variabl vs. pevné zvět?ení

Lovecké puškohledy a vše o nich. Vaše zkušenosti, rady a dotazy.
Odpovědět
Kerberus
Nový návštěvník

variabl vs. pevné zvět?ení

Příspěvek od Kerberus »

Chtěl bych se zeptat co je lepší. A navíc jsem na diskuzním fóru myslivosti narazil na jeden názor, že variabl (např. 3-9*50) při různých zvět?ení nedrží nástřel(soustřel), když je nastřelen třeba na 6zvět?ení.
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

Co je lepší je otázka využití, u dalekohledů střední a ni??í třídy je měnitelnost přiblí?ení jednim ze slabých míst, pokud ho nemají, většinou to zvyšuje jejich životnost, z tohoto hladiska je lepší pevné zvět?ení. U puškohledů vyšší třídy jako Zeiss Leupold a podobně toto nemá cenu ře?it, mechaniku maji zmáknutou perfektně a rozhodně nehrozí, že zy se se změnou zvět?ení posouval nástřel... :wink:
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
Pecan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Pecan »

nedávno sem tuto diskuzi také zaslechl. Budu se bavit o Meoptě. Myslím si, že posouváním nástřelu u těchto optik není problém. A taky se chce podívat, v jaké optické soustavě je umístěn záměrný kříž puškohledu. Jestli v té první, tak by se dalo uvažovat, že u těch levnějších optik se může něco pohnout, ale pokud je v poslední, tak určitě ne, protože s tím člověk "nehýbe" . A zase kolikrát člověk s tím variáblem posouvá. Já ho mám a pohybuji s ním jedině, když chci přečíst srnce, jinak tam mám nastavenu hodnotu mezi 5-6x zvět?ením. Opravte mě, pokud je to jinak. Rád se dozvím něco nového
Sauer 404 Synchro XT .308w
CZ 550 lux .308w + Zeiss V6 2,5-15x56 ASV
CZ 557 lux .308w + Swarovski 2,5-10x56
ZKM model 2 .22LR
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka83 »

U meopty bych se bál právě tý mechaniky, skla maji na úrovni, je s ní dobře vidět za šera, ale už závisí, jak se povede mechanika, přečti si vlákno o meoptě a udělá? si na ní názor sám... :roll:

Jinak tohle tvrzení podporuje i to, kolik lidí meoptu prodává, kdyby byla tak ú?asná, tak si jí přece nechaji...

radši bych si připlatil nějaký peníze a šel do leupolda, zeisse a nebo doctera... :wink: To je můj názor, kterej jsem si udělal díky zkušeněj?im kolegum na fóru...
kozlice Rizzini 20/76
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
TT33
Pravidelný diskutér

puškohledy Meopta....

Příspěvek od TT33 »

Jirka83 píše:U meopty bych se bál právě tý mechaniky, skla maji na úrovni, je s ní dobře vidět za šera, ale už závisí, jak se povede mechanika, přečti si vlákno o meoptě a udělá? si na ní názor sám... :roll:

Jinak tohle tvrzení podporuje i to, kolik lidí meoptu prodává, kdyby byla tak ú?asná, tak si jí přece nechaji...

radši bych si připlatil nějaký peníze a šel do leupolda, zeisse a nebo doctera... :wink: To je můj názor, kterej jsem si udělal díky zkušeněj?im kolegum na fóru...
Nevím, kde jsi přišel k tomu názoru, já jsem se zatím nesetkal s jedinou reklamací mechaniky variáblu u Meopty, posunem zásahu atd., jako se stává u těch levnějších, to spíš zlodí sv. bod, ale oprava je poměrně rychle vyřízena a záruka je 10.let..., nechci jenom chválit na trhu je výběr, Meopta stále zdra?uje a nenabízí tak veliké množství jako Leupold ani doplňky a ceny se pomalu vyrovnávají... zajímavý je i Nikon Monarch :wink:
Jirka83
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: puškohledy Meopta....

Příspěvek od Jirka83 »

TT33 píše:Nevím, kde jsi přišel k tomu názoru, já jsem se zatím nesetkal s jedinou reklamací mechaniky variáblu u Meopty, posunem zásahu atd., jako se stává u těch levnějších, to spíš zlodí sv. bod, ale oprava je poměrně rychle vyřízena a záruka je 10.let..., nechci jenom chválit na trhu je výběr, Meopta stále zdra?uje a nenabízí tak veliké množství jako Leupold ani doplňky a ceny se pomalu vyrovnávají... zajímavý je i Nikon Monarch :wink:
Dřív když jsem si vybíral puškohled, tak jsem se bavil i se shivou a ten mi jen potvrdil, že mechanika meopty neni nic moc, to že při změně zvět?ení mění bod zásahu jsem netvrdil, jen už jsem se setkal se dvěma meoptama, který nebyly vůbec schopný držet nástřel, nastřelila se a po cca 3 ranách bod zásahu začal uskakovat... Tyto meopty byli vráceny z fabriky, že se jedná o standartní výrobek a že neni co reklamovat, tak asi tak... Záruční doba je sice 10 let, ale co uznaji v meoptě za vadu je věc druhá... :roll:
kozlice Rizzini 20/76
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
TT33
Pravidelný diskutér

