Tlmič hluku výstrelu
Re: Tlmič hluku výstrelu
22...23mm...18x1zavit Tx3 Tikka...ta umelohmotna krytka je srubovacia
Ahoj, tak jsem dospěl do fáze že tlumič nutně potřebuju.
Mám na hlavni závit 14x1 jen nevím jakou značku tlumiče pořídit. A tec optima 50 je zatím favorit. Frey dejvik nechci. Poradíte jestli je a tec dobrá volba anebo jestli něco jiného v podobném rozměru? Děkuji moc
Mám na hlavni závit 14x1 jen nevím jakou značku tlumiče pořídit. A tec optima 50 je zatím favorit. Frey dejvik nechci. Poradíte jestli je a tec dobrá volba anebo jestli něco jiného v podobném rozměru? Děkuji moc
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Mám na pušce Optima 45 pro ráži 30-06, jsem naprosto spokojený.
Ta Optima 50 bude mít asi jenom větší průměr, že?
Je to tlumič, který se dá rozebrat, pouze ta první komora nikoliv.
Čistím ho po nějaké době chemickým prostředkem od Ballistolu, nebo Schleteku.
Udržuj namazané závity vysokoteplotní vazelínou.
Čištění popisuji tady:
viewtopic.php?p=147385
Ta Optima 50 bude mít asi jenom větší průměr, že?
Je to tlumič, který se dá rozebrat, pouze ta první komora nikoliv.
Čistím ho po nějaké době chemickým prostředkem od Ballistolu, nebo Schleteku.
Udržuj namazané závity vysokoteplotní vazelínou.
Čištění popisuji tady:
viewtopic.php?p=147385
Optima 45 mám také na 30-06, pro mě byl podstatný bajonet na závit, co nejdelší přesazení přes hlaveň a 50 jsem nechtěl kvůli odrazu v termu a nočáku, mám nízkou montáž. Jsem spokojený, útlum dostatečný a puška se nehne.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Osobně používám tlumič bez rychlospojky, šroubuji jej přímo na hlaveň.
Optima se dělá se s rychlospojkou i bez ní.
Důvod k tomu žádný důležitý nemám, ale nemám s tím ani žádný problém.
Optima se dělá se s rychlospojkou i bez ní.
Důvod k tomu žádný důležitý nemám, ale nemám s tím ani žádný problém.
Tak mě osobně to šroubování několikrát týdně už pěkně stolicovalo, proto jsem nový koupil na bajonet, ale někomu to vadit nemusí. Další parametr byl průměr, protože s digitálem jsem měl u předchozího tlumiče smůlu, jak jsem zapl přísvit, u terma je to lepší, ale stejně je patrný duch v dolní části obrazu.
-
Josef Kuřitka
- Zkušený diskutér
Svemko Hunter 1 a Quick-Mount a neopren hadr na to! Dál není co řešit!
-
Myslivec Milda
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ne vždycky tomu tak je ! Moje osobní zkušenost je taková: Pro hlaveň ráže 8,5x55 Blaser jsem pořídil tlumič Svemko Magnum cal. 338LM a výsledek byl katastofální. Puška ve 100m = BEZ tlumiče chodila „jednou dírou“. S tlumičem byl rozptyl 15cm ! Vyměnil jsem model Magnum za model Hunter 1.0 taky v cal. 338LM a zase stejný problém. Rozptyl byl katastrofa. Pak jsem na radu dodavatele použil tlumič Hunter 1.0 pro ráži 9,3/375 H&H. ( Poradili mi, že adaptér QuickMount má velké vůle v závitu, aby se dal tlumič lehce nasadit a sundat a že se může stát, že mezera v tlumiči pro střelu u razantního kalibru je moc malá, vůle v QuickMount velké a proto se výrazně zhorší rozptyl ) Nasadil jsem tedy tlumič pro cal. 9,3 a rozptyl se výrazně a zásadně zlepšil. Puška s tímhle tlumičem je pro lovecké účely použitelná. Stejnou zkušenost jsem udělal u jednušky v ráži .308 Winchester. Půjčil jsem si tlumič Svemko – Short 1.0 se závitem v cal.30. Puška s nábojem NORMA-Bond Strike BEZ tlumiče ve 100m taky „chodí jednou dírou“. S tlumičem Short 1.0 jsou ve 100m. zásahy o cca.8cm dole a rozptyl je znatelně horší než bez tlumiče. Takže jsem pořídil tlumič Svemko-Hunter 1.0 pro cal. 8.mm, taky s QuickMount adaptérem a přecházím na náboje RWS – Speed Tip PRO – SHORT RIFLE ( pro krátké hlavně, bo jednuška má hlaveň taky 52cm ) a uvidím jaký bude výsledek na střelnici. Možná vyzkouším i ten model Short 1.0 taky v cal. 8mm, abych uviděl rozdíl. OSOBNĚ = můj soukromý názor, na základě exaktních praktických zkušeností je takový, že tlumiče jsou zbytečná kokotina, která nepřináší NIC co by zlepšovalo precizi a výsledek střelby. Nechci se o tomhle s nikým bavit, je to můj OSOBNÍ názor. Doufám, že to laskavý čtenář pochopí a nebude nic komentovat. Marketing je mocná čarodějka a lidi se nechají snadno zblbnout. ( Ostatně i dnes bigotní katolíci stále věří, že tučňáci z Antarktidy šlapali 30.000 km jen proto, aby je Noe vzal na svoji Archu, že )Josef Kuřitka píše: ↑úte 11.8.2026, 7:56 Svemko Hunter 1 a Quick-Mount a neopren hadr na to! Dál není co řešit!
