Prachy accurate/lovex

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
jpp
Nový návštěvník

Příspěvek od jpp »

To Shiva: Díky za rozbor, příspěvku. Pokud Ti to přišlo nePoužitelné, pak mě mrzí, že jsem trávil čas za klávesnicí. Můj vztah k Explosii není důležitý. Ano, nějaký je, ale pozice tiskového mluvčího to není. Momentáleně ani není obsazena, ale pokud máš zájem, pošli životopis :D

Za každým slovem co jsme napsal si stojím. Samozřejmně, že se prach vyrábí v sériích. Dříve se přejímky stříleli na pevnou navá?ku a na pevné hodnoty. (V a P jen MAX) Byl tam rozdíl ve "vlivu dne" a hlavně měnící se komponenty, takže se pře?lo na referenční prachy. Tam se měl rozdíl eliminovat a skutečně minimalizovat. To, že se serie může li?it je pravda, ale jen co do rozsahu povoleného TP.

Pokud to někomu lítá jinak, je potřeba se začít zamý?let nad tím proč. Prach nemusí být jediný důvod, právě proto doporučuji srovnání s jiným prachem. Pokud problémy přetrvají, je nezbytné hledat jinde. Váha nábojnic, ?krcení, L6, rekalibrace nábojnic, průměr zátravky, usazení zápalky, atd. atd. Kdo se tím zabývá, informace si sehnal.

To Pufr: s tím IMR 4350 máš na mysli tu reklamaci u Federalu v roce 97? Ano, to byl typický příklad, kdy iniciativní blbec byl horší než třídní nepřítel.
Co se stalo? IMR4350 má povrchovku DNT a jeden aktivní vůl, přišel na to, že se dá nahradit povrchovkou Centralitem I. Tak to zkusil a ono to vyhovělo, tak se toho tehdy z USA vrátilo 70 tun.

bohužel tehdy zkušebna neměřila vývin rány a přesto, že prach vykazoval P/V relace shodné pro obě povrchovky u C I byl vývin a tvar křivky úplně jiný...

Jinak, pokud jde o reklamace, tak poslední prach se do Explosia vracel v roce 2008 před tím 6 let bez reklamace. Jak říkám, vše dělají lidé a lidé dělají chyby...
JPP
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

jpp píše: Pokud to někomu lítá jinak, je potřeba se začít zamý?let nad tím proč. Prach nemusí být jediný důvod, právě proto doporučuji srovnání s jiným prachem. Pokud problémy přetrvají, je nezbytné hledat jinde. Váha nábojnic, ?krcení, L6, rekalibrace nábojnic, průměr zátravky, usazení zápalky, atd. atd. Kdo se tím zabývá, informace si sehnal.
Bud tak hodny a neuc mi prebijet.
Ja ti rikam, ze prach dodany jako 2015XMR s prelepkou Lovex S060-02 s odkazem na prebijeci tabulky od ACC 2015 (jako drive) proste strili v prumeru o 30m/s pomaleji a k dosazeni alespon priblizne presnosti je potreba dosypat o 1gr vice.
Stejna nabojnice (doslova a do pismene a to ze stejne serie) rozvazene, upravene zatravky, vystruzene luzka zapalek, kalibrace krcku stejnym bushingem, zkracene na stejnou delku, sestruzene na stejnou tloustu materialu, zapalky ze stejne serie, strely kontrolne prevazene a zmerene. usazeni stejne a strileno ze stejne zbrane. Kontrola hazivosti usazeni strely je samozrejmost. prach vazeny na vaze o presnosti 0.001g.
Nevim kde mam sehnat informace o necem co je podle tebe v poradku a podle explosie odpovida tabulkam dodanych.
Nevim co je L6.
Ale to ze se prach neuvari pokazde stejne je jedna vec. Ale jak rikam, kdyz mi rekne oficielni zastupce ze od tohoto prachu jsou v prodeji 3 rozdilne sarze, ktere nejsou ani oznacene, tak tvoje poznamka o moznosti sehnani infa a cele tve slohove cviceni je opravdu k nicemu. a to neber osobne, to je proste fakt.
ja potazmo vsichni BR strelci potrebuji mit prach konzistentni. Normalne to funguje tak, ze prijedes na napr. MS do Rakouska (letos do SA) a vezes s sebou jen strely a 50 nabojnic. sypacku na prach, flintu a 1-2 hlavne. Praporky, prazdne bagy a vrsek predniho restu.
je to vse kvuli omezene vaze pri preprave letadlem a bezpecnosti.
na miste si koupis prach (u 6PPC Vihtavuori N133) zapalky Federal, nasypes si pisek do zadniho bagu a pujcis si zakladnu predniho restu.
jdes do prostor pro prebijeni, namontujes prenosny lis a sypacku. ozapalkujes si 20 patron, nasypes 28gr N133 do peti, pak 28.1gr do peti, 27.9gr do peti, nasroubujes hlaven do zaveru a jdes si to testnout na strelnici.
casto se stava, ze sarze prachu je stejna jako ta co mas doma.
Nezlob se na mne, ale hledat nove navazky po celych greinech a jeste nebyt schopen dosahovat stejne presnosti, je absolutne neakceptovatelne.
jeste k tomu srovnani s jinym prachem. Bezny jev je, ze s jednim prachem to pri urcitych rychlostech strili dobre a s jinym pri stejnych rychlostech spatne. Tudiz porovnavat s jinym prachem je blbost.
Nevim jak moc prebijis a jakych vysledku dosahujes, (samozrejme pokud jsi v dobrem vztahu s explosii, tak se ti treba povedlo navazat spolupraci tak ze ti vychazi vstric - mne to bylo prislibeno, ne pro mne ale pro vsechny strelce vyzadujici maximalni presnost)
Ja o vnitrni balistice vim malo a o tom jak explosia vyrabi prach a jak co kde testuje, je mi uplne jedno. Ja chci prach co bude vyhovovat a bude u nas dostupny. to zatim jaksi nefunguje.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2jpp Určitě nesedí? u klávesnice zbytečně :lol: :lol:

Vliv komponent a rozměrové "uspořádání" náboje je nepochybný. většina z nás se ho snaží minimalizovat.

protože ale jak němci říkají "dvakrát při?ité líp drží" tak ještě jednou omelu značení sériovými čísly :) a dovolím si k tomu pro názornost použít jako osnovu tu příhodu s AAc 2520, propíranou Vhoolem v tomto vláknu.

když v Semtíně při zkoušce Použijete sestavu uvedenou v QuickLoad s referenční křivkou - 308W s CP 150 greinů a Technické podmínky připou?tějí rozdíl +3 až - 5% u P a V - je to 8% u této sestavy.
Pokud Použijeme prach z horního a spodního okraje pásma vymezeného TP v sestavě náboje 243W se 100 gr střelou (kterému by pravda seděla poněkud progresivněji hořící náplň) bude rozdíl v ?ivosti i tlacích Možná i 30% (nechávám stranou základní rozhodnutí - volbu prachu - prachy AAc má v manuálu i Speer, Hornady atd. )

Při malých objemech prodeje v tuzemsku pak může někdo i několik let spokojeně střílet z 243W s několikrát nakupovanou AAc 2520 a vypiplanou laborací pro 100 gr střelu a je na bezpečné straně a spokojený s nábojem. Někde v regálu na něj ale čeká lahev prachu, která už nemá - 5% ale +3% oproti TP a ta je schopná mu v podmínkách jeho náboje předvést VĚCI!

všichni ostatní ty série prachu označují (od "Sunaru" přez Pionki Sokól až po AID).
Prach není jediný výrobek, který se porovnává při výrobě s referenčním vzorkem, "metrem" jak píšeš. Naopak je to poměrně častý postup. Ale neoznačování výrobku buď přímo výrobním číslem nebo alespoň číslem série je velmi, velmi, velmi, velmi ..... neobvyklé!

Jsme na diskusním fóru - tak mě třeba pouč, který jiný výrobce ještě neoznačuje prach číslem série, osobně jsem se s tím vyjma Explosie nesetkal. Proč označujete série pro armádu (která si TP hlídá mnohem přísněji), když je to zbytečnost? A proč tu zbytečnost "ku**a" značíte na kartón :lol: :lol: :lol:
Pufr
jpp
Nový návštěvník

Příspěvek od jpp »

To Shiva: Učit přebíjet Tě nebudu, takové ambice nemám :) S kým jsi mluvil na IWA od té Explosie? Ví? jak se jmenoval, případně jak vypadal?

To Pufr: 243W je svině na přebíjení. Volil bych S065 ale ta je nedostupná :(

OK, pokusím se navrhnout aby se serie objevila i na lahvích. Slibovat to nechci, ale myslím, že by to mohlo projít... 8)
JPP
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Nemyslim, ze dotycny by byl rad, kdybych zverejnil jeho jmeno jako zdroj inside informaci.
Probirali jsme i jine veci nez zde zminovane.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

to jpp

proč je 243W svině na přebíjení ?
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

2 jpp; výborně, výborně, už se tě?íme!

