8x57 JS

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Profil hlavne je dalsi problem. Ciste prakticky poznatek, nepodlozeny zadnou teorii. cim tenci profil hlavne tim pomalejsi Vo co strili presne. Dnes jsem strilel asi 10 navazek, Steyr SSG relativne tenka hlaven. Prach N140 strela Berger VLD 175gr. nejlepsi soustrel (1/3MOA) 5 ran (100m) pri V3=705m/s coz je relativne pomale (ca 10%) o proti moji Heavy hlavni. zbran se chovala obdobne pri pouziti lehcich (168gr) strel. Slusny soustrel se stejnym prachem kolem 750m/s.
Pravda je, ze pri puzitit rychlejsiho prachu, strilela (puvodni ACC 2015) se stejnou presnosti pri V3 800m/s.
Prase aby se v tom vyznalo.
Pritom patrony litaji +/- 3-4m/s
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Tahle patrona, tj. osma, se opravdu vrací. Velkým překvapením pro mě bylo, že Tikka tuto ráži nově nabízí v několika puškách včetně varmintů. Kromě američanů už to nabízí skoro každý výrobce zbraní.

Další info. Dnes jsem si psal s obchodním ředitelem SaB. (mmj. mi Josef Kuřitka po mém nezdaru s přebíjením poradil opět přebíječe z města Vla?im, tak jsem se tam poptal a tohle je výsledek ....)

Dotyčný mi k mému dotazu napsal, že v průběhu cca 6 měsíců bude i v ráži 8x57 JS od nich dostupná patrona se střelou Barnes TSX (předpokládám, že 200 gr). A že v tuto dobu končí doprodej patron se střelou Barnes S. (U Brymové pro jistotu i tyto "staré" patrony zdra?ili na skoro 50 Kč :roll: , zřejmě tam ten nový nájem mají hrozný, protože tyté? Barnauly 7,62x39 "přecenili" za 3 týdný asi třikrát;rozuměj zdra?ili)

Pokud tahle nová vla?imská patrona bude za rozumnou cenu, bude to podle mě velmi zajímavá alternativa. Zatím jde na TSX celkem chvála, tj. že je to úplně něco jiného, než ty X. Tedy, že to je dobrá střela nejen na velkou, tvrdou zvěř.

takže doufejme, že to nepodlaborujou a že to nebude dra??í, než RWS.
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Tahle patrona, tj. osma, se opravdu vrací. Velkým překvapením pro mě bylo, že Tikka tuto ráži nově nabízí v několika puškách včetně varmintů. Kromě američanů už to nabízí skoro každý výrobce zbraní.

Další info. Dnes jsem si psal s obchodním ředitelem SaB. (mmj. mi Josef Kuřitka po mém nezdaru s přebíjením poradil opět přebíječe z města Vla?im, tak jsem se tam poptal a tohle je výsledek ....)

Dotyčný mi k mému dotazu napsal, že v průběhu cca 6 měsíců bude i v ráži 8x57 JS od nich dostupná patrona se střelou Barnes TSX (předpokládám, že 200 gr). A že v tuto dobu končí doprodej patron se střelou Barnes X. (U Brymové pro jistotu i tyto "staré" patrony zdra?ili na skoro 50 Kč :roll: , zřejmě tam ten nový nájem mají hrozný, protože tyté? Barnauly 7,62x39 "přecenili" za 3 týdný asi třikrát;rozuměj zdra?ili)

Pokud tahle nová vla?imská patrona bude za rozumnou cenu, bude to podle mě velmi zajímavá alternativa. Zatím jde na TSX celkem chvála, tj. že je to úplně něco jiného, než ty X. Tedy, že to je dobrá střela nejen na velkou, tvrdou zvěř.

takže doufejme, že to nepodlaborujou a že to nebude dra??í, než RWS.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Ale podlaborujou... jak je u SB zvykem. Spousta střelců u nás má místo flint vraky, tak to nebudou měnit :wink: ... ačkoliv u náboje 8x57IS který je v 99% do kulovnic syst. mauser, nic nehrozí.
Lotr
Zkušený diskutér

SellBell!?

