6,5 Creedmoor

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1403
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Choochoo007 »

Josefe, ja je nepodcenuji, sám jsem také řešil jestli jit do stoupani 1:8,5 nebo 1:8. I tech 1:8,5 by melo utahnout 140gr olovene strely. Je to o tom, ze volis stoupani dle strely kterou planuje spouzivat. Toto muzes resit ve sportu a v lovu, ale jsi omezen volbou, kdyz jdes na hranu pro lehkou strelu. A proto nevidim duvod pro loveckou pusku v dnesni dobe, kdy se zacinaji vyrabet strely s extra vysokym BC a hlavne take dlouhe monoliticke strely volit stoupani, ktere me omezuje. Kor kdyz je to CIPovany prave uz s 200mm, tedy 1:8 na otacku a ne jak uvadis 220mm a to same pro 6,5x47Lapua. Kdyby to bylo jak rikas normalizovany pro 220mm nerikam nic, ale neni. Dle meho jasne ulehceni vyrobe a pouziti hlavnoviny se stoupanim pro uz vlastne cca 130stary naboj 6,5x55SE, ktery je velmi presny, ale byl zaveden pro strely, kdy se pouzivali prevazne strely RN. Dnes bych pro 6,5 obecne videl asi lepsi volbu tech minimalne 1:8".
Tady bych treba pochvalil CZUB u jejich CZ600, kdy pro jejich 6,5 kalibry planuji vyrabet stoupani 1:7. Ale neni to zas az tak jednoduche a chapu, ze zalezi asi i na miste pouzivani zbrane a zpusobu lovu. Pro toho Nemce strilejiciho na 100m s olovenou strelou bezne kosntrukce pak asi stoupani co ma R8 bude v pohode. Naproti tomu amik asi s modernejsi dlouhou monolitickou strelou nebou olovenou strelou pro LR s vahou pomalu okolo 150gr uz potrebuje neco jineho, viz podobne stoupani i Browningu, kdy pro US trh a LR pouziva stoupani 1:7".

