257 Weatherby Magnum
Re: 257 Weatherby Magnum
Ravanelli...mrkni nejake videa na youtube a mozno budes mat aspon nejaku predstavu co by si vlastne nakoniec chcel
-
- Častý návštěvník
Pro trošku objektivnější diskuzi o zpětném rázu přikládám tento zajímavý odkaz, obsahující měřené údaje pro typické laborace a mimo jiné I závislost na hmotnosti zbraně:
http://www.chuckhawks.com/recoil_table.htm
Abychom se nepohybovali od 22 až po 358. Už chybí jenom 17, a I s tou by se určitě kamzík dal ulovit - s Tikkou v 17 Remigton bylo ulovenou pár losů
Jenom moje osobní poznámka: Já jsem si jako ideální pro lov veškeré evropské zvěře na 300m vybral 7mm Rem Mag, přestože jsem k ní měl z počátku odpor kvůli vychvalování od nejmenovaného Dr. Ing....
Zakázková zbraň už je objednána 
http://www.chuckhawks.com/recoil_table.htm
Abychom se nepohybovali od 22 až po 358. Už chybí jenom 17, a I s tou by se určitě kamzík dal ulovit - s Tikkou v 17 Remigton bylo ulovenou pár losů

Jenom moje osobní poznámka: Já jsem si jako ideální pro lov veškeré evropské zvěře na 300m vybral 7mm Rem Mag, přestože jsem k ní měl z počátku odpor kvůli vychvalování od nejmenovaného Dr. Ing....

Dálkoměr Zeiss 8x26, , Anschutz 64 MPR + Nikon Monarch E 6-24x50, Baikal Sporting, Titan 6 Target 7mm Rem Mag + Vortex Viper PST 6-24x50
To Petr Vysok-tá tvoja sedma tu už bola neraz spomínaná a garantujem ti,že nebudeš sklamaný a hlavne nemáš absolutne žiadny problém-ani s kvalitným fabrickým strelivom a jeho dostupnostou,ani s účinnostou a spatný ráz v teréne bez vačších problémov.Zámerne píšem v teréne-lahko sa totiž vačšine polemizuje o spatnom ráze,ked nejaké to nastrelenie pretrpí a potom už len lov.Je totiž obrovský až markantný rozdiel vo vnímaní spatného rázu na strelnici a pri love.Lebo tí,čo vačšinou strielajú strelnicu o tom vedia svoje.
to môžem potvrdiť - v lese absolutna pohoda .
Na strelnici ak ide 20-40 rán to chce dosť sústredenia na úchop zbrane - chyba býva nezriedka bolestivo až krvavo potrestaná.
Aj ja má "cejch "

Na strelnici ak ide 20-40 rán to chce dosť sústredenia na úchop zbrane - chyba býva nezriedka bolestivo až krvavo potrestaná.

Aj ja má "cejch "

