Jakou druhou kulovnici

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Lotr »

zdenek64: základní rozdíl mezi samopalem a útočnou puškou je ten, že samopal užívá pistolové náboje, kdežto útočná puška náboje puškové. Takže PPS 41/43 je samopal,kdežto Kalašnikov už je útočná puška. Na vojně byla valná většina tady z nás, ale jen zasvěcená část ví, že jde o tradovaný omyl, s oblibou pořád dokola omýlaný zejména v médiích. Takže jak píší kolegové nade mnou, užívej správné termíny a nezaváděj sem nesmysly z FCB.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od fesoj »

A ještě bych doplnil -jde o zásadní rozdíl v konstrukci. U samopalů, právě proto, že jde o méně výkonný pistolový náboj, stačí pouze uzavřený, nikolv uzamčený závěr. Typickým příkladem "čistokrevného" samopalu je SA-61 Škorpion, jehož náboje r. 7,65 mm mají poměrně velice strmou balistickou křivku a naprosto nedostatečnou průbojnost. Jednou jsem se zúčastnil zátahu na vojenského zběha sovětské armády. Byl ozbrojen kalašnikovem a neváhal ho použít - než byl zadržen, spáchal dvojnásobnou loupežnou vraždu. Ve výzbroji jsme tenkrát měli pro celé oddělení jen pistole a škorpiony a jeden Sa-58. Ten jsem vyfasoval já. No, zaplatˇpámbu ten gauner nešel naším úsekem, takže jsme s ním nakonec tu čest neměli - ale já jsem si vykoledoval silnou kritiku ze strany velení, když jsem prohlásil, že jít se škorpionem proti kalašnikovu je potenciální sebevražda.
Kritériem pravdy je praxe.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3397
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od dalas »

Ten nejpodstatnější rozdíl je v tom, že 7,62x39 je primárně konstruován pro kratší hlavně (Vz. 58 má 390mm) Z tohoto hlediska je pro karabiny vhodnější, než klasika, která je konstruována převážně pro 600mm. Z toho pak plynou ty další vlastnosti.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od pufr »

Každopádně je zde více přispěvatelů s praktickou zkušeností z lovu s nábojem ráže 7,62x39 a jejich "posouzení" není odmítavé. Současně nám nejen zde na fóru řada lidí reportuje o úspěšném loveckém používání zbraní ještě míň výkonné ráže 300 AAC Blackout.
(samozřejmě - pokud tyhle věci posuzuju, je dobré si uvědomit, že třeba uživatel Barvář bude mít radost, pokud mu kus nebude "prvních" sto metrů od nástřelu barvit, kdežto jiný "soudruh" po takové zkušenosti hodí zbytek nábojů do potoka a pušku přerazí o strom ...).
Osobně třeba nemám ve svém celkem širokém souboru kulových zbraní žádnou pod 7 mm - zatím jsem jí prostě nepotřeboval ... :?

Náboj 7,62x39 bych z důvodu "zcela nedostatečného výkonu" z volby "druhé kulovnice" nevyřazoval - názor
Pufr
zdenek64
Nový návštěvník
Příspěvky: 32
Registrován: ned 24.5.2020, 20:49

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od zdenek64 »

