Lov a povolenka k lovu

Veškerá legislativa ohledně lovectví a myslivosti
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od palkopal »

S věkovou třídou v povolence na mě nechoďte. Zákon tento termín nezná (nebo jsem ho snad v zákoně přehlédl?) a vyhláška č. 553/2004 Sb. jasně říká "pro účely vypracování plánů". Tečka. Takže nelze použít k jinému účelu. Ano ve vyhlášce to je, ale asi tak se stejnou váhou, jako by tam bylo přikázání, že lovec sedící na kazatelně musí mít proti nastuzení červené trenýrky s lampasem. Při tvorbě vyhlášky na ministerstvu prostě někdo zaspal dobu, že tam už nemůže cpát, co nemá oporu v zákoně.
A proč by ulovení samčí spárkaté v jiné věkové třídě mělo být přestupkem (jednotlivce), když přestupkem (uživatele honitby) je pouze nesplnění plánu lovu v celkovém počtu, pokud se tím překročí normovaný stav. Bez rozlišení pohlaví a bez rozlišení věku! To jako že když místo plánovaných pěti srnců, pěti srn a pěti srnčat se střelí patnáct srnců (plán splněn, nic se neděje), bude někdo přestupkově trestat jednotlivé lovce, že lovili (evidentně) něco jiného, než měli v povolenkách?
V zákoně není, že co v povolence není, lovit nelze. Zákon nic takového neuvádí. Zákon zná pouze přestupek za neoprávněný lov, kdy dotyčný u sebe nemá předepsané doklady - lovecký lístek, zbroják (má-li u sebe flintu), doklad o pojištění a povolenku. Nic o druhu zvěře, nic o pohlaví, nic o věku. Nic o druhu je jednoduché, protože ulovit něco mimo dobu lovu nebo co není v plánu či v povolení (oznámení), je pytláctví (což je jiná kategorie) a pohlaví a věk zákon nezajímá. Tak jaký přestupek?
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od fradus »

Re Palkopal: Má pravdu ten chlapec. Už jsem několik borců osvobodil proti státní správě, když je chtělo udělat MS. Nechci to zde rozpitvávat, ale když má povolenku na sele či lončáka a střelí větší kus, tak je důkazní břemeno na SSM, že schválně střelil větší kus. Nikdy nevyhraje SSM. Byla tma, máme nařízeno snižovat stavy. Povolenku na černou mám. U srnčího to samé. Byl jsem přesvědčen, že je dvouletý. On je čtyřletý? To víte zuby zkouknete až když leží. Povolenku na srnce jsem měl. Všechny tyto případy si musí vyřešit uživatel honitby, pokud mu to vadí. SSM to občas na popud někoho ze spolku zkusí, ale musí vždy prohrát. Tady prostě nemá žádné páky, přesně jak píše Palkopal.
P.S. Lotr nezlob se, že Ti navádím lidi k ojebání SSM, ale tak to prostě je. SSM je v tomto absolutně bezzubá.
fradus
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 111
Registrován: úte 21.6.2016, 20:53

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od fradus »

A ještě doplním. To, že je SSM v tomto případě a naštěstí i jiných případech bezzubá je jen dobře. SSM má řešit zcela zásadní problémy a ostatní marginálie nechat zcela na vztahu vlastník honiby x uživatel honitby. A ty marginálie jsou i stavy zvěře. Co má SSM kecat do stavů zvěře? Chce majitel honitby hodně zvěře. Má ji mít. Chce málo zvěře. Nájemce se musí snažit. SSM ať řeší až problémy, kdy se nedohodne majitel s nájemcem, jinak ať se do toho ne*ere, protože SSM ani jednomu nedává žádné peníze. Je to je uměle vytvořená správa hrající si na vševědoucí. Tak jako každý "ouřada".

Drobně upravil Pufr
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od palkopal »

Děkuji Ti náčelníku, že ses mě zastal!
A že si taky někdo myslí, že státu je do stavů zvěře kulový (krom minimálních, a možná ani do těch ne - pokud by hrozilo vyhynutí, může jednoduše zahájit, jako např. u koroptve).
A stejně tak škod zvěří. To je pouze věcí majitele pozemku a provozovatele myslivosti (schválně nepoužívám termín uživatele honitby). Stát má pouze dbát, aby škody byly odstranitelné nebo vymahatelné bez zbytečných komplikací (občanský zákoník je snad špatně?) a ne, co je v ZoM. Návrh novely v tomto směru (plánování, plnění, posuzování škod externí organizací atd.) je návrat do 50. let (jako v mnoha jiných směrech směřování státu, resp. úředníků).
P.S.: To není navádění k ojebávání SSM, to je jenom upozornění státu, že nemá překračovat svoje pravomoce.
Toma
Zkušený diskutér
Příspěvky: 622
Registrován: úte 13.11.2007, 10:37