SAUER 202- 9,3x62, Swarovski z6i 2-12x50, Blaser R8 PS 6,5x284 Norma , Zeiss VICTORY V8 1.8–14x50, CZ 550 - 6,5x284 Norma Nightforce SHV 5-20x56, Sig-sauer 2022 spc 9mm Luger, zeiss conquest hd 8 x 42,Leica Rangemaster - 1600 B CRF
-
- Zkušený diskutér
7mm RemMag ve slušný flintě nemá žádný zpětný ráz, který by bylo třeba řešit. Je mírnější než 300 WinMag a i ta je v pohodě. Zklamaný nebudeš, až po velký antilopy zcela postačující.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Petr Vysok: Bezpochyby, diskusia má byť objektívna. Nuž dajme Chuckovu tabuľku, na ktorú odkazuješ (mimochodom ide v nej o počítané, nie merané hodnoty), do súvisu s tým, čo tu bolo o spätnom ráze popísané. Keďže z hľadiska spätného rázu porovnávame jednotlivé náboje, nemá zmysel sa zapodievať lomeniami pažby, pätkami, ani strelcovými kilami, ani jeho psychickým stavom. Keďže ale váha zbrane fyzikálne je súčasťou výpočtu objektívnej hodnoty spätného rázu, pre objektívne porovnávanie jednotlivých kalibrov treba použiť Chuckovu inštrukciu z jeho druhého odstavca a prepočítať hodnoty kalibrov ktoré sú predmetom diskusie, na rovnakú váhu zbrane, napríklad na 8 libier (porovnávať sa dá v akýchkoľvek jednotkách, pre jednoduchosť stačí zostať v anglosaských).
Keď tak urobíme, zistíme, že nič také neobjektívne sa tu "nekonalo":
1. Kalibre 7mmWSM a 7mm RemMag (rozdiel v objeme nábojnice 1,5%), ktoré majú takmer rovnaké balistické parametre majú takmer identický spätný ráz napriek tomu, že nemenovaný pán Dr. Ing.... vo svojej knižočke o nábojoch píše, že shortmagnumy kopú viac, lebo sú krátke a tučné (a zrejme sú ľudia, ktorí si to osvojili). Tvar nábojnice môže ovplyvniť časový priebeh spätného rázu, nie celkovú hodnotu jeho energie. Ale vzhľadom na trvanie vnútrobalistického deja od inicializácie po "odštopľovanie" hlavne (rádove milisekundy) to strelec nemôže zaregistrovať. Ak by niekoho rameno dokázalo diferencovať v rámci povedzme jednej - dvoch milisekúnd jednotlivé desatiny milisekundy, možno by stálo zato si také rameno dať naciachovať a otvoriť si živnosť. Ale nezabudnúť si ho dobre poistiť
Mimochodom, 7mm RemMag. je v severnej Amerike veľmi obľúbený a rozšírený kaliber. Hovorí sa, že narozdiel od ostatných shortmagnumov sedmička preto prepadla, lebo je to v podstate balisticky to isté, čo RemMag. a okrem odstránenia nákružku nepriniesla nič nového (ale pre mňa osobne je to dosť).
2. Medzi namenšou hodnotou kopancov od 257 Wetherby Magnum a kopancom od 270WSM je rozdiel cca 7% v neprospech shortmagnumu, v praxi môže byť aj menší. Takže by sa opäť zišlo to ciachované rameno .....
Ináč, tiež gratulujem k voľbe kalibru. Ako som už uviedol, často používam a vychvaľujem jeho novšieho dvojníka, len to mám bez nákružku a v krátkom závere. Ale o dostupnosť streliva sa starať nemusím (prebíjam), takže mal som o kritérium menej.....
Keď tak urobíme, zistíme, že nič také neobjektívne sa tu "nekonalo":
1. Kalibre 7mmWSM a 7mm RemMag (rozdiel v objeme nábojnice 1,5%), ktoré majú takmer rovnaké balistické parametre majú takmer identický spätný ráz napriek tomu, že nemenovaný pán Dr. Ing.... vo svojej knižočke o nábojoch píše, že shortmagnumy kopú viac, lebo sú krátke a tučné (a zrejme sú ľudia, ktorí si to osvojili). Tvar nábojnice môže ovplyvniť časový priebeh spätného rázu, nie celkovú hodnotu jeho energie. Ale vzhľadom na trvanie vnútrobalistického deja od inicializácie po "odštopľovanie" hlavne (rádove milisekundy) to strelec nemôže zaregistrovať. Ak by niekoho rameno dokázalo diferencovať v rámci povedzme jednej - dvoch milisekúnd jednotlivé desatiny milisekundy, možno by stálo zato si také rameno dať naciachovať a otvoriť si živnosť. Ale nezabudnúť si ho dobre poistiť

