Obrana krátkou zbraní před napadením divočákem

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Zamčeno
Ratte
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 170
Registrován: stř 10.4.2019, 20:36

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Ratte »

Není to tak dlouho co jsem o tom napsal rozšíření do mého článku o lovu krátkou zbraní. Tak tedy...


Nemalá část lovců nosí krátkou palnou zbraň i sebou do lesa. Dosti často je to z určitého zvyku, kdy člověk pravidelně nosí něco na svou osobní ochranu a tak ji logicky má u sebe i při lovu. Krom sebeobrany před lidským útočníkem se však lze v přírodě dostat do situace, kde se taková zbraň dostane ke slovu i v případě obrany před zvířetem.
Lovit krátkou zbraní u nás sice není legální, ale v případě takzvané krajní nouze ji lze použít k obraně. V našem prostředí je to typicky útok vyplašeného nebo zraněného divočáka. Ten dokáže být až překvapivě rychlý a vitální soupeř a v praxi jediný způsob jak ho v takové chvíli okamžitě zneškodnit je zasáhnout mozek nebo páteř.
Mohlo by se zdát, že pokud je lovec vyzbrojen puškou, tak nebude preferovat použití krátké zbraně ani v případě obrany, ale v praxi má nad běžnou opakovačkou několik výhod. Je daleko pohotovější a šikovnější pro střelbu na krátké vzdálenosti, v případě potřeby se dá ovládat jen jednou rukou a pro další výstřel odpadá potřeba zdlouhavé manipulace ze závěrem, takže z krátké lze v nouzi vymáčknout slušnou kadenci. Samozřejmě však takové použití nutně vyžaduje dostatek tréninku.
Nošení krátké zbraně, jakožto zálohy je ve světě také častou praxí u uživatelů luků, oštěpů, kopí nebo kuší. Na řešení některých vypjatých situací nejsou totiž takové zbraně úplně nejvhodnější.

Osobní zkušenost
Já sám revolverem aktivně lovím (v zemích kde je to povolené) Při jedné příležitosti jsem byl okolnostmi přímo donucen použít krátkou zbraň pro odvrácení útoku jednoho obzvláště špatně naloženého warthoga.
Konkrétně jeden střelený warthog u kterého jsem již předpokládal skon začal po přiblížení jevit známky života, a taky jasné odhodlání si jej ponechat i za cenu toho mého. Nemaje čas na nic jiného, tasil jsem revolver a promptně, bez většího míření jsem jej střelil do hlavy. Jenže taková hlava zepředu je u warthoga tuze špatný cíl. Velká, klínovitá a z vitálního hlediska povětšinou prázdná. Teprve druhá rána zasáhla co měla a okamžitě utla prasečí postup mým směrem. Napumpován adrenalinem a nechtěje riskovat další překvapení, oběhl jsem jej a střelil bezvládné tělo ještě pro jistotu do komory. Musím říct, že to byla akce sice krátká, sotva pár vteřin, ale zato plná adrenalinu. Pro úplnost nutno dodat, že na výše uvedenou akci použil a obecně na lov krátkou zbraní používám revolver Ruger Super Blackhawk ráže .44 Mag. S 7,5" dlouhou hlavní, optikou a SA spouští je to spíše zbraň určená k lovu než obraně, ale i tak tuto roli splnila bez výhrad.

Výběr zbraně a ráže
Ve většině případů si tuzemští lovci berou jako záložní zbraň to, co nosí běžně pro potřeby sebeobrany, což je v našich podmínkách nejčastěji samonabíjecí pistole ráže 9x19 mm. V případě obrany před prasetem to není zdaleka ideální ráže, ale dá se úspěšně použít. Jeden výstřel však s velkou pravděpodobností nebude stačit. V dohledatelných případech se vždy jednalo o mnohačetné zásahy. Pokud si ale bereme devítku do lesa s tím, že je tu šance na střet s divočákem, tak je na místě mít pro tyto případy vhodné střelivo. Preferována je co nejtěžší celoplášťová střela.
Naproti tomu, u nás poměrně běžná ráže 45 ACP, která by se díky těžší střele a slušnému výkonu mohla zdát vhodnější, se v praxi ukázala jako méně účinná. .
Pokud chceme zůstat u pistolí ale hledáme něco výkonnějšího ale stále ještě standardního, tak je nejlepší volbou ráže 10 mm Auto. Na rozdíl od specialit jako 460 rowland, 45 Win Mag a jiné více či méně wildcaty, je 10 mm Auto podstatně lépe sehnatelný a vyrábí se pro něj relativně široká paleta zbraní. Výkonem se lze dostat až na 1100J (zhruba dvojnásobek devítky) a nejtěžší střely na trhu maji až 230 grn. Prase se s tím dá složit spolehlivě.
O potenciálu náboje hovoří i fakt, že jej užívá dánská elitní jednotka Slædepatruljen Sirius operující v hraničních oblastech Grónska. Ti mají ve výzbroji Glocky v této ráži přímo s odůvodněním, že jsou oproti standardním devítkám podstatně účinnější při obraně proti ledním medvědům.

