VANGUARD VEO HD 80A 20-60x80

Lovecké pozorovací dalekohledy. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
slizrs
Nový návštěvník
Příspěvky: 1
Registrován: úte 06.2.2024, 9:53

VANGUARD VEO HD 80A 20-60x80

Příspěvek od slizrs »

Dobrý den,
rád bych se s vámi podělil o svoji zkušenost s tímto dalekohledem a zároveň vás požádal o názor na to, co se mi vlastně stalo.

Tento dalekohled se mi v rukách ohřál asi 10 minut a šel zpátky do krabice. Proč? Problém byl tento. Kdykoliv jsem začal ostřit na objekt, stal se ostrým až na samotném konci ostření. Tedy na maximálním otočení ostřícího kolečka vpravo. Prostě na doraz. A dál už točit nešlo i když by možná mohlo dojít k ještě lepšímu zaostření. Paradoxní je, že toto se dělo na jakoukoliv vzdálenost s jakýmkoliv přiblížení. Čili celé ostřící kolečko postrádalo význam, jelikož fungovalo na posledních pár centimetrech ostření. Zbytek pohybu byl zcela k ničemu. Můj super levný, obyčejný a opticky ne moc kvalitní Levenhuk Base 80 toto rozhodně nedělá. Pokud ostřím, dojdu do bodu ostrosti a pak můžu ostřit dál a zase obraz rozostřit (doufám že si rozumíme co myslím). Tady ale jediný "ostrý" obraz byl vždy na konci kolečka. Může jít o vadu kusu? Nebo něčím jiným? Bral jsem ho od údajné dealerky této značky, prý to byl výstavní kus. Testoval jsem ho už za velmi špatných světelných podmínek, ale než bych si ho odnesl domů, raději jsem jí ho hned vrátil a vzal si peníze zpět. Ona se dušovala, že je prodává 10 let a nikdo jí nikdy žádný nevrátil a přemlouvala mě ať ho zkusím až druhý den za pořádného světla (přijel jsem k ní pro něj skoro večer). Snažil jsem se jí vysvětlit, že si nemyslím, že je to problém světla, ale ona tvrdila stále to stejné. Pak mě dost zarazilo, že mi řekla jestli jsem to zkoušel alespoň na 100 metrů? Jednak jsem to zkoušel na asi 5 různých vzdáleností, z nichž ta největší byla asi kilometr a pak pokud vím, tak tyhle dalekohledy mají minimální ostřící vzdálenost okolo 10 metrů, čili nechápu proč bych musel zkoušet alespoň 100 metrů?

Budu rád když mi někdo zkušený a znalý dá nějakou odezvu na tuto záležitost. Upřímně se teď bojím si tento dalekohled objednat i nový a raději koukám po jiné značce.

PS: Pokud by se tu našel někdo kdo má zkušenost s Fomei 23-70x70 leader, budu moc rád pokud by mi k němu něco řekl :) Dalekohled chci primárně na pozorování ptactva a rozhledy do krajiny.

Díky moc za případné odpovědi
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3396
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: VANGUARD VEO HD 80A 20-60x80

Příspěvek od dalas »

Jeví se to jako výrobní vada. Zřejmě špatně zaostřený objektiv, kdy jeho obrazová rovina je mimo dosah předmětové roviny okuláru.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Odpovědět