Kulobrok Blaser

Vše o kulobrocích a dalších kombinovaných zbraních.
vesrad
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 311
Registrován: čtv 14.1.2010, 19:25
Bydliště: Olomoucko

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od vesrad »

Vypustit napínací šoupátko dozadu a zmáčknout spoušť. (pochopitelně se zbraní namířenou bezpečným směrem...)
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
Kolda
Nový návštěvník
Příspěvky: 30
Registrován: pon 25.6.2007, 8:54
Bydliště: Vysočina

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Kolda »

děkuji za odpověď
jsem si říkal, zda na to není nějaký fígl a není, čili to dělám stejně. Mohli to mít již trochu vychytané, např. při vypouštění "šoupátka" do zadní polohy by se napínáček deaktivoval. Bylo by to určitě elegantnější řešení.
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Zbrojovák »

Pufr:
mám bbf95 lux a spouště jsou vysloveně bodové 5-7N - nemyslím si tedy že tam je nějaké šoupátko které se přestavuje pohybem spouště - jejím namáčknutím, ta dráha tam na to není... jaký je tam přesně mechanismus jsem zatím nevykoumal, flintu zatím nerozebíral, popravdě když něco funguje, moc se mi ani do toho nechce :D

ještě zajímavost, svazek mám volný, s gumou, ale na brokovové hlavni je lišta, což nebylo a není obvyklé, povrch je originál... co mě dost zklamalo, že brokový vývrt je bez tvrdochromu... :roll: což bych dnes bral jako už standard tak nějak

stačí na honě střílet, zmrznout, zmoknout, poslední leč teplo a večer doma už je to liška, ráno ani nemluvě, to už je pak lišák jak noha :wink:

natáhnout bicí mechanismus mi při zalícení nejde, musím odlícit, což mě taky trochu zklamalo :?
a hlavně nezapomenout vrátit šoupátko prvně vzad :?
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od pufr »

Tak z principu věci, pokud je v té dvojhlavňové pušce jen jeden úderník a jen jedna bicí pružina (a nestřílí obě hlavně současně), musí se nějak volit, na kterýže zápalník bude náraz úderníku směřovat :?
Pufr
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Zbrojovák »

to určitě, jen ty dráhy tam nejsou...
napadá mě jediná možnost- úderník je po natažení zachycen přes nějaké členy oběma spouštěmi, podle toho kterým je uvolněn (nebo vychýlen), je pak sveden na ten konkrétní zápalník.

ty spouště jsou typicky blaserovské, bodové, s nulovým chodem, ovšem znatelným propadem, oproti opakovacím blaserům

budu to muset rozebrat :wink: a kouknout na to, nikde jsem systém ani řez "nevygooglil"

chtěl jsem od toho právě to, lehké bodové spouště, bez nutnosti napínáčků, a mít v jednom plnotučnou kulovnici + 22lr
nebyla jiná volba, leda tady zajímavé řešení Funkovy modifikované m98...
https://www.rockislandauction.com/detai ... x57mm22-lr

kdybyste někdo o něčem takovém věděli, určitě se ozvěte :wink:
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od pufr »

Taky jsem už ten obrázek nenašel - Blaser je typicky skoupý na přesnější info o konstrukci a co nejde skrz "PR" oddělení, to se k uživatelům otevřenou cestou nedostane (tu práci za něj musí zpravidla udělat jiní, tak to prosím pro nás nezapomeň tím chytrým mobilem vyfotit, až to jednou otevřeš :) )

Merkel B4 s obdobným uspořádáním - s jedním přímoběžným úderníkem obsluhujícím obě hlavně - to má vyřešené následovně:
Merkel_B4_Schloss_comprim.jpg
Merkel_B4_Schloss_comprim.jpg (48.01 KiB) Zobrazeno 6364 x
Na boku přímoběžného úderníku je kyvně upevněný člen, který stlačuje obě spoušťové páky, po uvolnění jedné z pák (tlakem na spoušť - viz malé šipečky u spošťových ozubů) je jejím pohybem do dráhy úderníku přesunuta příslušná přenosová kulisa a dojde k úderu na příslušný - horní nebo spodní zápalník. Práci potřebnou k ovládání "přeřazovače" tak namísto ukazováku na spoušti vykoná přímo bicí pružina (která musí být příslušně dimenzovaná). Merkel inzeruje odpor kulové spouště cca 4,2 N a u brokové zhruba dvojnásobek - což také odpovídá tomu, co popisuješ u Blaseru BBF95 :)

Těžko odhadnout, jaký má takové řešení vliv na funkční časy bicího mechanizmu, ale komu nevadí těch cca 7 ms u klasického Mauseru, toho by němělo rozhodit ani tohle, zas tak hrozné to nebude :)
A z hlediska bezpečnosti na lovu je ten koncept výborný - jednou vystřelím a zbraň je v bezpečném stavu. Rizikové snad může být následné používání "klasické" zbraně se dvěma zámky stejným soudruhem - s návyky z "bezpečné" BBF95/Merkel B4 :?