Meopta/Meostar

Příspěvek od TT33 »

Já se nechci zastávat výrobků od Meopty, ale z mé zkušenosti jsem nikdy neměl žádný problém s mechanikou, vždy když se jednalo o nedržení nástřelu byla vina někde jinde... ve zbrani, střelivu, nekvalitní montáži, která se utrhla, povolila nebo v majiteli, který si sám instaloval montáž a oběktiv se mu opíral např. o mu?ku, část montáže, podložil jej namačkanou gumou od chránítka objektivu... nebo byla nízká montáž a objektiv byl vy?ponovaný na hlaveň.... to vždy vede po výstřelu k plovoucím zásahům a na reklamaci se nic nezjistí. Obráceně to je podobné, když se podpažbí opírá o hlaveň a navíc je do?ponované šroubama, pak za to ta optika taky nemůže, stačí probrat mezeru a vše je v pořádku...., je lepší zkusit přez otevřená mířidla dát alespoň pět ran do jednoho místa a poznáte jestli je problém s optikou, nebo ve zbrani. :wink:
kulda.m
Nový návštěvník

Re: variabl vs. pevné zvět?ení

Příspěvek od kulda.m »

Dobrý den,
dotaz zněl :?: : variabl vs. pevné zvětšení, ale diskuze se zvrhla v probírání problému s Meoptou :evil: , prosím také o odpovědi na zadanou otázku s vysvětlením či vlastními poznatky. :D
Zdraví a přeje hezký den Kulda. M
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

jednoduche konstatovani zalozene na zkusenosti, Meopta vyborne sklo, mechanika absolutne nespolehliva. vse hejbaci stoji opravdu za prd a je to sazka do loterie. zaruka 10 let je o nicem, normalne se dava 30 az dozivotni. reklamace opravou, a to obnasi i opakovane zasilani. Nechme meoptu meoptou. Ja bych ji nebral ani zadarmo a bydlel u nich na dvorku. Potrebuji puskohled na ktery se mohu spolehnout.

Variabl vs pevne zvetseni.
to je samozrejme primo zavisle od kvality puskohledu. tedy pokud mluvime o tom co je kvalitnejsi. Levne puskohledy budou pravdepodobne odolnejsi v provedeni pevneho zvetseni, protoze je to mene narocne na vyrobu a neni tam tolik co zkurvit.
Drahe puskohledy by timto jevem nemely trpet a pokud se to stane (coz neni vyloucene, ani mercedes neni bez zavad) tak reklamace by mela probehnout bez vetsich problemu. ale nemusi to tak byt vzdy. distributori jsou primo zavisli na vyrobcich a ne vzdy je mozne dodrzet zakonem urcenou 30 denni lhut na vyrizeni zaruky.
Ja zastupuji 2 vyrobce puskohledu jeden ma dozivotni zaruku, reklamace vymenou. Beru z USA ale vyrobce je v Japonsku. takze kdyz bude reklamace, tak bych musel brat vse 2x a mit skladem. coz je ekonomicky narocne a to budu mit radeji penize v bance, nebo poslu do USA (americka firma) a ti mi poslou novy, a kdyz nebude skladem, tak se bude cekat az prijde od vyrobce z Japonska.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Spawn
Nový návštěvník

Příspěvek od Spawn »

k Meopte nic rict nemuzu ale k Zeiss a Swarowski: je to optika na spickove urovni ale zacinaj setrit na vyrobe. Uz sem mel par vaiabl puskohledu v ruce kde byla ta vnitrni mechanika rozhozena (zamerny obrazec). Hlavne ta nova serka od Swarowki. Ale musim tomu rict ze byli montovane na puskach s magnum razi (8x68S). O levnych puskohledu nebudu ani psat protoze to sou vzdy vyhozene penize. Leupold a S&B takove problemy nemaji. Jestli je "pevne" zvetceni lepsi nez variabl se neda rict, kdyz nevime na co ten puskohled potrebujes. Ale u puskohledu s pevnem zvetsenim se trend k levne vyrobe taky nezastavil :P .
Odpovědět