Pro Lotr:
Nějaký čas jsem lovecké forum jen namátkově prohlížel, než jsem se rozhodl zapojit a přispět svými 37 letými loveckými zkušenostmi. Myslel jsem si, že lovecké forum je pro normální myslivce a lovce, kteří se mezi sebou baví a používají běžně zažité výrazy, kterým všichni na první dobrou rozumí a nepitvají se v detailech. Obyčejného myslivce asi nebudou bavit celostránkové technokratické elaboráty se spoustou odborných termínů a čísel, kterým mnohdy ani nerozumí. Vysvětluje ti to Fesoj v příspěvku nad tebou. Přesné technokratické vyjadřování podle mě patří na jiné forum a to střelecké. Tam mají striktně přesné výrazy a hodnoty své opodstatnění, protože se jedná o precizní střelbu a každá odchylka se trestá. Radím ti se tam přihlásit a uvidíš, jak tam mezi těmi borci se svými odbornými znalostmi uspěješ. Ale pozor ať nenarazíš. Kdysi tam běžela rozsáhlá debata přispivatelů, jestli je přípustné prezentovat R za rozměrem ráže jako Rantl (evropa původně německy mluvící), což si jeden přispivatel dovolil napsat, nebo správně RIM (anglické označení RIMMED). Ta debata byla velmi vášnivá co já pamatuji. Z mého pohledu nepodstatné.
Ještě k ráži 7,62x39. Je to takový kompromis mezi málo výkonnou ráží pistolovou a mezi plnohodnotnou ráží puškovou. Hlavní důvod asi byl, že první samopaly s pistolovými rážemi nebyly dost účinné a plnohodnotné, tehdy vyráběné ráže, byly na použití v samopalu pro jednoho vojáka příliš dlouhé a těžké. Moc by jich za opaskem v sumce neunesl a samopal by také musel být velký a těžký s nepřijatelným zpětným rázem. Proto se tyto plnohodnotné puškové ráže používaly až v lehkých kulometech s dvoučlennou obsluhou. Proto ráži 7,62x39 považuji pro lovecké účely a zvlaště na šoulání za takovou nedonošenou a doporučil bych jí pouze na škodnou a srnčí v otevřeném prostoru bez překážek.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1064
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Tak mám pocit, že se ta debata dostává někam, kde by asi být neměla. Jednak neměla být o genezi náboje do Kalacha a o vojenském názvosloví. Neměla řešit otázku, zda se prvně zbrani se silně zredukovaným puškovým nábojem v různých armádách říkalo samopal nebo útočná puška, či jakkoliv jinak. Např. o SA 58 se v zásadě vždycky na vojně hovořilo jako o samopalu, ani to značení nějak útočnou pušku neevokuje. V podstatě nevíme na jaký lov, na jakou šoulačku a v jakém terénu měl zadavatel dotazu na mysli a rovněž jednotliví rádci mají rozdílné zkušenosti jak lovecké, tak střelecké a samozřejmě i jinou zvěř. Pro někoho je 90kg vyvržený jelen silný kus a pro jiného lepší první věková. Obdobně s černou. Za mě Karabina CZ v Kalachu je pracovní flinta, když půjdu kolem zásypů nebo se psem na potřeboval bych třeba kuli kvůli papilomatóze na srnčím, případně flinta na krmeliště. Hodně lidí si to bralo kvůli tomu, že se jim na tom nerozpadnou různé přístroje . Pokud budu za čtrnáct dní šoulat mezi poli, kde na jedné straně bude 1,5m řepka a na druhé 2-2,5m kukuřice, tak si ji nikdy, flintu na Kalacha, nevezmu. Občas jsem zažil kukuřici, že když jsem se do ní postavil a natáhl ruku s flintou ,tak ještě dobře půlmetrový kus chyběl. Tam to chce plnotuk. Klidně 300WM s 24 palcovou hlavní a 220 grejnů polopláštěm. Proto rozumím Mildovi, že 8x68 je u něho top, rozumím i Zdeňkovi 64, že s má raději na šoulačku silnější ráže. Na druhou stranu, pokud budu v srnčí říji šoulat po strništích s tím, že mě zajímá výhradně srnčí, případně lišce, tak Kalach klidně, i když Foxku bych bral taky.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Lotr »

4 zdenek64: Jak vidíš, tak jsi se zmýlil. Toto fórum si udržuje svou vysokou odbornou úroveň a díky moderování si ji nehodlá nechat zkazit. Není to nic osobního proti Tobě, nic ve zlém. Dnes si každý může na internet psát co chce a ten je proto plný dezinformací. Např. na sousedním fóru Myslivost-lovectví přispívám do diskuzí jen velmi zřídka, protože není moderováno a diskuze se zpravidla zvrhne kam nemá, mnohdy až k urážkám. Přesto tam chodí slušní lidé, se kterými se stálo za to předminulý týden na Vysočině setkat. Byl jsem tam, dokonce v roli pomocného organizátora. Na fóru Střelectví jsem dokonce sponzorem serveru. Mám tam jiný nick, pravda, protože tenhle byl už obsazený. Takových debat jsem se mnohdy zúčastnil, zejména kolem kulovnice ZG a náboje 8x57 JS, neboť mě velmi zajímá z hlediska historie. To jen na vysvětlenou a zároveň se omlouvám za debatu mimo OT.

Já osobně proti 7,62x39 nic nemám. Naopak. Jak vyplývá z mého podpisu, civilní verzi vz. 58 mám dlouhá léta doma, samozřejmě nikoliv za účelem lovu, ale čistě proto, že jsem ho chtěl mít doma na občasné vystřelení. Mnozí mí kamarádi s tímto nábojem úspěšně loví a to dokonce na společných lovech, dobře znám člověka, který s ní chodí na naháňky a protože je dobrým lovcem, tak na 7 nábojů mu 6 kusů černé zůstalo v ohni a sedmý byl nedaleko nástřelu. Loví obyčejnými Soft Pointy z Vlašimi.
Osobně jsem s tímto nábojem a lehce upravenou karabinou ČZ 527 trefil asfaltového holuba na 300 m, veden majitelem této flinty.
Ale osobně dávám celý život přednost právě 8x57 JS. Teď je moje flinta u pana doktora a tak experimentuji s kulobrokem v 7x65R. To je případně další námět do tohoto vlákna, po letech myslivcování s kulovnicí a brokovnicí jsem změnil názor a pořídil jsem si kulobrok. Protože jsem ho nesehnal v 8x57JRS, sáhl jsem po 7x65R. V naší polní honitbě má druhá broková hlaveň svoje využití. V současné době ho mám jako hlavní flintu, ale až se mi kulovnice vrátí po výměně hlavně tak zvažuji, že si ho nechám, protože v něm nalézám stále větší zalíbení, čistě pro využití v polní honitbě. S kulovnicí budu jezdit na naháňky a na lovy do hor.

