Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Po pravde receno, soustrel vic jak 2MOA na 500m mi neprida nejaky zas az tak presne. to za prve. a za druhe, vypovidajici hodnota tohoto "testu" je nulova.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Milan.K
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

střelba na velké vzdálenosti

Příspěvek od Milan.K »

Nedá mi to,abych i já se nepřipojil do této velice atraktivní debaty.Teď jsem toto téma dočetl celé od jeho Založení Figim a mám několik svých názorů na to :shock: .Je tu mnoho členů fóra,kteří jsou mistři ve střelbě na velké vzdálenosti.Měl jsem tu čest je vidět "v akci" na střelnici a Vážení,řeknu vám,že to nebyla jen paráda,ale nádherná podívaná,na ten koncert souhry zbraně a střelce.Jen tak pro zajímavost terčem byly kostky cukru ve vzdálenosti 300metrů!!!!!!Tedy respektive měřeno 297metrů.A proč by nemohli právě takovýhle střelci a i lovci lovit na 200 i více metrů(neberu teď otázku přečtené zvěře),když to "mají v ruce".Viděl jsem vhoola,figiho,andyho a další co stříleli, jsou to MACHŘI. :roll: :roll:
:( A jirko83 22.srpna jsi ve svém příspěvku psal,že by jsi takovým trhal papíry.Myslím si,že když to ti chlapáci umí,tak až tak loví.Ta radost z toho uloveného kusu je stejně velká, jako kdyby to byla 50ti metrová vzdálenost. :arrow: :arrow: Je to opravdu jen o tom,znát dokonale svou zbraň,jak létá jaké střelivo a také jak si kdo věří.
BAIKAL 27 EM-IC 12-12/70
243WINCHESTER
223REMINGTON - SACO 8x56
Když víme jak,nemineme cíl.
w.e.n.aaa
Pravidelný diskutér

Příspěvek od w.e.n.aaa »

Co jsi pamatuju ze střelnice,tak kostky cukru se stříleli na 100m!
300m je na kostku cukru už sakra dálka :twisted: ..jinak při čtení článku mě přišlo,že to je jen placani o ničem..prostě "skrytá" reklama..ale je to jen muj osobní názor,nic jsem si z toho neodnesl..lepší je si udělat čas a jet kouknout na Andyho,Vhoola a Figiho v akci :lol:
Hubert
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Hubert »

O nábojích od SB si myslím svoje.Ale protože J.Buksu znám a vím jak střílí,tak si myslím,že možné to je.
Nicméně stejně mě o jejich kvalitách nepřesvědčil a proto raději zůstávám u Winchesteru.Mezi námi tito borci je chválí,ale nikdo s nima neloví... :(
"Je lepší padnout s rachotem,než vyhrát bez povyku,ke slunci žene nás už jenom síla zvyku."-Visací Zámek
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

Já SaB používám a i když je jijak nevychvaluji,prostě jsem na nich vyrostl a až donedávna nepoznal nic jiného,takže jsem celkem spokoje...když si ale představím že bych s tím měl střílet na víc jak 150m tak mi běhá mráz po zádech.....SaB munice získala svou nekonečnou oblibu hlavně v ráži 7X57R,a to díky uživatelům legendární kozlice ZH....Tam si myslím,že nemohl nastat problém protože vzdálenost střelby do 100m zase tak s přesností munice nezamává...Já sám je používal a používám v 7X64 a pouze v provedení SPCE a taky vcelku spokojenost a snad podle ohlasů nejvyvedenější jsou náboje do 8X57JS..Nic méně na střelbu nad těch 150m to určitě není.

Nicméně jsou i ráže střeliva,které mají od SaB vyloženě katastofální vlastnosti a to hlavně všechny rychlé ráže s malou lehkou střelou,kde každý "prd" hraje roli na přesnosti a nebo vzhledem k tomu,že to u nás není zaběhnutá ráže a ten klasický měkký poloplá??,tterý se jako jediný vyrábí prostě neudrží pokupě a chová se nevyzpytatelně...
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Tak jsem si precetl cely thread. Nevim jestli se mam smat nebo plakat.