Mimochodom, 7mm RemMag. je v severnej Amerike veľmi obľúbený a rozšírený kaliber. Hovorí sa, že narozdiel od ostatných shortmagnumov sedmička preto prepadla, lebo je to v podstate balisticky to isté, čo RemMag. a okrem odstránenia nákružku nepriniesla nič nového (ale pre mňa osobne je to dosť).
2. Medzi namenšou hodnotou kopancov od 257 Wetherby Magnum a kopancom od 270WSM je rozdiel cca 7% v neprospech shortmagnumu, v praxi môže byť aj menší. Takže by sa opäť zišlo to ciachované rameno .....
Ináč, tiež gratulujem k voľbe kalibru. Ako som už uviedol, často používam a vychvaľujem jeho novšieho dvojníka, len to mám bez nákružku a v krátkom závere. Ale o dostupnosť streliva sa starať nemusím (prebíjam), takže mal som o kritérium menej.....
lovec píše: ↑pát 29.11.2013, 8:29 Zaujimavy naboj, avsak v nasich krajoch ma asi len "wow efekt". Uz spomenuta slaba dostupnost fabr. streliva, aj pri prebijani je sortiment striel uzsi aj typovo, aj hmotnostne kvoli priemeru .25". V priemere .264" je vyber samozrejme lepsi. Takisto z pohladu balistiky nie su u striel kal. .25" hodnoty bal. koeficientu nijak zazracne, cize aj napriek vysokym ustovym rychlostiam bude citlivost na vietor obdobna ako u inych, beznejsich kalibrov. Tazko je radit nejaky ekvivalent, ked sa sem prilis fabrickej municie nedovaza, ani pre 257WbyMag ani pre 264WM...... Riesenim by mohol byt 270Win so 130gr. strelou v takej fabr. laboracii, kde sa nesetrilo strelnym prachom. Napr. ked porovnam fabr. laboracie u Hornadyho tak 270Win so 130gr. SST Superformance ma vo vzdialenosti 400 yardov prakticky rovnaky pokles ako ich laboracia pre 257WbyMag so 110gr. Interbondom......to hovori asi dost jasnou recou, pokial nie je prioritou obstaranie exotickeho kalibru.
(pozn. na zaver, pobavil ma web Weatherby, ake uzasne bal. hodnoty.....no bodaj by nie, ked maju nastrelnu vzdialenost 300 yardov.....co na tom, ze na 200 yardoch to leti 3"-4" ponad zamerny bod.....)
Stačilo nejakých jedenásť rokov a ako človek zmení názor...

Teda jedenásť rokov síce prešlo, ale táto fotka je z roku 2016. Vtedy začal vŕtať malý červík pokušenia. Na realizáciu však chýbala vhodná platforma a aj dnešné možnosti. Nejaké "platformy" som kúpil, aj predal, ale na prestavbu nedošlo, až teraz.
Dokonca som si kúpil aj tú 270 Win, ktorú som ako alternatívu spomínal a doporučoval onehdy v 2013, ale zhodou okolností som z nej nedal ani ranu a skončila u jedného kolegu...

Prvotným impulzom bol výpredaj hlavňoviny Shilen pred niekoľkými rokmi u Henkeho v Nemecku. Neštandardné kalibre a stúpania vývrtu, kontúry hlavní, ktoré nikto nechcel a pod. Za tie dumpingové ceny som mal kúpiť všetko, čo tam vtedy bolo, ale holt človek niekedy chybuje a nepredvída.
Každopádne som sa stal majiteľom nerezového polotovaru Shilen, kaliber .257", twist 10" - proste klasika. Chvíľku som špekuloval aj nad 25-06 Remington, ale okolnosti ma vrátili na pravú cestu.

Prvou bol inzerát na komponenty a matrice, musím priznať, že už som zabudol odkiaľ to bolo - buď z Rakúska, alebo Nemecka a znovu to bolo za pár drobných. Druhou okolnosťou bol niektorý Black Friday na Brownellse, kde som kúpil zopár výstružníkov za naozaj skvelé ceny a medzi nimi aj 257 Wby Mag. Čiže polotovar, náradie a prebíjanie by som mal, už len nájsť darcu orgánov, alias vhodný kvér na prestavbu. Najprv to bolo staršie Sako v 7mmRM, ktoré ale strieľalo tak fantasticky, že som nemal to srdce ho rozobrať a po čase som ho radšej predal. Potom prišiel Rem 700 v 338RUM a ten mal namále, ale znovu som si ho obľúbil a napriek tej tenkej hnusnej hlavni ho mám rád (hlaveň možno vymením za niečo kvalitnejšie a hrubšie, aspoň v takej kontúre ako je remingtonovské Sendero).
Medzičasom ubehlo pár rokov a situácia sa dnes dostala do štádia, že ideálne by bolo proste urobiť hlaveň do Blaseru R8 a 257 Weatherby používať ako špecializovaný sezónny kaliber na určité miesta, kde môžem poľovať. Tak sa aj stalo, kontúra polotovaru bola prispôsobená tak, aby sa zmestila do semi-weight predpažbia mojej R8, dostala čierny cerakote, aby ladila so zvyškom zbrane a ja práve chystám prvé laborácie na zábeh a otestovanie presnosti. Áno, 257 Wby sa dá objednať aj ako fabrický lauf priamo z Blaseru, ale je to na dlhé lakte - toto môže znieť ako paradox v porovnaní s časom, ktorý uplynul, než som to postavil ja - jednoducho na niektoré veci má jednak Blaser určitú dodaciu lehotu, k tomu treba prirátať čas, ktorý to trvá importérovi objednať a priviezť - kvôli jednej hlavni sa nikto nepretrhne. No a potom to podstatnejšie, niekedy je cesta k vytúženému kalibru cieľom. Všetko pozháňať, dať dokopy, vidieť ako to vzniká - ten pocit sa takmer nedá nahradiť.

