Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

super
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Mám kamaráda, který mi v Německu kupuje DVD s loveckou tématikou. Sehnal mi teď DVD od Blaseru - krásně zpracované DVD, ve kterém se především věnují nastřelování různých loveckých zbraní s názornými ukázkami - jak vše probíhá v praxi - nastřelování s Leupoldem, Zeisem, Schmidt-Bender. Opravdu super zpracované.
Pro ty, kteří nemají s nastřelováním příliš zkušeností, bych toto DVd skutečně vřele doporučil! Jsou tam ukázané i zásadní chyby, kterých se při nastřelování dopouštíme.
Neberte to jako reklamu, ale jako doporučení.
Kerberus
Nový návštěvník

dotaz

Příspěvek od Kerberus »

kolik takové DVD stojí a jestli by ne?lo se nějak domluvit na vyzkoušení.
Pecan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pecan »

před týdnem sem byl jen tak pro jistotu na střelnici, vyzkoušet kulovnici před sezónou. Korekce byla jen stranová, dělalo to 1cm na 50metrů. Střílel sem v sedě, s podpěrou a pak po výstřele jen usadil flintu do nastřelovací stolice, zamířil znovu na střed a stranovou korekci posunul kříž na místo zásahu terče a vystřelil znovu z ramene. A to takhle zopakoval 3x po sobě a mám jistotu, že před sezónou bude flinta v pořádku. Na toto je nastřelovací stolice
Sauer 404 Synchro XT .308w
CZ 550 lux .308w + Zeiss V6 2,5-15x56 ASV
CZ 557 lux .308w + Swarovski 2,5-10x56
ZKM model 2 .22LR
Marek
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marek »

Chlapi prosim o radu. Mam puskohled Meopta Artemis 2100. a potreboval bych posunout zasah cca o 10 cm doprava. Jak mam tocit nastrelovacim sroubem, kdyz sipka Left smeruje doprava. moc dik :?
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Meopta je záhadná. Normálně by měly ty ?ipky znamenat pohyb zásahu na papíře. Tedy budu-li točit ve směru left (levá), tak se mi s každým klikem zásahy budou posunovat doleva. Budu-li točit proti této ?ipce, půjdou zásahy doprava.

musíš tedy točit proti ?ipce a zásahy ti půjdou doprava k tebou požadovaném místu.

Bude?-li pozorovat při klikání kříž, tak ten jde samozřejmě na druhou stranu. Tedy točím-li ve směru left, tak lauf mi čím dál více směřuje do leva (zásahy se sunou do leva) a zákonitě musí kříž jít do prava. TO jen tak pro vysvětlenou. Pro pochopení je velmi dobré si to namalovat jako pohled zeshora a mírně vyosit záměrnou osu puškohledu a hlevně.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
klouda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Mosin píše:Meopta je záhadná.
To máš Lukáši naprostou pravdu. Proces posouvání bodu zásahu si napsal dobře. jenže ta meopta je opravdu záhadná. určitě si vzpomenež na můj problém s Meoptou 2000 7x50, u které to bylo označeno jako ne všech ostatních ale mechanismus byl opačný...co kus to originál :P takže to chce pořádně ozkoušet.
.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jen bych chtel upozornit, ze nektere pouskohledy maji opacnou logiku (Zeiss nepr.) proto je lepsi precist manual nebo na strelnici prakticky vyzkouset.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Mosin
Zkušený diskutér

Příspěvek od Mosin »

Shiva má pravdu. Psal jsem o Meoptách. Na jiných optikách to může znamenat posun kříže, který je inverzní oproti posunu zásahu.
No a občas i ta Meopta je úplně mimo, tedy naopak.
CZ 550, 308 Win. / CZ 527 Varmint 223Rem / CZ 550 300WinMag / BO 98 9,3x62
ZG 47 8x57 JS / ZBK 110, 5,6x50 RM + 12x70 / ZP 16x70 / IŽH-27EM-1C 12x70
FOXCLEVER
Častý návštěvník

Základní pravidlo

Příspěvek od FOXCLEVER »

Pánové, Možná se mýlím, ale 20 let respektuji základní pravidlo nastřelování, že "vždy jde kříž za bodem zásahu". Stejným způsobem se provádí i základní nastavení při montáži puškohledu (otvorem hlavně stabilizované zbraně pokrýt střed terče a pak na stejný bod potáhnout kříž puškohledu). Pokud to děláte jinak, poučte mě jak ?
TT33
Pravidelný diskutér

Re: Základní pravidlo

Příspěvek od TT33 »

