Ahoj, mám taky xm 30, ale s tímto jsem se nesetkal. Ikony včetně kříže si doostříš štelováním u oka, obraz ostříš tím vepředu. Takže to nemá spojitost.
Termokamery
Re: Termokamery
-
- Pravidelný diskutér
Ahoj. Měl bych dotaz, doba jde dopředu a už i starší kolegové myslivci pořizují termovize. Kolega donedávna používal stařičký Yukon řekl bych že cca 7 let starý. Začaly mu tam zlobit tlačítka a rozhodl se investovat do terma. Co jsme se bavili, nejvíce loví na vzdálenost 100-150m. Za svojí praxi se mu osvědčilo nelovit pod vzdálenost cca 80m. Co by se dalo doporučit, aby to nestalo víc jak cca 80tisic, a dobře se s tím dala obeznat zvěř na tu vzdálenost co loví. Termovize by měla být raději ,, krabičkové'' konstrukce a baterie 18650. Co vy na to?
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych si udělat trochu jasno v tom, jaký je přínos vyššího rozlišení čipu 640x512 vs. 384x228. Je mi jasné, že v případě většího rozlišení bude větší zorné pole. Na druhou stranu je při menším rozlišení 384x228 větší základní optické zvětšení. Pokud u přístroje s větším rozlišením nastavím pomocí zoomu stejné zvětšení, bude obraz lepší nebo stejný (pokud pominu zorné pole)? Díky za odpovědi.
Velikost rozlišení nesouvisí s velikostí zorného pole. Velikost zorného pole souvisí se zvětšením (při nezměněných ostatních podmínkách).
K dotazu - předpokládám, že dotaz je myšlen tak, že když porovnáme dva přístroje, kdy jeden má vyšší rozlišení a nižší optický zoom a druhý naopak nižší rozlišení a větší optický zoom, tak chceš vědět (když u prvního přístroje použijeme digitální zoom, abychom se dostali na stejné celkové zvětšení jako u druhého přístroje), který má lepší obraz.
Vzhledem k tomu, že čip 640x512 má oproti čipu 384x228 skoro čtyřikrát více bodů, a rozdíly v optickém zvětšení nebývají mezi přístroji s rozlišením 640x512 a 388x288 větší jak dvojnásobné, tak se domnívám, že bude kvalitnější obraz s více detaily za jinak stejných podmínek dodávat přístroj s čipem 640x512. Jestli je však obraz o tolik kvalitnejší, o kolik se za něj zaplatí navíc, je otázka a bude to asi případ od případu. Nejlepší je přístroje si vyzkoušet oba a porovnat v terénu.
K dotazu - předpokládám, že dotaz je myšlen tak, že když porovnáme dva přístroje, kdy jeden má vyšší rozlišení a nižší optický zoom a druhý naopak nižší rozlišení a větší optický zoom, tak chceš vědět (když u prvního přístroje použijeme digitální zoom, abychom se dostali na stejné celkové zvětšení jako u druhého přístroje), který má lepší obraz.
Vzhledem k tomu, že čip 640x512 má oproti čipu 384x228 skoro čtyřikrát více bodů, a rozdíly v optickém zvětšení nebývají mezi přístroji s rozlišením 640x512 a 388x288 větší jak dvojnásobné, tak se domnívám, že bude kvalitnější obraz s více detaily za jinak stejných podmínek dodávat přístroj s čipem 640x512. Jestli je však obraz o tolik kvalitnejší, o kolik se za něj zaplatí navíc, je otázka a bude to asi případ od případu. Nejlepší je přístroje si vyzkoušet oba a porovnat v terénu.
-
- Administrátor
Dovolím si trochu oponovat. Předpokládejme stejný objektiv, stejnou velikost pixelu, stejnou technologii a stejně velký display. Oba čipy jsou umístěny do obrazové roviny objektivu. Čip, který má dvakrát větší rozměry zachytí obraz ve stejném rozlišení, jako čip základní, avšak obraz má dvakrát větší zorné pole. Pokud se takový obraz dostane na display, je zorné pole dvakráte větší, tím i zvětšení je dvakráte menší a obraz je díky dostatečně kvalitnímu displayi jemnější. Pokud ale digitálem uděláme výřez 2x bude obraz stejný, jako u základního čipu bez zoomu. Je zde ale problém, pokud je použitý stejně výkonný procesor pro zpracování obrazu. Vzhledem k tomu, že u většího čipu musí procesor zpracovávat 4x více informací, bude mu to ale také 4x déle trvat. Otázka je, zda toto prodloužení zpracování (časový posun mezi realitou a obrazem) je významné nebo zanedbatelné, nebo zda přístroje s větším čipem jsou osazovány i výkonnějšími procesory. Zatím jsem nenarazil na žádného výrobce, který by u svého přístroje uváděl hodnotu zpoždění mezi realitou a technickým obrazem. Jinými slovy, nedokážeme posoudit, jakou daň platíme za jemnější obraz.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Dobrý den, zvažuji koupi termovizního monokuláru. Do výběru mi spadly tyto modely HIK LH 25 2.0 (popř. LH 19 2.0) a Dahua Pixfra Arc 635. Je to NETD 20mK vs 30mK a rozlišení čipu 640x512px vs 384x288 px. Mohu poprosit komentáře pro a proti, nebo jaký jiný odpovídající model v podobné ceně? Díky
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To už jsou starší kousky.
