Lovečtí slídiči - Španělé

Pejskové a jejich výcvik
Odpovědět
Janek Janků
Nový návštěvník

Lovečtí slídiči - Španělé

Příspěvek od Janek Janků »

Dobrý den, rád bych znal vaše názory a zkušenosti s použitím plemen loveckých španělů ( ASS, WSS,Kokr..) v současné myslivecké a kynologické praxi. Jsou to ještě stále vynikající lovečtí psi nebo už se z nich staly nenávratně jen psi společenští a doplatili na svůj vzhled a benevolentní podmínky k uchovnění?!Děkuji za jakékoliv postřehy a odpovědi.
precechtel
Zkušený diskutér

Re: Lovečtí slídiči - Španělé

Příspěvek od precechtel »

Přes dvacet let sem choval ohaře, konkrétně české fousky. Před čtyřmi lety sem se rozhodoval, co dál, protože práce typická pro ohaře už není a výcvik při absenci drobné zvěře je náročný. Rozhodl jsem se pro slídiče a chtěl nenáročné, skladné a univerzální plemeno. Po debatách s chovateli a cvičiteli slídičů různých plemen, jsem zvolil německého křepeláka, sem ještě nevnikly městské paničky. Výcvik slídiče je kapku jiný, než ohaře, ale zvládli jsme to s fenou dobře. Od samého začátku silný lovecký zápal, výcvik bez El obojku bych nezvládl. Dnes fena vášivě aportuje, perfektní vodař, dosledy na barvě spolehlivé, nemocné či postřelené srnčí strhne. Aportuje i zajíce, ale po donesení tří kusů toho má dost a dám jí na řemen. Je schopna během honu donést 30 bažantů... Plemeno nijak nepropaguji, jen sem vypsal, jakou mám zkušenost. Fena je na mně závislá, ráda jezdí autem a beru ji všude s sebou. Na natláčce leží odložená vedle mě, na čekané ji klidně odložím do auta na čtyři hodiny. F.
politice a politikům zmar
Sejenik
Nový návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Dobrý den. Toto jsem řešil před sedmi lety a vyhrál to křepelák. Jinak to samé co v předchozím příspěvku. Bez obojku nevycvičitelné, strašný divoch, vodař a aportér s vynikajícím nosem a prostorovou orientací. Srnku už taky strhnul... Mám dvě děti - nyní 10 a 12 let a ty miluje a nikdy jim nic neudělal. Do rodiny super, ale pro začínajícího vůdce celkem oříšek.
Kolegové ze sdružení měli dost psů a dle povahy bych řadil WSS, AKS, kokr. Kokři trpěli na slecha, zákalem a ve vyšším věku byli i zlí. Je pravda, že pro uchovnění AKS snad stačí jen vlohy a výstava. Asi bych se zajímal o konkrétního chovatele a případně předchozí vrhy, pokud je spojení opakované. Pokud je ten chovatel svědomitý, zajímá se o otce štěňat, nechává si posílat výsledky zkoušek odchovaných štěňat, výsledky výstav a má přehled, co produkuje. Já jsem naštěstí na takového narazil.
Úplně neberu tu poznámku o městských paničkách. Z mého pohledu bych uchovnil radši psíka s vlohami, než nějakého nadřeného mameluka. Pokud se budeme bavit o fouscích, známý v honitbě byl výborný vůdce a vyhrál tehdy memoriál právě s fouskem - a zažil si s ním toho při výcviku opravdu hodně. Ten Agar byl ale normální mrcha a kdokoli jiný z nás by to s ním nedal ani ve třetí ceně. Potom se takové zvíře dostane do chovu a je to. Dojde ještě k pár chovatelským "faux paux" v rámci kamarádství a najednou mají fousci v regionu vrozenou bázlivost. Poslední novinkou je omlazení krve fouska maďarským ohařem. Za tohle nemohou žádné paničky. Tohle si děláme my myslivci bohužel sami.
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Janek Janků
Nový návštěvník

Příspěvek od Janek Janků »

Děkuji vám pánové, že jste byly ochotni věnovat chvilku svého drahocenného času k napsání odpovědi a svých postřehů k diskuzi. Snad i ostatní dříve či později přispějí.
Porpoise
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Porpoise »

U nás v polní honitbě mají kolegové WSS a i pracují dobře, nejsou agresivní a pro práci s drobnou ideální. Na honech jsem si nevšiml, že by je jakkoliv významněji zajímala spárkatá. Je to samozřejmě o majiteli. Kluk, co se jim věnuje má dobré výsledky. Starší pes má PZ, LZ, VP i všestranky a mladší zatím jen PZ a LZ.

Třetího WSS má taková černá ovce spolku. Fena nevychovaná, agresivní vůči jiným fenám a víceméně k ničemu. Jenže to bych spíš dával na vrub osobnosti majitele.
Odpovědět