Střelecká trojnožka

Posedy, žebříky, seníky, krmelce a jiné.
figi
teoretik fora

Re: Střelecká trojnožka

Příspěvek od figi »

pufr píše: pon 11.1.2021, 18:51 Jj, z Primos tripodu s nosníčkem s dvojvidličkou nahoře (ten asi moc obchodně nejde, neb je od 1. generace stejný) se dají lišky střílet vstoje "na fraj place" i ke 200 m
... a s trochou tréninku a obyč. trojnožkou domácí výroby i ke 400 m :lol:
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

tady je ta moje trojnožka vyrobená v roce 2004 vidět několikrát. Škoda, že ty opravdu dlouhé lovy nemám natočené ...

https://www.youtube.com/watch?v=CJM9lWgG4C0
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Perfektní Figi! :) :!:
Doma dělaná, pokud dobře funguje, je vždy nejlepší :)
Ne, že by neexistovala 30 kg monstra - trojnožky pro sniperskou střelbu na kilometr i dál – ještě podstatně masivnější s dlouhým lůžkem pro zbraň. šroubovými posuvy … to už jsme ale jinde

Všechno má své výhody a nevýhody. Mi u těch „trigger“ holí, dvojnožek a trojnožek uspokojuje, že jsou „zastaničené“ během dvou až tří vteřin, přičemž nespouštím pohled z našoulané zvěře. Ať je pod jednou nohou trojnožky 20 cm boule / pařízek a druhá je v dolíku, je to jedno, když je kvap, tak někde ve třetí vteřině po objevení zvěře už spouštím / střílím.
Na lišku na 400 m to ale, alespoň v "šoulacím" provedení Primos není, uvidíme, co ten Blaser - Carbon, snad "někdo" poreferuje :? :)

S tréninkem – samozřejmě. Mi to připomíná zážitek - předloni jsem něco zkoušel / měřil patrony – terč na 200 m a vedle mě střílel chlapec s desetikilovou AI v 338 LM z toho podivného postoje americké námořní pěchoty – v podstatě v tureckém sedu, lokty na kolenou. Pěkný šlupky z té 338 úsťové brzdy :) A neviděl jsem jeho terč. Tak jsem se zvědavě optal a on mě tak jako "bokem" odvětil: „Podívej se na pětikilo.“ To pětikilo je tam „neoficiální,“ ale on měl bez jakékoli pevné opěrky, z tureckého sedu rozptyl deseti ran cca 8 cm / 500 m :shock: Byl to teda človíček, co na závodech, ani těch F-Class není nikdy daleko od prvního místa. Ale výkon, který já považuju za vrchol vleže s opěrou i pod pažbou (10 ran!!!) on měl z tureckého sedu. :?
Vybavilo se mi to v souvislosti s tím zmíněným tréningem … Osobně bych ve věci lovecké střelby na zvěř nemluvil jen o tréningu, na ten musím najít čas, peníze, ale s dobrou partou se to dá vydržet :)
O další patro výš, kam taky není snadné dojít, je nějaké poznání vlastních limitů a to ještě není všechno, pak musí člověk umět tyhle své osobní limity přijmout a při praktickém lovu respektovat … Kdo lovíte déle, už jste taky určitě potkali lidi, kterým tohle umění zůstalo navždy skryto :D :lol:
Omluva za OT v "trojnožkách" :oops:
Pufr
Bock
Nový návštěvník

Příspěvek od Bock »

Primos trigger stick:

měl jsem, ze začátku nadšený, po roce, asi necelém, problém... přestala fungovat, nohy zajížděly samy nečekaně anebo se vlastní vahou nevysouvaly... čili k ničemu. reklamace, nové zboží, ani jsem ji nevybaloval a ihned šla dál...

není to na těžký terén, déšť sníh apod. uvnitř to koroduje a pak znefunkční, měl jsem gen2, nevím jak gen 3, ztratil jsem přehled...

od té doby vaguard pro T68, myslím trvalé řešení

kvadra apod... neohrabané, možná na velké dálky a pole ano... ale flintu v terénu na to nepověsíš
Čouda
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Čouda »

Takovýho malýho Jackelho 4 začali prodávat v Decathlonu za dvojku. Stejná služba , třetinová cena .
Mannlicher SM 12 LH 9,3*62 + Meostar R2 2.5-15x56 +Blaser Dual Brake
Blaser R93 Left Hand Semi Weith 8*57 IS + ATN X-Sight 4K
vava
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vava »

Čouda: Prosím Tě, můžeš upřesnit co myslíš tím "Jackelho 4" ? Hledal jsem v Decathlonu nějakou trojnožku a bez úspěchu. Díky
fradus
Pravidelný diskutér