Jestli mohu doporučit novou řadu od Noxpic Lumi. Mají stabilizaci obrazu.
Nebo Pard Leopard 480.
Jestli mohu doporučit novou řadu od Noxpic Lumi. Mají stabilizaci obrazu.
Nebo Pard Leopard 480.
Ahoj, tak nastal časový Ježíšek přinese dárek a jen mu napsat žen správný. Chci se vás zeptat zda má někdo z vás zkušenosti s přístroji Termo zaměřovač InfiRay Tube TH50 V2 vs. NIGHT PEARL HARPIA 50 MAX. Případně s nějakým obdobným zaměřovačem. Bude umístěn na kulovnice 308win. Lov cca 100m předem děkuji za rady.
Používám HIKMICRO LYNX LH25 2.0 a jsem s tím spokojený. Původně jsem uvažoval o čočce průměr 35, ale z důvodu širšího zorného pole jsem šel do 25 protože většinou pozoruji zvěř do 200m. Dahua Pixfra Arc 635 neznám.MilanZ píše: ↑pon 18.11.2024, 14:06 Dobrý den, zvažuji koupi termovizního monokuláru. Do výběru mi spadly tyto modely HIK LH 25 2.0 (popř. LH 19 2.0) a Dahua Pixfra Arc 635. Je to NETD 20mK vs 30mK a rozlišení čipu 640x512px vs 384x288 px. Mohu poprosit komentáře pro a proti, nebo jaký jiný odpovídající model v podobné ceně? Díky
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem možnost vyzkoušet oba.
Infiray pro mne měl lepší obraz, lépe vykreslené detaily.
Nevím jaký máš rozpočet ale dnes už bych šel do Nocpix ace 50. Jejich optický zoom nemá chybu.
Nevím jaký máš rozpočet ale dnes už bych šel do Nocpix ace 50. Jejich optický zoom nemá chybu.
jira píše: ↑úte 19.11.2024, 9:16 Ahoj, tak nastal časový Ježíšek přinese dárek a jen mu napsat žen správný. Chci se vás zeptat zda má někdo z vás zkušenosti s přístroji Termo zaměřovač InfiRay Tube TH50 V2 vs. NIGHT PEARL HARPIA 50 MAX. Případně s nějakým obdobným zaměřovačem. Bude umístěn na kulovnice 308win. Lov cca 100m předem děkuji za rady.
Tak jsem objednal LH 25 2.0, až vyzkouším, napíšu své poznatky. Už se těším

Zdravim. Tak myslim si ze budes spokojny. Mal som verziu 1 a max. spokojnost....
Tikka T3 varmint 308 win, puškohľad Vortex Strike Eagle FFP 5-25x56 EBR-7C mrad, CZ 457 varmint, 17 HMR, puškohľad Vortex Venon 5-25x56 FFP mrad, CZ 600 Alpha, 223 rem, puškohľad Discovery Gen II ED5-25X56 FFP
- Georg.H
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
@Milan: kluci nedávno zkoušeli Lynx lh 19 2, Lynx lh 25 . Noxpic Lumi l35. Pard leopard 480 35. A vyhrál to Pard. Zkoušeli to 3 lidí a všichni se shodli na pardu.
A co zaměřovač PARD PANTERA 480 LRF - 50mm? Ten je na tom jak s kvalitou obrazu? Nebo byste doporučili něco jiného s dálkoměrem v podobné cenové hladině možná i trošku vyšší dejme tomu do 70tis?
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, ZH121 16/16; ZH304 7x57R/12
Georg.H píše: ↑úte 19.11.2024, 22:38 Měl jsem možnost vyzkoušet oba.
Ahoj, takže to mám chápat tak: obřad je dobrý jako u infiray s bonusem optického zoom? Píšeš o kousek níže že kluci zkoušeli termovizí od více výrobců a vyhrál Pard mezi nimi byla i termovizí od Nocpix. Nevíš co se jim naní nezdálo? Jak jsem Koukal tak jde o stejnou technologii jako u zaměřovače. Navíc jak jsem rozbil prasátko zjistil jsem že by mě zbylo i na termo do ruky…. A když tak proč nemít obojí od jednoho výrobce se stejným ovládáním atd. Děkuji za odpověď