Myslivecký soud

a vse kolem nich
Odpovědět
Karl
Častý návštěvník
Příspěvky: 95
Registrován: pon 11.9.2017, 13:18

Myslivecký soud

Příspěvek od Karl »

Zdravím kolegové. Nemáte prosím někdo sepsaný humorný úvod a zahájení soudu na poslední leči? Padl na mě úkol to připravit a nějak nevím, jak do toho. Děkuji.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3386
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Myslivecký soud

Příspěvek od dalas »

Tak to nedělej, to se nedá odříkávat jako básnička. Popusť uzdu fantazii, hravosti i humoru a z patra to musíš dát. Prostě třeba vychval průběh honu až do nebes, a pak přijde ale...... Ty soudy bývají dvou typů. Jeden je, že odsuzuješ jen ty, kteří se nějak provinili a tam to musíš mít podložený, druhý má účel nenásilnou a humornou formou vybrat bakšiš na nějaké to pití. Tam musíš odsoudit všechny a je to mnohem zábavnější, neb ty důvody jsou mnohdy exotické. Jen ti, kteří skutečně něco provedli to mívají dražší.
Jednou mě jako hosta požádal hospodář, abych jel autem představit, u soudu mě pochválil jak jsem byl slušný, dobře střílel atd. a pak mě oflastroval za používání vozidla v honitbě na soukromých cestách a ještě mě přitížilo, že jsem měl stejný vzorek jako on a že by to mohlo být na něj.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
precechtel
Zkušený diskutér
Příspěvky: 573
Registrován: čtv 07.12.2006, 20:11
Bydliště: olomouc

Re: Myslivecký soud

Příspěvek od precechtel »

mám s tím trochu zkušeností.... Soud musí být stručný, podaný humornou formou, provinění proti tradicím a zvyklostem svědecky doložitelná, tresty přijatelné. Chce to přípravu včetně pečlivě vybraného žalobce, svědky provinění, nachystané rekvizity tj. stůl, židle, zapálené svíce, troubení, soudce i obhájce respektované osobnosti se smyslem pro humor. Soud by měl být zdrojem poučení pro přihlížející. Také je dobré vytipovat provinilce, který to v humorné nadsázce tzv. zkousne, že ho myslivecký soud postihl. Nenatahovat jednání soudu, max tři osoby.... Soud provádíme jedenkrát za loveckou sezonu, většinou soudíme tzv. lehká provinění, např. ráno na nástupu projdu účastníky a kdo má špinavé boty, nezlomená zbraň, upozorním jej na tuto skutečnost, že hon je společenská událost, na kterou se ráno musí dostavit řádně ustrojen, v čistém oděvu a obuvi, dbát bezpečnosti. Nemá smysl zbytečně vyhledávat smyšlená provinění a snažit se odsoudit co nejvíc účastníků lovu, postrádá to výchovný účel soudu. Soud nesmí být zdrojem alkoholu pro soudce a spol., uložené tresty nesmí být ponižující pro odsouzeného, většina trestů je směrována na ke spolustolovníkům odsouzeného, někde / u nás ne / bývá přijatelná mírná finanční pokuta, která se potom rozdělí mezi obsluhu účastníků honu... F
politice a politikům zmar
Odpovědět