Pavel H. píše: ↑stř 21.1.2026, 13:34
Na lov bych so v prvé řadě pořídil jinou zbraň než AR. Jsme myslivci, ne vojáci. Z mého pohledu jsou zbraně, které do lesa nepatří a možná právě proto se dělíme na myslivce a ty druhé...
K dotazu, střelivo levné, na lov pak nastřelit na lovecké.
optika se světelným bodem, za mě ne. Věc co jsem nikdy kloudně nevyužil a na optice akorát komínek navíc, který může a nemusí zavazet.
Veškeré nároky se můžou v průběhu změnit.Než zjistí co mu bude vyhovovat.
Druh honitby, druh zvěře,vzdálenost na kterou bude lovit... Řada lidí se hledá roky. Pak zjistí, že žádné univerzální řešení neexistuje a dopadne jako většina.Plný trezor...
Neřešte vzdálenou budoucnost. Má M18 v .308 Win., minimálně rok lovit nebude. Takže na začátek terčové střelivo dle schopností střelce a trénovat. Možná majitelé M18 v této konkrétní ráži doporučí, co této zbrani vyhovuje, i když to nemusí být 100% přenosné. Na denní optice bych na osvětlení záměrného bodu moc nebazíroval. Za mě variábl s max. zvětšením kolem 24, kompenzací paralaxy, dobrou mechanikou a objektivem kolem 50mm. Za rok může být požadavek jiný, ale tohle na terč a denní lov je vyhovující.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Ja bych na prisvitu bezpodminecne trval - pro lov temer vyhradne na kvalitne provedenem osvetlenem bodu. Lov za sera neni nicim vyjimecnym a moderni osnovy se v terenu lehce ,,ztraceji,, obzvlast FFP na nizke zvetseni.
M.
Kolega je z Radostína nad Oslavou, do Světnova to má nějakých 20km takže může po té až se trochu zastřílí rovnou trénovat na 300m (závist).
Vyzkoušej na trénink 168gr HPTB od SaB a kdyby to nelítalo dobře tak zkus ještě 168gr a 175gr GGGčka. Se 168gr GGG jsem dokonce odstřílel i závod když jsem nestihl udělat vlastní náboje a víc jsem to zkazil rukama než že by to pokazili náboje.
Optiku bych volil nějakého dobrého Arkena nebo Athlona - nezrujnuje a nekouká špatně.
Běžný lovecký tlumič omezený na 5 ran po sobě (A-Tec H2) není na trénink vhodný, furt čekáš až vychladne.
Beware of old men in profession where men die young.
M18 FeldJagd .308win s nejlevnejsimi SB FMJ sypackami (bud 147 alebo 150gr?) robi 1,5MOA / 5r. Chutnaji ji strely okolo 165-170gr najviac, s levnymi loveckymi Geco SP 170gr ktore pouzivam na lov robi tak 0,7 - 0,8 MOA pri 5r polozkach. Vnutorna strelnica 100m.
Nastrel posunuty par klikov.
Takze zaciatocnikovi s kludnym svedomim doporucit kupit dve krabky sypacek, na tych 100 ranach sa trochu vystrilat, nasledne si vyskusat niekolko roznych druhov streliva a vybrat to, co flinte chutna a do buducna pouzivat to.
Ja som teda na tych Geco SP skoncil aj na strelnicu. Je to sice pomale a prosti sportovemu strelivu vcelku k hovnu, ale litat to lita, submoa to je vzdy a ked uz raz za cas strilat na 300m, tak chci mat DOPE s tym strelivom, s ktorym lovim.
Z mé zkušenosti jsou SB sypačky 147 gr to nejhorší, co jsem do svých 308 kdy zkusil. Podstatně lepší už byla 180 gr sypačka, to se dalo udržet kolem MOA, ale radost mi ty skupiny opravdu nedělaly. Tam bohužel kvalita velmi odpovídá ceně, nicméně se stále pořád může stát, že mu to bude chodit velmi dobře.
A teď zvolím trochu konfrontační tón.
A na tréning blbé (z mého pohledu) střelivo typu sypačka 147 gr? No to vážně ne. Jak se pak naučí poznat, jestli to, co je na terči, bylo nábojem nebo rukama? To s nábojem s průměrnou skupinou 1+ MOA je těžké i pro zkušené střelce. Blbě se to nastřeluje, neopisuje to chyby střelce.
Za mě je nejlepší koupit alespoň slušnou kvalitu za rozmnou cenu, tedy nějaké slušné HPBT, aby bylo vidět, jak se co propisuje do terče, obzvlášť pokud koupí puškohled se zvětšním 24x nebo 25x, kde to spolehlivě uvidí. Na to, abych se se naučil střílet je sakra vhodné střelivo, kde v případě, že to odmáčku na levé straně cílového obrazce, tak střela dopadne také na levou stranu co nejblíže bodu, kde si myslím, nebo vím, kde jsem to odmáčkl, ne na pravou a ještě "příliš daleko". Pak tu chybu poznám, neplete to hlavu, nenutí to hledat chyby, kde nejsou. Takže za mě co nejlepší rozptyl za rozmnou cenu.
A když už se tu mluvilo o puškohledech, tak bych se přimluvil za ten s osvětlnou osnovou, obzvláště pokud je jemná. To se vyplatí pro zimní lovy na sněhu bez digitálního přístroje. Je lepší mít a nepotřebovat, než nemít a potřebovat. Značku psát nebudu, vyhnul bych se extra levným.
CZ 600 223 rem + Delta Stryker 5-50x.
CZ 600 308 win + Vortex viper PST II 5-25x
Súhlasím s Citronom.
Lacné strelivo typu celoplášť 147gr a pod. sú vyhodené peniaze. Nič sa s tým nenaučí, akurát bude mať pochybnosti o presnosti zbrane a svojej schopnosti strieľať.
Skúsenosť hovorí, že všeobecne dobre naprieč rôznymi zbraňami strieľa strelivo GGG.
Puškohľad by som kupoval určite so svietiacim bodom.
Minimálne zväčšenie puškohľadu by som volil okolo 2x-2,5x, aby sa na to neskôr dala dať termovízna predsádka a kolega aby videl celý displej.