Skladové zásoby striel v kal. .257" mám biedne, začnem so 115gr. Ballistic Tip a neskôr uvidím čo ďalej. Najpravdepodobnejšia voľba je 101gr. Barnes LRX, možno vymyslím ešte niečo iné k tomu.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Uvidime, jestli se casem nerozjede vetsi popularita kalibru .25. U PRS se uz chvilku ukazuji zajimave raze 25x47, 25 Creedmoor, poctem zacinaji prekonavat kalibry 6,5mm. Takze by se mohlo stat, ze by i do loveckeho sektoru mohly tyto raze nebo jine vice proniknout a objevilo by se vice strel v tomto kalibru. Hornady nabizi pro sportovni strelbu 134gr ELD-M s BC1 nekde okolo 660, coz je pekne. Takze by i pro lov by tento kalibr mohl byt zajimavy a casem treba i dotahnout dnesni oblibenost 6,5mm. Ikdyz myslim, ze do toho bude hodne promlouvat EU a monolity
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
V USA to má určitú šancu na úspech, na starom kontinente je to zatiaľ bez šance. Akejkoľvek. Zbrane v kalibri .257" sú v podstate exotickou záležitosťou. Z komerčne rozšírenejších nábojov sú na trhu prakticky len dva: .25-06 Remington a 257 Weatherby Magnum. Ostatné sú tak okrajové, že ich málokto vôbec pozná.
Zrejme 100% sériových zbraní má 10" stúpanie vývrtu, ktoré limituje použitie moderných dlhých striel, alebo ťažších monolitov. Pritom obidva spomenuté kalibre majú dostatočný objem nábojnice, aby dokázali udeliť viac než zaujímavé rýchlosti aj strelám nad 130gr.
Ja som si pripravil nejaké testovacie laborácie so 115gr. Noslerom BT, pozrel som do QL, potom som si to otvoril v Quick Targete, aby som mal nejakú predstavu o bal. krivke a do oka mi padol jeden údaj, ktorý ma zarazil. QT vypočítal faktor stability pre túto strelu iba niečo máličko cez 1,3 pre moju hlaveň s 10" twistom.
Takmer zhodné, resp. presnejšie čísla vyrátal kalkulátor na stránke Berger. Zadal som reálny BC, moje poveternostné podmienky a nadmorskú výšku, predpokladanú rýchlosť a hľa - znovu niečo málo cez 1,3 a doporučenie na minimálny twist 9,5".
Zrejme 100% sériových zbraní má 10" stúpanie vývrtu, ktoré limituje použitie moderných dlhých striel, alebo ťažších monolitov. Pritom obidva spomenuté kalibre majú dostatočný objem nábojnice, aby dokázali udeliť viac než zaujímavé rýchlosti aj strelám nad 130gr.
Ja som si pripravil nejaké testovacie laborácie so 115gr. Noslerom BT, pozrel som do QL, potom som si to otvoril v Quick Targete, aby som mal nejakú predstavu o bal. krivke a do oka mi padol jeden údaj, ktorý ma zarazil. QT vypočítal faktor stability pre túto strelu iba niečo máličko cez 1,3 pre moju hlaveň s 10" twistom.

