Broková střelba

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
dmw
Nový návštěvník
Příspěvky: 24
Registrován: čtv 25.9.2008, 17:50
Bydliště: Prostějov

Re: Broková střelba

Příspěvek od dmw »

Lotr píše: úte 12.1.2021, 7:10 V tomto případě platí známé pořekadlo "Iba trénink robí majstrov". Ptal jsem se tenkrát Petra Zvolánka, kolik nábojů už v životě vystřílel. Cituji: "Já Ti ani nevím, kamion, dva?" A o tom to je. Někdo má talent od boha, někdo to musí vydřít. Což samozřejmě platí i pro ostatní lidské činnosti.
Naprosto souhlasím, je třeba vyrazit na střelnici a nějakou tu bednu za rok na té střelnici vystřílet tam se člověk naučí právě nezastavovat flintu a odmačkávat v tahu nikoliv jen házet ránu před terč.
Toma
Zkušený diskutér
Příspěvky: 622
Registrován: úte 13.11.2007, 10:37

Re: Broková střelba

Příspěvek od Toma »

A právě o hozených ranách se říká že jsou vrcholem střelecké dovednosti.
Lovec zabíjí jednou ranou.
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2025
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Broková střelba

Příspěvek od lovec »

Skôr vrcholom náhody.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Broková střelba

Příspěvek od fesoj »

Dobře umístěná hozená rána nemusí být náhoda - je otázka, co za hozenou ránu lze považovat. Musím být na svou zbraň zvyklý a pak si mohu dovolit vystřelit /a trefit/ na prakticky neviděnou zvěř, např. na zajíce při přesazování úzké lesní cesty nebo na pernatou mezi korunami stromů. Jedná se tedy o instinktivní ránu bez míření, na základě umění odhadu směru a rychlosti cíle. Ale dokud neumím předsazovat a zejména zalícit tak, abych měl flintu okamžitě v rameni a mířil bez dalších úprav tam, kam chci /toto se dá učit i suchým tréninkem/, pak je hozená rána nejen náhoda, ale přímo hazard, jako sázka do Sportky. A samozřejmě platí, že trénink dělá mistra - to nejlépe vidím sám na sobě. V mládí jsem střílel docela obstojně, dnes, když vezmu brokovnici do ruky párkrát do roka, vypadají výsledky podle toho.
Naposledy upravil(a) fesoj dne sob 27.2.2021, 11:48, celkem upraveno 2 x.
Kritériem pravdy je praxe.
Uživatelský avatar
fesoj
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2265
Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/

Re: Broková střelba

Příspěvek od fesoj »

fesoj píše: sob 27.2.2021, 11:41 Dobře umístěná hozená rána nemusí být náhoda - je otázka, co za hozenou ránu lze považovat. Musím být na svou zbraň zvyklý a pak si mohu dovolit vystřelit /a trefit/ na prakticky neviděnou zvěř, např. na zajíce při přesazování úzké lesní cesty nebo na pernatou mezi korunami stromů. Jedná se tedy o instinktivní ránu bez míření, na základě umění odhadu směru a rychlosti cíle. Ale dokud neumím předsazovat a zejména zalícit tak, abych měl flintu okamžitě v rameni a mířil bez dalších úprav tam, kam chci /toto se dá učit i suchým tréninkem/, pak je hozená rána nejen náhoda, ale přímo hazard, jako sázka do Sportky. A samozřejmě platí, že trénink dělá mistra - to nejlépe vidím sám na sobě. V mládí jsem střílel docela obstojně, dnes, když vezmu brokovnici do ruky párkrát do roka, vypadají výsledky podle toho. A taky platí - aspoň pro mne - že čím vyšší všk, tím pomalejší reakce , takže dnes v 70 musím předsazovat víc, než v mládí ve dvaceti. Jen si to vždy uvědomit...
Kritériem pravdy je praxe.
Odpovědět