O strelivu SB se napsalo uz tolik, ze si nemyslim, ze je potreba to opakovat a rozebirat znova. Vcera jsem napsal prispevek, ktery se najakym zahadnym zpusobem ztratil.
byla to poznamka k vyse zminenemu "testu" SB naboju. Vypovidajici hodnota tzv. "testu" je vicemene nulova. Je potreba si uvedomi, ze Vlasimska municka nezije z prodeje lovecke munice a uz vubec ne z toho co se proda v Cechach. Hodne lovecke munice se proda v zahranici a to diky sve nizke cene. Na bezny lov do 100m presnost 2MOA staci. Diky mne a nekolika malo jedincum, kteri uvedli pojem presnost do myslivosti, se vytvorila u male skupiny lidi potreba daleko presnejsiho vybaveni a hlavne pesnejsi munice pro strelbu na delsi vzdalenost. Vsude, po celem svete, kde se strili tzv. Long Range, se puziva prebijena munice. Bohuzel diky male kupni sile naseho naroda, se prebijeni stalo synonymem setreni a nizkych nakladu, nikoli presnosti.
Stoji zde proti sobe dva tabory co si nebudou nikdy rozumet a vzdy na sebe budou koukat s despektem.
Zarazi mi prohlaseni tradicnich myslivcu: "na skodnou strilim dal, jak jsou vedeni mladi myslivci k chavani se k ruznym druhum zvere" apd.
Zde se totiz projevuje naprosta bezohlednost ke zveri jako takove a pokrytectvi. Kdo dal panum v hubertusu pravo kastovat zver? proc by liska mela "trpet" jen proto, ze po ni vypalim na 200+ a blbe ji trefim. Chcipne nekde zalezla a necha za sebou liscata co chcipnou hlady?? To je ta vase tradice, tzv. humani smrt???
Nene, lisku proste nebudete dohledavat, tak je vam to jedno. Ale vysokou ano, a je vam jedno jestli utece nebo ne, teda z hlediska zvirete, vy jste akorat lini to dohledat.
Komunita lidi co strili na vetsi vzdalenost (pro vas "velke vzdalenosti') je casto oznacovana ze to delaji jako sport.
Muj otec byl hajny. mel to jako praci. Nejaky kecy o "zver ma mit sanci" to zni jako sport. Zver ZADNOU SANCI NEMA MIT.
vy co se ohanite tradicema (ano, chapu to, je to zpusob zivota (teda mel by byt, ale to by ste nesmeli chlastat a porusovat myslivecke zakony na kazdem kroku) a zaroven je to urcite hobby) vas lze chapat z jineho uhlu pohledu jako sportovce. Dovolim si prirovnani.
po tydeni praci prijdu domu, obliknu si na sebe slavnostni kroj, vemu si celenku s orlimi pery, sejdu se s ostatnimi, zatancim valecny tanec, vemu luk a sipy a jdu dat zveri sanci. kdyz nic netrefim, tak nakrmim a pockam. neni to tak trochu sport???
Ano vim ze jsem vas nastval, samozrejme ze to je prehnane, ale je to jako karikatura, nastavene zrcadlo.
Alibistice reci a odsuzovani strelcu s kvalitnim vybaveni je smesne. Vsechna zver je urcena k odstrelu (drive ci pozdeji).
z jakeho duvodu se strili???
z duvodu premnozeni, pruberu a poplatkoveho lovu. Takze osoby k tomu urcene jsou proste kati. Tak co tu povidate o sanci, humanim zabiti apd.??
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Tak Záleží na každém, jaké střelivo preferuje.
Já se klidně přiznám, že láduju do osmy SB a jsem spokojen, nemám žádný důvod při 30 ranách do roka to měnit až mě zklame půjde z domu.
SB razí politiku nízké ceny uměrné ni??í kvalitě, uvědomne si, že přes 70% dne?ních myslivců nestřílejí dále než 100m, proč? někteří na to nemají vybavení, jiní jsou nevystřílení, horečka...., další si ránu raději odpustí.
Zároveň si myslím, že nevidím důvod, proč na lišku nezkusit vystřelit dále, proč K tý li?ce, já pokud je alespoň trochu šance tak na lišku střílím, je tu rozhodně u lišky je velmi malá pravděpodobnost, že ji zmrzačím, cíl je poměrně malý a po liškách se má střílet vždy. když nemáte v honitbě takový predatační tlak tak to asi nepochopíte. Nesna?me se měnit co už je jednou zavedeno a stavy lišek tím opravdu netrpí, protože kdo z nás trefí lišku na 150m? 50%?? Mluvím pouze o li?ce, s ostatní zvěří je jasné, že střílet, pouze když jsem si jistý úspěšným zásahem
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
wizard
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wizard »

