Ale co mě od něj nakonec odradilo, byla právě ta komplikovaná rozborka závěru, navíc s rizikem, že pokud se při opětovné sborce (vkládání do zbraně) netrefí identická pozice ozubeného převodu, nemusí to fungovat (např. zcela nedovírá závěr, takže není možné vystřelit). Jinak bych ho (v ráži .450 Marlin) už měl doma. Proto jsem nakonec pořídil Tikku, které běhá závěr jak po másle a k jeho vyjmutí kvůli čištění zbraně stačí zmáčknout jediné tlačítko na pouzdře závěru. A pokud chci rozebrat i samotný závěr (např. abych ho před zimou odmastil), stačí mi na to cokoliv z tenčího kovu a 10 sekund času. Co se týče BLR v ráži .358 Winchester, tak se obávám, že do Evropy se standardně nevozí. Zde se dají běžně (v ČR relativně) sehnat jen modely uvedené na webových stránkách "Browning International". Aktuálně to jsou:
  Ale co mě od něj nakonec odradilo, byla právě ta komplikovaná rozborka závěru, navíc s rizikem, že pokud se při opětovné sborce (vkládání do zbraně) netrefí identická pozice ozubeného převodu, nemusí to fungovat (např. zcela nedovírá závěr, takže není možné vystřelit). Jinak bych ho (v ráži .450 Marlin) už měl doma. Proto jsem nakonec pořídil Tikku, které běhá závěr jak po másle a k jeho vyjmutí kvůli čištění zbraně stačí zmáčknout jediné tlačítko na pouzdře závěru. A pokud chci rozebrat i samotný závěr (např. abych ho před zimou odmastil), stačí mi na to cokoliv z tenčího kovu a 10 sekund času. Co se týče BLR v ráži .358 Winchester, tak se obávám, že do Evropy se standardně nevozí. Zde se dají běžně (v ČR relativně) sehnat jen modely uvedené na webových stránkách "Browning International". Aktuálně to jsou:BLR LIGHTWEIGHT PG (v rážích .308 Winchester, .450 Marlin, .270 Winchester Short Magnum a .300 Winchester Magnum)
a
BLR LIGHTWEIGHT PG TRACKER (v rážích .308 Winchester, .30-06 Springfield a .300 Winchester Magnum)
Jsem přesvědčen, že ten Tracker by mi šel mimořádně k pleti, jenže viz výše...

Vždyť já přece žádnou pákovku nepotřebuji, fakt nepotřebuji, prostě nepotřebuji!
   Vždyť já přece žádnou pákovku nepotřebuji, fakt nepotřebuji, prostě nepotřebuji!  

Měl už jsem možnost ze všech uvedených ráží střílet, takže mohu srovnávat. Jen pro zajímavost - dnešní "big bore" modely Marlin (čti Remlin) už se vyrábí pouze v ráži .45-70 Government, ve .444 Marlin a .450 Marlin nikoliv. Pro příznivce těchto ráží předpokládám trochu frustrující... Ale pokud vím, tak v ráži .444 Marlin komoruje některé modely pákovek firma Davide Pedersoli, v ráži .450 Marlin se zase vyrábí již zmíněný Browning BLR.
  Měl už jsem možnost ze všech uvedených ráží střílet, takže mohu srovnávat. Jen pro zajímavost - dnešní "big bore" modely Marlin (čti Remlin) už se vyrábí pouze v ráži .45-70 Government, ve .444 Marlin a .450 Marlin nikoliv. Pro příznivce těchto ráží předpokládám trochu frustrující... Ale pokud vím, tak v ráži .444 Marlin komoruje některé modely pákovek firma Davide Pedersoli, v ráži .450 Marlin se zase vyrábí již zmíněný Browning BLR. . Je to podle fotky starší model - pažba bez pistolové rukojeti. Tedy i rámeček v páce pro prsty je rovný ovál a nemá tvar "banánu" jako novější modely. Nevite někdo kolik mátento model Twist a jestli Browning vůbec dělá některé modely se stoupáním vývrtu např. 14 palců, tak jako např. někteří američtí výrobci. Dík sara
 . Je to podle fotky starší model - pažba bez pistolové rukojeti. Tedy i rámeček v páce pro prsty je rovný ovál a nemá tvar "banánu" jako novější modely. Nevite někdo kolik mátento model Twist a jestli Browning vůbec dělá některé modely se stoupáním vývrtu např. 14 palců, tak jako např. někteří američtí výrobci. Dík sara