Martinř, není 120gr jako 120gr natož 127gr a to ještě hodně natažených abys dosáhl vysokého BC. právě že je problém v délce střely. Střela bývá stabilizována gyroskopickým momentem, momentem setrvačnosti, zjednodušeně rozložením hmotnosti vůči ose rotace. Takže těžká 127gr krátká olovnatá střela 6,5mm dlouhá cca 20mm bude mít velký moment strvačnosti a stabilizace bude naprosto v poho a střela měděná 35,6mm dlouhá může mít při stejné váze a stejném stoupání problém. Je jasné, že je to i otázka úhlové rychlosti, kterou bys to mohl dohnat, ale ty tu střelu nevyženeš s laufu až tak velkou ustovou rychlostí, aby uhlová byla dostatečně veliká i díky vyšší délce této dlouhé střely a menšímu prachovému prostoru v nábojnici.
Takže se sice můžeš uspokojit tím, že to kolegovi schroupe 120 gr. Barnes TSX BT, ale nic to neznamená. Výrobce říká že to chce stoupání 1:8. Počítám, že když to nasypeš do softu, odebereš z rozměrů plastovou špičku a dutinu ve střele, že to stabilní vyjde a střílet to bude. Ale na nějaký LR střílení to asi úplně být nemusí, pač to může být na hraně a může to v určité vzdálenosti stabilitu ztratit. Ale to budou asi vzdálenosti na které lovit nebudeš.
Zkusíš to a když to nepůjde, tak to prodáš :D
No u 130gr TSX dlouheho 33,8mm uz Barnes doporucuje 1:8,5, coz muze byt neco podbneho jako tva strela 127gr LRX s delkou 35,6mm, akorat si na tom s pomerem delka a vaha hure. Takze to bude asi pudova zaleziotost, bud to pude nebo nepude :wink:
Treba v UK majitel rika, ze mu to v R8 6,5CM chodi pekne s 143ELDX, pro kterou Hornady take uazuje stoupani 1:8". Takze k tomu take asi pristoupil pudove :lol: Pri delce 36,5mm to mozna vychazi o chlup lepe nez tvuj Barnes, ale tak uvidis.
martinhov píše: pát 13.5.2022, 7:13 Podle čeho tak soudíte? Chtěl bych vědět podle čeho jste vyhodnotil že je to nejlepší ráže.
No v dnesni dobe se daji mozna u ruznych vlastnosti naboje 6,5CM najit lepsi alternativy. Ale v souctu vsech vlastnosti se momentalne jevi jako nejlepsi kompromis ve vsech vlastnostech. Takze pokud napises lepsi naboj s ohledem na nejakou vlastnost, pravdepodobne najdeme u neho vice negativ, ktera 6,5CM nema. OSobne by me zajimalo, jakou bys 6,5 bral radsi.
Naposledy upravil(a) Choochoo007 dne pát 13.5.2022, 13:14, celkem upraveno 1 x.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1061
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Úplně jsem nepopisoval CIP, ale spíše jaký pragmatický konstrukt, který u velkosériové výroby snad zatím dával Blaseru smysl. Potíž je v tom, že čím delší, tím více materiálu se tře v hlavní atd., a obecně klesá živostnost hlavně, tedy v jakési závodní přesnosti. Lovecky ustřílet 6,5CR za rok, dá asi hoňku. Navíc není potřeba si představovat, že v US jsou tak dalece dopředu, že střílí na kus, který je nejméně půl míle daleko a střela v 6,5 musí mít nejméně 150 grejnů, jinak ji z principu nenabijí. Opak i tam bude pravdou. Mnoho ráží je u nás tak trochu o příběhu. Když řeknu na poslední leči, že mám 6,5x55, tak nic. Když řeknu, že mám Švédský Mauser, tak mám posluchače. Když budu mluvit o tom, že mám 6,5 CR, tak budu mít obdivující posluchače s výrazem ve tváři, jako děvče, ke kterému jsem před 47 lety poprvé přijel na motocyklu Pionýr. No a když lovcům "von Krmeliště", budu popisovat výhody twistu 1:8 vs1:8,5 v ráži 6,5 CR, tak rovněž budu středem zájmu, ale bohužel budu vystupovat za kokota. Takže si rozumíme, chápeme, ale pro 99% myslivců to praktického významu nemaje. Jinak máš pravdu.
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1403
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Choochoo007 »

Josef Kuřitka píše: pát 13.5.2022, 13:14 No a když lovcům "von Krmeliště", budu popisovat výhody twistu 1:8 vs1:8,5 v ráži 6,5 CR, tak rovněž budu středem zájmu, ale bohužel budu vystupovat za kokota. Takže si rozumíme, chápeme, ale pro 99% myslivců to praktického významu nemaje. Jinak máš pravdu.
:lol: :lol: :lol:
Musim i tobe dat za pravdu. Lovci "von Krmeliště", jak jsi moc krasne vystihl, se nezabývají teorii stoupani vyvrtu a jiste se spise uplatni terorie "kdyz je zvire proti dire". Jde o to, ze tito lovci, vlastnici cehokoli i te R8, uz tolik neresi tu specialni munici a nabijou do toho co koupi treba v DE nebo i u nas a vlastne nemusi resit zadny problem, protoze to je naladovano vesmes strelami ktere nejsou problemove. Teorie muze byt nekdy na hrane, nekdy mirne za hranou, ale praxe muze byt v pohode.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
martinhov
Častý návštěvník
Příspěvky: 58
Registrován: ned 24.1.2021, 23:14

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od martinhov »

Michal_123 píše: pát 13.5.2022, 10:55 Rád bych poznamenal, že pánové Martinhov a Haluziak zde na fóru zavádějí móresy a výkřiky, které by si mohli odpustit. Určitě máte na víc. Omlouvám se za OT, ale fakt mě to štve.
O jaké výkřiky Vám jde a co Vás štve? Nějak jsem Vás nepochopil. A nechápu co by jsme si měli odpustit.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Michal_123 »

