Zbrojní oleje & čištění zbraní

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
precechtel
Zkušený diskutér
Příspěvky: 573
Registrován: čtv 07.12.2006, 20:11
Bydliště: olomouc

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od precechtel »

no já to od samého začátku vnímám tak, že prodávající si je vědom, že hlaveň je chycená a chce to nějak přijatelně maskovat a z případného zájemce dělá hlupáka..... F.
politice a politikům zmar
Dzony_Petnik
Nový návštěvník
Příspěvky: 10
Registrován: pát 15.6.2018, 15:36

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Zdravím, i já jsem na ten inzerát narazil a jsem rád že pan Přecechtěl položil tuto otázku, neb mne to taky zajímá. Mám totiž podobnou zkušenost... Podědil jsem dvojku Fiala Praha v 16/65. Při přepisu byly hlavně jak zrcadlo. Já s ní nestřílel, jen občas jí půjčil sestře. Ale vždy hned po střelbě jsem jí vyčistil. Vždy po čištění koukám do laufu aby byly stejně zrcadlové jako před střelbou.
Až jednou sestra začala radši rodit děcka než chodit do lesa, jsem nevím proč při čištění jiné flinty stříknul trochu balistolu i do laufu té dvojky a odložil jí v trezoru na vzdálenější místo. Po nějakém čase, jsem se zase já nevím proč do té dvojky ze zvědavosti kouknul a málem mě omylo. Místo zrcadla byl v laufech sem tam matné flíčky... Které tam zůstávají i po následném přečištění... Tak nevím čím to
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Oleje jsou různé a mají různá použití.
Olej pro dlouhodobou konzervaci je něco jiného, než olej na čištění a krátkodobou ochranu.

Pokud nějakou zbraň po vyčištění nehodlám v dohledné době používat, respektive znovu čistit, používám olej na zbraně Brunox pro dlouhodobou konzervaci.
https://www.strobl.cz/lubrikacni-a-konz ... 00ml_p3656
Tento olej vyhrál nějaké testy v časopisech.
Uživatelský avatar
tonny
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 402
Registrován: úte 29.11.2011, 10:49
Bydliště: Břeclav

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od tonny »

Mě posledně doporučil Pekařík ze Šumavské konzervační olej UNI COR https://www.redsix.cz/oleje-a-chemie/at ... ray-400-ml, stříknout na houbičku a rozetřít na kovové povrchy pod zapažbením.

Na promázání Gun NANO PROTECH https://www.nanoprotech.cz/sprej/nanoprotech-gun/

Na vnitřní závity tlumičů nějaký GRAFIT PAST.

Ještě jsem nezkoušel, jen se nakonzervovala kamarádova nová Tikka.
xtaup
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 296
Registrován: pon 29.9.2008, 14:30
Bydliště: Podkrkonoší
Kontaktovat uživatele:

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od xtaup »

Měl bych dotaz ohledně používání Milfoamu, jednou jsem zapomněl na aplikaci a nechal ho v hlavni půl dne, na vývrtu jsem nic nepozoroval, ale to jen tak zběžným pohledem. Chci se zeptat, jestli má pěna při delším působení negativní vliv na stav vývrtu? Docela mě překvapilo, že by mohl na hlaveň negativně působit i déle nanesený Ballistol. Díky
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Pěna sama o sobě negativní vliv nemá. Nestalo se s hlavní určitě nic.
Jediné, co hrozí po vyčištění Milfoamem bez následné konzervace vhodným olejem je koroze z důvodu, že hlaveň je odmaštěná a nechráněná. To ale nebyl ten případ, protože v hlavni pořád byla pěna.
Sám tam tu pěnu nechávám v rozmezích 30 minut až několik hodin, když na to zapomenu.
Důležité je pušku po nastříkání dát do vertikální polohy, aby pěna mohla vytékat po drážkách ven. Stavím jí na hlaveň do kouta, pod to dám vhodný kelímek.

Ballistol nepůsobí na hlaveň negativně, to je nesmysl. :idea:
Je to výborný olej a osobně ho používám téměř na všechno, nejen na zbraně.
Není to ovšem olej na dlouhodobou konzervaci, stejně jako ostatní oleje na čištění zbraní.
Taky těžko soudit, co se Džonymu doopravdy stalo.