to Tomfi...S tou střelbou na lišku souhlasím,pokut má kulovnice dostatečný výkon a člověk si je jistý zásahem na tělo lišky,pak usazení zásahu není tak důležité,protože je většinou ráží pro lišku smrtelné...něco jinéjo je střelba na vyloženě neůměrnou vzdálenost,vzhledem k vybavení a schopnostem střelce,z toho jsou ty přestřelené běhy a ustřelené čelisti a také je jinou věcí střelba brokem na neůměrnou vzdálenost,tu odsuzuju :cry: Ono těch pár broků,co tu lišku zasáhne ji nakonec třeba smrt způsobí,ale z jaké příčiny a za jak dlouho,to je druhá věc...
I? 43-12/12/70,
ZKK 600 7x64,Tasco 3-9x40
ZBK 110 LUX .222 Rem, Nikon Monarch 4x40
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Trosku v skratke - co sa tyka vykonu prava polovnictva,suhlasim so Shivom,podobna situacia je aj u nas,co sa tyka ludi.
Pokial ide o test,vypovedna hodnota ziadna,je mi luto,s tohto sa neda usudit nic.(Kde je odkaz na tu blbost - fotku terca so zasahmi "akoze" od SPCE a v skutocnosti zrejme s dierami po HPBT,alebo niecom obdobnom???Bolo to tu niekde na fore...)
Buksu osobne poznam,je to vesela kopa a dobry strelec,ale musi aj drzat stranu sponzorom.

K istym veciam v jeho clanku konkretne:

7 mm Remington Magnum nema so .458WM spolocne absolutne nic.Vznikol roztiahnutim krcku naboja .264 Win.Magnum na 7mm.
To iste plati pre .300Win.Mag.,ziadna spojitost so .458WM,300vka vznikla skratenim anglickeho .300Holland&Holland Magnum.Prave stary 300H&H bol do prichodu 300WM nositelom oznacenia "tristovka magnum".
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Tak jsem si přečet Shivův článek + několik reakcí a rozhodl jsem se něco napsat.

- v první řadě souhlasím s jeho tvrzením, že zvěř v okamžiku stisknutí spou?tě nesmí mít šance. Musím prostě střílet s absolutní jistou, že zvěř zhasne v ohni, nebo ve smrtelném úprku po zásahu. K tomu musím mít odpovídající střeleckou dovednost, odpovidající zbraňový systém (puška, náboj , optika), který poskytuje požadovanou přesnost a ranivost na danou zvěř . Toto platí pro každou vzdálenost a pro každou zvěř.

- liška je zvěř. To je napsáno v zákoně, a i kdyby to tam nebylo, tak to u mě na věci nic nemění. Je to predátor a ?iví se jak umí. To , že ze?ere nějaké ?ivé terče (do přírody vypu?těné bažanty) mě nechavá naprosto chladným. Trpí a cití bolest naprosto stejně jako srnčí a další zvěř. Nic mě neopravňje k tomu, abych na ni střílel s vědomím, že to nějak dopadne, že je malá, že v případě postřelení postatně rychleji "chcípne" apod.. Ulovil jsem jich z kulovnice za 19 let skutečně hodně (po stovce je nepočítám). Je to jeden z nejkrásnějších lovů (vůbec v zimě na sněhu), ale kdo jich střelil hodně, tak mě dá za pravdu, že se jí dá ustřelit běh, že dokáže po ráně utéct a nepovede se ji dohledat, i když za sebou táhne střeva apod.. většinou ze "silných" kulovnic. Představa, že takhle střílím vědomě, jsem s tímto smířený, je pro mě nepřípustná.

