Jezevčí nora pod chalupou

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
AlešV
Nový návštěvník
Příspěvky: 1
Registrován: stř 19.4.2023, 10:49

Jezevčí nora pod chalupou

Příspěvek od AlešV »

Dobrý den pánové,

předem se Vám omlouvám jestli píšu do špatného tématu nebo vlákna, ale jsem úplně mimo Váš obor a přicházím k Vám pro radu.

Vlastním chalupu na polosamotě v Beskydech, už několik let se nám přímo pod domem usídlil jezevec. Dokud ještě žil muj otec, tak mi vyprávěl, že nora tam už byla hodně dávno v minulosti, když pod chalupou dělali betonovou desku.

Jelikož jsem to nechtěl řešit nějak radikálně nechal jsem to být, jezdíme tam na víkendy a v ničem nám nevadil. Přikládám fotku z fotopasti z podzimu roku 2020, vypadá to na jednoho nebo dva jedince.

V posledním roce se však jeho aktivita zvýšila, vykopaný kopec hlíny před hlavním vchodem (vsukem jak jsem zjistil při pročítání fóra) se povážlivě zvětšuje a přibyly další dva vsuky.

Jak jsem uvedl chalupa je sice na dodělané betonové desce a nora je v části kde je veranda, ale část chalupy kde je nora stojí ve svahu a navíc absolutně nemám představu jak je nora rozsáhlá, tu hlínu už tam zpět nikdy nedostanu a fakt bych nerad řešil nějaké nepříjemnosti se statikou chalupy když tam stojí přes 200 let. Nepředpokládám sice, že by to zašlo až tak daleko, ale ta rostoucí halda hlíny mě celkem znepokojuje.

Primárně mi nejde o to jezevce zabít, ale vyhnat a vsuky pak zaházet a zabetonovat případně.

Můžete mi poradit jak toho docílit? Našel jsem tady vlasy, lidskou moč, pepřový sprej, dokonce sirný knot, ale nerad bych měl vydýmenou i chatu :) Prostě něco co mohu zkusit použít sám...

V případě, že by se to nepovedlo nebyl by tu někdo kdo by pomohl se sklopcem v krajním případě s odlovem? Ale jak říkám klidně ať žije osazenstvo nory dál, ale někde jinde v lese, kterých je v okolí dost.

Za odpověď předem děkuji, reakce poprosím zde, do zprávy nebo na email vojkovskya@seznam.cz

Děkuji, Aleš
Přílohy
DSCF0246.JPG
DSCF0246.JPG (108.39 KiB) Zobrazeno 1023 x
Odpovědět