Takmer zhodné, resp. presnejšie čísla vyrátal kalkulátor na stránke Berger. Zadal som reálny BC, moje poveternostné podmienky a nadmorskú výšku, predpokladanú rýchlosť a hľa - znovu niečo málo cez 1,3 a doporučenie na minimálny twist 9,5".
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Aj keď kvôli aktuálnym horúčavám nie sú ideálne podmienky na testovanie laborácií, tak potreba vyskúšať nový kaliber bola prakticky nevyhnutná.
Na Blaser som dočasne namontoval jeden z mojich obľúbených puškohľadov March 5-40x56, neskôr po otestovaní nábojov tam prehodím Nightforce NX8.
Odmeral som si komoru a prakticky som si overil, že všeobecná informácia o dĺžke prechodového kuželu v súčasných komorách Weatherby s hodnotou cca. 3/8" je pravdivá. Ergo, takto sú brúsené moderné komorové výstružníky pre náboje Weatherby. To dáva prebíjačovi pomerne široký priestor na skúšanie rôznych dĺžok náboja, resp. hĺbky usadenia strely. Maximálna dĺžka náboja podľa CIP 81,5mm je pomerne obmedzujúca a mnou použitý 115gr. Ballstic Tip by bol príliš hlboko v nábojnici. Dĺžku náboja, resp. hĺbku usadenia strely som zvolil teda tak, aby začiatok boat-tailu bol na konci krčku, pričom boat-tail samotný - ktorý je na tejto strele pomerne krátky - zostal v priestore ramien, viď foto. Celková dĺžka náboja potom vyšla na 84,80mm a dosiahol som tým to, že strela drží celou kontaktnou plochou v krčku, ale zároveň neuberá z kapacity nábojnice, resp. iba absolútne minimum.

Na test som si pripravil šesť laborácii, náboj bol zložený z nábojníc Weatherby (výroba pravdepodobne Norma), zápalky Federal 215 Gold Medal, prachu Norma MRP-2, no a už spomenutý 115gr. Ballistic Tip. Navážky po 0,5gr., od 69,5gr do 72,0gr. Rýchlostné rozpätie nebolo veľké, na maxime som predpokladal skončiť niekde pod tým, ako sa deklaruje rýchlosť pre fabrické náboje, čo je okolo 1036m/s. Mojej najsilnejšej navážke som nameral 1022m/s zo 625mm laufu.
Priestor smerom hore ešte existuje, príjemne ma prekvapil tvar ramien zápalky, boli pekné oblé. Vyššie však s touto strelou neplánujem ísť, sú to len prvotné pokusy a potom sa sústredím na nejakú pevnejšiu strelu ako je napr. Nosler Accubond, alebo Barnes LRX.
Z tých šiestich navážok boli tri, ktoré mali rozptyl okolo 1MOA, alebo tesne pod. Potom boli tri lepšie, kde najhoršia mala tesne cez 0,5MOA a najlepšia 0,25MOA, viď foto.
Na strelnici som strávil na tak malé množstvo nábojov dosť dlhý čas kvôli chladeniu hlavne. Jednak som ju prefukoval vzduchovou pumpou a potom ešte nechával niekoľko minút voľne dochladiť. Nenapadlo ma vziať so sebou bezkontaktný teplomer, možno nabudúce, aby som mal konštantnú východiskovú teplotu. Rozhodne však platí univerzálne doporučenie pre tento kaliber - nestrieľať rýchlo, nestrieľať dlhšie série - proste neprehriať hlaveň. Toto je kaliber, ktorý doslova požiera prechodový kužeľ, takže kto chce docieliť aspoň akú-takú životnosť, tak by mal pri testovaní laborácií a nastreľovaní na to dávať pozor.
Došiel som takisto k záveru, že v mojom prípade predstavujú použité nábojnice, ktoré boli vystrelené z cudzej komory určitý problém pre presnosť a chýba im uniformita výťahovej sily. Dúfam, že po nafúknutí na moju komoru sa to zlepší, v najhoršom môžem ešte presústružiť krčky.
Vybral som tri najlepšie rozptyly, tie dva naj vyskúšam znovu a potom môžu ísť do ostrého nasadenia na poľovačku.