-nevím, co v našich podmínkách je LR - kde vlastně začíná. Je tady jiná situace, než na afrických a amerických pláních. U nás LR začíná na 150m a reálně končí na max. 300m. Zpravidla vysoce členitý terén s kulturou vysokých zem.plodin, ve kterém je navíc velké množství staveb, hosp. objektů, turistů, houbařů,zemědělců apod.. Prostě to na nějakou LR 300++ nevyhovuje - zejména z hlediska bezpečnosti - odraz střely. Problémem našeho terénu je i podstaně horší dosled. Nedá se koukat dalekohledem na kilometr úprku postřelené zvěře a sledovat jak zalehne. To už je kus dávno za hranicí revíru. Na videích vidíme jenom to, co se povedlo. Nečekám, že by lovci ve světě byli jiní. Co se nepovede, tak o tom se zpravidla taktně mlčí. Navíc lovíme hlavně v noci. Dále jiná tradice v myslivosti, prostě příliš času při obeznání zvěře věnujeme tomu, jestli má např. srnec ?pičák parů?ky 80mm(střelit) nebo 81mm (samec do chovu) - rádoby vědecké di?putace v připadě odlovu ©esteráka jsou mimo rámec článku. Při skutečném LR spárkaté, se podle mě střílí výhradně na licenci - silná vyzrála zvěř, kde již nelze co zkazit z chovatelského hlediska, redukční odstřely, nebo škodná - varmint. U nás teda ze sortimentu zbývá chudák kočka, liška, sele + lončák (vlastně každá černá) + případná poplatkový lov ve stylu zapla? a zabij co chceš. Z těchto důvodů si myslím, že v našich podmínkách postačuje seriová kulovnice a tov. střelivo, které s vhodnou optikou dává 1MOA (případně lehce pod). spíš ,než ře?it problém rozptylu 6 nebo 12mm na 100m ,je potřeba trénovat a trénovat.

- co nám (mnohým myslivcům )chybí, je znalost terminální balistiky. Musím při lovu vědět, co na těle a v těle zvěře chci trefit, a proč to chci trefit. Dokázat si promítnout dráhu střely tělem zvěře. Dokázat si představit ,kde jsou jaké orgány -srdce, plíce, játra. Vyvrhl jsem stovky kusů zvěře - něco jsem sám střelil a něco jsem dohledal, nebo jenom jako honec. Velkou většinu svojí ulovené zvěře - srnčí + černou, jsem zpravidla vyvrhoval doma a měl jsem čas si dobře prohlédnout, jak se v těle chovají tvrdé a měké střely. Porovnat, jak se choval kus, když měl prostřelené játra a pod.. O toto se málokdo (zejména , když kus zůstal v ohni) zajímá. Někdy jsem si od lovce necházal ukázat, kde má srnec játra a jeho ukazovát mířil přesně před kýtu.

- nesouhlasím, že je každá zvěř určená k odstřelu. Zvěř může slou?it i jako potrava dalších ?ivočichů- další zvěře, může slou?it ekosystému mnohdy různými způsoby (pastva), a to nejen jako terč pro kulovnici. I v zabití je rozdíl. můžu si nechat vypu?tět divočáky vyrostlé v prasečáku a střílet je v oplocené ohradě (toté? platí i pro bažanty vyhazované z voliéry ráno před honem) a jsem tím pádem patologická osobnost, nebo mohu pracovat na udržení životního prostředí pro zvěř (zachování krajiny, krytiny, vodních zdrojů, omezení chemie, turistického ruchu, původního genofondu apod.) a pak mám právo určitý přebytek ulovit. Pokud toto dokážu za využití svých přirozených fyzických a smyslových schopností , tak s myslivostí - lovem (zabitím) nemám problém. Jestli je sportem to, že zvěři dávám šanci ve volné přírodě do budoucnosti přežít, tak jsem sportovec.
Tyto nyance zpravidla děrovači papíru, na kterých jsou nakresleny lidské postavy, nechápou.

- největším zlem je závist a v myslivosti jí je hodně, ale kde není?

P.S. Jestli s některými názory plně nesouhlasím, tak to není nic osobního!
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Tak jsem si přečet Shivův článek + několik reakcí a rozhodl jsem se něco napsat.

- v první řadě souhlasím s jeho tvrzením, že zvěř v okamžiku stisknutí spou?tě nesmí mít šance. Musím prostě střílet s absolutní jistou, že zvěř zhasne v ohni, nebo ve smrtelném úprku po zásahu. K tomu musím mít odpovídající střeleckou dovednost, odpovidající zbraňový systém (puška, náboj , optika), který poskytuje požadovanou přesnost a ranivost na danou zvěř . Toto platí pro každou vzdálenost a pro každou zvěř.