Glock 20
Pistolí v ráži 10 mm Auto je relativně slušný výběr, ale nejrozšířenější je asi notoricky známý Glock 20. V podstatě se zde spojují všechny výhody zbraní Glock, jako je odolnost, bezpečnost, pohotovost a uživatelská přívětivost s výkonnou ráží. Standardní délka hlavně je 4,6″ a prázdná váha pouhých 785 g. Celkovou velikostí je to plnotučná služební pistole, ale stále dobře nositelná. 15 ran v zásobníku pak dává potenciál k řešení jakékoliv situace. Glock 20 se u nás dá sehnat za 20 000 Kč.

Oproti pistolím jsou však revolvery pro náš účel, nebo přímo k lovu preferovanější. Ve služební sféře a k sebeobraně je po právu nahradily samonabíjecí pistole, ale v loveckém světě mají většinu. Jejich konstrukce je technicky dokonale zvládnuta, snesou i super výkonné střelivo a jsou naprosto spolehlivé. Přebíjecí funkce je nezávislá na navážce náboje. V případě selhače je zase další náboj dostupný jen zmáčknutím spouště. Mají větší výběr modelů ve výkonných loveckých rážích, stejně tak mají širší a dostupnější paletu střeliva a jejích komponentů. Dvoučinné revolvery jsou maximálně blbuvzdorné a vždy připravené.
Pomineme li 41 Mag a jiné, u nás špatně sehnatelné ráže, tak máme na výběr .357 Mag, .44 Mag a .454 Cassul.

Obecně se dá říci, že .357 Mag s vhodnou střelou spolehlivě složí divočáka. Svého času se s tím koneckonců lovila jakákoliv zvěř do velikosti losa. Byl jsem svědkem lovu blesboka touto ráží z 4,7" revolveru a šel k zemi prakticky stejně rychle jako při použití pušky běžné ráže. Z .357 Mag se dá vymáčknout přes 1200J. Preferovaná střela opět těžký celoplášť, ideálně v provedení FMJ FN.
V ráži .357 Mag je na trhu přehršel použitelných revolverů. V podstatě každý dvoučinný model s délkou hlavně kolem 4". Ideálně celý z nerezové oceli. Osobně bych se vyhnul všem slitinám a držel se osvědčených značek jako kupříkladu S&W nebo Ruger. Přeci jen zamyšlené použití vyžaduje výkonné střelivo a dostatek tréninku a to je kombinace, kterou nekvalitní produkce dlouho nevydrží.

Ruger GP100
Pokud bych si osobně měl nějaký konkrétní revolver v této ráži vybrat, asi bych se klonil k osvědčenému Rugeru GP 100. Klasický nerezový SA-DA revolver na 6 ran s 4,2" dlouhou hlavní a při váze 1134g. Revolvery od Rugeru mají výhodu v pevné konstrukci s vícenásobným uzamčením válce a rámem z jednoho kusu. To zaručuje vysokou životnost i při použití výkonného střeliva. Na českém trhu se GP 100 dá sehnat za 24 000 Kč.

Tam kde .357 Mag začne docházet dech, tam nastupuje .44 Mag. Je to dnes zdaleka nejrozšířenější lovecký revolverový náboj. Váha střel se pohybuje mezi 240-340 grn. Osobně používám poplastované 280 grn těžké střely typu FN HC, které mi z 7,5" dlouhé hlavně dávají výkon 1850J. Vymáčknout se z toho však dá s lehčí střelou až 2000J, což je dost na lov i těžké a vitální zvěře, včetně buvolů. V minulosti bylo dokonce několik případů úspěšného lovu slonů, což už není úplně nejlepší nápad, ale názorně to ukazuje potenciál náboje. Do uvedení náboje .454 Casull byl koneckonců .44 Mag nejvýkonnější sériově vyráběný revolverový náboj. Kromě cíleného lovu nás však bude spíše zajímat zastavovací efekt, který je více než dobrý i na vitální zvěř. Jedna dobře umístěná střela na divoké prase stačí. Myslím, že .44 Mag je jako obranná ráže před útočící zvěří ideální. Jsou sice k dispozici i výkonnější ráže, ale čtyřiačtyřicítka je z uživatelského hlediska příjemnější ať už ještě zvladatelným zpětným rázem, dostupností zbraní, střeliva a jejích komponentů, tak i nositelností. Na trhu máme v současné době především výrobky firem Smith & Wesson, Ruger a Taurus.