Jsi ve vláknu, kde se řeší 6,5 Creedmoor.
Vykřikovat zde svým třicátým příspěvkem něco o šaškárnách je naprosto nemístné.
martinhov
Častý návštěvník
Příspěvky: 58
Registrován: ned 24.1.2021, 23:14

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od martinhov »

Zda je to vhodné nebo ne je dosti diskutabilní. Chtěl jsem vědět v čem CM tak výjimečná že je tak démonizována. A Vaší připomínku k tomu že mám pouze 30 příspěvku mí připadá z Vaší strany za hodně nadřazený postoj. Protože počtem příspěvků se nehodnotí jejich obsah. To že vy máte xy příspěvků Vás neopravňuje hodnotit zda mé dotazy jsou místné či ne.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1061
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Někdy je forma stejně důležitá jako obsah a někdy ještě o trochu víc. Zejména moderní umělci by o tom mohli vyprávět. Vyjadřovací schopnost, umění rétoriky a písemného projevu včetně jeho kultivovanosti, mělo vždy svůj význam. Platí to na sto procent i dnes, i když se to při strojové výrobě maturantu, Bc a dalších diplomem obdařených programů, moc nezdůrazňuj. Možná se na to snad i cíleně zapomíná. Na kvalitních školách ovšem nikoliv! Určitá míra respektu k matadorům, pokud si toto označení zaslouží, k tomu taky patří. Snad tak byl Michalův příspěvek myšlen.

Odpověď na tvoji otázku se line celým vláknem. Je to relativně nová ráže, která byla postavena tak, aby dosahovala maximálního sportovního výkonu, tj. opakovatelné a konzistentní přesnosti a přitom byla uživatelsky přívětivá (krátký systém, hladké podávání ze zásobníku atd., včetně "snadnosti" přebíjení plus jeho nízkonákladovosti (poměrně málo prachu, dostupnost střel a cena komponentů) a. K tomu lze ještě přičíst relativně rozumnou životnost hlavně, která zajímá především objemové střelce. Řekněme, že jim po nalezení navážky jednu závodní vydrží sezónu.
Samozřejmě nástup této ráže , respektive marketingový úspěch byl umocněn internetem. Kdysi dávno jsi čekal na časopis měsíc a dnes ti to teče ze všech stran. Hornady to samozřejmě umí. Pak už byl jen krůček k přesunu mezi lovce . Nakonec proč ne. Střílí to přesně, puška není monstrózní a nějakou energii to nese. Takže opět reklama. No a nastalo zbožštění 6,5Cr. Postupem času dochází k vystřízlivění. 6,5mm v této rychlosti zůstane 6,5 mm jako každá jiná a je zcela jedno, zda má monolit 120grejnů, nebo 127, nebo 10g Megu. Jestli mě dlouhá tužka posune o 50-80m dál, je v oblasti etického lovu zcela jedno, protože na srovnatelné vzdálenosti a při srovnatelném zásahu a pokud se bavíme o etickém lovu, bude vždy výhoda většího průměru střely a hmotnosti u 308W (pokud ee bavíme o krátkém závěru a neřešíme WSM vs PRC). A zase jsem si to u "CRfans" pos....
martinhov
Častý návštěvník
Příspěvky: 58
Registrován: ned 24.1.2021, 23:14

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od martinhov »

Děkuji, konečně někdo napsal smyslu plnou odpověď na můj dotaz.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Michal_123 »