- liška je zvěř. To je napsáno v zákoně, a i kdyby to tam nebylo, tak to u mě na věci nic nemění. Je to predátor a ?iví se jak umí. To , že ze?ere nějaké ?ivé terče (do přírody vypu?těné bažanty) mě nechavá naprosto chladným. Trpí a cití bolest naprosto stejně jako srnčí a další zvěř. Nic mě neopravňuje k tomu, abych na ni střílel s vědomím, že to nějak dopadne, že je malá, že v případě postřelení postatně rychleji "chcípne" apod.. Ulovil jsem jich z kulovnice za 19 let skutečně hodně (po stovce je nepočítám). Je to jeden z nejkrásnějších lovů (vůbec v zimě na sněhu), ale kdo jich střelil hodně, tak mě dá za pravdu, že se jí dá ustřelit běh, že dokáže po ráně utéct a nepovede se ji dohledat, i když za sebou táhne střeva apod.. většinou ze "silných" kulovnic. Představa, že takhle střílím vědomě, jsem s tímto smířený, je pro mě nepřípustná.

-nevím, co v našich podmínkách je LR - kde vlastně začíná. Je tady jiná situace, než na afrických a amerických pláních. U nás LR začíná na 150m a reálně končí na max. 300m. Zpravidla vysoce členitý terén s kulturou vysokých zem.plodin, ve kterém je navíc velké množství staveb, hosp. objektů, turistů, houbařů,zemědělců apod.. Prostě to na nějakou LR 300++ nevyhovuje - zejména z hlediska bezpečnosti - odraz střely. Problémem našeho terénu je i podstaně horší dosled. Nedá se koukat dalekohledem na kilometr úprku postřelené zvěře a sledovat jak zalehne. To už je kus dávno za hranicí revíru. Na videích vidíme jenom to, co se povedlo. Nečekám, že by lovci ve světě byli jiní. Co se nepovede, tak o tom se zpravidla taktně mlčí. Navíc lovíme hlavně v noci. Dále jiná tradice v myslivosti, prostě příliš času při obeznání zvěře věnujeme tomu, jestli má např. srnec ?pičák parů?ky 80mm(střelit) nebo 81mm (samec do chovu) - rádoby vědecké di?putace v připadě odlovu ©esteráka jsou mimo rámec článku. Při skutečném LR spárkaté, se podle mě střílí výhradně na licenci - silná vyzrála zvěř, kde již nelze co zkazit z chovatelského hlediska, redukční odstřely, nebo škodná - varmint. U nás teda ze sortimentu zbývá chudák kočka, liška, sele + lončák (vlastně každá černá) + případná poplatkový lov ve stylu zapla? a zabij co chceš. Z těchto důvodů si myslím, že v našich podmínkách postačuje seriová kulovnice a tov. střelivo, které s vhodnou optikou dává 1MOA (případně lehce pod). spíš ,než ře?it problém rozptylu 6 nebo 12mm na 100m ,je potřeba trénovat a trénovat.

- co nám (mnohým myslivcům )chybí, je znalost terminální balistiky. Musím při lovu vědět, co na těle a v těle zvěře chci trefit, a proč to chci trefit. Dokázat si promítnout dráhu střely tělem zvěře. Dokázat si představit ,kde jsou jaké orgány -srdce, plíce, játra. Vyvrhl jsem stovky kusů zvěře - něco jsem sám střelil a něco jsem dohledal, nebo jenom jako honec. Velkou většinu svojí ulovené zvěře - srnčí + černou, jsem zpravidla vyvrhoval doma a měl jsem čas si dobře prohlédnout, jak se v těle chovají tvrdé a měké střely. Porovnat, jak se choval kus, když měl prostřelené játra a pod.. O toto se málokdo (zejména , když kus zůstal v ohni) zajímá. Někdy jsem si od lovce necházal ukázat, kde má srnec játra a jeho ukazovát mířil přesně před kýtu.

