Popripade este gulovnice Heym https://www.heym-manufaktur.de/sr21-nordsternbonecrusherx55 píše: ↑úte 28.2.2023, 19:53 Na merkel rx helix si si odpovedal sam. Kebyze pominiem zbrane spravene na zakazku, tak zo seriovych gulovnic ja osobne by som vyberal z tychto znaciek
Cislo jedna - https://www.anschuetz-sport.com/en/jagd ... elle-1782/
Cislo dva - https://weatherby.com/rifles/mark-v/
Cislo tri - https://www.bergara.online/us/rifles/pr ... pro-rifle/ zo serie premier
Merkel RX Helix
-
- Pravidelný diskutér
Re: Merkel RX Helix
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet
Mauser 98, Mauser 66, Zg47, ZKK, nebo Z budou vsechny lepší a spolehlivější než Helix.
-
- Pravidelný diskutér
Ano, spravne, myslel som nove zbrane…
ZKM 456 22 lr, weatherby mark V 6,5 creedmoor, cz 550 magnum 375H&H, cz 550 custom 338-lapua-magnum, cz 550 custom 300 win mag, cz 527 lux 22 hornet
Po dlouhé době jsem se podíval na diskuzi o Merkelu Helix. A když jsem si přečetl zasvěcená hodnocení o tom, jak je to konstrukčně složitá a vlastně nepovedená zbraň, která nedrží nástřel, tak jsem se fakt pobavil. 

Od mého posledního příspěvku někdy v roce 2019, kdy jsem měl dva Helixe se změnilo to, že jsem si pořídil další polotěžkou 52cm hlaveň 8x57IS na Alpinista a aby jim s Noblessou nebylo smutno, přidal jsem ještě Speedstera v 7mm RemMag. Všemi Helixy lovím… Alpinista s termem mám hlavně na noc na černou, Noblessu nosím na naháňky a denní lovy… naposled jsem s ní střílel zlatého kňoura. Speedstera mám hlavně na vysokou… na podzim jsem s ním lovil jelena na Slovensku. Puškohledy mám téměř výhradně Zeiss V8. Střílím továrním střelivem Hornady, RWS, Federal, Norma a S&B. Na naháňky používám přebíjené, výkonově dolu stažené 308W se střelou Lapua Mega 180gr. Po každém lovu zbraně čistím… sundám předpažbí, uvolním hlaveň, vyčistím ji a bez jakéhokoli dumání ji upnu zpátky do kleštiny. Nestalo se mi, že bych potřeboval zbraně znovu nastřelovat… Jelena na Slovensku jsem lovil z posedu na 162m (střela Hornady ELD-X), jelen zůstal v ohni a rána seděla na “padesátikorunu” přesně tam, kam jsem mířil. Zlatého kňoura jsem lovil šouláním, střílel jsem s oporou na cca 80m (střela Hornady GMX), zasáhl jsem přesně tam, kam jsem mířil a kňour zůstal v ohni.
O všechny svoje zbraně se pečlivě starám. Všechny hlavně jsem si vlastnoručně vylapoval, na všechny své zbraně používám stejnou “chemii” na čištění a stejný postup. Před sezónou nebo výjezdem do zahraničí vždy zajdu na střelnici a zbraně si pro jistotu přestřelím… i kvůli optice, kterou rozklikám nahoru, dolu a zpátky… abych si byl při lovu zbraní i optikou jistý…
Tolik pro mudrdlanty, kteří by Helix nechtěli, protože si přečetli a slyšeli a jednou známénu Helixe nastřelovali… já mám Helixe tři a jsem si nimi náramně spokojený…

…přece jen ještě něco pro škarohlídy! Pažbu Speedster považuji za aktuálně nejlepší plastovou tovární pažbu… má skvělou ergonomii, výborně zpracovává zpětný ráz, na úchopových plochách se příjemně drží…
Od mého posledního příspěvku někdy v roce 2019, kdy jsem měl dva Helixe se změnilo to, že jsem si pořídil další polotěžkou 52cm hlaveň 8x57IS na Alpinista a aby jim s Noblessou nebylo smutno, přidal jsem ještě Speedstera v 7mm RemMag. Všemi Helixy lovím… Alpinista s termem mám hlavně na noc na černou, Noblessu nosím na naháňky a denní lovy… naposled jsem s ní střílel zlatého kňoura. Speedstera mám hlavně na vysokou… na podzim jsem s ním lovil jelena na Slovensku. Puškohledy mám téměř výhradně Zeiss V8. Střílím továrním střelivem Hornady, RWS, Federal, Norma a S&B. Na naháňky používám přebíjené, výkonově dolu stažené 308W se střelou Lapua Mega 180gr. Po každém lovu zbraně čistím… sundám předpažbí, uvolním hlaveň, vyčistím ji a bez jakéhokoli dumání ji upnu zpátky do kleštiny. Nestalo se mi, že bych potřeboval zbraně znovu nastřelovat… Jelena na Slovensku jsem lovil z posedu na 162m (střela Hornady ELD-X), jelen zůstal v ohni a rána seděla na “padesátikorunu” přesně tam, kam jsem mířil. Zlatého kňoura jsem lovil šouláním, střílel jsem s oporou na cca 80m (střela Hornady GMX), zasáhl jsem přesně tam, kam jsem mířil a kňour zůstal v ohni.
