Automaty v myslivecké praxi

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
haluziak
Pravidelný diskutér

Re: Automaty v myslivecké praxi

Příspěvek od haluziak »

Je to jak s tou myčkou. Flinta je prostě nástroj, stejně jako třeba rýč. To se v lese nesmí dělat s Fiskars rýčem, protože je celokovový s plastovou rukojetí? Může se dělat jen se starým přímím s bukovou násadou?

Co Mosin M1891, Mauser K98, Lee Enfield No.4, MAS-36? To jsou ty tradiční lovecké zbraně?

Osobně nevidím v moderních zbraňových platformách žádný problém, pokud splňují E100, a mají limiter v zásobníku aby splnili zákonné požadavky. Tradice nejsou o flintě.
Beware of old men in profession where men die young.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

V podstatě jsem odpověděl v minulém příspěvku.
Časem se na naháňky bude se zbraněmi typu AR-15 určitě chodit, vydrží-li myslivost a jestli nám tyto kvéry neseberou.

Myšlenka využití vojenských zbraní pro lov není vůbec nová.
V minulosto bylo běžné, že se vojenské zbraně vykupovaly a předělávaly na lovecké.
A to na brokovnice i kulovnice.
Dokonce v případě kulovnic také vznikaly unikátní "živnostenské" náboje. Typicky takto byly předělávány například vojenské pušky Gras.
Vlastní živnostenské náboje se vyráběly například i v železářství U Rotta.
Chatellerault_Model_1874-80_Gras_Rifle-NMAH_noBG.jpg
Chatellerault_Model_1874-80_Gras_Rifle-NMAH_noBG.jpg (19.7 KiB) Zobrazeno 427 x

Co říká Wikipedie o myslivosti:
Myslivost je soubor činností prováděných v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři, jako součást ekosystému, a spolkové činnosti směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků, jako součást kulturního dědictví.

Z tradiční myslivosti už nám bohužel zbyly jen hony a na Poslední leči v hospodě pití levou rukou.
A myslivecký soud, který už se bohužel většinou nekoná, jak vidím na honech, na které jsem pozvaný.
Proto bych na násilnou změnu tradic na honech netlačil, přijde to samo.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Už pred rokmi som videl v CZ na spoločných poľovačkách klony Sa vz.58, takže nejaká AR-ka by nemala niekoho vzrušovať...
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
WildBoar9362
Častý návštěvník

Příspěvek od WildBoar9362 »

Myslím že o tomhle tématu by se dalo debatovat dlouhé hodiny . Je to tak že co člověk, to názor. Však i noční prostředky se dnes používají jak na denním pořádku, ale někteří stáří ještě opravdu páni myslivci o něčem takovém nechtějí slyšet.
S kolegou jsem na tohle téma včera hovořil desítky minut. Určitě jsem ho na sto procent odrazoval od 223. , já sám lovim 9.3x62 a k úplné spokojenosti. Černá zůstává v ohni, srnčí zvěř například při vyšší komoře odběhne ale po pár metrech se vyvrátí. Když je to střet komory, zůstane na místě. Vystřídal jsem mnoho ráži a v nich několik druhů střeliva a nakonec jsem zůstal u tohoto knedlíku kde používám monolitické střely. S 223.rem bych na černou asi nezmáčknul. Stačilo mi když jsem lovil s 308win a dohledával jsem šedesáti kilové prase ve tmě a v mlze, že by se dala krájet. Naštěstí prase leželo asi po 80.-ti metrech kompletně vybarvené,, byla to krásná střední komora.
Chápu že se mu Ar-ko líbí, tak by se mi líbilo ale kdybych to bral jedině v té 308win, ale pak taky záleží na výrobci. Vím že mi ukazoval například ruger sfar za necelých 40 tisíc ale asi bych tomu nevěřil. Když bude chtít něco lepšího je na částce 80.000 a spíše řekněme+.
Navrhoval jsem mu Sauer 303 s thumbhole pažbou, ale puškař ho od toho odrazuje že nemají moc kvalitní pouzdra závěru a nejsou kompatibilní s veawer. Nevím jestli někdo dělá thumbhole pažby třeba na Browning bar , to by nemusela být špatná věc. Já osobně vidím v klasické klice větší jistotu a snadnější údržbu, je pravda že Ar-ko se bude lépe udržovat a čistit třeba než ten bar. Já lovim Mauser M18 a taky se mi líbí Pure pažba, škoda že se nedá koupit jako náhradní díl, asi bych ji dal hned na svůj waldjagdt i přesto že jsem jej osadil lícnicí a fakt to funguje super.
haluziak
Pravidelný diskutér

Příspěvek od haluziak »

Rugeru bych se nebál to je cca 40k, Stag Arms to je cca 60k-70k (dělají je v krásné "bronzové" a i ve variantě pro leváky), pak jsou i dražší věci, levnější jsem zatím neviděl.

U toho ARka bych se nebál experimentů, .223 je slabá ale co 6,5Grendel, 6,8SPC a může to být v AR15, která je menší, lehčí než AR10 a hlavně se vyrábí ve standartu, takže náhradní/tunningové díly se hledají lépe než na AR10.

Ad 9,3x62 pokud jsi spokojený není důvod měnit. Ale na vše co u nás žije bohatě stačí i slabší střelivo. Ale chce to lis a najít si tu kterou střelu.
Stag.jpg
Stag.jpg (20.26 KiB) Zobrazeno 389 x
Beware of old men in profession where men die young.
Odpovědět