- nesouhlasím, že je každá zvěř určená k odstřelu. Zvěř může slou?it i jako potrava dalších ?ivočichů- další zvěře, může slou?it ekosystému mnohdy různými způsoby (pastva), a to nejen jako terč pro kulovnici. I v zabití je rozdíl. můžu si nechat vypu?tět divočáky vyrostlé v prasečáku a střílet je v oplocené ohradě (toté? platí i pro bažanty vyhazované z voliéry ráno před honem) a jsem tím pádem patologická osobnost, nebo mohu pracovat na udržení životního prostředí pro zvěř (zachování krajiny, krytiny, vodních zdrojů, omezení chemie, turistického ruchu, původního genofondu apod.) a pak mám právo určitý přebytek ulovit. Pokud toto dokážu za využití svých přirozených fyzických a smyslových schopností , tak s myslivostí - lovem (zabitím) nemám problém. Jestli je sportem to, že zvěři dávám šanci ve volné přírodě do budoucnosti přežít, tak jsem sportovec.
Tyto nyance zpravidla děrovači papíru, na kterých jsou nakresleny lidské postavy, nechápou.

- největším zlem je závist a v myslivosti jí je hodně, ale kde není?

P.S. Jestli s některými názory plně nesouhlasím, tak to není nic osobního!
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Josef,
Ja nevidim, zadny zvlastni rozpor ci nesouhlas s tim co jsem napsal. Samozrejme ze jsem to napsal zpusobem mym vlastnim tj. nevybirave.

Ze zver je pouze k odstrelu, jsem samozrejme nemel namysli prirozeny uhyn apd.

Rovnez potrebna presnost na tzv. mysliveckou vzdalenost, je jasna a myslim ze 1.5MOA je dostacujici.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jasne, tohle je uvazovani lidi co prebijeji. Vychazis z toho ze mas nadobicko a umis to. Bezny myslivec jde a koupi si SB jednu dve krabky, na to malo co vystrili mu to staci, na tu vzalenost co strili lepsi a presnejsi naboje nepotrebuje. A kupovat si lis, matrice a ucit se prebijet urcite nebude. A ja si myslim ze s tim pristupem co maji (az na vyjimky) je to jedine dobre. Kolik dalsich nehod by bylo?
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Pokud střílím 30 ran za rok,je to na poVáženou,na 1 ránu v lese mám v průměru 20 ran na střelnici (minimálně,střílím každý týden).Dále při takovém počtu tj.30 ran dám klidně za náboj 40-70kč.protože mi jde o maximální funkci (to už bych mohl ládovat i fazole,protože jsou levné)
Ede já nevím jestli jsem to napsal tak složitě, ale na moji střelbu a vzdálenost je opravdu rozdíl mezi SB a ostatním minimální, takže ho ani nemá smysl uvažovat. Mě rozdíl 2cm na 100m netrápí, opravdu ne.
Pro Josefa: Já řekl, že na lišku budu střílet jen tak na zdař bůh, já řekl, že na lišku si troufnu, i když bych si za stejné situace třeba na divočáka nebo na srnčí netroufl. A klidně to můžu tady natvrdo napsat, pokud je reálná šance ji střelit tak já nad liškou neváhám. když Vám za večer pelá?í po poli 8lišek, tak s tím musíte něco dělat a ne si říkat, přeci čekám na čuníka, nebo příště přijdou blí?, jak je šance tak střílet. A klidně mě tady odsuzujte
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Tady je typicka ukazka, delame to 100let tak to nebudem menit. Proste na lisku budu a budu strilet, protoze to je skodna a je mi jedno jak ji trefim.
mne je uplne jedno kolik kdo ceho zastreli, rovnez mne osobne je jedno jestli liska nekde chcipne nebo srna. Ja ve zveri rozdil nedelam. Jsou mi ukradeny trofeje.
Ja jen poukazuji na to, jak se tu lidi ohani tim jak se ma co strilet, jak co ma a nema trpet. Odsuzuji druhe za to, ze strili na (pro ne) dlouhe vzdalenosti a to prave z duvodu toho, ze by zver mohla trpet. Ale na skodnou to neplati, to proste je menecene zvire ktere trpet muze, protoze se na nej strli kdykoli a jakkoli. proste vzdy i kdyz vubec nevim jestli to trefim.
To je co mne vadi.
Odpovědět