Příspěvek od Lotr »

Tak jsem Vám byl včera nastřelit ten nový Artemis. Jsem mírně řečeno nějaký rozladěný. puškohled je OK, ale Použitá munice, tradiční SellBell, SPCE 12,7g mě jaksi mate. Na 50 m kontrolní soustřel ? 3 rány.
2 rány doslova dírka/dírka, třetí o 7 cm mimo. Na druhý pokus to samé. až po korekci to začalo lítat tak na 5 cm rozptyl, což se mi zdá na 50 m tragédie. Korekce se prováděna kvalitně, měli jsme s sebou nastřelovací stolici. Chybu v pu?ce vylučuji, lauf je 100%, chyby svoje jsem se snažil eliminovat. Stříleno na venkovní střelnici, v sedě s oporou, s přestávkami na vychladnutí hlavně. Po krabičce patron jsem se dostal na 100 m na 3 rány tři asfaltové holuby, s křížem postaveným přesně na jejich střed. bohužel přestanu být patriot a přejdu na Normy Vulkan ve stejné gramá?i. když už jsem tu krabičku S&B stejně vypotřeboval . . . . Prostě těch 5 patron, co mi zbylo vystřílím Pánu Bohu do oken a dolazení nastřelení provedu až s těmi Normami.......
Kamarád ze sdružení nastřeloval svou jednušku v "samopalové" ráži 7,62*39. Opět S&B, lovecké SP 8g. Na 100 m po celém terči. jednuška předtím u puškaře, protože si myslel, že má špatný lauf. puškař zkontroloval a přeměřil hlavěň, poté vyměnil SellBell za maďarské patrony s poloplá??ovou střelou - nevím přesný typ, vypadají jako vojenské, ale střela je lovecký poloplá?? - myslím že je to MFS se střelou okolo 11g - a ejhle, soustřel na 100 m ve 3 centimetrech. Včera kontrolní rány s nově zakoupenými S&B do terče a výsledek ?alostný. Doma ?uplerou přeměřil patrony z krabičky - každá střela jinak zasazená, rozdíl až 3 setiny. Shodli jsme se na jednom: přestáváme být patrioty a odcházíme od S&B ......
Neočekáváme soustřel subMOA od našich loveckých zbraní, nebudeme střílet výš než 100-130 m max. Ale vystřílet krabičku továrních patron a nedosáhnout uspokojivého nástřelu....... Oba jsme silně zklamaní.
Sorry za OT o patronách 7,62x39 :wink:
P.S. nevíte o někom, kdo v mém okolí přebíjí náboje 8x57 JS? Lounsko, litoměřicko?
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Lotr: Pro myslivost i občasnou cvičnou střelbu fakt nemá přebíjení smysl. Schválně zkus ten Prvi Partizan SP 198 gr. A jinak Norma Vulkan či Oryx nemá chybu. Pak máš paletu patron od RWS a dalších. Jak jsem psal výše, fabrické Hornady i Sako střílely docela blbě.
Já osobně s fabrickými SPCE nemám tak hroznou zkušenost, chodilo to 5 cm na 100 m. Velmi dobře ale chodily Sierry 220 grs od SaB. To tu máš ale taky několirát napsané.
No a na hraní na střelnici mám 300 ks 8x57IS z Multiagra (ne Hermex) a ty chodí do 2 MOA, což podle mě není tak hrozné na patronu za 8 Kč.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 FF: plně souhlasím. Nevystřílím ročně tolik, aby se mi vyplatilo přebíjet. Nestřílím na 300 m, mám loveckou flintu s loveckým puškohledem, lovím většinou z posedu s pevnou oporou, při šoulání střílím většinou na krátkou vzdálenost. Prostě si vystačím s běžnou loveckou flintou s tovární municí. O to víc jsem zklamaný, když jsem včera nemohl ani nastřelit. Do souč. doby jsem byl s SPCE spokojený, zvěř - lovím hlavně srnčí a černou - zůstávala v ohni, nejdelší dosled byl 50 m po výrazně pobarvené stopě a defacto jsem viděl, kde kus černé zhasl. Na nastřelení mi stačilo max 5 ran.Zkusím ten Vulkan a na Tvé doporučení i Prveho Partyzana. Jako dlouholetý majitel "osmičky" čtu tohle vlákno poctivě nejen tady, ale i na ostatních fórech, takže jsem si mohl po zkušenostech ostatních udělat svůj názor na to, jakou munici koupit a osobně odzkoušet. S puškou i ráží jsem spokojen, měnit nechci a když se chci vyblbnout s dlouhou flintou, zajdu si s Bajkalkou smazat pár asfal?áků z oblohy :wink:
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Jenom doplnim, ten prvy partyzan lita 700m/s ...
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Lotr-všechno je jednou po prvé.Dej ZG ochutnat GECO,lítaj a porážej dobře,levný,měkký.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 all: Díky za Va?e rady a zkušenosti, pánové. Budu trošku experimentovat a zkoušet, ale určitě začnu s těmi Vulkany.