O všechny svoje zbraně se pečlivě starám. Všechny hlavně jsem si vlastnoručně vylapoval, na všechny své zbraně používám stejnou “chemii” na čištění a stejný postup. Před sezónou nebo výjezdem do zahraničí vždy zajdu na střelnici a zbraně si pro jistotu přestřelím… i kvůli optice, kterou rozklikám nahoru, dolu a zpátky… abych si byl při lovu zbraní i optikou jistý…
Tolik pro mudrdlanty, kteří by Helix nechtěli, protože si přečetli a slyšeli a jednou známénu Helixe nastřelovali… já mám Helixe tři a jsem si nimi náramně spokojený…
…přece jen ještě něco pro škarohlídy! Pažbu Speedster považuji za aktuálně nejlepší plastovou tovární pažbu… má skvělou ergonomii, výborně zpracovává zpětný ráz, na úchopových plochách se příjemně drží…
6,5-284 Blaser R8, 8x57IS Merkel Helix Alpinist, 308W Merkel Helix Noblesse, 7mm RM Helix Speedster, 270W Merkel K5, 375 H&H Mag CZ550, 6,5 Creedmoor Sako 85S Carbon Wolf, 308W Sako TRG22, 12/12 Zoli Kronos a Perazzi MX2000
I já pokukuji po "přímotahu". Přečetl jsem mnoho recenzí. Na jednu stranu jsem rád za info od Dandy1266, který má 3 Merkel Helix, a vše ready. Na druhou stranu jsem zrovna v průběhu tohoto týdne na youtube zachytil video, kde střelec s Merkelem Helix, a to bud Alpine nebo Explorer, měl 3x zaseknutý náboj po ráně. Byl to čech, který i odpovídal na diskuzi. Po ráně je vidět, jak se střelec snaží přebít silou. Podaří se mu to, dá ránu a opět problém.
Právě po tom videu jsem pátral ještě zde na diskuzi. Byl jsem v podstatě rozhodnutý pro Merkel Helix Alpine. Splňuje všechny mé požadavky, ale po shlédnutí videa jsem začal silně váhat.
Pravdu zde mají zřejmě oba tábory.
Právě po tom videu jsem pátral ještě zde na diskuzi. Byl jsem v podstatě rozhodnutý pro Merkel Helix Alpine. Splňuje všechny mé požadavky, ale po shlédnutí videa jsem začal silně váhat.
Pravdu zde mají zřejmě oba tábory.
A zkusil ten dotyčný v onom videu třeba změnit střelivo? Pokud ano a vyzkoušel tři nebo čtyři druhy tovární munice se stejným výsledkem, tak by se z toho dalo usuzovat spíš na vadu konkrétního kusu.
Osobně mám jen jednoho kolegu, který Helixe provozuje. Na žádný problém s přebíjením si nestěžoval a je s flintou velmi spokojen.
Osobně mám jen jednoho kolegu, který Helixe provozuje. Na žádný problém s přebíjením si nestěžoval a je s flintou velmi spokojen.
Kolega má speedstera a setkaly mu v něm SPCE, má to v ráži 7x64, takže 11,2 g. Geco plus a expres bylo ok. Už je to nějakej rok zpátky, co to řešil.
- Choochoo007
- Zkušený diskutér
Muze byt problem v samotnem zasobniku, zasobnik na jinou razi. Zazil jsem osobne, kdy kolegovi vymenil druhy kolega zasobnik na 9,3x62 za 30-06. Ac se zda ze je vse v pohode, tak proste tvar nabojnice je dulezitejsi nez si myslime. To same pruzina uvnitr zasobniku. Staci ji otocit a uz to podava spatne. Kolikrat na tech videich nefunguje neco, co neni original a nebo to proslo rukama kutila. Tezko se to nekdy hodnoti.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]