Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Šumavák
Pravidelný diskutér

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od Šumavák »

vasil píše: pát 19.12.2025, 17:45 kdybych nebastlil, nekupoval "výhodně", nesnažil se x let kráčet slepými uličkami, případně oživoval mrtvé zbraňové legendy, mohl bych mít Blaserů celou vitrínu a z kořenovice třídy 11 i prkýnko na WC.

Takže včasná koupě R8, není snobství, ale racio.
No jo, ale těch zážitků, o kteté bys přišel, kdyby sis toho Blasera koupil hned... :twisted:
Jinak měl jsem možnost z několika R8 střílet, i si je podrobněji prohlédnout. Přesnost s kvalitním střelivem výborná, ergonomie výborná, uživatelský komfort výborný, kvalita zpracování výborná, spolehlivé montáže, co víc si přát. Ale já si prostě k přímotahům cestu nenašel. :?
Citron
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Citron »

Já teda nevím, jestli má cenu dělat přestavbu takové zbraně. Ano, je to léty prověřený a spolehlivý systém, ale vůbec bych se nedivil, kdyby cena výměny hlavně, pokud má mít teda slušnou kvalitu, dnes atakovala cenovku 20 tis Kč.
A pak je otázka, kdo mi to vyrobí, jak kvalitně a jak dlouhá bude čekací doba.
Za mě, pokud má cena předělávky být 50+ % nové zbraně, tak si raději koupím novou, kde budu mít záruku min. 2 roky (někde i podstatně delší na některé části zbraně), nějakou garanci přesnosti a i u normálních zbraní i možnost výměny hlavně. Takže bych v tuto chvíli zvážil cenu předělávky x nákup třeba Tikky, CZ600+, Howa vůbec není špatná a ačkoliv nemám rád M18 tak i ten Mauser M18. (Úmyslně jsem se vyhnul těm nejlevnějsím typu Ruger a některé Savage, kde mám zbraň za cenu výměny té hlavně).
A ano, mě také přímotah neoslovil, proto můj výběr zůstal u klasiké kliky, ale jsou -li na to finance, tak proč ne ten R8, ona fakt je dobrá přesná zbraň.
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x.
CZ 600 308 win + Vortex viper PST II 5-25x
WildBoar9362
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WildBoar9362 »

Připojuji se taky k tématu. Před pár lety jsem taky uvažoval nad tím, postavit si pušku podle svých představ a přímo na míru aby mi vyhovovala. Myšlenku jsem měl takovou, že si seženu dvě starší pušky nebo jen samotné pouzdra závěru, a nechám udělat jednu vyloženě na naháňky a druhou na individuální lov. Dost jsem kolem toho sháněl informací, dostal jsem se k informacím od různých puškařů co by mohlo být jak se říká nesmrtelné, předimenzované, na čem by se dalo stavět...
Bohužel všechny postarší systémy mají zdvih kliky závěru 90stupňů a já prostě chtěl něco kolem těch 60. Zaprvé aby byl kratší pracovní prostor při přebíjení a aby nedocházelo ke kolizi s různými druhy zaměřovačů. Zjistil jsem že tudy cesta nevede. Dají se kliky závěru různě ohýbat a převařovat ale ten rozsah toho otáčení se zkrátka změnit nedá. Tak jsem si řekl, že postavit pušku na starém závěru už snad jen z nostalgie .
Tak jsem nakonec pořídil M18 se silnější konturou hlavně a puška funguje perfektně a není ji co vytknout. Snad jen škoda že hlavně jsou tam lisované, nikoliv šroubované.
Blasera jsem před pár lety taky měl, perfektní puška, bohužel každý šrám z lesa na ní jde hrozně vidět. Ideální mít dvě pažby, jednu opravdu pracovní a druhou na štont. Jinak spokojenost. Dneska je práce drahá a sice se to nezdá, ale na stavbě pušky té práce bude dost, a výsledek nemusí být vždy úplně ok. Puška nemusí být tak přesná jako třeba ten blaser ale může být klidně i dražší.
Michal_123
Zkušený diskutér

Příspěvek od Michal_123 »

Šumavák píše: pát 19.12.2025, 12:40 ...zbraně pro sprostý myslivecký lid...
Nepovažuji R8 za něco snobského. V té konfiguraci s pažbou PS je to naprosto užitková věc.

