Troják.

Vše o kulobrocích a dalších kombinovaných zbraních.
Odpovědět
Dagga Boy
Častý návštěvník

Re: Troják.

Příspěvek od Dagga Boy »

@ rimar77
Mě se rozhodně neomlouvej. O nic nejde. :)

Mám rád zbraně s lůžkovým závěrem. A s tvrzením, že jsou to neohrabané hromady železa, nesouhlasím. Taktéž problémy se soustřelem kulových hlavní a jejich přesností jsou často dané nepochopením konstrukce. Kulový dvoják, čtyřče ani dvojákový troják se v běžném slova smyslu nenastřeluje. U nich je konkrétní munice jasně daná z výroby. Jde jenom o sjednocení bodu dopadu a záměrného bodu v očekávané lovecké vzdálenosti. Použití jiné laborace než pro kterou byl hlavňový svazek vyroben obvykle zavání těžkým fiaskem.

Btw. Nedávno byl k mání krásný dvoják Nowotny Prag v 8x60RS na Egunu. Váha byla těch cca 2,7 kg, pokud si dobře pamatuju... :)
Dagga Boy
Častý návštěvník

Příspěvek od Dagga Boy »

Pomotal jsem to, omlouvám se za mystifikaci. 2,8 kg má dvoják Hausmann. Ten Nowotny je zřejmě o něco těžší...
Dzony_Petnik
Nový návštěvník

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Mám to jako Dagga Boy, taky mám slabost pro lůžkové závěry. A troják jsem měl, šel pryč jen proto, že jak jsem začal stavět svépomocí, tak se hodila každá koruna navíc a trezor jsem zeštíhlil jen na 2 potřebné flinty.
Měl jsem Merkla 16/16/7x65R s vložnou Krieghoff 22Hornet v plné délce (63cm). :-) Zajímavé bylo, že ta vložná byla na stejných číslech jako troják. Na tom Zeiss HT 1,5-6x42. Sedmičku jsem myslím ani nepoužil, nejvíc lítaly broky a Hornet. A s tou vložnou to bylo těžší, to je jasné. A ovládání mi nedělalo žádný problém, nebo že bych nevěděl co kdy a kde zmáčknout.
Nejvíc mě pobavilo, když jsem ho vzal na jednu naháňku bez Horneta a kamarád mi říká " Ty, není to těžké ten troják?" Jsem mu odpověděl, že určitě lehčí než to tvoje heblo.... Respektive že se někdo pídí po váze trojáku, když mu na rameně visí opakovačka, s varmintovou hlavní (22 na ústí) a na konci ještě téměř půlkilová bambule:-D

Jak se začínám pomalu a jistě zotavovat, tak už ten trezor zase začínám plnit. K BBF95 přibyl Haenel Jaeger 9 (namísto ZK99), a v tom trojáku už mám taky jasno. Nejvíc se mi líbil na Egunu tuším Sauer 16/16/5,6x50R Mag. Škoda že se moc ty tuctovky nedělaly ve 20cítkách, to by byla značka ideál. Ale i ta 16 ještě není tak těžká.
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

Troják má nějaký smysl v honitbách, kde se loví i drobná, případně pro někoho, kdo se hodně zaměřuje na škodnou, u nás na Šumavě a v Pošumaví se drobná moc neloví. Ačkoliv jsem sám troják nikdy neměl, za ty roky jsem jich na střelnici několik nastřeloval. Jejich majitelé si je obvykle pořídili, protože se jim prostě líbily a považovali je za šikovné (a někdy i reprezentativní) zbraně pro společné naháňky na černou. Nastřelit optiku na kulovou hlaveň není při dobrém technickém stavu zbraně a dostatečně kvalitnímu střelivu víceméně problém, akorát to kvůli potřebě vychladnutí hlavňového svazku mezi ranami docela trvá, pokud se tedy nenastřeluje v zimě, nebo není střelnice vybavena chlazením. Pak ale přichází napínavé pokračování: Kam to přes tu optiku (nastřelenou na kuli) létá jednotnými střelami z brokových hlavní (případně i broky)? A to je nezřídka problém, který představu o šikovnosti ve smyslu "nabiju tam na prasátka slugy i kuli a přepnu si podle potřeby" poněkud rozbíjí. Asi by to šlo o něco zlepšit nákladnými pokusy s kombinací nábojů různých výrobců a gramáží, nebo se pokusit zjistit, na jaké konkrétní střelivo se výrobce pokoušel hlavňový svazek naladit, ale to se týká nových a zánovních zbraní, ne těch starších. :? Každopádně pouze jediný z těch trojáků střílel v režimu "na krátko slugy dál kule" s opravdu dobrým soustřelem všech hlavní, zbytek už byl různě rozházený a jeden kus byl tak tragický, že na pouhých 35-ti metrech byly zásahy od sebe v řádu desítek cm a to nejen kule od slugů, ale i slugy vzájemně (hlavňový svazek pevný, bez známek zásahu kutila). No nekup to! :D
Dzony_Petnik
Nový návštěvník

