Nastřelování kulovnic, co a jak
Ede: Já střílet z tvého kanónu tak po druhé ráně jsem asi bez ramene a měl bych z té zbraně asi takový respekt že bych byl rád kdybych trefil papír natožpak terč
Nebo je to snad z toho Mosina?

Marocchi 03 Field 12/76; ZP49 12/12; Brno mod. 1 22LR Hawke 4-12x40; ZKK600 MC 270W+Delta Optical Titanium HD 2,5-15x56; CZ550 Prestige 270W + Pard 008LRF; UB584 270W/12 Vortex Crossfire 1-4x24, Sauer 202 FS 8x57JS
Prijatelna presnost na polovnicke ucely.
Zdravim,
s akou presnostou-rozptylom by ste boli spokojny z hladiska polovania na skodnu, teda lisku na vacsie vzdialenosti? Aku presnost by mala mat zbran a strelivo na 100 m? Uvazujem tym sposobom, ze rozptyl zasahov v terci s priemerom 29 mm je 1 MOA. Teda na 200 m bude rozptyl priblizne dvojnasobok takze okolo 60 mm .
s akou presnostou-rozptylom by ste boli spokojny z hladiska polovania na skodnu, teda lisku na vacsie vzdialenosti? Aku presnost by mala mat zbran a strelivo na 100 m? Uvazujem tym sposobom, ze rozptyl zasahov v terci s priemerom 29 mm je 1 MOA. Teda na 200 m bude rozptyl priblizne dvojnasobok takze okolo 60 mm .
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Lovci by meli vedet jakou presnost potrebuji k jistemu zasahu. To je ciste technicka vec. Kdyz pominem ostatni vlivy (schopnost strelce, pohyb zvere, povetrnostni podminky, stabilita polohy atd.) tak v soucasne dobe a technologiich jake jsou k dispozici, strili subMOA kdejaka flinta kolem 30.000kc s match munici.
Pokud vychazime z tzv. myslivecke vzdalenosti tak i presnost 1.5MOA (45mm/100m) je dostatecna. 10cm na 200m si myslim ze je OK. problem je spise se strelivem, lovecke strelivo komercni nepocita s presnosti subMOA. Mam na to jen jedno reseni a to je prebijene strelivo. U kulovnic typu Varmint se bezne dosahuje presnosti 0.5MOA s loveckymi (kvalitnimi) strelami.
Pokud vychazime z tzv. myslivecke vzdalenosti tak i presnost 1.5MOA (45mm/100m) je dostatecna. 10cm na 200m si myslim ze je OK. problem je spise se strelivem, lovecke strelivo komercni nepocita s presnosti subMOA. Mam na to jen jedno reseni a to je prebijene strelivo. U kulovnic typu Varmint se bezne dosahuje presnosti 0.5MOA s loveckymi (kvalitnimi) strelami.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Zdravím, včera jsem nastřeloval kulobrok . Koupil jsem si RWS 8x57JRS ID a za boha jsem se nemohl dostat na 10, všechno mi to lítalo okolo 8 a blí? jsem se nedostal. Tak jsem doma objevil ještě SB, poloplá?? se stři?nou a po 5 ranách jsem byl na 10. Nenapadá vás čím to může být, protože RWS mě ještě nezklamala, takže se myslím, že je chyba někde ve mě, ale už mám asi provozní slepotu.
Ale jo já to asi špatně formuloval. takže pěkně popořadě. Nahrubo ?telování sklo a lauf. Pak 3 rány aby se vědělo kam to lítá s jistotou. jelikož je to kulobrok po každé ráně nechávám 5 min pauzu a po serii 5 ran min 30min. Toto kolečko jsem udělal s RWS 2x a nejhorší je, že nelítaj do stejnýho místa, ale dělají kruh. No a protože jsem byl z toho rozčarovanej . šel jsem do trezoru a vzal krabku patron po tátovi a udělal jsem to samé kolečko jako s RWS a po nastřelení těch 5 ran všechno do černého. už si začínám myslet, že s těma RWS něco nekalého bude.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Jako prvni je potreba zjistit (jak napsal Whool) soustrel, obrazec. Nevim co znamena 8 nebo 9. Nevim jestli to je 8 ve 12 nebo 9 v 6 apd.