martinhov píše: sob 14.5.2022, 7:42 Zda je to vhodné nebo ne je dosti diskutabilní. Chtěl jsem vědět v čem CM tak výjimečná že je tak démonizována. A Vaší připomínku k tomu že mám pouze 30 příspěvku mí připadá z Vaší strany za hodně nadřazený postoj. Protože počtem příspěvků se nehodnotí jejich obsah. To že vy máte xy příspěvků Vás neopravňuje hodnotit zda mé dotazy jsou místné či ne.
Martine, Tvoje první příspěvky z celkového mizivého počtu zde byly o pomlouvání, jak je jistý puškař k ničemu a že je s ním spokojeno mizivé procento zákazníků. Prostě sis s ním vyřizoval účty přes tohle fórum.
A nyní pouštíš další vyložený hejt o šaškárně 6,5 CM. Proto jsem se ozval a proto jsem zmínil počet příspěvků.
Funguje zde normální slušná doskuse s prima lidmi. Když se podíváš na moje příspěvky, dost často jsem se mýlil a nestydím se za to. O tom diskuse je a patent na rozum si nedělám. A proto to zde mám tak rád.
Jestli Tě zajímají jakékoliv informace související se zeměřením tohoto fóra, přečti si už napsané a pak hoď něco do diskuse. To je smyslem a cílem diskusních fór.
Pravděpodobně je to jak Píše Pepa, jedná se v tomto zejména o rétoriku. Nevidíme na sebe, čteme věci napsané a jediné, z čeho můžeme usuzovat ve smyslu jinak běžné neverbální komunikace jsou emotikony, pravopis, interpunkce... a také dlouhodobé projevy uživatele. A pořád stejně nevíme, kolik je tomu druhému let a co je vůbec zač.
Věřím tomu, že kdybychom seděli společně na pivu, tak je to všechno úplně jinak, myslím tím v pohodě.
S přáním všeho dobrého, Michal.
precechtel
Zkušený diskutér
Příspěvky: 573
Registrován: čtv 07.12.2006, 20:11
Bydliště: olomouc

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od precechtel »

okouzlení ráží 6,5CR chápu, protože přes dvacet let lovím převážně r. 6,5x57R. Byla to tehdy racionální volba do polní honitby na převážně srnčí zvěř a škodnou s přijatelným zpětným rázem. Jeden náš mladší člen spolku po zkušenostech s rážemi 7 až 8 si creedmora pořídil, nadšení veliké, sdělil sem mu, že mám z toho radost, ale musí mít na paměti, že ráže 6,5 neodpouští horší zásah, zvláště na trochu těžší zvěř a je tam také důležitá volba kvalitního střeliva, já léta lovím RWS nebo CDP Blaser..
politice a politikům zmar
LosYelenos
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 101
Registrován: stř 19.9.2012, 9:16

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od LosYelenos »

martinhov píše: čtv 12.5.2022, 20:22 Tak nevím, ale celá tato mánie kolem Creedmoor ráži mi připadá úsměvná. Celá šaškárna kolem Creedmoor je jen dobrý reklamní trik.
souhlas s Michal_123 tenhle tvůj příspěvek je naprosto o ničem. A nezáleží, kolik máš příspěvků, pokud je většina takováhle, tak to moc přínos opravdu není.

Martinř: jsem zvědavej, jak budou chodit ty LRX. Myslím, že to twist zvládne, protože s těma ELD-match 140 ti to střílelo dost dobře (pod 0,5MOA) Možná by stálo za to změřit ten twist jen tak ze srandy jestli nekecaj v Blaseru
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1061
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Zjistíš, že nekecají.
Jan Slavětínský
Zkušený diskutér
Příspěvky: 520
Registrován: čtv 27.6.2013, 9:34

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od Jan Slavětínský »

Jen se zeptám, jak velký je rozdíl mezi 6,5x55SE a 6,5 CM ? krom nábojnice.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od dalas »

Ten nejmarkantnější je v kratším stoupání u CM, což dovoluje stabilizovat střely s vyšším průřezovým zatížením, potažmo vyšším BC.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vava
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 275
Registrován: stř 21.12.2011, 12:09

Re: 6,5 Creedmoor

Příspěvek od vava »

Významný rozdíl mezi 6,5x55 SE a 6,5 CRD je v tlacích - CRD má 435 MPa a 6,5x55 "jen" 380 MPa což ve výsledku dělá cca 50 m/sec.

Ano, dá se diskutovat o tom, že lze nabíjet 6,5x55 SE pro moderní pušky na vyšší tlaky, ale to je asi tak všechno ... :-)
Odpovědět