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od Toma »

Fradus-krásně podáno!
Lovec zabíjí jednou ranou.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od Lotr »

Palkopalovy příspěvky bych nazval "svérázem národního lovu" a jak jsem se zařekl, že na ně nebudu reagovat, tak to pořád platí.
Ale pořád tady platí, že tady je moderované fórum na velmi, velmi slušné úrovni a tak s těmi vulgaritami na mě nechoďte. Zejména u fraduse bych čekal kultivovanější projev. Je mi dostatečně známo, jaké postavení má úředník ve společnosti, za 26 let práce s lidmi jsem si na to zvykl.
Za prvé jsem tady už několikráte popisoval, jak takové správní řízení probíhá, co všechno se bere v úvahu a co všechno má vliv na finální podobu vydaného rozhodnutí. Každý divák detektivek ví, jak těžké je prokázat úmysl. Zjednodušeně řečeno, když se úmysl neprokáže, věc se prostě odloží. Kde nic není, ani státní správa nebere.
Za druhé státní správa tady není od toho, aby vyhrála. Takže se mi není potřeba omlouvat, protože nás nikdo "neo.....á". Jak jsi správně uvedl, podnět podalo MS, tedy nikoliv státní správa. Praxe je obvykle taková, že pokud si uživatel honitby neví rady s členem/vykukem, který se už několikrát spletl a ulovil co neměl, tak ho udají státu a státní správo starej se, my si s ním sice nevíme rady, ale zároveň si s ním nebudeme špinit ruce. Pak se hrozně diví, že je věc odložena, většinou pro důkazní nouzi a večer v hospodě vykládají cosi o neschopných státních úřednících, které si platí ze svých daní. Přitom řešení je velmi jednoduché, ve smyslu stanov nebo provozního řádu se takovému členu sebere povolenka nebo se rovnou vyloučí a není do toho potřeba tahat stát. SSM je natolik bezzubá, jak bezzubý je zákon, který schvaluji poslanci volení těmi, co večer v hospodě vedou chytré a silné řeči o neschopných poslancích, senátorech a státních úředních. Jinými slovy řečeno, kdyby se státní správa nemusela zabývat podobnými podněty, o kterých je teď řeč, mohla by se zabývat smysluplnějšími věcmi.
A bod dva platí i za třetí, ano, všude existují výjimky a vždycky se najde někdo, kdo se snaží být chytřejší až vyčúranější než ti ostatní, ale my ouřadové pracujeme s tím, co je. Naučili jsme se pracovat se současným zákonem, naučíme se pracovat i s tím chystaným, novelizovaným.
P.S. pokud někomu tento příspěvek vyzní, že jsem se urazil, není tomu tak.
P.P.S. předpokládám, že Vaši uživatelé honiteb nečerpají dotace za ulovené nadpočetné kusy černé, sklopce, umělé nory a pod., protože je dává ten ošklivý stát.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od pufr »

2Lotr Nesnažil bych se brát na sebe hříchy všech úředníků a hájit "celou úřednickou frontu" - to není práce pro člověka z masa a kostí
(možná jednou nějaký bůh úřednictva pošle na zem svého syna - by odhalil a vzal na sebe veškeré hříchy tohohle stavu a ostatní úředníci ho pak rituálně usmrtí zasypáním šanony se čtvrtletními plány kontrol ... pak epigoni toho umučeného božího syna založí "Církev nových spravedlivých úředníků" ... a bude lépe na Zemi - asi jako se to povedlo katolíkům :) :lol:

V našich krajích je dobře zakořeněné jak udavačství - jako prostředek sousedského soužití, tak na druhou stranu "regionální aplikace práva" správními úřady. Obého jsem si za čtyřicet let mysliveckého života užil dostatek a obojí je stále živé a aktivní ...
Jak správně říká nejen Lotr - "nejhorší je práce s lidma" :)
Na druhou stranu - z mého pohledu díky i za pohled/příspěvky Fraduse a Palka ... :?
Omluva za OT :oops:

Neslušné a sprosté výrazy se tady na fóru samozřejmě používat nesmí a už za ně byl udělen nejeden BAN :idea:
Pufr
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od Lotr »

pufr: v pohodě, pokud to vyznívá, že beru na sebe všechny hříchy úřednictva, tak tomu tak není, jen se snažím vysvětlit situaci z pohledu státní správy, neb mám někdy pocit, že mezi širokou veřejností vládne názor, že si úřednictvo vymýšlí zákony samo a že za každé rozhodnutí, které dopadne řečeno fradusovou terminologií "vítězstvím státní správy" dokonce bereme prémie :lol: Nelze obhájit neobhajitelné :lol: a nelze vyvrátit nevyvratitelné :lol:
Na Zemi bude lépe, až my byrokraté konečně pochopíme, že některé věci fungují samy od sebe a není potřeba je regulovat Eurounijními nařízeními, ale vývoj situace na Západě a v USA tomu nějak nenasvědčuje. Naštěstí tohle není politické fórum a tak sem politiku tahat nebudeme.
Naopak, názory ostatních respektuji a rád se něco nového a objektivního dozvím, proto sem taky rád chodím. :idea:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od palkopal »

Většina právních předpisů byla vymyšlena úřednictvem. Ministrovi a vládě se to dává pouze odsouhlasení, parlamentu ke schválení. Bohatě znám ze své také praxe státního úředníka.
Ano, jsem přesvědčen, že spousta věcí by fungovala bez byrokracie, pouze na základě obecných předpisů, bez neustátlé snahy státu (= úřednictva) kontrolovat a usměrňovat každý krok jednotlivce. Myslivost nevyjímaje.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od dalas »

No, za mě poněkud svérázný pohled. Přečtěte si hlavu 2 zákona o myslivosti. Z toho snad pochopíte, proč povolenka obsahuje krom jiného druh zvěře, pohlaví a věk. Zákon pravda neřeší obsah povolenky. To řeší vyhláška, která je ale také závazným právním dokumentem. Je úplně jedno, jestli je věk určen věkovou třídou, roky, nebo hodinami. Je to jen bližší určení stáří pro kontrolu lovu za účele dodržení nějaké věkové skladby.
4 Lotr: Zjistíme, kde loví palkopal a Fradus. Veškeré náležitosti dle jejich výkladu splňujeme, tak si tam pojedeme něco ulovit. :lol:
"V zákoně není, že co v povolence není, lovit nelze. Zákon nic takového neuvádí. Zákon zná pouze přestupek za neoprávněný lov, kdy dotyčný u sebe nemá předepsané doklady - lovecký lístek, zbroják (má-li u sebe flintu), doklad o pojištění a povolenku. Nic o druhu zvěře, nic o pohlaví, nic o věku. Nic o druhu je jednoduché, protože ulovit něco mimo dobu lovu nebo co není v plánu či v povolení (oznámení), je pytláctví (což je jiná kategorie) a pohlaví a věk zákon nezajímá. Tak jaký přestupek?"
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
palkopal
Zkušený diskutér
Příspěvky: 538
Registrován: pát 29.3.2013, 14:59

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od palkopal »

Nesplňujete. Přečti si pozorně, co vše jsem v tomto vlákně psal.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od dalas »

To máš pravdu že fakticky nesplňujeme. :evil: Ale v duchu Tvých tvrzení, že je jedno, kdo co loví, co má napsáno v povolence, pokud je to v souladu s plánem lovu, a že je třeba mít u sebe povolenku bez další specifikace. Vyhláška je jen vyhláška a že nemá oporu v zákoně. V zákoně totiž skutečně není, jakou povolenku k lovu musíš mít u sebe, co je v ní napsáno a kdo ji vydal, ale v $47 odstavec (6) se zákon odvolává na vyhlášku, která říká, jaké jsou povinné náležitosti povolenky. A na základě toho jsme s Lotrem v hajzlu a nezalovíme si u vás. :cry:
Ty zákony jsou dělány v obecnějším duchu, aby při změnách třeba doby lovu se tím nemusely zabývat parlament, senát a prezident. To více variabilní je svěřeno do pravomoci nižším institucím, ale pořád to zůstává součástí zákona.
Je to přece úplně stejné jako zákon o provozu vozidel na pozemních komunikacích. Ten má taky spoustu vyhlášek, za jejichš porušení nás mohou sunboys sankcionovat. A ta sankce může být od domluvy až po .....
Sohlasím s tím, že případné nesrovnalosti mezi povolenkou a skutečností by si měly MS řešit interně a nezasírat tím SSM. Páky na to mají. Pokud ale připustíme, že je jedno kdo co střelí, hlavně že jde třeba o srnčí, tak vymizí silní srnci s dobrou trofejí a s kýtama jak valach. Je ale blbost nějak postihovat lovce, který se zmýlil třeba jen o rok a není to u něj pravidlo. Komu se to nestalo? Chudák MH, kterýmu lovci střílí co se jim zamane. No a pokud některý člen pohrdá autoritami MS do té míry, že prostředky MS jsou vyčerpány, pak nechť to teprve řeší SSM.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od Lotr »

