Choochoo007 píše: ↑úte 19.11.2024, 13:07
Jake mate zkusenosti se zapalkami SaB, presnost, rychlosti, odolnost proti propichnuti atd, proste cokoli. Díky
- Zápalky Sellier&Bellot 4,4 Small Rifle
- Zápalky Sellier&Bellot 4,4 Small Rifle Magnum.
Vyskúšal som prvotné laborácie s S&B 4,4 SRM.
Na nejaké veľké závery to zatiaľ nie je a ani moje zistenie nie je nejaké svetoborné. Všetky zápalky odpálili, žiadna nebola prepichnutá, ani som nezbadal náznak prepichnutia - to je pre mňa pozitívne zistenie. Predbežne som spokojný, uvidím, aký budú mať vplyv na presnosť a rozptyl rýchlostí, keď doladím laboráciu.
Snažil som sa postaviť ekonomický náboj na kratšie a stredné vzdialenosti, skúšal som túto zostavu: Lapua Scenar 105gr., nábojnice Norma, zápalky S&B SRM a Vectan Tubal 5000. Keďže môj starší QuickLoad prachy Tubal nepozná, tak som použil software GRT. Jeho kalkulácia zhruba zodpovedá navážkam v manuáli Vectan, ktorý majú na webe.
Reálne rýchlosti som nameral oproti výpočtu omnoho nižšie, zhruba o 60-70m/s menej. Mám podobnú čerstvú skúsenosť zo 6,5x47 Lapua, kde som skúšal Tubal 7000 a namerané rýchlosti boli tiež nižšie, v extréme až o 80m/s pomalšie.
Je teda pravdepodobné, že aktuálna produkcia je omnoho flegmatickejšia ako udáva dostupný manuál. Moje skúsenosti s prachmi Vectan boli pred viacerými rokmi skôr opačné, prachy Tubal aj SP boli veľmi živé a dosahoval som s nimi výbornú presnosť aj vysoké rýchlosti.
Skúsim niečo ešte dosypať, ale toho miesta v hilzni už príliš veľa nie je. Uvidím na aké rýchlosti sa mi podarí dostať a či to vôbec dosiahne požadovanú presnosť.
Len pre kontrolu seba samého som strelil aj jednu kontrolnú skupinu so Scenarom 105gr a s osvedčenou laboráciou RS 50 - bez nejakého špeciálneho sústredenia to dosiahlo rozptyl 0,256 MOA...