Smith & Wesson Model 629
Z rozsáhlé nabídky slovutné firmy Smith & Wesson je pro naše účely asi nejvhodnější Model 629 v ráži .44 Mag a s délkou hlavně 3" nebo 4". Je kompletně vyroben z nerezové oceli. Váha je rozumných 1176g. Dvojčinná spoušť disponuje velice hladkým chodem. Je to desítkami let osvědčený model, kterému není co vytknout, snad kromě vyšší ceny. Na českém trhu se nechá sehnat za 32 000 Kč.

Taurus tracker 44
Tracker je zajímavý revolver, který je i přes výkonnou ráži dobře nositelný. Válec je na pět ran což citelně zmenšuje šířku zbraně. 4" Hlaveň je opatřena porty, které kultivují chování zbraně při výstřelu, což se hodí, protože váha prázdné, celonerezové zbraně je pouze 992g. I tak to ale nebude nic příjemného pro delší trénink s plnotučným střelivem. Cena se pohybuje kolem 23 000 Kč.

A když po nás jde něco většího?
V USA a Kanadě se řeší větší problém než jen špatně naložený divočák. Medvěd je nebezpečným soupeřem a to jak hnědý, tak černý. Mezi roky 1988 - 2018 došlo na území USA k 37 dohledatelným případům útoků medvědů na člověka, který byl přímo odrazován krátkou palnou zbraní. (nutno dodat, že celkové číslo útoků je podstatně vyšší) Ze získaných údajů lze odvodit, že i palba z devítky je schopná útok zastavit i když se u toho často vyprázdní zásobník. 10 mm Auto a .357 Mag fungují samozřejmě lépe a .44 Mag již lze bez výhrad doporučit.
Přesto existuje třída ještě silnějších, opravdu zastavovacích ráží jako .460 S&W, 480 Ruger a .500 S&W. Stálicí v této třídě je však trochu slabší, leč lety ověřený a relativně dostupný .454 Cassul. Maximální výkony se pohybují kolem 2600J. Střely obvykle váží 240-400 grn. Výkon je však přirozeně zpoplatněn masivním zpětným rázem, zvláště pak u obranných speciálů s kratší hlavní. Asi nejznámější a nejpoužívanější z nich je model Alaskan, i když nedlouho po jeho uvedení začala konkurence vyrábět revolvery podobného určení, jako Taurus svého 444 Ultralite a Smith & Wesson zase zkrácený Model 500.

Ruger Alaskan
Alaskan je zkrácená verze řady Super Redhawk, komorovaný na výkonné ráže .480 Ruger, .454 Cassul a .44 Mag. Byl jedním z prvních takto výkonných revolverů cílený a upravený přímo pro obranu. Alaskan je nerezový revolver klasické koncepce. Jako všechny Redhawky je uzpůsoben k dlouhodobému zvládání i těch nejsilnějších laborací. S 2,5" hlavni a váze 1275g z toho věru není příjemné postřílení, ale do divočiny plné medvědů je to ideální životní pojistka. Cena je u nás 33 000 Kč.
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od lovec »

