Vážení kolegové, rád bych Vás seznámil s novinkou, kterak v hlavním městysu této zemičky myslivci týrají psy

. Kdyby uvedené kauzy nebyly k smíchu, byly by spíš k pláči, ale je to bohužel realita. Pokud by snad někdo pochyboval o věcnosti uvedených informací, tak písemné podklady jsou k dispozici u mne.
Případ 1) Ač většina z Vás mimopražských, tak si možná vzpomenete na i v časopise Myslivost a jiných veřejných sdělovacích prostředcích probíranou situaci s výskytem černé zvěře a spojenými škodami na nehonebním pozemcích v městské části Troja, kde se nachází mimo jiné Zoo, Botanická zahrada a jedná se o nehonební pozemky. Terén je to velmi složitý, svahy porostlé trnkama, ostružinami, kamený pole, rokle, zanedbané zahrádky ve stylu tzv. brownfields apod. Na základě vyjímky zde loví pověřené osoby. Co čert nechtěl, jeden z těchto lovících střílel na prase, na nástřelu barva, dosled po barvě neúspěšný, tak se dotyčný obrátil na mého dobrého přítele (nadále jmenovaného jako B.

) se žádostí o pomoc při dosledu s pomocí jeho feny drsnosrstého jezevčíka (LUP), která má za sebou řadu úspěšných dosledů. B. neváhal, pomoc přislíbil a vydal se pomoci kamarádovi s dosledem. Vzhledem k nepropustnosti a neschůdnosti terénu nebylo možno použít barvářský řemen a fena (hlásí u kusu) byla vypuštěna na volné hledání, označena oranžovým obojkem na sucháč s fixou napsaným tel. číslem a kontaktem, tetováním, zapsána v plemenné knize atd.. Čas ubíhal, fena postupně hlásila, čas ubíhal a fena nikde. I nastalo hledání nejen čuníka ale i psa, marné volání, pískání, cokoliv. Druhý den po neuvěřitelném nervovém vypětí (protože pro B. jsou jeho psi něco jako jeho děti

), zjistil B., že se fena nalézá v útulku MP v Praze-Troji, protože byla odchycena MP jako volně pobíhající pes a zde umístěna. Budiž, až dosud dejme tomu v pořádku. Tím však veselá historka nekončí

, normálně by člověk řekl, díky bohu, pes se našel, oželel by poplatek za odchyt a ustájení, hlavně že je pes v pořádku a doma. Jaké však zanedlouho nastalo překvapení, když můj kamarád B. obdržel obsílku od městské části s obviněním z přestupku o týrání zvířat s možností mastné pokuty. Inu nelenil, právníka povolal, ten mu sepsal vyjádření, kteréžto B. na městskou část odeslal. Těm se to asi nelíbilo, páč pro úředníka je největším blahem, když celý případ uzavříti může tím, že dotyčný, byť směšný obolus, zaplatil a přiznal vinu, tečka, případ uzavřen. Takže MČ kontaktovala MHMP (Magistrát Hlavního Města Prahy), odkud se jim údajně dostalo menšího pojebu v tom smyslu, že první par. je nesmysl a druhý ať si ověří. Záležitost je v současné době stále v řešení, příslušná MČ zatím nereagovala. Vzhledem k tomu, že přítel B. má jednak ZP, jednak zbrojařskou koncesi, tak samozřejmě není ochoten přistoupit na řešení úřednické, nastíněné výše, i zejména z toho důvodu, že se fakt, ale opravdu fakt

žádného týrání psa nedopustil jen ho použil k výkonu práva myslivosti jak velí a nařizuje zákon

. Kontaktoval snad i šéfredaktora čas. Myslivost a snad k tomu vyjde i článek, snad s výkladem právníka ČMMJ. Když mi B. tuto story vyprávěl, tak jsem se smál, až jsem se za břicho popadal, protože takováto úřednická tupost se přeci vyskytuje jen v pohádkách, nikoliv v reálu. Ale to jsem se přepočítal.
Případ 2) osobní zkušenost

. šel jsem vyvenčit svoji fenu NK, v autě před domem jsem měl v kufru metrák kukuřice (2xá50kg pytle). Krmení skladuju ve sklepě, v plastových nádobách rúzné velikosti. Fenu jsem uvázal na vodítku ke mříži u obchodu, kde jsem měl auto. Fenu venčím několikrát denně, je to večerka, při venčení tam nakupuji, tu rohlíky, tu mléko nebo pivo, když zjistím že mi došlo máslo, drapnu psa, oběhnu s ní park, koupím máslo atd., fena je tam odložená na řemeni xkrát za den. Nějaký aktivní blb (nelze napsat jinak) zřejmě nahlásil, že tam někdo přivázal psa a asi už ho nechce, co já vím, udavače dohledat není tak snadné

a MP nic neprozradí. Takže zatímco já ve sklepě přesýpal kukuřici, přijela odchytová služba, bez ohledu na to, že fena má samozřejmě známku, tetování, je registrována na magistrátě a další podobné voloviny, sbalila fenu a šup s ní do útulku. Když jsem se vynořil ze sklepa, fena pryč. První co mě samozřejmě napadlo, že jsem blbě uvázal vodítko. Do rána jsem proběhal a sjezdil celou městskou část, strachu a nervů to si ani nepřejte vědět. Ráno volám na MP jestli nemají něco hlášeného, neeeeeee, my o ničem nevííííme. Zkuste útulek v Troji. Tak volám tam, jasně, máme jí tady, přijeďte si pro ní. Tak se ptám, jak se k vám dostala. No byla přivázaná na vodítku u krámu. To už jsem začal trochu pěnit, ale budiž. Dojel jsem tam, obolus za údajný odchyt a ustájení zaplatil a od jakéhosi pokérovaného hrozně chytrého mladíka jsem si vyslechl, co jsem to za tyrana. Na můj dotaz, jestli někdy slyšel o odložení na řemeni (což je mimochodem součást zkoušek) prohlásil, že nic takového neexistuje, že on má sám dva ovčouny atd., atd. To už jsem byl hodně doběla a začínaly se ve mně vařit chcanky. Na místě jsem to jakeštakeš ustál, následně se pokusil telefonicky o stížnost na fakt, že z mého pohledu mi MP/odchytová služba/útulek v Troji odcizili psa, samozřejmě bez efektu při chování z jejich strany jak malý děcka. No a aby historka byla kompletní, tak jsem si dnes převzal výzvu MČ Praha 4 k podání vysvětlení, že jsem se údajně dopustil týrání psa

. Momentálně jsem do běla, chcanky se ve mě vaří, z uší a nosu mi jde pára

. Na MČ jsem volal, paní na přestupkovém celkem ochotná, sdělil jsem jí, že se domnívám, že jako účastník řízení mám právo nahlížet do spisu a okopírovat si záznamy, takže jsme domluveni na středu. Termín pro podání vysvětlení je 25.4.Jako první krok poté zvažuji podání trestního oznámení na MP/odchytovou službu/útulek v Troji za krádež psa.
Rád bych Vás požádal o Váš názor a případné zkušenosti s podobnými případy, pokud jsou.
Díky.
M.Soukup
Sauer 202 Elegance 8x57 JS + Zeiss Classic 3-12x56, SM CL II SX 9,3x62 + Zeiss Victory 3-12x56, Brno Fox 22 Hornet + Docter 3-12x56, 9mm para, 45 ACP, 10 mm auto.
"Shoot them well with enough gun and they will die"