Mimochodem, ten Jäger Verschluss u té Merkel B4 je taky "líbivý" a z hlediska pevnosti závěru je o poznání výše než Blaser BBF95 :?
Pufr
Zbrojovák
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1627
Registrován: pon 21.3.2011, 7:19
Bydliště: Morava

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Zbrojovák »

No, zajímavé řešení, napadlo mě, že tam musí být něco podobného, díky těm nulovým drahám spouští do spuštění.
nafotit to pak zkusím

Nemám pochopitelně kapacitu aparátu k měření funkčních časů, ale od poslechu je to rychlejší než m98 bez úprav. Mám na své zesílenou bicí zpruhu a i tak mi to přijde bleskovější pocitově.

Nevím moc proč má Merkel na zadní spoušti 2x větší odpor, osobně by mě to hnětlo, zvláště pak za použití vložné kulové hlavně, které se, z hlediska toho systému, vyloženě nabízí. Pak je mít totožné charakteristiky spouští, pro přesnou střelbu (volenou/ opakovanou) vyloženě základní předpoklad.

U BBF97 je zajímavé to že chod spouští je rovněž příjemný, ne tak jako u BBF95, ale uživatelsky v pohodě, spoušť na brokové hlavni je jen lehce se silnějším odporem. Neporovnatelně ovšem, se vším klasickým (blitz, AD, postr. zámky) co jsem měl kdy v ruce.
Dávno jsem si říkal proč někdo u systému s předpínanými bicími pružinami neuplatnil, třeba částečné předpínání, aby to nešlo až tak z tuha, a navíc "podepření" spouští, které by svou samosvorností vylučovaly spadnutí té nevyužité vlivem zpětného rázu. Asi by to obnášelo drahé pracné řešení, nicméně uživatelsky by to přineslo znatelný benefit a jisté ultimátní řešení.
stále je co řešit, jak víme ale, poptávka trhu určuje směr a načasování evoluce

a ano souhlas, BBF95 má jednoduché uzamčení na jeden klín... no nepočítám x 10tek kulových nebo brokových ran ročně, spíše větší počty těch .22 :wink: jägr by mě potěšil více pravda
Mauser 98(Tymney/ERA) 9,3x62, Z.Diavari 3-9x42+ Vulcan v5= 720m/s
martinhov
Častý návštěvník
Příspěvky: 58
Registrován: ned 24.1.2021, 23:14

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od martinhov »

Ahoj, mám dotaz. Kamarád ma kulobrok B97 v 9,3x74R a 20/76. Problem je že po cca deseti letech je ta zbraň volná v zámcích. Nevite o někom kdo by to dal do kupy? Kupoval to u armsu v humpolci. Ti uz prej Blaser nedělají, a současný dovozce Kozap se snim moc o tom nebavil a naznačil, ať si koupi nového že zbraň už není v záruce.
Myslivec Milda
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 295
Registrován: pon 11.4.2011, 21:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Myslivec Milda »

Docela tomu rozumím. Proč by se měl Arms.cz po deseti letech obtěžovat nějakou opravou ze které dnes nic není ? Stejně tak proč by se měli v Kozapu otravovat s ekonomicky nevýhodnou opravou, když prachy za prodej slíznul Arms, že. To má ekonomickou logiku. Kozlice řady BBF nemají nahoře uzamčení tzv. Jaeger blockem a v podstatě "drží" jen dole na šarnýru. Když se tento omačká, musí se vyměnit. Pokud bych neměl v česku solidního puškaře který by se na to měl chuť podívat, pak bych sednul a napsal mail do Blaser Group do Isny, že mám takovýto problém a jejich zástupce v Česku na mně kašle, a že jim tedy pošlu pušku na servis přímo. Na 99,9% se brzy ozvou z Kozapu, ať jim majitel pušku doručí, že ji pošlou na servis do Německa. V Blaser Group si opravdu, ale opravdu a hoooooodně potrpí na to, že když je problém s jejich výrobkem, tak ten problém vyřeší ke spokojenosti zákazníka. Že zákazník servis zaplatí je normální, za opravu 10-ti letého auta se taky v servisu platí, že.
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér
Příspěvky: 520
Registrován: čtv 27.6.2013, 9:34

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Martinhov - Blaser, flinta za sto tisíc a vyčochtanej po deseti letech ? To není možný ! Kdyby to bylo zetháčko . Nemohu tomu uvěřit. :roll:
martinhov
Častý návštěvník
Příspěvky: 58
Registrován: ned 24.1.2021, 23:14

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od martinhov »

Bohužel je to tak. Taky mě to překvapilo, ale když jsme to z kamarádem koumali po netu, tak to je dosti častý problém. Nevím jak u nás, ale v německu jsme našli spoustu diskusí na toto téma.
Dzony_Petnik
Nový návštěvník
Příspěvky: 10
Registrován: pát 15.6.2018, 15:36