Odmeral som si komoru a prakticky som si overil, že všeobecná informácia o dĺžke prechodového kuželu v súčasných komorách Weatherby s hodnotou cca. 3/8" je pravdivá. Ergo, takto sú brúsené moderné komorové výstružníky pre náboje Weatherby. To dáva prebíjačovi pomerne široký priestor na skúšanie rôznych dĺžok náboja, resp. hĺbky usadenia strely. Maximálna dĺžka náboja podľa CIP 81,5mm je pomerne obmedzujúca a mnou použitý 115gr. Ballstic Tip by bol príliš hlboko v nábojnici. Dĺžku náboja, resp. hĺbku usadenia strely som zvolil teda tak, aby začiatok boat-tailu bol na konci krčku, pričom boat-tail samotný - ktorý je na tejto strele pomerne krátky - zostal v priestore ramien, viď foto. Celková dĺžka náboja potom vyšla na 84,80mm a dosiahol som tým to, že strela drží celou kontaktnou plochou v krčku, ale zároveň neuberá z kapacity nábojnice, resp. iba absolútne minimum.

Na test som si pripravil šesť laborácii, náboj bol zložený z nábojníc Weatherby (výroba pravdepodobne Norma), zápalky Federal 215 Gold Medal, prachu Norma MRP-2, no a už spomenutý 115gr. Ballistic Tip. Navážky po 0,5gr., od 69,5gr do 72,0gr. Rýchlostné rozpätie nebolo veľké, na maxime som predpokladal skončiť niekde pod tým, ako sa deklaruje rýchlosť pre fabrické náboje, čo je okolo 1036m/s. Mojej najsilnejšej navážke som nameral 1022m/s zo 625mm laufu.
Priestor smerom hore ešte existuje, príjemne ma prekvapil tvar ramien zápalky, boli pekné oblé. Vyššie však s touto strelou neplánujem ísť, sú to len prvotné pokusy a potom sa sústredím na nejakú pevnejšiu strelu ako je napr. Nosler Accubond, alebo Barnes LRX.
Z tých šiestich navážok boli tri, ktoré mali rozptyl okolo 1MOA, alebo tesne pod. Potom boli tri lepšie, kde najhoršia mala tesne cez 0,5MOA a najlepšia 0,25MOA, viď foto.
Na strelnici som strávil na tak malé množstvo nábojov dosť dlhý čas kvôli chladeniu hlavne. Jednak som ju prefukoval vzduchovou pumpou a potom ešte nechával niekoľko minút voľne dochladiť. Nenapadlo ma vziať so sebou bezkontaktný teplomer, možno nabudúce, aby som mal konštantnú východiskovú teplotu. Rozhodne však platí univerzálne doporučenie pre tento kaliber - nestrieľať rýchlo, nestrieľať dlhšie série - proste neprehriať hlaveň. Toto je kaliber, ktorý doslova požiera prechodový kužeľ, takže kto chce docieliť aspoň akú-takú životnosť, tak by mal pri testovaní laborácií a nastreľovaní na to dávať pozor.
Došiel som takisto k záveru, že v mojom prípade predstavujú použité nábojnice, ktoré boli vystrelené z cudzej komory určitý problém pre presnosť a chýba im uniformita výťahovej sily. Dúfam, že po nafúknutí na moju komoru sa to zlepší, v najhoršom môžem ešte presústružiť krčky.
Vybral som tri najlepšie rozptyly, tie dva naj vyskúšam znovu a potom môžu ísť do ostrého nasadenia na poľovačku.

