Ale zpět k původní myšlence. Teorií, jak správně odhadnout stáří srnčí zvěře je mnoho a proto bych byl rád, kdyby jste každý z Vás napsali, čeho se držíte vy, které kritérium je pro Vás rozhodující, jaké máte poznatky z praxe, různé pomůcky a pod. Mám na mysli např. jak odli?it dvou-letého srnce od tříletého/ročního srnce od dvouletého. Kde se často dělají chyby při odhadu stáří, které následovně vedou k nesprávnému odstřelu.......
Já osobně hodně dám na chování jednotlivých kusů v daném teritoriu. Např. starý srnec je obezřetný, před vyjitím z krytu dlouze jistí, nesnese ve svém okolí slabšího srnce. Naopak mladý srnec vychází z krytu již brzy před soumrakem, krátce jistí, neustále je v pohybu a zaujme ho vše možné - je jaksi nervózní. Dále např. že roček se dá odli?it od dvouletého srnce tím, že nemá výraznou skvrnu na větrníku- ba ji nemá vůbec a sdr?uje se velmi často v blízkosti své matky - má dětský vzhled tváře a opticky delší hlavu(nemá ještě tak vyvinuté svalstvo v lících, tím jak svalstvo nabývá na objemu, hlava se opticky zkracuje).
Je to tak trošku zmatečné, chtěl jsem jen na začátek napsat pár řádek, aby všichni správně pochopili oč jde. K napsání je toho myslím velmi mnoho, proto se těším na příspěvky zkušených matadorů.