HBN aneb Hexagonal Boron Nitride - nová metoda potahování střel

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
vava
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 275
Registrován: stř 21.12.2011, 12:09

HBN aneb Hexagonal Boron Nitride - nová metoda potahování střel

Příspěvek od vava »

Zdar,

molykování střel má své výhody i nevýhody a tady se objevil nový proces, který odstranuje nevýhody molykování jako je nutnost rovnoměrného vytvoření povlaku na střele, vytvoření povlaku ve vývrtu hlavně, který se špatně odstranuje.
HBN přináší o třetinu vvyšší životnost hlavně, razantně snižuje rozdíl mezi studenou a teplou ranou, snižuje tlaky v hlavni. Uf - ted si připadám jako prodavač v teleshoppingu :-)

Přišel s tím David Tubb, tak trochu hodně velká kapacita co se střelby týká, objevil sem firmu nabízející to v JAR a v UK.
Princip je jednoduchý, střely se odmastí, vloží v samostatné uzavřené nádobě smíchané s HBN přáškem do vibrační či rotační pračky na cca 3 hod, pak se otřou od přebytečného HBN, protože to vyplní mikroskopické póry v plášti střely, což stačí a normálně se přebíjí. Rychlosti navážek se nemění.

Videa:
https://www.youtube.com/watch?v=rDHYzGg7Ucc
https://www.youtube.com/watch?v=5DsYhPLSUD8
https://www.youtube.com/watch?v=jPZgWM-k1dY

Stránky v JAR
https://outthereadventures.co.za/produc ... n-nitride/

V ČR jsem narazil pouze na jeden výrobek - pro kometické účely, což - nejsem chemik - nevím, jestli je to pravé, na sprej žádný. Ale třeba se najde na fóru nějaký chemik co poradí.

Pokud bych to sehnal, klidně bych to vyzkoušel.
Uživatelský avatar
lovec
Zkušený diskutér
Příspěvky: 2024
Registrován: pon 25.9.2006, 16:07
Bydliště: SK

Re: HBN aneb Hexagonal Boron Nitride - nová metoda potahování střel

Příspěvek od lovec »

Nejaký čas pred Covidom to prišlo ako módna vlna, zopár ľudí to vyskúšalo, výsledný efekt bola o niečo vyššia úsťová rýchlosť. Po relatívne krátkej dobe to znovu opadlo a dnes to už nepoužíva nikto z okruhu ľudí, ktorých poznám... ale nezatracujem to. Kto má čas sa s tým zapodievať, tak smelo do toho.
9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .270 Winchester, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
cobaj
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 332
Registrován: pon 02.5.2011, 18:51

Re: HBN aneb Hexagonal Boron Nitride - nová metoda potahování střel

Příspěvek od cobaj »

Zkousel jsem pred par lety. HBN jsem objednaval v Nemecku. Nejak jsem nedosel k tomu ze to nutne potrebuji. Jestli si dobre pamatuji tak to dovolilo trochu vice podsypat a vytahnout rychlost. Jinak obecne pri stejne navazce sla rychlost lehonce dolu.
M.
Odpovědět