Každej druhej myslivec má doma otýpku flint, které by bylo nejlepší píchnout k rajčatům.
Kdyby to dotyčný všechno prodal jinému dobrodruhovi, který je ochoten dát nesmysl za to, aby ta vysloužilá puška střílela a bylo možno na ni dát optiku, tak má doma jinou, novou zbraň. Třeba tu R8.
Já mám zbraně rád a koveckých zbraní jsem měl víc, včetně samobabíječky, je to tady na fóru. Pak jsem pořídil R8 a všeho ostatního jsem se zbavil protože mi to přestali dávat smysl.
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Za mě souhlasím s variantou prodat obě flinty a koupit novou (i třeba v komisi) která Ti bude vyhovovat. Tedˇje zrovna jedna 270 Win. tady v Bazaru: SAKO 85 M Bavarian 270Win, hlaveň 20". Mám ho v 308 Win. a mohu jen doporučit.
Michal_123
Zkušený diskutér

Je to samozřejmě o penězích. Ale použitá puška je jak ojeté auto, nevíš, proč jí dotyčný prodává a jak se k ní choval.
Sako 85 Bavarian jsem nějakou dobu chtěl a pořád se mi líbí. Ale je to relativně těžká a dlouhá zbraň.
Osobně bych raději vzal toho Mausera M18 Standard, je nový pod 28.000 Kč a je to jistota. Plastová pažba, relativně krátký a lehký.
SoukuM
Pravidelný diskutér

Příspěvek od SoukuM »

Michale, SAKO 85 Bavarian opravdu není dlouhá a těžká puška :-). Evidentně nevíš o čem mluvíš. A ke všem svým zbraním jsem se choval vždy nadstandartně, pokud ode mne někdo koupil flintu, tak si nikdy nikdo na nic nestěžoval. M
9,3x62/8x57JS/270 Win/20x76/9 para/45ACP/10 mm Auto
Michal_123
Zkušený diskutér

To neměl být flame, napsal jsem schválně "relativně dlouhá a těžká". Protože to je moje subjektivní hodnocení. Někdo má rád těžší zbraně, protože ho pak ta třistaosma, nebo Creedmoor tolik nezmlátí při výstřelu. Já naopak preferuji zbraň co nejlehčí a dřevo nechci, nemám to na chlubení ale na lov.
Jo a koukám, že v tom bazaru je Tvoje Sako, tak už to chápu :wink:
SoukuM
Pravidelný diskutér

Příspěvek od SoukuM »

Čím dál tím lepší, tak ona flinta ve dřevě je na chlubení a ne na lov :-). Aby ses chlapče z tý svý R8 v plastu neposral :-). M
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak to mě zajímá. Proč vlastně preferuješ dřevo?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Michal_123
Zkušený diskutér

SoukuM píše: pon 22.12.2025, 20:00 Čím dál tím lepší, tak ona flinta ve dřevě je na chlubení a ne na lov :-). Aby ses chlapče z tý svý R8 v plastu neposral :-). M
Závist je strašná věc, jakkoliv je to zároveň silný motivátor k úspěchu.
Zkus si pořádně přečíst, co jsem napsal a nevkládej mi do úst svoje domněnky.
R8 se vyrábí v několika provedeních pažby s velkým cenovým rozdílem.
Já jsem si koupil plastovou pažbu Professional Success, protože mám zbraň na práci, nikoliv na vytahování na naháňkách. A co si kdo myslí na naháňce o plastové pažbě mám u té špekaté části těla, kterou mi může políbit každá dieta.
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