S čím kdo loví je jeho věc, podstatou tohoto fóra je předat své praktické a podložené zkušenosti a názory. Nic víc, nic míň. Já prostě nemám takové technické znalosti jako mnozí zde, tak se v některých vláknech diskuze zdržuji, ale o to víc se z nich dozvím. Zrovna teď vášnivě diskutujeme v jiném vlákně :D a o tom zdejší fórum je. Howgh, domluvil jsem.
Naposledy upravil(a) Lotr dne úte 30.6.2020, 9:57, celkem upraveno 1 x.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
gawein
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 179
Registrován: stř 03.12.2008, 0:20

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od gawein »

Tak to vypadá, že pořídit si druhou kulovnici je stejně složité ja pořídit si tu první. Je jasné, že neexistuje univerzální puška ani ráže. Tam kde nestačí jedna pořizuji druhou nebo další, nebo pokud nechci tak omezím nebo upravím svůj způsob lovu. Rybářovi taky stačí jeden prut, ale kolik takových znáte. Kolega Kuřitka to trefně popsal, někde výkon stačí a někde ne. Takže jsme zpět u naší svaté trojice co kde jak daleko.

Nejdůležitější pro získání informací je správně a přesně zadaná otázka a na tu zde většinou dostaneme kvalitní odpovědi, proto tohle forum stále ještě a dobře žije.

Zdeněk 64. Pokud děláš tak dlouho myslivost tak máš určitě spoustu praktických zkušenosti a to je způsob jak můžeš toto forum obohatit. Pokud tvoje příspěvky budou z Tvé vlastní zkušenosti nebo tam kde jsi jist původem informace nebo přidáš zdroj tak je to obohacení fóra. Pokud tě někdo opraví tak je to obohacení pro Tebe.

Omlouvám se za OT
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 932
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Michal_123 »

Lotr píše: pon 29.6.2020, 7:10 zdenek64: základní rozdíl mezi samopalem a útočnou puškou je ten, že samopal užívá pistolové náboje, kdežto útočná puška náboje puškové.
Když už jsme off-topic, tak alespoň uvedu tohle na pravou míru.
Alespoň jak to bylo původně.

Samopal používá pistolové náboje.
Útočná puška používá náboje středního výkonu, nikoliv puškové náboje.
Ano, náboj 7,92x33 bylo to, co STG44 skutečně přinesl nového. Všechno ostatní už zde do té doby bylo, například viz. konstrukce Fedorov.

Ovšem stejně je to dnes již jedno, protože to jsou jenom slovíčka a názvosloví.
Dnes se za útočnou pušku používá kde co všechno, klidně v ráži .308 Win.
Ostré hranice tam snad nejsou.

A Samopal vzor 58 byl název té zbraně.
Tedy z dnešního hlediska to byla útočná puška s názvem "SA-58", nebo "Samopal vzor 58".
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1064
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Tak nevím, zda je to ještě na loveckém fóru úsměvné, nebo už otravné.
Může být náboj středního výkonu zároveň puškovým ? Ano. Zcela jistě.
Může se pistolový, či revolverový náboj používat v pušce? Ano. Např. různé pákovky.
Může se puškový náboj, či náboj o středním výkonu používat v pistoli? Ano. Třeba při střelbě na kovové siluety.
Může se puškový náboj používat v pušce? Snad jo!
Je tzv. samonabíjecí puška tzv. automat, či semi-auto, útočnou puškou? Ne, ale může používat různé náboje tj. puškové, či středního výkonu a případně pistolové.
Je každá puška, která střílí dávkou, kulomet? Ne, ale s největší pravděpodobností to bude na Loveckém fóru objasněno!
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 932
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Michal_123 »

Jasně Pepo, tuhle debatu jsem si nevymyslel, jenom napravuji nepravdy Lotra, když už to tak staví.

Celé je to o vojenském využití a vojenské specifikaci.
Zejména, jaké standardní vojenské ráže v té době byly používané.
V pušce ty byly například 8x57 / 30-06 / 303 Brit. / 7,62x54R
V pistoli například 9mm Para / 45 ACP / 7,62x25

STG44 využíval nově výkonově i velikostně něco mezi tím.
Náboj středního výkonu 7,92x33.
A název zbraně Sturmgewehr.

