Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
SoukuM
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 267
Registrován: pon 28.9.2020, 7:41

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od SoukuM »

Něco z historie. Pokud si dobře vzpomínám, tak kdysi dávno před lety vlezl nějaký ožrala v Českém Krumlově k medvědovi do výběhu a přivolaný příslušník SNB/VB popravil medvěda 7-8 výstřely ze své služební C7 50/70 v ráži 7,65 Br?? Pamětníci mě možná doplní a upřesní. A jinak, student Jan Opletal, byvše postřelen ráží 7,65 Br/32 Auto do břicha v dnešní Opletalově ulici, nejdříve ani nezaznamenal, že je postřelen a následně došel pěšky z Opletalky do nem. Karlovo nám, kde pak po 2 týdnech zemřel na komplikace. Být tehdy dnešní antibiotika, asi by bez problémů zranění přežil. MS
9,3x62/8x57JS/7x57R/308Win/270 Win/9 para/45ACP/10 mm Auto
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2032
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od lovec »

Ked si už odbočil, tak z nedávnej kriminálnej histórie poznáme prípad, keď pri prepade banky ochrankár vysypal do lupiča celý zásobník 7,65mm. Tento s mnohonásobnými strelnými zraneniami ušiel. Ochrankár zomrel po nešťastnom zásahu s 9mm Luger. Lupiča neskôr chytili a dostal 15 rokov za vraždu.
Vtedy to bol streleckou verejnosťou celkom často pretriasaný prípad ako ukážkový príklad slabého účinku 7,65mm Br.

( :arrow: https://www.topky.sk/cl/10/1261662/Bank ... a-15-rokov )
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
čimango
Nový návštěvník
Příspěvky: 12
Registrován: sob 30.7.2011, 12:33

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od čimango »

Ano, ale je třeba k tomu říct i za b) - ochránkář střílel na nohy útočníka. Velmi pravděpodobně by to dopadlo stejně, i kdyby měl 9 luger. Naopak po zásahu 9 luger do hlavy sám zemřel až po několika hodinách v nemocnici - tzn ani devítka do hlavy není stoprocentní. Tím nechci tvrdit, že 7,65 Browning je vhodná na obranu před zvířaty, ale vzduchovka to není. Přece jen to byla desítky let standartní policejní ráže v celé Evropě.
Uživatelský avatar
Radan
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 124
Registrován: stř 21.11.2007, 10:35
Bydliště: Holešov

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od Radan »

Nevěřím tomu že 9 Luger do hlavy nebude stoprocentní ☝️ Pokud to trefí dobře není šance na přežití. Pokud to nějaký sebevrah někdy přežil, musel ho projektil jen líznout ☝️
22 LR, 9 mm Luger, Meopta Meostar B1 7x42, útočně laděný Mops
Uživatelský avatar
tonny
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 402
Registrován: úte 29.11.2011, 10:49
Bydliště: Břeclav

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od tonny »

Pokud to trefíš dobře do hlavy s malorážkou, tak to také nemusíš přežít. Těch průstřelů hlavy i s devítkou je víc, kdy zraněný nepodlehl.
FrantaB
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 137
Registrován: pát 27.9.2013, 12:47

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od FrantaB »

Na obranu na pár metrů před jakýmkoliv tvorem do cca. 400 kg živé hmotnosti stačí cokoliv, co má na ústí 40-60 J. Pes, vlk, člověk, kůň, kráva... Pokud je to hezká, čistá rána dobře posazená.
22 subsonic z krátké je pro cvičenou ruku zbytečně našláplá proti 700 kg býčkovi...

Při sebeobraně se chleba láme tam, kde bez ohledu na skill střelce na hezké a dobře posazené rány není čas ani prostor. Řeší se "aby se to aspoň ujalo", ne pečlivé vyměření pouček ve stylu "...a zamíříme-li na čelní šev lebeční v prvé třetině délky ve směru C3...".
Jestli se někdo chce bránit odvozeninou od nejsilnější ráže pro cyklistické revolvery a pistolky na plašení toulavých psů, prosím. Ať si uvědomí, že tím přidělává traumata, práci a náklady svému okolí.

Rvačka se 60-70+ kg psem už není sranda, žebra drží stejně nebo spíš líp než na stejně těžkém chlapovi. Ale pokud se naštvaný a fyzicky ne úplně marný člověk smíří s kousnutou rukou a nesnaží se ji vytrhnout, ale hned napoprvé ji narve psovi co nejdál do koutků, tak to má běžně (ne)vycvičený pes dost blbé...
Proti smečce se to samozřejmě obrací, tam je jakákoliv zbraň dobrá. Ne na zabíjení (vyžaduje čas a precizi), protože při útoku smečky obvykle útočí dva s tím, že jeden útok je bráněný a jeden čistě projde. I smečka šetří prostředky, takže tři útočí na začátku velice zřídka, to až na hodně načatou kořist. Takže zbraň ne na okamžitou likvidaci, ale na výrobu útoku/držení kroku se smečkou neschopných kriplů dokud útok nepřestane. Dobíjet se může potom...
Stejně jako si 7,65 v břiše nemusí všimnout chlap, nemusí si jí všimnout pes nebo cokoliv jiného.


Ad útok rysa-na SK jsem chlapa kterému rys skočil za krk znal osobně. Chlap už zemřel, tenkrát to přežil proto, že to bylo dvou, max. tříleté odrostlé kotě, které to chtělo zkusit bez důrazu na výsledek. Stejně měl neschopenku na dva měsíce a šest týdnů límec.
Rysa při lovu jsem viděl jenom jednou-a to lovil ptáka. Nicméně přitom jak se pohybuje (a jak loví větší savce), tak na nějakou obranu zapomeňte. Pokud bude rys tak dobrý a oráchlý (a vy tak nenaladění na nebezpečí a otupělí) že vám skočí na krk, tak je palná stejně úplně k ničemu. Křupne vám v krku, hlava se sotva hýbe, ramenama nahoru nebo pohyb rukou do úrovně ramen bolí jaxviň, jdete na zem a doslova rejete hubou v hlíně. Pokud by chtěl pokračovat ve rvačce na zemi (mimořádně nepravděpodobné), tak máte šanci jedině nožem a stejně budete zeškrábaní a pokousaní jak od nespokojeného domácího kočičáka, akorát fakt naostro.


Ráže na sebeobranu má dvě linky:
-musíte být schopní tu zbraň a ráži ovládat a být schopní se trefit i v dost mizerných podmínkách, při únavě a se zraněním
-zásah daný cíl nesmí přehlédnout

Každý má průsečík těch dvou linek jinde (ano, jsou lidi od přírody svým nastavením a fyzickými schopnostmi naprosto neschopní se bránit nejen ručně, ale i palnou).
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2032
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: Obrana krátkou zbraní před napadením vlka

Příspěvek od lovec »

Dám to sem.

Vidle celkom nefungovali.

Zo zahraničia.
V Holandsku napadol vlk pastiera oviec. Prekonal ochranný plot proti vlkom, napadol dve ovce a kozu. Pastiera, ktorý bránil svoje zvieratá s vidlami, vlk pohrýzol na ramene, má poškodené šľachy.
Zaujímavý moment - na príkaz starostu policajti vlka zastrelili. Ochranári kňučia, že vlk bol zahnaný do kúta a KVÔLI ochrannému plotu nemohol utiecť... to nevymyslíš... :lol: :roll:

:arrow: https://www.pirsch.de/news/wolf-greift- ... wolf-37251

:arrow: https://rp-online.de/panorama/deutschla ... d-93464101
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Odpovědět