Střela HPBT

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
zekon
Pravidelný diskutér

HPBT

Příspěvek od zekon »

Vidím, že na náboj so strelou HPBT od SB nemáte ?iadnu chválu, ale čo táto strela od
LAPUA Siver Jacket Scenar 167 gr HPBT 840 m/s 3828 J ????
Pýtam sa preto, lebo si mám možnos? presne tieto zohna? tak či mi to na niečo bude - aspoň lí?ky a srnčie, lebo inak používam NORMA Vulkan 11,7 g na všetko.
TIKKA T3 .308 Win. Meopta Meostar R2 2,5-15x56 RD 4K
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
Slovenský hrubosrstý stavač
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Ostan pri tom Vulkane,to bude lepsie.A HPBTckami mozes trenovat a robit diery do papiera.Scenar nie je najvhodnejsia strela na polovanie.
zispo
Pravidelný diskutér

Re: Střela HPBT

Příspěvek od zispo »

Dostal jsem úkol ulovit 2 kusi holé srnčí zvěře na otevřeným poli kde se dá těžko ke zvěři dostat.Jelikož mám zbraň pro přesnou střlbu na větší vzdálenosti tak jsem řekl hospodáři že holou ulovím. Po 2 čekaný nic buď zvěř na horyzontu a nebo mlha ve které se těžko ohaduje kde je obec nebo silnice. Na 3 čekané jsem už ležel v poli, zvěř se ke mě dostala na 150m vzdálenost jsem přeměřil dálkoměrem opravil jsem korekci na optice a to o 4 kliky, obeznal slabší srnče a počkal až se natočí. Střílel jsem na komoru po ráně jasné a zřetelné dopadení střeli, zaznačení a kus se rozbíhá cca 10m a zůstává stát s rudlem zvěře po cca 1minutě si srnče přidřepává a padá. Rudl stále stojí vybírán druhý kus slabé srnče co má průjem z řepky stílím a to stejné značení. Po vyvrnutí obou kusů prošla střela obouma plicníma lalokama a okrajově zasáhla komoru a to díra dírka, samozřejmě jsem nafotil. Již dříve jsem občas lovil s touto střelou a to s ůspěchem a to 2 srnce v ohni vždy dirka dírka a v ohni, prase na krk v ohni a lyšku kde střela udělala obrovskou díru. Podotíkam že ze zbraně Howa 308Win a střelivo Remington Premier match.Závěrem jen podotýkám už to co je zde napsáno střle je určena pro sportovní střelbu a pro loveckou je nedostatečná díky nedostatečnému předání energie a rozkladu střeli při prustřelení tkáně!!!
Odpovědět