FOXCLEVER píše:Pánové, Možná se mýlím, ale 20 let respektuji základní pravidlo nastřelování, že "vždy jde kříž za bodem zásahu". Stejným způsobem se provádí i základní nastavení při montáži puškohledu (otvorem hlavně stabilizované zbraně pokrýt střed terče a pak na stejný bod potáhnout kříž puškohledu). Pokud to děláte jinak, poučte mě jak ?
Pane to sice máte pravdu, ale pouze u starých optik např. Zeiss 4 a 6, kde se výška ladí pomocí aretace na šroubu a strana posunem puškohledu. U moderního puškohledu je záměrný kříž vždy ve středu, ne nahoře ani dole.... a po hrubém seřízení např.přez hlaveň, nastřeluji na 25m, pokračuji na 50m a odklikám si potřebný počet.... poté u nového puškohledu vynuluji stupnici. Nastřelenou loveckou kulovnici, nebo kulobrok kontroluji střelbou na zálepku 15mm, v jednom dni pouze jedním výstřelem na 50m se studenou a masnou hlavní, která je vytřená do sucha, ale to je moje zále?itost, jinému postačí, když na 50m má zásah do 5cm.... a ve 100m pivní tácek.... :wink:
FOXCLEVER
Častý návštěvník

Re: Základní pravidlo

Příspěvek od FOXCLEVER »

TT33 napsal : Pane to sice máte pravdu, ale pouze u starých optik např. Zeiss 4 a 6, kde se výška ladí pomocí aretace na šroubu a strana posunem puškohledu. U moderního puškohledu je záměrný kříž vždy ve středu, ne nahoře ani dole.... a po hrubém seřízení např.přez hlaveň, nastřeluji na 25m, pokračuji na 50m a odklikám si potřebný počet.... poté u nového puškohledu vynuluji stupnici. Nastřelenou loveckou kulovnici, nebo kulobrok kontroluji střelbou na zálepku 15mm, v jednom dni pouze jedním výstřelem na 50m se studenou a masnou hlavní, která je vytřená do sucha, ale to je moje zále?itost, jinému postačí, když na 50m má zásah do 5cm.... a ve 100m pivní tácek.... :wink:[/quote]

Možná jsem to popsal málo srozumitelně, ale nastřeloval jsem jak Meopty, tak Leupoldy i Svarowáky a u všech se "posouvá" celý záměrný kruhový obrazec u něho? zůstává kříž samozřejmě stále ve středu. Teď mám připraven nový ZD 6x50 a jak si to tak překlikávám nahoru i dolů... je to naprosto stejné !

Základní nastřelování dělám ze stolice tak, že po výstřelu potáhnu záměrný obrazec (s křížem uprostřed) na nástřel a další výstřel pak dělá v původním nástřelu "osmičku" nebo dírka-dírka. Další fáze nastřelení je samozřejmě "z ruky" a to vsedě s oporou předpažbí a pažby pytlíky se sádrou , ale to se již jen koriguje případná individuální odchylka daná způsobem střelby konkrétního jedince.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Pánové, samozřejmě se musí posunout osnova vždy za bodem zásahu. Ten problém je v něčem jiným. Jde o logiku, co znamená L a R na korekčním točítku. Jednou může např. L znamenat posun bodu zásahu směrem do leva a jindy posun osnovy do leva a tím posun zásahu do prava. Já nastřeluji tak, že po výstřelu upnu zbraň, aby byla osnova na záměrném bodu a docvakám střed osnovy na bod zásahu. Jestli je na točítku R nebo L neřeším. horší je, když chci opravu bez upnutí, jen docvakat podle vzdálenosti na terči. To pak kroutím rozumem. :evil:
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak jsem včera napsal příspěvek doma a teď koukám v práci, že tu není. Přitom pokud píšu tak jej dole vidím. Je to složitější, jak to nastřelování. Znovu jej tedy kopíruji a pokud bude 2x, tak se adminům omlouvám.
Pánové, samozřejmě se musí posunout osnova vždy za bodem zásahu. Ten problém je v něčem jiným. Jde o logiku, co znamená L a R na korekčním točítku. Jednou může např. L znamenat posun bodu zásahu směrem do leva a jindy posun osnovy do leva a tím posun zásahu do prava. Já nastřeluji tak, že po výstřelu upnu zbraň, aby byla osnova na záměrném bodu a docvakám střed osnovy na bod zásahu. Jestli je na točítku R nebo L neřeším. horší je, když chci opravu bez upnutí, jen docvakat podle vzdálenosti na terči. To pak kroutím rozumem.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Potřeboval bych radu. Musím si jít v co nejbli??í době nastřelit kulovnici( nejlépe zítra nebo pozítří) a někde jsem si vyhodil papír, na kterém jsem mněl zapsáno v jakém případě a kam točit a aretací. No a samozřejmně si to nepamatuji. Potřeboval bych vědět, kam mám točit např. když zásah sedí vlevo, nebo dole atd. Mám puškohled Edenberg.jediné co si pamatuji, že jeden klik je cca 1 cm. Pročítal jsem toto téma, ale asi to není u všech puškohledů stejné, proto se ptám. Pro ilustraci přidávám 2 fota.Přdem děkuji všem za rady.

Horní aretace:
Obrázek

Boční aretace:
Obrázek
Odpovědět