Veľmi dobre napísane, chválim!
V našich krajoch, kde nie sú výkonné krátke zbrane až tak rozšírené, by som zdôraznil význam spätného rázu. Mnohých majiteľov 9mm Luger, aj skúsenejších strelcov (tí bývajú často zhýčkaní slabými prebíjancami, určenými na IPSC a pod.), zaskočil spätný ráz môjho 629 Classic so strelivom S&B. A to je kombinácia pomerne ťažkého 5" revolveru s full-underlagom a jedného zo slabších fabrických patrónov. Nie každý má tiež náturu ťahať so sebou takýto ťažší kus. Určite stojí za vyskúšanie aj 357 Mag v 4" prevedení. Osobne nie som fanúšikom príliš krátkych hlavní. Úplne prvý revolver som pred kúpou skúšal starší 3" Taurus Hunter. Jednoduchý, spratný 5-ranový revolver, veľmi šikovný z hľadiska nosenia. Ale už vtedy som chcel 44 Mag. Znovu som skúsil Taurus, tentokrát ľahkozliatinové prevedenie Ultra Lite a už prvé tri náboje ma presvedčili, že tento 4-palec nie je to, čo hľadám. Revolver nepríjemne ľahký, spätný ráz citeľný a zdvih veľmi výrazný. Príliš veľké vôli na valci, mal som v ruke dva a oba mali tie vôle, diplomaticky povedané, nadmerné. Ďalší kandidát dol Ruger GP-100, solídny, ale na môj vkus príliš veľký a krompáčoidný revolver v 357 Mag. To už radšej oželieť jednu ranu a vziať 4,2" Ruger SP101, ktorého rozmer tak nejako lepšie korešponduje s 357 Mag. Ibaže v tej dobe Ruger poriadne zdražel, ceny rádovo poskočili v stovkách eur. Hľadal som všade možne, ani za svet nájsť zánovný SW 629. Strávil som hľadaním naozaj kopu času... Už som mal nakoniec vybavené nákupné povolenie a chcel som jeden starší kúpiť v CZ, keď sa na mňa usmialo šťastie a kúsok odo mňa som kúpil 5-palcový 629 Classic ešte v záruke. Tento pre mňa osobne predstavuje také veľkostné optimum. Napr. Ruger Redhawk 4,2" je oproti tomu ako kovadlina, vcelku výrazne neohrabaný revolver. Je to síce otázka osobného vkusu, ale mne to vôbec nesedí.
Posledná poznámka, osobne rozhodne doporučujem revolver bez portov na hlavni.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
zdenek64
Nový návštěvník
Příspěvky: 32
Registrován: ned 24.5.2020, 20:49

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od zdenek64 »

Ráže 9mm v běžném továtním střelivu je podle mě slabá. Lovím dost černou a pro dosled poraněné zvěře používám revolver 454 Casul. Předtím jsem měl 38 special a to bylo výkonově na hraně. S dlouhou zbraní se v houštině člověk ani neotočí a s revolverem má výhodu druhé volné ruky pro baterku. Je to Ruger Alaskan, který je těžký, ale při dosledu ho nemám v ruce půl dne a je u něj v této ráži záruka dlouhověkosti. Podle mě je to jako u aut - objem ničím nenahradíš.
Petasvetr
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: ned 04.4.2021, 6:46

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Petasvetr »

Uvažuji o revolveru Ruger 357 mag. 6 palců pro dostřel zvěře. Rugery se mi líbí, design dle mě hezčí než SW, v poslední době se však šíří zvěsti o roztržených hlavních způsobených odfláknutým zpracováním. Nemáte někdo zkušenost?
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od dalas »

Mám jej již dlouhá léta, takže nedokážu posoudit dnešní produkci. Ale dost pochybuji o odfláknutí. Už jsem to tu někde popisoval, ale podařilo se mi vystřelit střelu uvízlou asi v polovině hlavně další střelou. :oops: Výsledek byl jemné vydutí, které bylo prakticky jen kosmetickou vadou. revolver střílel dál bez ztráty přesnosti.
Osobně bych volil 4". Kolega jej má a i s ním se dá docela dobře nastřílet a umí i slušně využít energie .357 Mag. Je to takový kompromis.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Souhlas s Dalasem, kvalita šla dolů snad u všeho, ale speciálně kvality Rugerů bych se taky nebál.
Jsou to poměrně robustní zbraně, tedy i přiměřeně těžké.

Šestipalec je ovšem dle mého názoru dost nešikovný, kvůli nošení i kvůli manipulaci.
Ovšem, de gustibus non est disputandum.
Osobně do lesa nosím čtyřpalec .44 Magnum a větší už si nedovedu představit nosit.
Předtím jsem měl 2,5 palec .357 a to byla na nošení daleko větší pohoda.