Every Shot Counts
Every Shot Counts
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Jak dobre funguje ten Parkside? Zrovna pred mesicem jsem na nej koukal a zdal se mi celkem vhodny. Jak je to tiche?
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Nie je to tiché. Je to lacná vec za pár eur, spotrebák od ktorého netreba čakať vlastnosti prémiových značiek. Mal som ho 3x na strelnici, naposledy keď som testoval 257 WBY, tak som si myslel, že už sa rozsype. Nepravidelný chod, nasávacia vrtuľa vibrovala, citeľne sa to zohrialo...
Vypol som to, vytiahol hadicu a nástavec, s citom pobúchal o stôl - z výfuku sa vysypalo tak za polovicu čajovej lyžičky zelených plastových pilín. Zjavne sa niekde niečo pridrelo. Každopádne zákrok pomohol, pumpa výrazne stíchla, vibráce zmizli, neprehrieva sa.
Aby sa to dalo skutočne efektívne používať, tak minimum je jeden 4 Ah akumulátor, ja mám pre istotu dva. Spotreba energie je pomerne vysoká.
Vypol som to, vytiahol hadicu a nástavec, s citom pobúchal o stôl - z výfuku sa vysypalo tak za polovicu čajovej lyžičky zelených plastových pilín. Zjavne sa niekde niečo pridrelo. Každopádne zákrok pomohol, pumpa výrazne stíchla, vibráce zmizli, neprehrieva sa.

Aby sa to dalo skutočne efektívne používať, tak minimum je jeden 4 Ah akumulátor, ja mám pre istotu dva. Spotreba energie je pomerne vysoká.
Every Shot Counts
Every Shot Counts
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Mam neco podobneho na detsky bazen ale na 220V. Jak rikas je to levne nelze cekat zazraky, ale ani to za ty penize neurazilo, nebylo hlucne abnormalne a celkem fungovalo, ale chtelo by to neco na baterii. Tohle jsem nahodou zahlidl kdyz jsem hledal kompresor pred dovcou. To pridirani je skoda, ale zase to ma snad 3 letou zaruku
Rozmyslim a uvidim. Vykonove to musi byt plne dostatecne s prutokem 70 kubiku za hodinu. Tuhle mel mani na strelnici takovou malou hracku co bzucela jak svina a vykon musel byt oproti tomuto bidny. Teoreticky se da nahoru i prilepit molitan jako filtr. Mohlo by to tedy celkove plnit ucel, kdyz se to tedy nepridre 

Podaril sa mi prvý úlovok s novým kalibrom. Diana mi dopriala niekoľko kusov vysokej na otvorenom poli, kde ešte zostalo strnisko po žatve. Zver prišla za dobrého svetla, takže celý zážitok mi Nightforce sprostredkoval v živých farbách zapadajúceho slnka.
Vybral som si jednu menšiu jelenicu, zmeral vzdialenosť a čakal som, kým aspoň na pár sekúnd zastanú - všetky kusy išli relatívne rýchlym krokom. Našťastie narazili na nejaký zelený pás, ktorý ich zaujal a začali sa pásť. Jelenica mi najprv stála odzadu, potom ostro spredu až sa nakoniec po minúte, alebo dvoch postavila vhodne bokom.
Posledná blesková kontrola polohy zbrane, zamieriť kúsok vyššie a zadunela rana. Keďže som si od samého nadšenia nedal na slúchadlá na uši, tak môžem konštatovať, že zvukový prejav je prijateľný, a má skôr hlboký tón.
Jelenica značila zásah vyhodením zadných nôh do vzduchu a s niektorými ďalšími kusmi odbiehala. Videl som na nej z druhej strany komory fľak farby veľký zhruba ako dlaň, takže som vedel, že strela dopadla tam, kde som mieril. Prebehla približne 20-25 metrov, potom zastala, zapotácala sa a urobila ešte asi 5-6 krokov. Následne spadla a zhasla bez odkazovania.
Zásah som umiestnil tesne za lopatku, z dvoch dôvodov - zaujímal ma účinok na zver pri klasickej komorovej rane a po ďalšie, nebol som si úplne istý priebojnosťou Ballistic Tipu pri zásahu veľkej kosti.
Strela na vstrele, aj na výstrele prerazila rebro a hoci priemer výstrelného otvoru nebol veľký, tak farby bolo skutočne viac než dosť, jelenica farbila tak poctivo, že by ju v prípade potreby dohľadal aj pes so zapchatým ňufákom. Diery v oboch rebrách mali priemer tak na chlapský palec. Pri vyvrhovaní som bol celkom milo prekvapený, boli prestrelené pľúca, inak strela nenapáchala nejaké veľké škody. Obidve lopatky boli bez hematómov, nepoškodené. Ak by som nevedel o akú strelu sa jedná, tak by som to odhadol na monolit, než na klasiku.
Ballistic Tip 115gr. v priemere .257" bude zrejme pevnejšia strela, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, je tu však jedno "ale" - zásah bol na vzdialenosť cca. 280 metrov, kde by strela mala mať rýchlosť okolo 800 m/s (údaj z bal. kalkulátora). Čiže na kratšiu vzdialenosť to môže vyzerať inak.
Každopádne nebudem po jednom kuse vyvodzovať závery, s tým počkám na koniec sezóny.
Čo ma potešilo je to, o čo išlo pred rokmi zakladateľovi témy - plochá balistická krivka - kde v reále stačí pridať nejaký ten dielik na osnove, čiže premieriť o malý kúsoček vyššie a o ostatné sa postará 257 Weatherby.
Samozrejme to nie je samospasiteľné, ak by fúkal vietor, tak s ním bude nutné počítať, ale počas slnkom zaliateho, pokojného večera bol takýto výstrel proste lahôdka.

