 43, odst. 2 Zak. 449/2001. V případě, že pověřená osoba podle par. 41 Zak. 449/2001 bude vstupovat při dosledu na nehonební pozemky, tak je třeba žádat, aby v podmínkách stanovených OSSM bylo jasně uvedeno, koho vyrozumět a požadovat, aby toto bylo součástí uvedeného povolení/pověření. Pokud nebude, tak je asi lepší se na to rovnou vykašlat :-).
MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Tak jsem se v pátek docela pobavil :-). Dostalo se mi do ruky poslední aktuální rozhodnutí pražského magistrátu odboru ochrany prostředí, (dále jen OCP MHMP), o povolení lovu na nehonebních pozemcích v Troji, městská část Praha 8. V uvedeném rozhodnutí OCP MHMP (platnost na 2 roky v souladu s rokem mysliveckým) se v bodě 4 doslovně uvádí: "Případně postřelený kus zvěře musí být za použití všech zákonných prostředků bezodkladně dohledán, aby nedošlo k eventuálnímu napadení občanů." Předpokládám, že dříve vydaná rozhodnutí (v Troji se takto loví asi 4, možná 6 let) mají úplně stejné znění a podmínky.
A teď to vezmu chronologicky:
1) osoba pověřená lovem na nehonebních pozemcích postřelí kus černé zvěře 2) v souladu s podmínkami zajistí dosled za použití LUP 3) v průběhu dosledu je pes odchycen obecní policií, která tím přerušila a znemožnila dosled postřeleného kusu zvěře a navíc pověřené osobě tím vznikla škoda v řádech tisíců Kč 4) pes je obecní pražskou městskou policií vrácen za poplatek majiteli a následně je na něj podáno udání na základě porušení Zákona proti týrání zvířat 5) správní orgán rozhodne o přestupku 6) majitel psa se odvolá 7) OCP MHMP jako odvolací správní orgán II. stupně vrací věc zpět a doporučuje jak majitele postihnout za přestupek (nejen za jeden :-) aby to bylo zajímavější :-)), navrhuje vyslechnout jako svědka lovce, naznačuje, že výpověď odvolatele je účelová, protože: " Nelze tak souhlasit s tvrzením odvolatele, že fena byla odchycena nedopatřením. K tomu považuje odvolací správní orgán za důležité doplnit, že místo, kde byla fena odchycena, je v souladu s ustanovením par. 2 písm. e) zákona 449/2001 Sb.,o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů nehonebním pozemkem, což rovněž zpochybňuje výše popsané tvrzení odvolatele." . Pod obojím, tedy jak rozhodnutím o povolení lovu na nehonebních pozemcích v Troji, tak rozhodnutím o vrácení projednání přestupku správnímu orgánu I.stupně je samozřejmě podepsán tentýž člověk :-):-). A pak že v Praze není sranda :-). Připadá mi to už jako hodně velký Kocourkov :-).
MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od dalas »

A na to vše ještě přispíváš ze svých daní.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od fradus »

Milane, obdivuji Tvoje pevné nervy. Ovšem věřím, že celou tuto story sepíšeš a dáš ve všeobecnou známost v tisku. Ať je nějaká sranda.
msoukup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 290
Registrován: pát 03.8.2012, 8:03

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od msoukup »

Františku, jsem uvážlivý člověk, matka mě k tomu vedla :-). Pokud nikdo jiný, tak já to pak sepíšu určitě :-). Osobně jsem zvědav, jak se ke kauze kolegy B. teď postaví prvoinstanční správní orgán :-). MS
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Týrání psů v Praze :-)

Příspěvek od fradus »

Milane, z tvé odpovědi je vidět, že jsi ve formě a prvotní nasrání (vařící chcanky) tě přešlo a nyní už se bavíš tím, jak "vocasům" v žoldu státu budeš krásně znepříjemňovat život. Sice tě to stojí čas, peníze a nervy, ale ono vidět ty "ouřednický" ksichty, jak neví kudy kam je někdy více než ta VISA karta. Tož měj se a za chvíli už jsou srnci, tak bacha na pséka, jak říkal Emíl Kvídera.
Odpovědět