Příspěvek od Dzony_Petnik »

Jak říkáš, na škodnou a né pro každého.... Ostatně jako se vším. Mne osobně by nikdy třeba nenapadlo brát troják na naháňky s tím, že tam dám slugy... Když už bych nutně potřeboval dát rychle po sobě vícero ran, tak na to tu máme přímotahy a samonabíječky, kde máš stejné náboje a né jednou pomalý brenek a pak zase rychlou kuli.
A to samé u kulobroků.... už ten název vznikl od slova kule a brok a tím se řídím. Slugy u své BBF95 jsem pužil jen na udělání soustřelu hlavní a pak jsem jednou kolegovi dostřeloval černou v houštině.... Jinak je nepoužívám.
Sejenik
Častý návštěvník

Příspěvek od Sejenik »

Kdysi jsem měl v ruce čtyřče 2x20 vedle sebe+běžná kule dole +22 pod lištou a nepřišlo mi to zas tak těžké, ale to jsem byl mlád…. Schválně někdy zkusím zvážit otcův troják. Ten je jako pírko. Je signován Nowotny. Má 2x16 + 8x72R. S ohledem na sílu jednotlivých nábojů asi nebylo nutno použít tolik materiálu.
CZ550 Excelent 30-06, Zeiss V6-2,5-15x56, Haenel Jaeger9 8x57jrs, Meopta 7x56 3100RD, Sightline 455, ZKM451, Bettinsoli Sporting 12x76, CZ Drake 12x76, IŽ18 MH 16x70, Německý křepelák.
Šumavák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Šumavák »

Dzony_Petnik píše:...Když už bych nutně potřeboval dát rychle po sobě vícero ran, tak na to tu máme přímotahy a samonabíječky, kde máš stejné náboje a né jednou pomalý brenek a pak zase rychlou kuli...
Ano, pokud se nestřílí na pár metrů, tak správně změnit předsazení pro v rychlém sledu odpálenou kuli a slug (nebo obráceně) zvládne fakt málokdo. :? To už je asi vhodnější tu druhou ránu používat akorát pro např. dostřelení zpomaleného postřeleného kusu. Na druhou stranu kombinovaná zbraň na naháňkách, pokud je k tomu příležitost, představuje výhodu možné brokové rány, prože trefit třeba lišku v běhu kulí je už docela vysoký level střeleckého umění... :D
Citron
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Citron »

Já jsem troják měl také, stařičký Sauer 3000. Klasický troják, 2x broková, kulová byla 8x57 JRS.
Určitě to nebylo těžké, baskule byla z duralu, ono bylo spíš překvapivě lehké. Zbraň to byla krásná, elegantní. Optika na tom byl Zeiss 6x42.
Já jsem z toho z kulové na papír extra rychle nestřílel, běžné SPCE se motaly kolem MOA (to mě vcelku překvapilo). Jednotnou jsem střílel jen z hlavně s menším zahrdelním, ta na 50 m letěla 5 cm nad kulovou a 3 cm do prava. Dal jsem 2 po sobě a částeně se překrývaly. Byl jsem velmi spokojen s rozptylem i soustřelem.
Jenže...ta zbraň je ergonomicky dělaná na střelbu bez puskohledu, to krásně sedlo do ramene na ta nízká otevřená mířidla a když se dala optika, tak se nedá hovořit o přilícení, takže při výstřelu to nebylo pohodlné. V tomhle to bylo opravdu nebylo dobré.
Další věc, tady se drobná nestřílí, takže jsem z toho dal jen pár jednotých na papír a brok jsem z toho vlastně vůbec nestřílel, protože liška mi na těch 35 m prostě nepřišla s střílela se kulí, která ji v té 8x57 prostě roztrhla. Jinak řečeno, ty brokové hlavně na tom pro mě byly navíc a na spárkatou mi stačí i kulovnice.
Hřebíčkem do rakve pro tento typ zbraně je u mě nemožnost namontovat tlumič.
Jsou to krásné zbraně, ve správné konbinaci kule/brok i dobré, ale ne asi do všech oblastí naší země. Já si v současné době raději koupím klasickou opakovačku (případně na lišku v menší ráži s vhodnou střelou), než kombinovanou zbraň.
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x.
CZ 600 308 win + Vortex viper PST II 5-25x
miso243
Pravidelný diskutér

Příspěvek od miso243 »

Z počutia viem ešte o jednom využití trojáku na nadhánkach. Z bokovej sa hrubým brokom diviak spomalil a potom dostrelil guľou.
Odpovědět