Pokud bys nám ještě prozradil, kdy asi tak by mohl být pro nás kutily k dostání D 025 - alias S 020-4 (s nitroglycerinem "na povrchu")

a jestli se nepodařilo třeba na IWA získat nějakou zakázku, která by zaplatila vývoj nějakého bratříčka tohoto prachu v oblasti někde mezi S 060 až S 070, bylo by to úplně dokonalé :lol:
Pufr
jpp
Nový návštěvník

D025-01 / 7,62 NATO TS

Příspěvek od jpp »

2 pufr: Na prachu D025-01 se pořád ještě pracuje. Primárně je to určeno pro SB NONTOX, ale má to skvělé výsledky i se standardní 4,4 SP zápalkou. žádné zbytky, v 9mm L výkon přes 400 m/s a tlaky pod CIP. Zatím vznikli 4 varianty vzorků a jsou ve zkouškách u zákazníků. bohužel, na trhu podle mého názoru nebudou dřív než začátkem 2010.

Pokud jde o druhou otázku, ano, pracuje se na variantě prachu pro 7,62 NATO, který by měl být k dipozici v 06/09 pro zkoušky. požadavek je na prach podle STANAG s vyšší teplotní stabilitou a exploatací do +63 (na místo +54) takže pokud se zadaří, něco takového by v Semtíně vzniknout mělo...
JPP
jpp
Nový návštěvník

Shiva

Příspěvek od jpp »

Tak jsme se díval jak je to s tou S060-02/2015... Ponechám stranou s kým jsi mluvil na IWA, protože to není důležité, jen by bylo škoda mít nekonkrétní informace...

takže, od 15.1.2007 do 4.3.2008 se expedovala serie 2/05. Od 22.5.2008 do této chvíle se expeduje 2/08 a na skladě čeká serie 5/08, která se začne expedovat odhadem v 09/2009.

Pokud jde o balistiku těcto serií, tak hodnoty sem dodám. Jen pro příklad, 5/08 se od referenční 4/02 li?í na V o 0,7% a P o 1,1 %...
JPP
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Uvidime, teda ja uz asi ne. ani kdyby mi explosia poslala prach zadarmo k testovani. Dokud to byl Acc, nebyl problem. koupil jsem 2kg a za pul roku dalsi 4kg a nikdy zadny problem. ted tahle hruza. vse jsem prodal pod cenou. prodelal jsem na tom jak primo ekonomicky, tak za cas na strelnici a muj cas.
nakoupil a objednal jsem Vihtavuori, IMR, Alliant, Hodgdon a Normu. Explosii zacnu resit az prestanou tyhle prachy byt dostupne.
On je zde totiz jeste jeden problem. Lovex nikde nikdo nezna a pokud potrebuji info od kolegu, tak ji dostanu jen ohledne toho co se pouziva. no a Lovex to neni.
Pokud ma nejaka firma zajem o zlepseni ci chce vyjit nejake skupine vstric, tak by mozna mohla prijmout nabidku (kdyz uz ne sama nabidnout) min. konzultace kdyz ne spoluprace.
jpp
Nový návštěvník

Serie - AAC / Lovex

Příspěvek od jpp »

To Shiva: Nemám s tím problém, že už Lovex nabíjet nebudete. Budu se naopak tě?it na výsledky a porovnání světových značek s tím na?ím "svinstvem" z Pardubic :lol: Jinak prach na testování Ex dává, ale lidem za ně? mluví spíš výsledky a jsou schopni kromě kritizování podat i nějakou zpětnou vazbu...

Důvod proč jsem psal ty serie je jen v tom, že od 2007 tu jsou na trhu jen 2 a vždy se pracuje se skladem FIFO (první do skladu, první ze skladu), takže tvrzení, že jsou na trhu 3 serie byla le? :!:

To Pufr: od dne?ního dne by měli být všechny lahve s prachem expedované z firmy Explosia opatřeny malou etiketou s typem prachu a číslem serie. Na skladě je asi 12.000 lahví, takže to bude trochu trvat :shock: , ale němělo by se stát, že odejde by? jediná bez označení serie...
JPP
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Takze jestli jsem to pochopil dobre tak zamestnancum uvedenych na oficielnich strankach explosie se verit neda, protoze lzou. A anonymu bez profilu schovavajicim se za nickem s emailovou adresou na seznamu, ktery mi tvrdi, ze vyrobky o kterych ja tvrdim, ze proste nedrzi nezbytnou kvalitu od sarze k sarzi (a to proste je z praxe) mam verit????
Nikde jsem nic o nejakem svinstvu nepsal.
Svinstvo je napsat ze nekdo lze a napsat to jako anonym.
Nevim kdo v explosii posuzuje uspechy jinych. Ale bohuzel BR strelba nepatri mezi privilegovane olympijske sporty a nikdo nam necpe dotace a sponzory. Nikdo z nas nedela tovarni strelce. Mozna ze kdyby byl zajem, tak by se prislo ze par strelcu s obstaroznimi suhlkami se umistuje na ME a v Evropskych soutezich mezi prvnimi. A to ze se u nas nestrili velkorazny BR je prave problem prachu.
Moje kritika je opravnena a to ze ti nehodi do kramu, je mi lito. Tabulkove hodnoty a teorie co zde uvadis jsou asi tak jak je nekdo dostane na stul (tj. papirove) ale ve skutecnosti to jaksi nesedi.
zpetna vazba, dodal jsem tabulku namerenych hodnot pri testovani laboraci naboju. vahy, rychlosti. Nevim o jakou zpetnou vazbu mate vlastne zajem.
Nevim kteri strelci dostavaji prach na zkousku. Ale pokud nestrili formou BR (a to se u nas nestrili, to bych o tom musel vedet) tak odchylky prachu jsou zanedbatelne o proti chybam strelce ci jeho vybaveni.
Doporucuji nastudovat neco o BR strelbe.
Pokud Explosie chce udelat neco pro tento sport u nas a byt na seznamu prvnich 20ti strelcu ze pouzivaji jeji vyrobek, tak by mohla zacit sponzoringem ME BR pristi rok, ktery nase asociace porada.
za ca 6 tydnu probiha MS BR centrefire v SA a od nas nikdo nejed protoze proste nikdo nema na cestu a pobyt. Radove 50.000kc. Je to stejne jako s tim neplavcem. Neumis plavat, tak te do bazenu nepustim, prid az budes umet.
jpp
Nový návštěvník

Příspěvek od jpp »

2 Shiva: Pokud dochází argumenty, odvádět diskuzi do roviny osobních útoků nemá smysl.

Moje informace pochází přímo z Explosia. Pokud máte pochybnosti o mé identitě, zavolejte na 466 825 287, to je číslo přímo ke mě na stůl a můžeme o věcech pohovořit...

Reagoval jsem pouze na to, že uvádíte nepřesné informace a odvoláváte se na "komunikaci s někým z explosie"... Viz va?e tvrzení na 3 různé normy pro prach S060-02/2015. To prostě není pravda.

Ani 3 různé serie se neprodávali najednou...

Uvádíte, že kvalita od serie k serii je jiná. Opět nemáte pravdu. U výrobce jsou nastaveny technické podmínky a v rámci ISO neopustí brány firmy neshodný výrobek. Samozřejmně, že serie od serie se mohou li?it. Jak se zkouší jsme Vám popisoval. Norma říká +/- 3% na V5 a to že reálně dosahované hodnoty jsou do 1% jsem psal taky. Z pohledu aplikace výrobku je to naprosto dostatečné...

Je klidně možné, že prachy Lovex neuspokojí Va?e náročné potřeby, pro disciplíny jako je BR. Vyzkoušejte opakovaně jiné prachy a pak suďte a srovnávejte. Jak jsme už několikrát psal, te?ím se na to srovnání.

Pokud jde o sponzoring, obecně je snaha výrobce sponzorovat to, kde se jeho výrobek uplatňuje. Sponzorujeme konkrétní střelce s nimi? spolupracujeme a z jejich? zkušeností tě?íme. Akce typu MČR, případně ME, necháváme jiným...

