Barnes jsem nezkoušel, ale velmi podobné střely - Winchester FailSafe jsem si opatřil někdy zhruba v 97 roce - ?pička je stejná jako u barnes X + zezadu je vsazené olověné jádro - střela je při stejné hmotnosti krat?í a hlavně už v té době měla povlak suchého maziva (černé barvy), jako později i Barnes XLC (jen ale modře zbarveného).
Nevýhodou kompaktních střel z pevnějších materiálů je totiž značně vyšší odpor v přechodovém ku?elu (2 - 3x oproti klasice) = vyšší namáhání (i tepelné), otěry atd.. Proto se opatřují na povrchu těmi kluznými vrstvami nebo ještě lépe vodícími nákru?ky jako Triple Shock - ty nákru?ky jsou velký kus dopředu !!
Přesnost u střel FailSafe nebyla nijak zázračná cca 35 mm / 100 m z 5 ran (180 gr v 30-06) - ale je to skládaná střela - může mít nehomogenity - to by u Bar. X a TS hrozit nemělo.
Účinek na zvěř byl zajímavý, střely téměř 100% prostřelovaly - mám snad jednu střelu ze zvěře - ale snad nikdy kus nezhasl v ohni, ani u nástřelu, typická vzdálenost odběhnutí z nástřelu byla u divočáků cca 40 m.
Vysvětluju si to tím, že kompaktní střela (Barn. X, XLC, TS nebo Win. FS) po otevření ?pičky vytvoří jen cca válcový trvalý střelný kanál (ale téměř vždy cíl prostřelí). Oproti tomu klasická skládaná střela s měkkým jádrem, pokud správně reaguje, vytváří kanál, který se směrem k výstřelové straně ku?elovitě roz?iřuje + se ze střely uvolňují úlomky, které se pohybují po vlastních krátkých drahách a dále zvět?ují objem zničené tkáně pota?mo ranivý účinek, ale zase nezřídka neprostřelí - a pak i těch 30 m od nástřelu bez barvy může být docela dost
Nestal jsem se fandou Win. Fail Safe - ale to bylo v té době učitě ovlivněno i jejich vysokou cenou a špatnou dostupností u nás