Nevim z jake polohy jsi strilel. Co je chyba strelce, co munice a co pusky.
co to znamena po 5 ranach jsem se dostal na 10??? to jako ze prvni rana sla 10cm v 9hodin, druha 8cm v 9hodin treti 5cm v 9hodin, ctvrat 2cm v 9hodin a pata byl stred?? Nebo jsi delal po kazde rane korekci na puskohledu?
to je jen pro upozorneni ze na tebou polozenou otazku se neda odpovedne odpovedet.
Technicka stranka veci
Kazda munice bude strilet z kazde flinty jinak, potazmo, stejna munice bude strilet z kazde flinty s jinou presnosti
Tim chci rici, ze pokud clovek nechce prebijet, tak si musi otestovat ruznou munici od ruznych vyrobcu a ta co mi strili z flinty s uspokojivou presnosti, tak si ji koupim tolik na kolik mam penez.
Nevim z jake polohy jsi strilel. Co je chyba strelce, co munice a co pusky.
co to znamena po 5 ranach jsem se dostal na 10??? to jako ze prvni rana sla 10cm v 9hodin, druha 8cm v 9hodin treti 5cm v 9hodin, ctvrat 2cm v 9hodin a pata byl stred?? Nebo jsi delal po kazde rane korekci na puskohledu?
to je jen pro upozorneni ze na tebou polozenou otazku se neda odpovedne odpovedet.
Technicka stranka veci
Kazda munice bude strilet z kazde flinty jinak, potazmo, stejna munice bude strilet z kazde flinty s jinou presnosti
Tim chci rici, ze pokud clovek nechce prebijet, tak si musi otestovat ruznou munici od ruznych vyrobcu a ta co mi strili z flinty s uspokojivou presnosti, tak si ji koupim tolik na kolik mam penez.
Nastřelování probíhalo s nastřelovací stolice v sedě na kryté střelnici. Čísla jsou hodnoty na terči, 10 tka je uprostřed je ?iroká 3 cm, každá další hodnota je vdálena o 1,5 cm. RWS rozhazují již při tvorbě obrazce kruh, který chodí okolo hodnoty terče 8 ( kruh o průměru 9 cm ) a každá rána je jiná, nechodíani po horizontální a ni po vertikální rovině. Proto jsem tam strčil SB, nástřelka hodnota teče 7 na druhé hodině, rozptyl 3 ran 3 cm, následně korekce puškohledu až na hodnotu teřče 10, potom každá rána v kruhu té 10 tky, tedy rozptyl 3 cm. Toď pro vysvětlení.
Nicméně Shiva mi otevřel světla a teď budu do toho strkat SB, a až budou Normy tak to zkusím a když je flinta zkousne tak přejdu na ně. Děkuji za mé další zdokonalení
Nicméně Shiva mi otevřel světla a teď budu do toho strkat SB, a až budou Normy tak to zkusím a když je flinta zkousne tak přejdu na ně. Děkuji za mé další zdokonalení

- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
nedoporucuji nastrelovat ze stolice. flinta se nechova stejne jako pri normalni strelbe z ramene.
Pokud bezne strilim z tramku na posedu kde mam hozenou deku. tak nastreluju s obdobne podlozky. Jen v co nejstabilnejsi poloze (tj. pod pazbou treba pytlik s piskem apd.). Zmena podlozky, ci polohy pri strelbe ma za dusledek posun zasahu.
Pokud bezne strilim z tramku na posedu kde mam hozenou deku. tak nastreluju s obdobne podlozky. Jen v co nejstabilnejsi poloze (tj. pod pazbou treba pytlik s piskem apd.). Zmena podlozky, ci polohy pri strelbe ma za dusledek posun zasahu.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
vyber streliva ze stolu v sede s oporou. nastreleni (vynulovani) puskohledu take, ale overeni nastrelu ze stoje opreny o strom. Musis videt jestli to chodi stejne nebo jestli je tam nejaky posun. Kde si nechas vynulovany puskohled je pak na tobe. jen to musis vedet.