Příspěvek od fradus »

gonias
Pravidelný diskutér

Příspěvek od gonias »

Myslím, že Čouda měl na mysli spíš tohle
https://www.decathlon.cz/strelecky-stat ... 63638.html

vs original
https://www.frankonia.de/p/jakele/zielstock-z4/197304

alternativy dělá i Seeland, Deerhunter a další viz
https://www.frankonia.de/jagd/ausruestu ... tikel.html

Na šoulačku asi dobrý, ale mě by nevyhovoval. Často sedávám také na čekané na stoličce a tam je pro mě ideální právě trojnožka, která má teleskopické nohy, které upravím na výšku aktuálního posedu v terénu.
Merkel KR-1 Black 7x64 + Docter Unipoint 2,5-10x50, osnova 4-0 na šíně + Norma Vulkan, Hornady InterLock SP, S&B SPCE
Meopta MeoStar B1 8x42
Drsnosrstý jezevčík Asta
Majkl7
Nový návštěvník

Příspěvek od Majkl7 »

Má někdo nějaké nové zkušenosti s nějakou trojnožkou která je stabilní a doporučil by?
ToM
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ToM »

Co se týká trojnožky mám ověřenu tuhle:
https://www.strobl.cz/deathgrip-clamping-tripod_p9690

Dobrý poměr cena, kvalita.
Výhoda je ta, že flinta se dá upnout do trojnožky a můžete nést trojnožku i s flintou.

Pokud vím že půjdu delší vzdálenost, pak raději ale volím tuto čtyřnožku:
https://www.strobl.cz/lovecka-podpera-b ... 2.0_p11843

Každá má své plusy a mínusy.
Jestli víc šouláš, volil bych čtyřnožku.
Pokud lovíš i ze sedu ze stoličky a nesedíš na posedu, pak bude lepší ta trojnožka - ze sedu se s ní dá střílet hodně přesně.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Používám stejnou trojnožku od firmy BOG typ deathgrip stejná jako uvadí ToM, koupená u strobla Od té doby co jí mám, téměř na posedy a kazatelny nelezu. Má tři polohy používané ve stoje, v sedě a v leže. Zbraň je v trojnožce perfektně stabilní. Poměr kvalita cena hodnotím jako výborný.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Majkl7
Nový návštěvník

Příspěvek od Majkl7 »

A u té DeathGrip je ta zbraň upnutá dobře že se netřepe ani vestoje a da se s tím střílet na větší vzdálenost? Já mám pravě zkušenost jenom s primos gen 3, ale je taková že se v tom uchytu dost kýmací hlavně ve stoje, a chtěl bych právě nějakou která je pevná a dá se sní v klidu střílet přesně i na větší vzdálenost.
A chodim hlavně šoulat po polích takže to spíše doporučuješ tu Blaser?
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Tiež mám DeathGrip. Vadilo mi ale, že sa nedala dostatočne zafixovať rotácia v horizontále - je tam zverná objímka ale nešla dosť dotiahnuť. Tak som kĺby vyhodil a dal tam guľovú hlavu a tá ide zafixovať úplne. Trojnožka nie je najľahšia ale na šúlanie som to vyriešil tak (ak to dovoľuje terén), že som na jednu nohu dal slučku a nosím ju na remeni pri boku (ten mám na pleci a krížom cez trup). Nohy neskracujem, tak stačí odvesiť a rozovrieť. Pušku nosím krížom cez chrbát na druhom pleci. Výhoda trojnožky oproti tej štvornožke je, že zafixovanú zbraň v nej netreba stále držať a pri dlhších zastávkach sa dá kľudne pozorovať okolie a pritom mať zbraň stále v trojnožke prichystanú.
Ešte čosi. Kamarát si kúpil len samotnú klieštinu DeathGrip. Je takmer identická ako tá na trojnožke ale sú tam malé rozdiely. Podstatné ale je, že tyčky na ktorých sa posúvajú čeľuste majú podstatne väčšiu vôľu a klieština bez upnutej zbrane dosť hlasno hrkoce.
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

Já jsem po zralé úvaze zvolil čtyřnožku. Konkrétně Ultralight Silent od Hep-Carbon. Při střelbě ve stoje mi přijde stabilnější než tripod. Můžu se do ní opřít a vertikální pohyb záměrného bodu je naprosto minimální. V případě potřeby můžu na kratší vzdálenosti střílet bez rozkládání jako z klasického "pirštoku". Při šoulačce ji používám jako oporu. V noci nebo v těžším terénu to hodně usnadní nenápadný pohyb. Taky si o ní opírám dalekohled, když je potřeba. Jako věšák na flintu to úplně nefunguje, ale tahle funkce mi asi chybí ze všeho nejmíň.
Odpovědět