Pokud některý člen pohrdá autoritami svého MS natolik, že prostředky MS jsou vyčerpány, tak by vůbec do toho neměli tahat SSM, ale s oním členem zatočit po bolševicku ve smyslu stanov. K čemu vést zdlouhavé a složité správní řízení, když stačí hlasovat prostou většinou hlasů.
Dalas: to není špatný nápad. Jelikož je pro palkopala povolenka a její obsah jen cárem papíru, tak si dotazem podle zákona 106 požádáme u příslušného kolegy o formuláře Mysl-1-01 a Mysl-1, z toho si odvodíme plán lovu a v místě lovenou zvěř, razítko uživatele honitby nám udělají kde jaké papírnictví a pak se několikrát "spleteme" a kdyby nás chtěli náhodou udat, tak nás z toho fradus vyseká , i když jsme původně stříleli na srnce a místo něho tam ležel dvoumetrákový kňour :twisted: :lol: Kdo je kdo zjistíme prostým hacknutím jejich IP adres :twisted:
Dost srandy, je to tak, jak píšeš. Zákonodárný proces se učí už na základní škole a tak ho tady nebudeme rozebírat, stejně jako právní sílu vyhlášek, zákonů a pod. Palkopalovi zřejmě někdo zapomněl říct, že lhát se nemá :wink:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od pufr »

Nebudu dělat "ďáblova advokáta" nakonec Palko a Fradus se nejlíp obhájí sami ...

Výklad dovozující striktní trestní odpovědnost lovce za nedodržení stanovené věkové třídy mi přijde v nepoměru k tomu, co představují dokumenty "mysliveckého plánování" - ty papíry snesou téměř vše a jejich vztah k realitě v honitbě je velmi volný - leckde skoro žádný - což se mnohokrát potvrdilo (lokální přezvěření - jelen, sika muflon ...). I odborné autority na tuhle skutečnost oprávněně už asi deset let upozorňují - i tak se stále násobí téměř stejným koeficientem, úředníkovi se vše předkládá tak, aby letošní "řádky" sedly na loňské řádky atd.
Přitom máme nové možnosti, které se do "starých" tabulek "cpou" obtížně a za velkého rámusu "opisovačů" loňských řádků - tolik zajíců, kolik vidíte s "termem" v životě žádný ohař ani sčítací skupina nevyžene - ani třetinu z nich ... kam by vedla exponenciála jejich "teoretických" lovem neregulovaných stavů při aplikaci "obvyklého přírůstku" nechci ani domyslet :) :lol:

Z pohledu benefitu pro zvěř samotnou a myslivost obecně si výše uvedená data "mysliveckého plánování" snad ani nezaslouží být zájmem chráněným trestní odpovědností za jejich striktní nedodržení ... názor :?

Taky je to v našem prostředí strýčkování a korupce celkem snadno zneužitelný nástroj, to asi ani nebudu dál rozvádět :?

Přijde mi, že i tenhle případ pasuje do českého právního systému v duchu: "Navenek trváme na nejpřísnějších normách ze všech, ale v reálu doufáme, že všichni zúčastnění budou mít rozum" :)
Pufr
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Lov a povolenka k lovu

Příspěvek od Lotr »

Je pravdou, že vyhláška je zastaralá, na což orgány SSM nižších instancí upozorňují tu nejvyšší instanci už dlouhá léta. Bublina SSM ve státě je dost malá a tak se my délesloužící mezi sebou už docela známe. Ti nejambicióznější z nás se z ORP dokázali vypracovat až na ministerstvo. Jsou snahy myslivecké plánování zrušit, zavést něco jako minimální stavy, normované zrušit a zvěř v přírodě chovat tak, aby nedocházelo jak přemnožení, tak ke škodám na lesních i zemědělských kulturách. Novela zákona cosi takového předpokládá. Je na to velký tlak ze strany regulérních orgánů ochrany přírody až po různé ekoteroristické organizace, kterým bohužel za současného stavu musí obě ministerstva naslouchat.
Musíme si přiznat, že kdyby vyhláška byla dokonalá, tak po těch všech letech její platnosti bychom museli mít i v té nejposlednější honitbě medailové trofeje. Nemáme.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Odpovědět