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Zdravím, mám také kulobrok Blaser ale BBF 95 v 30R/20x76 .... původně 6,5x57R/20x76. Ale ta baskule je stejná. Jsou tam na boku "čepu" torxové šrouby. Ty drží ten čep v excentru a dá se tím vystředit vůle na čepu. Musí se myslím ale ještě povolit shora na tom čepu tuším také torxové šrouby. Celkem tedy 4 šrouby. Jde ale o to, že to zvládne doma člověk sám.
Kamarád měl BBF 97 30-06/20x76 10let, vystřeleno několik tisíc ran a říkal mi, že jakmile se mu tam udělala malinká vůle, sešteloval si to sám a pouze jednou. Pak BBFko vyměnil za K95 v 30R.
Já jsem tu potřebu zatím neměl, nejsem tak náruživý střelec. A když jsem pořídil ty nové druhé laufy tak mě to jde zase trošičku ztuha ... "jako nové!!!" . Tak snad jsem trošku pomohl.
Bock
Nový návštěvník
Příspěvky: 38
Registrován: pon 15.2.2021, 9:27

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Bock »

mám bbf95, 9,3x74R + 12/70... byl tam opačný problém, baskule šla na tuho sice, laik by řekl paráda...opírala se vrchem nad deskou čela lůžka o dural... ovšem na uzamykací měrky průser, destinová vůle na kulovém náboji. Flinta jinak jak nová, sčíslovaná, dovoz z Egunu. aby toho nebylo málo, lůžko pro rantl bylo exentricky uděláno, takže náboje v určité poloze drhly, záleželo jak se to potkalo, z 20ti rws třeba půlka, se flinta blbě lámala.

puškař to celé rozhodil, přeměřil, nabrousil novou vložnou desku na zadní blok, + přestružil baskuli a dal nový šarnýr. plus nechal, udělal elektrodu a nechal přšjiskřit ten zmršené exetrické lůžko rantlu v hlavni.

Teď to sedí jak má, ovšem říkal mi že ten materiál - dural je taková sračka, že se to s jeho materiály co používá dnes běžně nedá vůbec srovnat.

ještě jedna věc, nesedělo pak ani předpažbí, i s tím se drbal, byla tam pak vůle.

je to prostě celé fórové, systém dobrý, ale sračka štelovatelná... kup, odstřílej pár sezón a zahoď...¨nebo najdi někoho - koumáka, kdo to pak vyřeší... a udělá z toho flintu jak má být.
To ale nemluvím o aušusu z výroby a to, že to prošlo zkušebnou...

tato je odladěná, věřím že teď už bude šlapat jak má, protože je dolícovaná na všechny opěrné plochy...a bez uzamykací vůle.

jinak za mě Blaser už asi nikdy :?
Jirik.fx
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 201
Registrován: ned 04.3.2018, 15:19

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Jirik.fx »

Jinak za mě už nikdy nic jiného než Blaser.
Kulobrok od Blaseru mám, mám i jednušku a několik opakovaček. Absolutně nerozporuji, že s Blaserem může být problém, ale na druhou stranu moje zkušenost je taková, že jsem vše ostatní prodal a nechal jsem si jenom Blaser. Tedy až na pár vyjímek jako custom .375 raptor anebo Savage ultralehkou s karbonovou hlavní v 6.5 CM. Kulobrok jsem si koupil, vylaboroval nějaký náboj, počítám, že z něho vystřelím stovku nábojů za rok a myslím, že mi vydrží do smrti. Trefuje perfektně a to i dle nároků sportovního střelce, zlamuje se celkem fajn. O opakovačkách a jednušce nemluvím, ty mi vydrží do dvou smrtí. Absolutně nejsem nějaký fanatik do Blaseru co má i slipy s beránkem, ale praktikující sportovní střelec (cca 8 tis. ran ročně, dříve, už na to kašlu) a praxí jsem dospěl k tomu, že nejjednodušší život budu mít s Blaserem. Zkoušel jsem kde co, ale Blaser funguje (to kde co je lepší kusy od Saka a nejlepší kusy od Saueru, jediný co jsem nezkoušel je Merkel a jejich dvojáky, ty mě pořád lákají.)
Blaser R8 v .375 H&H, .300 WM, .308 win a 6mm XC, Blaser K95 v 6,5x57R a .30R Blaser, Sako Finlight II v .375 Raptor, Savage Ultralite v 6,5 CM, Swarovski z8i 2-16x50, Swarovski z8i 3,5-28x50. ATN Mars 4 .....
Bock
Nový návštěvník
Příspěvky: 38
Registrován: pon 15.2.2021, 9:27

Re: Kulobrok Blaser

Příspěvek od Bock »

8000ran ročně... ale jak píšeš, určitě ne s Blaserem :D to spíš s Kelbly že?
znám pár střelců, co střílí dost a dálky, znám je osobně... pokud á někdo blasera tak "za barák"
nikdo nestřílí teba R93 nebo R8 soutěže, nikdy a nikdo, ono se ví i proč
taky se ví proč PH v Africe by nikdy do terénu blasera nevzal, dokonce vím z doslechu o farmách, kde ty flinty zůstávají v pouzdrech v kempu a jde se třeba se starou dobrou ZKK602, ono se ví i proč :?
Odpovědět