Vybral som si jednu menšiu jelenicu, zmeral vzdialenosť a čakal som, kým aspoň na pár sekúnd zastanú - všetky kusy išli relatívne rýchlym krokom. Našťastie narazili na nejaký zelený pás, ktorý ich zaujal a začali sa pásť. Jelenica mi najprv stála odzadu, potom ostro spredu až sa nakoniec po minúte, alebo dvoch postavila vhodne bokom.
Posledná blesková kontrola polohy zbrane, zamieriť kúsok vyššie a zadunela rana. Keďže som si od samého nadšenia nedal na slúchadlá na uši, tak môžem konštatovať, že zvukový prejav je prijateľný, a má skôr hlboký tón.
Jelenica značila zásah vyhodením zadných nôh do vzduchu a s niektorými ďalšími kusmi odbiehala. Videl som na nej z druhej strany komory fľak farby veľký zhruba ako dlaň, takže som vedel, že strela dopadla tam, kde som mieril. Prebehla približne 20-25 metrov, potom zastala, zapotácala sa a urobila ešte asi 5-6 krokov. Následne spadla a zhasla bez odkazovania.
Zásah som umiestnil tesne za lopatku, z dvoch dôvodov - zaujímal ma účinok na zver pri klasickej komorovej rane a po ďalšie, nebol som si úplne istý priebojnosťou Ballistic Tipu pri zásahu veľkej kosti.
Strela na vstrele, aj na výstrele prerazila rebro a hoci priemer výstrelného otvoru nebol veľký, tak farby bolo skutočne viac než dosť, jelenica farbila tak poctivo, že by ju v prípade potreby dohľadal aj pes so zapchatým ňufákom. Diery v oboch rebrách mali priemer tak na chlapský palec. Pri vyvrhovaní som bol celkom milo prekvapený, boli prestrelené pľúca, inak strela nenapáchala nejaké veľké škody. Obidve lopatky boli bez hematómov, nepoškodené. Ak by som nevedel o akú strelu sa jedná, tak by som to odhadol na monolit, než na klasiku.
Ballistic Tip 115gr. v priemere .257" bude zrejme pevnejšia strela, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, je tu však jedno "ale" - zásah bol na vzdialenosť cca. 280 metrov, kde by strela mala mať rýchlosť okolo 800 m/s (údaj z bal. kalkulátora). Čiže na kratšiu vzdialenosť to môže vyzerať inak.
Každopádne nebudem po jednom kuse vyvodzovať závery, s tým počkám na koniec sezóny.
Čo ma potešilo je to, o čo išlo pred rokmi zakladateľovi témy - plochá balistická krivka - kde v reále stačí pridať nejaký ten dielik na osnove, čiže premieriť o malý kúsoček vyššie a o ostatné sa postará 257 Weatherby.
Samozrejme to nie je samospasiteľné, ak by fúkal vietor, tak s ním bude nutné počítať, ale počas slnkom zaliateho, pokojného večera bol takýto výstrel proste lahôdka.
Every Shot Counts
Every Shot Counts