Předchozí příspěvky byly hlavně o tom, že na bazarech lžou a vydávají rez v laufech za "skvrny od oleje".
Což je samozřejmě podvod.
Opakuji, nic takového, jako skvrny od oleje v laufech neexistuje.
spikelet
Nový návštěvník
Příspěvky: 41
Registrován: ned 16.7.2017, 20:28

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od spikelet »

Rezave skvrny od oleje exisuji a sam jsem se s tim setkal. Nebylo to u zbrani, ale ve vyrobe vyfuku. Pri vyrobe se lisovaly prepazky a vika na lisu. Matrice se mazaly jistym olejem, ktery se pouzival i pri CNC ohybani trubek. Kdyz se takovy vyfuk poskladal, naheftoval a svaril, tak v okoli svaru po nejake dobe vznikla ku.evsky odolna rez, ktera nesla dolu a muselo se to opiskovat. Dlouho se badalo, proc to rezne, az se prislo na to, ze to dela ten olej. Na svaru rez nebyla, tam se olej pri svarovani spalil. Rez vznikla cca 5 mm od svaru a byla cca 20 mm siroka a pak byl zase plech cisty. A vznikla jen na materialu, na kterem byl pouzity olej na lisovani. Kdyz se svarovalo viko s trubkou, ktera byla rezana s chladici emulzi, tak rez byla jen na viku, na trubce ne. Jednalo se o nejaky ekologicky olej, ktery narizovala EU a sam zakaznik ho vyzadoval.
Takze rez od oleje muze ve vyvrtu hlavne vzniknout, pokud se pouzije nejaky takovy eco olej a pred vystrelem se radne neodmasti hlaven a olej se vystrelem vypali a pak se zase zbran nevycisti. Samotny olej to neudela. Je potreba mu dodat teplo.
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1061
Registrován: stř 27.9.2006, 17:15
Bydliště: Brno

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Možná se pletu, ale v začátcích fóra byl článek; nevím zda převzatý, nebo pokus provedl sám přispěvatel; kde popisoval konzervační schopnosti jednotlivých olejů. Odmastil hřebíky, pak je nastříkal Konkorem, Balistolem a já nevím, čím ještě. Pak je nechal na balkonu a zkoumal postupné rezavění. Bylo to zajímavé.
Je možné, že fleky od oleje ve vývrtu nejsou způsobeny olejem, ale jako důsledek přikrytí špatně vyčištěného vývrtu olejovou vrstvičkou. Spousta lidí si jen myslí, že umí čistit, nebo že má správně vyčištěno. Bohužel.
pavel358
Častý návštěvník
Příspěvky: 60
Registrován: čtv 12.7.2012, 8:49

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od pavel358 »

Ja používám na všechny své zbraně Ballistol guncer keramik a filcové válečky. Nikdy se mi nestalo že by mi zbraň rezavěla.
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Josef Kuřitka píše: ned 08.1.2023, 16:39 Spousta lidí si jen myslí, že umí čistit, nebo že má správně vyčištěno. Bohužel.
Ano, olej nezpůsobí korozi.
Kromě toho kolem čištění, jako kolem všeho existuje spousta legend, které je třeba brát s rezervou.
Korozi způsobí střelec, který použije olej nevhodným způsobem. Spálený olej ve výfuku je přesně ten případ.
Když do převodovky motorky naleju drahý, velmi kvalitní, leč pro ten účel nevhodný olej, motorka pak neřadí a spojka klouže, je to chyba oleje, nebo moje?
SoukuM
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 267
Registrován: pon 28.9.2020, 7:41

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od SoukuM »

Na čištění zbraní dlouhých i KKZ používám filcové válečky od firmy VFG (http://www.vfg.de/fileadmin/VFG/Brosch% ... EN_web.pdf), naprostá spokojenost v kombinaci s Konkor 101, Brunox, Balistol a Bore Tech. Třeba Bore Tech Carbon Remover je perfektní. Podobné filcové válečky vozí i Strobl od Ballistol (https://www.strobl.cz/cisteni-zbrani_c4 ... 3557273687). Můžu doporučit.
Jinak tvrzení, že olej dělá fleky v hlavni mi připadá dost nesmyslné a považoval bych to za snahu zastřít drobnou korozi nebo poškození.
MS
9,3x62/8x57JS/7x57R/308Win/270 Win/9 para/45ACP/10 mm Auto
Jirka.pap
Nový návštěvník
Příspěvky: 5
Registrován: ned 01.1.2023, 0:42
Bydliště: Frýdek Místek

