Hasler Bullets

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Dagga Boy
Nový návštěvník

Re: Hasler Bullets

Příspěvek od Dagga Boy »

Osobně si taky nemyslím, že těch pár metrů doplachtila vzduchem... :) Nicméně ta naprosto čistá střela ležící prakticky dokonale v ose výstřelu, zádí ke kazatelně, mě ve světle baterky skutečně zaskočila...

Jinak jsem mile překvapen, že se střela tak pěkně deformuje už při zásahu výhradně měkkých tkání. Ten náboj má jednoznačně své limity. Je to "dívčí" laborace, především na pole na srnčí, eventuálně na to sele. Na těžší zvěř bych pod 150 grainů nešel. Ale k tomu jsem se zatím nedostal.
vava
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vava »

Se 120 gr TTSX 7mm , na ústí 910 m/s jsem střílel knoura 120 kg, střela zůstala těsně pod škárou na druhé straně od vstřelu, dále několik laní, špičáků okolo60-70 kg - to je z těch těžších. TTSX 120 gr má po dopadu průměr o 0,1 mm - 13,7 mm. Myslím, že jsou to střely podobné.
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

Já mám doma Barnes TTSX .358, 200gr.
"vypadla" na sníh za kňourka 70kg 5m od nástřelu. Vstřel mezi žebra, výstřel přes žebro. Podle výstřelové strany soudím, že se otevřela už na škáře/měkké tkáni na vstřelu.
V3= 820m/s, vzdálenost 40m.
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Zajímavé případy neprostrelení, případně prostřelení s tak masivním předáním energie, že střela válí hned za kusem. Já jsme příznivcem monolitů s třištivým účinkem a penetratorem, který tvoří zadní část. Zranění je masivní, střepiny mohou působit i na orgány uložené dále od střelného kanálu, který je i u houbiček malý a neriskuji neprostrelení. Alfa a omega pro výsledné barvení kusu není průměr houbičky, ci penetátoru, ale míra běli, sádla, která je svalovinou ( kosti) a škárou (dekou). Proto preferují Hasler Hunting, případně Hasler Ariete RN, které je bohužel pouze v kalibru 30.
Dagga Boy
Nový návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

@ Josef Kuřitka
Já jsem se rozhodl pro verzi Ariete protože jsem do této doby používal celkem k mé spokojenosti RWS Hit, což je taky "deformátor". Tohle je můj první úlovek s vlastnoručně vyrobeným nábojem, takže nemám důvod měnit.

Ale čistě ze zvědavosti. Má někdo z uživatelů fóra žkušenosti jak jsou přenositelné parametry náboje jako navážka prachu, C.O.A.L, atd. právě mezi Ariete, Hunting, popř. Bull? Samozřejmě v případě stejné váhy střely...
Odpovědět