4 kikin : O firmě GECO jsem už cosik zaslechl, ale praktickou zkušenost nemám. myslíš tyhle patrony?:

Obrázek

máš s nimi nějakou praktickou zkušenost? Povídej. Zajímá mě hlavně účinek na srnčí a černou do cca 60 kg, jak daleko zvěř odchází z nástřelu apod. ?etrnost ke zvěřině mě ani moc nezajímá, radši vyře?u pár deka zvěřiny, než abych složitě dohledával raněnou a trpící zvěř. Dávám proto radši přednost tě??ím střelám se spolehlivým stop-efektem.
Nikon D-3100
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

K těm Partizanum: Na lovu jsem to doposud nezkoušel. Natrefil jsem na to v BVS a patrona za 17 Kč mi přišla dobrá, že to aspoň zkusím, jak to chodí. Koupil jsem tři krabky.

Zatím jsme to s Andym zkoušeli jenom na střelnici a střílelo to celkem dobře. Asi snad podstatně líp, než jsem vůbec čekal. Od soboty tedy budeme netrpělivě očekávat, jestli to jugo expo impo přijde ke slovu.....
Lotr
Zkušený diskutér

PP

Příspěvek od Lotr »

4 FF: Hlavně nás informuj. Do BVS kvůlivá tomu nepojedu, ale zeptám se svého "dvorního" dodavatele munice, jestli by mi je mohl objednat. Svou cenou myslím osloví vícero zájemců. Tvoje excelentní pojednání o zkoušce s Andym jsem samozřejmě četl :D Sobota je za rohem, škoda že musím ráno do práce, ale večer určitě vyrazím. Lovu zdar !

P.S. je to sice OT, ale co si myslíte o jugoslávském zbrojním průmyslu. Kamarád vlastní juguslávskou Zastavu, láskyplně ji říká "Hercegovina" v 308W a je moc spokojen. Mě se taky zamlouvá a zpracováním na tom není opravdu zle. Teď se tu projevují dobré vlastnosti nábojů jugoslávské výroby a co jsem četl ohlasy na jiných fórech, různé klony věhlasných zbraní vyrobených v bývalé Jugoslávii(většinou vojenských) jsou střelci i sběrateli pro svou kvalitu vyhledávány. To o něčem svědčí? Nebo se mýlím?
Nikon D-3100
kikin
Pravidelný diskutér

Příspěvek od kikin »

Lotr-ano,to je ono.Obyčejný poloplá??.V 8x57is nemám zkušenost.Z 300wm jsem s Gecem vystřílel 200ks.Přesný,nedohledával jsem nic,padá to jak když hodí? mokrý hadr na zem.Je to měkká plácačka,velká deformace,občas se svlíkne plá??-fragmentace.
Levnější odrůda RWs.V 8 bych jí hodně věřil-národní ráže,ochutnej.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

4 kikin: už jsem rozhodnutý pro Normu, příští týden jedu na Naturu, vezmu si s sebou ZP a porozhlédnu se, co tam budou mít za munici. Zkusím tam sehnat toho PP, zatím ho nemůžu ve svém okolí sehnat, ještě asi není moc roz?ířený.

4 all: asi teď plácnu nesmysl, takže mi odpus?te nevědomost a čistě teoreticky: Vyplatilo by se delaborovat náboje 8x57 od PP se střelou SP a osadit je střelami SPCE nebo Vulkany? Má to význam nebo je lepší si už postavit rovnou náboj na míru?
Nikon D-3100
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Já jen pro zajímavost už mám taky objednaných 40 ks Geco do osmy. Ta kulatá hlava fakt vypadá jak předek lokomotivy. O dobré zkušenosti psal JK. Jediný rozdíl je, že RWS dělá H-mantel 13 g, kde?to Geco osazuje 12 g.

A s tou "výměnou" kule je to fakt ko...tina. To jako celé vysype?, překalibruje?, nasype? a nabije?? Sorry, je to úplný nesmysl. Kde máš celý vývoj náboje? Garantuju ti, že i při zachování navá?ky, OAL a všeho, ti to s jinou střelou bude lítat nevím kam. Ale já nejsem přebíječ. A ke všemu výměna SP od PP za SPCE, je jak měnil ten dědeček v pohádce až vyměnil .....

Ale dělej jak myslíš. Norma je fakt výborná patrona, tady asi není co ře?it. Já ty Prvi zkouším ze zvědavosti. Další na řadě ke zkoušce je Geco.
Odpovědět