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Jirka.pap »

Neporadí někdo konzervační olej na zbraň ? Nebo spíš kde ještě sehnat COSMOLIN ??
SoukuM
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 267
Registrován: pon 28.9.2020, 7:41

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od SoukuM »

Zeptám se spíš tak ze zvědavosti, včera jsem byl v železářství a s překvapením jsem zjistil. že se stále prodává takový ten klasický "olej na šicí stroje a zbraně". Pamatuji ho jako malý kluk, kdy se prodával ve skleněné lahvičce uzavřené korkovou zátkou a šroubovacím víčkem, mazal jsem tím tehdy zvnějšku svojí vzduchovku :-), nic jiného tehdy ani nebylo. Pro srandu jsem si 2 lahvičky koupil, současný obal je plastová lahvička s kapátkem uzavřený čepičkou. Pro srandu jsem s tím namazal kolejnice u 1911ky (chodí super a vazkost? perfektní, vyzkoušeno bez sřelby) a povrch loveckých zbraní (železo i pažby) a vypadá to pořád stejně dobře jako kdysi :-). Používáte to někdo? M
9,3x62/8x57JS/7x57R/308Win/270 Win/9 para/45ACP/10 mm Auto
Uživatelský avatar
Choochoo007
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1403
Registrován: úte 28.11.2006, 20:34
Bydliště: Jižní čechy

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Choochoo007 »

xtaup píše: čtv 05.1.2023, 18:37 Měl bych dotaz ohledně používání Milfoamu, jednou jsem zapomněl na aplikaci a nechal ho v hlavni půl dne, na vývrtu jsem nic nepozoroval, ale to jen tak zběžným pohledem. Chci se zeptat, jestli má pěna při delším působení negativní vliv na stav vývrtu? Docela mě překvapilo, že by mohl na hlaveň negativně působit i déle nanesený Ballistol. Díky
Je dobře se držet doporučeni výrobce. Ač to nemusí jednomu působit problém a to díky materiálu hlavně, vlhkosti a nevím čemu všemu, tak druhému to problémy působit může. Výrobce na obalu píše nechat působit 15min, opakovat, konzervovat. Dobré asi si sám odzkoušet postupně a hlavně dobře konzervovat, protože pokud zateče někam kam nemá, tak ta koroze vyleze

Jinak k Ballistolu si myslím, ze narážka je asi na to, ze Ballistol Universal může absorbovat vodu, tvořit emulzi, ta by mohla způsobovat i tu korozi v některých případech, ač se píše ze konzervuje. Tim neříkám, ze není dobrý, také občas používám, ale jistě jsou na konzervaci a korozi lepší oleje i od firmy Ballistol, třeba Gunex. Z hlediska konzervace bych dal asi přednost oleji, který vodu vytěsňuje.

Jinak souhlas s Pepou Kuřitkou, že většina si mysli, tedy v případě že se do hlavně nikdy nekoukli, že má vyčištěno dobře, správně, ale nemá. Kdo kouknul ví, ale je to i otázka jak je kdo náročný. Kdo čistí dalším výstřelem nebo podobnou technikou, jistě má vyčištěno ke své spokojenosti a tady asi ani koukaní do hlavně ničemu nepomůže.

Testik oleju
https://dayattherange.com/?page_id=3667
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Uživatelský avatar
Michal_123
Zkušený diskutér
Příspěvky: 918
Registrován: úte 26.11.2013, 20:16

Re: Zbrojní oleje & čištění zbraní

Příspěvek od Michal_123 »

Tahle diskuse se zde vedla na základě dotazu na podvodná tvrzení z hunting bazaru.

Píšu to o pár příspěvků výše, dovolím si zopakovat:

Ballistol nepůsobí na hlaveň negativně, to je nesmysl. :idea:
Je to výborný olej a osobně ho používám téměř na všechno, nejen na zbraně.
Není to ovšem olej na dlouhodobou konzervaci, stejně jako ostatní oleje na čištění zbraní.

Ještě dodám, že olej neobsahuje ani pryskyřice, ani kyseliny a je zdravotně nezávadný.
Armáda Německa jej používá již přes 100 let.
Odpovědět