Edit: robustními myslím typy revolverů o kterých se bavíme, které se dělají v tom šestipalci, nikoliv EDC věci jako Ruger LCR :D
Petasvetr
Nový návštěvník
Příspěvky: 2
Registrován: ned 04.4.2021, 6:46

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Petasvetr »

Díky za názory. Chci to i na terčovku, tak asi přece jen do 6" půjdu. Buď Ruger nebo SW 686
Ratte
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 170
Registrován: stř 10.4.2019, 20:36

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Ratte »

Ze zkušenosti bych doporučil Ruger Redhawk. Jak nemá sideplate tak je konstrukčně pevnější než SW. Mám s Rugerama obecně tu nejlepší zkušenost. Délka hlavně je diskutabilní. Ty 4" palce jsou opravdu šikovnější na nošení. Ale je to taky otázka vhodného pouzdra.
Na závodní terčovku to není, ale s dostatkem tréninku se i s 4" dá střílet překvapivě přesně.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Ratte: čtyřpalec na mířenku na 25m je fakt víc, než v pohodě. Tím myslím něco jako desítku na terčí 50/20.
Jo, revolver v pohodě, já už ne :D
Ratte
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 170
Registrován: stř 10.4.2019, 20:36

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Ratte »

Ještě je tu možnost doplnit kratší revolver o kolimátor. Pak délka záměrné nehraje roli a navíc to má výhody stran rychlosti zamíření a také v horších světelných podmínkách.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Ratte: píšeš zcela nepochybně o svých zkušenostech se zahraničním lovem krátkou zbraní, tam jsou výhody dlouhé hlavně jasné. Ale o tom se nebavíme.
Jde mu dejme tomu o ochranu před útočící zraněnou zvěří při dosledu. Na krátkou vzdálenost a předpoklad nebezpečné situace.
Například v porostu (kukuřice, křoví...) je obratnost šestipalce dost limitující faktor.
Pro rychlé zamíření je to také problém.
Proč myslíš, že se na akční disciplíny používá nejčastěji (téměř vždy) čtyřpalec?
Přesnost například SW 625 v ráži .45ACP se čtyřpalcovou hlavní je naprosto skvělá, je to mezi sportovnímu střelci asi nejoblíbenější revolver jak pro mířenku tak akční disciplíny.

Osobně bych na řešené účely zvolil minimálně .357, lépe .44 Magnum.
Rozhodně mechanická mířidla. A čas od času trénovat mířenou i rychlou střelbu na různé vzdálenosti.
Ratte
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 170
Registrován: stř 10.4.2019, 20:36

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Ratte »

Michal_123: Ne, píšu o krátké palné zbraně pro účely obrany/dorážení zvěře. Nějak jsem tvou reakci nepochopil, o žádném šestipalci jsem nepsal, naopak jsem vyzdvihl pro zadané účely čtyřpalec jako šikovnější a to i v mém výše uvedeném obsáhlém příspěvku na téma volby vhodné zbraně na tento účel. Terčovku jsem naposled zmínil jen na okraj jako reakci na příspěvek uživatele Petasvetr.

Proč mechanická mířidla? Kolimátor má vyšší užitnou hodnotu.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od dalas »

Já bych preferoval mechanická mířidla. Jednak z důvodu větší odolnosti proti poškození, lepší pohotovosti a v neposlední řadě zřejmě zbytečnosti. Aby byly naplněny podminky pro použití krátké zbraně, půjde s největší pravděpodobností o intuitivní střelbu.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od lovec »

Ratte píše: stř 07.4.2021, 5:04 Proč mechanická mířidla? Kolimátor má vyšší užitnou hodnotu.
Cez deň a za dobrých svetelných podmienok bezpochyby. Večer a za šera je to skôr prekážka. Väčší prínos má svietidlo pod laufom.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Ratte
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 170
Registrován: stř 10.4.2019, 20:36

Re: Obrana před napadením divočáka krátkou zbraní

Příspěvek od Ratte »

Dovolím si na základě mé praxe stran loveckého (včetně dohledávek a obrany) a sportovního užití kolimátoru na krátké zbrani nesouhlasit.

Jsem přesvědčen, že většina střelců s dostatkem tréninku dosáhne s kolimátorem lepších výsledků stran času a přesnosti a to i pokud se jedná o intuitivní obrannou střelbu na pár metrů.

Moderní mini kolimátory od renomovaných výrobců vykazují vysokou odolnost proti poškození. Dále jej lze většinou integrovat tak, že je možné použít mechanická mířidla jako nouzovku i přes upnutý kolimátor.

Rovněž střelba za zhoršených světelných podmínek je s kolimátorem, pokud je vybaven regulací intenzity rychlejší, pohotovějsi a příjemnější.
Zamčeno