Dnes už je to jinak.

Omlouvám se za OT.
Uživatelský avatar
Lotr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2115
Registrován: úte 02.9.2008, 7:03
Bydliště: lounsko

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Lotr »

Děkuju za poučení, nevěděl jsem, že mezi puškovým nábojem a pistolovým nábojem je ještě náboj středního výkonu :? Kde je prosím stanovená hranice mezi pistolí - středním výkonem - puškou?

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ato% ... pu%C5%A1ka

Wikipedie uvádí, že útočná puška používá zkrácené puškové náboje.I zkrácený puškový náboj zůstává puškovým nábojem. Tak jakou nepravdu jsem uvedl, Michale? Jsme ještě stále na loveckém fóru?

edit: navrhuji poslední diskuzi smazat až k poslednímu rozumnému příspěvku na téma"Jakou druhou kulovnici"


Chlapi, vy si to teda umíte užít :)
Když jsem Zdeňkovi 64 vytýkal prázdné "Brouk-Pytlíkování", vůbec jsem netušil, jak je nákaza vážná :twisted:
Takže od teď už jen věcné, zdůvodněné návrhy na "druhou kulovnici", zbytek budu mazat! Pufr


Jsi rychlejší. Děkuji, že se toho ujmeš. dalas
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Marpie
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1199
Registrován: pon 16.10.2006, 7:33
Bydliště: severní Morava

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od Marpie »

Já 7,62x39 nezavrhuji, táta CZ527 v té ráži má a já si ji velmi rád půjčuji třeba zrovna na šoulačku, kde vím že víc než na 100-120m střílet nebudu a lovit budu hl. srnčí. Ale jak už tady padlo třeba jako figi a není sám jsou lovci kteří velmi rádi ze země loví lišky na 200m i dále a na takový způsob lovu bych prostě 7,62x39 nevolil. Ne každý je schopen trefovat na 300m z této ráže asfaltové holuby. Na takový způsob lovu bych volil určitě něco s lepší balistikou. A zase na druhou stranu pokud bych byl v honitbě měl šanci se pravidelně setkávat a lovit vysokou, tak i když vím že i na vysokou se 7,62x39 použít dá tak bych raději volil něco s větší energií.
Část příspěvku bez informační hodnoty drobně upravil Pufr
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16 + hlaveň ZH324 7x57R/16
pufr
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2906
Registrován: ned 10.2.2008, 20:04
Bydliště: Kousek západně od Prahy

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od pufr »

Tak dnes mi začlo pomalu svítat, jakou potřebuji "druhou" kulovnici :?

Bude to sice stará známá Voere S16 (hmotnost holé zbraně několik málo dekagramů pod dva kilogramy).

Voere-s16-carbon-barrel.jpg
Voere-s16-carbon-barrel.jpg (8.15 KiB) Zobrazeno 3559 x

Velkou novinkou ale bude ráže, neb to bude "6 mm ARC", čili horká novinka firmy Hornady, která při rozměrech vyhovujících zásobníkům (i systémům) AR15 umí vystřelit 6 mm 105 greinovou střelu rychlostí 900 m/s.

6mm-ARC-103gr-ELD-X.jpg
6mm-ARC-103gr-ELD-X.jpg (20.22 KiB) Zobrazeno 3559 x
6mm-ARC-108gr-ELD-Match.jpg
6mm-ARC-108gr-ELD-Match.jpg (20.11 KiB) Zobrazeno 3559 x

https://www.hornady.com/ammunition/rifl ... nady-black#!/
https://www.hornady.com/ammunition/rifl ... -eld-match#!/
https://www.hornady.com/ammunition/rifl ... ion-hunter#!/
https://www.thefirearmblog.com/blog/202 ... s-6mm-arc/
Jak se lze v textech dočíst - 6 mm ARC je nový voják/bojovník, kterého Hornady nasazuje do "války ráží" :!:

Ta kombinace lehoučké, dvoukilové, přesné zbraně s nábojem, který je výkonově dostatečný pro veškerou tuzemskou zvěř ještě na vzdálenost střelby převyšující 300 m je prostě úžasná 8)
Předpokládám nošení zbraně jen s jedním nábojem v komoře a zasunutí krátkého AR zásobníku s třemi či pěti náboji až pokud to lovecká situace bude vyžadovat 8)
Pufr
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2033
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Jakou druhou kulovnici

Příspěvek od lovec »

Zaujímavé... 8)

Edit: ...ten zásobník zboku... :roll: :? :cry: škoda.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Odpovědět