Bedding

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
vava
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 275
Registrován: stř 21.12.2011, 12:09

Bedding

Příspěvek od vava »

Koupil jsem novou pažbu a řeším do ní bedding - Tikka T3x. Prohleédl jsem spousty videí - Ultimate Reloader Gavintube, Nathan Foster, Bergara, Kiwi composite stock, další ...
A zůstaly pro mně dvě otázky:
1) Jak funguje pillar bedding? U Kiwi stocks po full beddingu vyvrtal 8 mm díry pro šrouby pouzdra závěru (šrouby mají průměr 5,8 mm). Foster doporučuje 3/8" hliníkovou trubičku, která má vnější průměr 9,5 mm a vnitřní 6 mm.
Co je vlastně smyslem "pillar beddingu" - ted nemyslím přesnost atd. ale mechaniku - mají být šrouby ve vedené díry/sloupcích volně nebo těsně? Co je lepší a proč? Nebo mají šrouby pouze podepírat a spojovat pouzdro závěru s pažbou a lučíkem?
2) Recoli lug a bedding - u Bergary je recoil lug součástí pouzdra závěru a nemá tudíž žádné vúle. Puškař Bergary co dělal bedding na videu oblepil pouze spodní stranu recoil lugu - přední zadní i boky pouze natřel olejem, aby se mu neslepily s tmelem beddingu a mohl pouzdro vyndat. Stejně tak to dělal Wolf Precision u Rem 700 která má stejný systém recoil lugu.
To jsou ale Bergara a Rem 700 zatímco Tikka T3x má recoil lug vsunutý do drážky v pouzdu závěru a je tam vůle 0,1-0,2 mm vůle podle druhu použitého recoil lugu ( drážka má 6,2 mm a titan recoil lug má 6,1, Al tovární má 5,9 mm a nerez od Lumleys má 6mm).
Kde se má recoil lug opřít? Mně logicky vychází přední strana drážky (ta blíž k ústí hlavně). Hraje vůbec ta vůle 0,1 - 0,2 mm roli?
Foster zdůraznuje "relief" - nepoužívá clearance, play, atd - nevím jestli tím něco myslí nebo prostě používá jiné slovo, ale vymezuje recoil lug na nulovou vůli k přední straně drážky pouzdra.
Na videu Desert Dog Outdoors ukazuje předo-zadní vůli AL mini chassis od HS Precision Stocks a po jeho "pře beddingování " pouzdro v pažbé žádnou vůli nemá.

Poradíte?
bon
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 477
Registrován: úte 04.9.2007, 16:46
Bydliště: Vysočina

Re: Bedding

Příspěvek od bon »

Podle mě má šroub ve sloupku vždy nějakou vůli. Hlavní smysl kovového sloupku je zajistit stabilní předpětí šroubu a eliminovat vliv měkkého materiálu pažby (dřevo, plast).
Pokud je recoil lug řešen jako u Tikky T3x, tak se opírá přední horní hranou o pouzdro závěru a zadní dolní hranou o pažbu. Cílem je aby vůle byly minimální a závěr měl v pažbě stále stejnou stabilní polohu.
Odpovědět