Výhody plastových pažeb jsou známé - odolnost vůči nevlídným klimatickým podmínkám, mechanická odolnost, možnost kontrukce pažby o nižší hmotnosti (než ve dřevě), větší pohlcení zpětného rázu a často i kvalitnější úchop. Ale někomu se prostě plast nelíbí a raději sáhne po dřevu, nejen pro společné akce, ale i pro individuální lov. Já sám mám také o něco raději dřevo, byť se ani plastu z výše uvedených důvodů nebráním a používám jej, musí však být alespoň hnědý nebo zelený, černý ne-e. :D Ovšem když jsem se pokoušel podstrčit kulovnici v plastu manželce, která toho mimochodem naloví skoro stejně jako já, se zlou jsem se potázal: "Fůj, ta je hnusná! :x S tím do lesa chodit nebudu! :evil: " A bylo to. :lol: Ale třeba lamino imitace dřeva jí nevadí.
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

Koukám že příspěvek co jsem psal se tady neuložil. Peníze co mám na ten projekt na R8 ještě včetně montáže kterou bych musel taky řešit to fakt není. Sen jsem si už teď splnil nákupem Sauera 202 8x57JS a na ten půjde tlumič který bych dával i na druhou flintu. Mě ani přímotahy nelákají, jsem dost konzerva. Plast by nevadil. Ta CZ550 je výběrová verze Prestige s kroužkovaným závěrem a výběrovými díly. ZKK je srdcovka kterou jsem ještě jako student koupil nové. Ale jsem ochotný ji oželet. Jenže mám strach že o ZKK zájem nebude zatímco CZ550 má lepší šanci na prodej. A tak nějak je mi víc po srsti než řezat do CZ550 dát rovnou krátkou hlaveň na ZKK, ale možná se pletu a zkrácení třeba CZ550 prospěje. Na ZKK/550 mám Innomount montáže. 308W po dvojnásobné zkušenosti nechci. Howu jsem měl a podle mne byla lepší než Mauser M18. A nebýt ta Howa v 308W možná bych si ji nechal. A taky bych asi chtěl napinacek. Pokud bych si měl koupit novou flintu za mne než Blaser raději tu Tikku nebo Sako 90.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
Marpie
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marpie »

A uvažuji takto. Prodám ZKK kdyby za 6 tak zkrácení a udělání závitu na 550 vyjde levněji. Prodám 550 tak tím téměř zaplatím výměnu hlavně na ZKK. Montáže řešit nemusím. Prodám obě tak musím i s montážemi. Kolik za to dostanu? 25 tis když bude dobře. Na Blaser to je pořád hodně daleko a na novou musím řešit montáž. Finance co mám teď k dispozici půjdou především do nočního vidění a montáže na Sauera.
Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
SoukuM
Pravidelný diskutér

Příspěvek od SoukuM »

to Dallas - preferuji dřevo, protože se mi víc líbí a např. kombinace železo černěné v lesku a pěkná kořenovice v sobě snoubí nejen estetično ale i nějaké puškařské umění. Flinta s kterou lovím se mi musí aspoň trochu líbit, což ten černý plast zrovna není. Zkušenost s plastovou pažbou mám, před lety jsem si pořídil SM CL II v plastu právě s ohledem na tolik proklamované výhody. Zbraň jsem původně plánoval hlavně na naháňky, chodil jsem víceméně jen do tlaku se psem, takže jsem si říkal, že plastová pažba mě nebude mrzet, když se nějaký škrábanec objeví. Druhý účel měl být "zimní" flinta na těžší zvěř (podzim-zima). Neosvědčilo se mi to, mám rád zbraň upravenou na sebe a zkrátit ten plastový bazmek je problém, vnitřek jsem musel vypěnit stavební pěnou, protože to strašně dunělo když si s tím o něco drknul, ačkoliv pažba má úchopy z měkčené gumy tak v zimě subjektivně zebe strašně do rukou atd. Prostě se mi to neosvědčilo. Navíc ta tolik proklamovaná odolnost má smysl možná tak na Aljašce, kde pořád prší. Tady u nás? Proboha, vždyť skoro každý dojede autem 100m k posedu a tam sedí pod střechou nebo když je hnusně a prší, tak ani ven nejde. No a dřevěné pažby se používají několik století bez problémů dokud nás marketing výrobců nezačal přesvědčovat o tom, že bez nich nemůžeme žít ač ve skutečnosti jde jen o snížení nákladů a větší zisk pro výrobce. Já vím, jsem holt fosil :D . M
Odpovědět