Pro Vaši informaci, ke kupní síle a velikosti trhu v roce 2008 se prodalo v ČR 48 kg prachu S060-02/2015... Myslím, že to číslo mluví za vše...
JPP
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ja si myslim, ze dalsi diskuze je bezpredmetna. Nevim jakou pozici v explosii zastavas, ale pokud mam dve protichudne informace a jedna pochazi primo od zastupce firmy osobne, od cloveka ktery je uveden dokonce na firemnim webu a od nekoho kdo mi krmi opakem a podklada to udaji jak by to v praxi asi melo probihat a vypadat. Je proste jen dalsi tvrzeni, ktere v praxi neni pravda.
Muj zaver je takovy, ze at uz jeden nebo druhy ma nebo nema pravdu, tak ma explosie problem
1. s kvalitou od serie k serii (neni to pouze muj poznatek)
2. s duverou, protoze nevim co si mam myslet o firme jejiz zamestnanci lzou.
Ja jsem pouze podal informaci (podle tebe lzivou) strelcum (slibil jsem totiz, ze se na IWA zeptam a pokusim se vyzjistit co se vlastne deje) kterou jsem se dozvedel od zastupce Explosie.
Kazdy logicky myslici clovek pochopi, ze nemam sebemensi duvod si vymyslet a uvadet mylne informace. Vsichni co mi znaji, vedi, ze nikdy umyslne nepodavam nepravdive informace a sam si zatracene davam pozor abych si informace overil pred tim, nez je pustim do eteru (nevim jestli ty jsi si sednul k prebijecimu lisu, udelal testovaci laborace z ruznych plechovek vaseho prachu, vzal hradla a sel si to zmerit na strelnici. Ja ano, a je mi uplne jedno co za grafy, tabulky a normy tu prezentujes. Proste to kolisa od serie k serii). Ja sel ke zdroji a zeptal se. Odpoved jsem zde zverejnil. Myslim si, ze clovek co mi tuto informaci podal, by ji zverejnil protoze by si tim mozna podepsal vypoved. Coz jeste neznamena ze ta informace neni pravdiva.
Je zvlastni ze jsi uvedl v jednom ze svych prvnich prispevku, ze clovek je omylny, ci neco na ten zpusob. Takze tve dalsi tvrzeni ze se tri sarze nemohohli nikdy prodavat je takove trochu na vode, jedine ze u vas nedelaji lidi.

Takze uvedu na pravou miru.
Informace od zastupce Explosia, ktery si nepreje byt jmenovan je, ze v soucasne dobe jsou tri sarze prachu Lovex S060-2 (Acc 2015XMR) a doporuceni prebijecum je koupit vetsi mnozstvi jedne serie (sarze) aby meli stejny prach do konce roku nebo pockat do konce roku, az se stare zasoby vyprodaji.

Me prakticke mereni ukazalo dvoje hradla zasebou (CED millenium a Oehler)
prach drivejsi 2015 a novy Lovex S060-2 rozdil ve vsech navazkach prumer o 26m/s pomalejsi
2520 dve lahve ze dvou dodavek obe oznaceny Acc 2520 (jediny prach co nevykazoval temer zadny rozdil (3m/s) NENESL OZNACENI LOVEX
4064 (stary/novy)
rozdil 31m/s pomalejsi
2460 (stary/novy)
36m/s rychlejsi.
vic argumentu nemam a myslim si ze ani nepotrebuji. Jestli takove to rozdily se ti vejdou do tvych norem, pak neni co resit.

48kg prodaneho prachu. to je super. protoze jen ja jsem odebral skoro 1/4 :-)
ale asi ti uniklo, ze spousta prodejcu nakoupilo jak drive uvedeno, prumyslove baleni s oznacenim S060-02 (dnesni Lovex) a mnoho prebijecu si tento prach nakoupilo jako 2015 za polovicni cenu.
Ja jsem si vzdy kupoval pouze Acc (0,5kg za cenu 1kg lovexu) od vasi distribucni firmy +K a posledni objednavku jsem jasne specifikoval ze chci prach Acc ale prisel mi Lovex v plechovce s napisem Acc a prelepkou Lovex. Na prach jsem cekal nekolik mesicu a to co prislo, strili tak jak jsem popsal a nikdo se mi neobtezoval me upozornit ze to neni Acc ale Lovex.
toliko zase k vasemu tvrzeni o reseni stiznosti ci pristupu ke klientum. Zaplatil jsem cenu za ACC a dostal S060-02.
jpp
Nový návštěvník

Kontaktní informace

Příspěvek od jpp »

Vážený pane, který zde vystupujete pod přezdívkou SHIVA, mé jméno je Jaroslav Pulicar a jsem obchodním ředitelem společnosti Explosia odpovědným za prodej střelného prachu.

Pokud Vám někdo podal informace o kterých tu prohla?ujete, že jsou z Explosie a jsou relevantní, tak já Vám říkám, že l?ete a pomlouváte dobré jméno společnosti Explosia.

Na IWA jsem byl po celou dobu a nepamatuji se, že bych jednal skýmkoliv, kdo by se dotazoval na podobnou problematiku, případně, že by kdokoliv měl mandát za Explosia s Vámi ve věci jednat, tak jak zde uvádíte.

žádám Vás laskavě aby jste se dalších podobných výpadů proti společnosti Explosia a značce Lovex zdržel, protože Va?e informace, které zde jako relevantní prezentujete jsou l?ivé a zavádějící.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Pulicar
Obchodní ředitel DS
Explosia a.s.
JPP
Odpovědět