Osobný názor má kdekto, čo ešte zďaleka neznamená, že to nie je nebetyčná hovadina, všakáno...
PRIMÁRNOU úlohou tlmiča je tlmiť hluk pri výstrele. Sekundárnym účinkom kvalitného tlmiča je zníženie spätného rázu zbrane. Obidva tieto faktory pozitívne vplývajú na presnosť streľby a tým pádom aj na jej výsledok. Tak prosté to je...
PRIMÁRNOU úlohou tlmiča je tlmiť hluk pri výstrele. Sekundárnym účinkom kvalitného tlmiča je zníženie spätného rázu zbrane. Obidva tieto faktory pozitívne vplývajú na presnosť streľby a tým pádom aj na jej výsledok. Tak prosté to je...
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
Ono také záleží na délce hlavně a ráži, kterou používáte. Jde o hoření prachu a teploty. Co Hausken xtrm (184, 224 JD)pavels píše: ↑pát 07.8.2026, 18:37 Ahoj, tak jsem dospěl do fáze že tlumič nutně potřebuju.
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Tak prosté to není.
Přesnost střelby je ovlivněna mnoha faktory.
Tlumič může v konkrétní konfiguraci z různých důvodů přesnost zbraně ovlivnit pozitivně i negativně.
Ten důvod může být třeba změna kmitu hlavně.
Přesnost střelby je ovlivněna mnoha faktory.
Tlumič může v konkrétní konfiguraci z různých důvodů přesnost zbraně ovlivnit pozitivně i negativně.
Ten důvod může být třeba změna kmitu hlavně.
Štatisticky nepodstatné. Skôr sa v praxi vyskytne problém s toleranciami závitu na zbrani a na tlmiči. Puškár, ktorý týždenne nareže niekoľko závitov, alebo prípadne rieši nesúososť medzi tlmičom a zbraňou vie, že toto je najobvyklejší problém.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
- Michal_123
- Zkušený diskutér
Nevím, jak moc je změna kmitu hlavně a následný negativní vliv na přesnost vlivem tlumiče statisticky neopodstatněná. Pochybuji, že tu statistiku víš Ty.
S tím, že velké problémy může udělat puškař při řezání závitu souhlasím, sám jsem to viděl.
A to jak škrtání střely o přepážky v tlumiči, tak tlumič, který se na závitech kýval jak stéblo ve větru. A také závit tak mělký, že na něj tlumič nasadit nešel.
Nicméně, psal jsem to ve světle Tvého vyjádření, že...
S tím, že velké problémy může udělat puškař při řezání závitu souhlasím, sám jsem to viděl.
A to jak škrtání střely o přepážky v tlumiči, tak tlumič, který se na závitech kýval jak stéblo ve větru. A také závit tak mělký, že na něj tlumič nasadit nešel.
Nicméně, psal jsem to ve světle Tvého vyjádření, že...
Pokiaľ by sa jednalo o štatisticky významnú vlastnosť, tak by pri tých tisíckach tlmičov predaných na Slovensku a v Čechách predajcovia neriešili iný problém, iba toto. A keďže od troch veľkých predajcov a dvoch puškárov nemám žiaden (!) takýto problém spomínaný, tak som presvedčený, že je to štatisticky bezvýznamné. Žiaden predajca nie je taký blázon, aby si na seba ušil búdu v podobe opakovaných reklamácií tlmičov, ktoré by mu tam nespokojní zákazníci obúchavali o hlavu.
Every Shot Counts
Every Shot Counts
od té doby co jsem objevil A-tec Optima Front (nerez vnitřek, plášť Al) hmotnost 265gr, za 8500,- Přehlížím titanové tlumiče jako družstevní lány.Josef Kuřitka píše: ↑úte 11.8.2026, 7:56 Svemko Hunter 1 a Quick-Mount a neopren hadr na to! Dál není co řešit!
tady ení co řešit.