3006 Sprg.
-
- Pravidelný diskutér
Re: 3006 Sprg.
Dobrá volba je Nosler partition 180gr v tom má Whool Pravdu a taky nejsou k zahození přebíjené 200gr.
22lr, 22 hornet, 222 rem, 243 win, 6,5x52r, 6,5x57, 6,5x55SE, 30-06, 6,5 Creedmoor
Takže po zakoupení kulovnice jsem vyzkoušel SB sierra,které jsem dostal a se kterými jsem ulovil 3 kusy srnčí zvěře bez nějakých problémů, ale přeci jen jsme hledal zajímavější náboj.Návštěvník píše:Ahoj,
Zajímalo by mne jaké máte zkušenosti se střelbou z ČZ 550 ráže 30-06 Sprg a jaké náboje používáte?
Nechal jsme se přesvědčit ke koupi Winchester silver tip, ale zpracování náboje a výsledky nic moc a zklamalo mne i poškozování hliníkového hrotu při opětovném zasouvání náboje do komory.
Nechal jsem si tedy poradit od kolegů zde na fóru a koupil jsem náboje Lapua Mega 13g. S těmito náboji jsem byl vesměs spokojený, i přes těžší kuli byl pokles slušný, nastřílel jsem s ním nejvíce srnčí zvěře i lišku a poškození bylo přiměřené ráži a zásahu, navíc na náboji nebyly tíměř patrné stopy po opětovném nabíjení.
Po roce jsme se ovšem rozhodnul vyzkoušel asi nejvýkonnější náboje na trhu - Hornady light magnum s kulí SST. Tento náboj, resp. kule, dostál pověsti ráže 30-06 sprg. a poškození zvěřiny bylo velké, byť jsem si netroufnul střelit srnčí zvěř na komoru - jen jeden kus na krk a moc z něj nezbylo. Výstřel po zásahu komory bych očekával min. 10cm. Ale vysoký výkon, malý pokles a žádné poškození plastové špičky při opakovaném nabíjení, byly důvodem pro používání tohoto náboje a poté, co jsem s rozumným poškozením a dobrým účinkem těmito náboji střelil na jedné čekané 4 selata (viz. příspěvek 4+1 sele), jsme se rozhodl zůstat u těchto nábojů, jen jsme změnil kuli z SST na Inter bond. Očekával jsem měnží zastavovací účinek než u SST ale také menší poškození. Zatím jsem vystřelil 2x a pokaždé výstřel téměř o velikosti střelu a zvěř v ohni bez odkazování, budu tedy i nadále střílet tímto nábojem a prozatím mi jeho vlastnosti přijdou jako nekompromisní, špičkové.
1.) Výkon srovnatelný s mnohem silnější ráží (300Wm s náboji SB je o cca 500J slabší ve 100m),při zásahu na 300m je energie střely stále vyšší než např. SB 7x64,308W, 7x57 nebo 8x57JS ve 100m.
2.) Velmi plochá dráha střely, dokonce plošší než 223rem! Pokles střely je ve 350m srovnatelný s poklesem střel víše zmíněných ráží v max.200m
3.) Velmi vysoký TKO index - silný zastavovací efekt, zvěř velmi často v ohni a snadno dohledatelná i při hůře umístěném zásahu.
4.) Žádné poškození kule při opakovaném nabíjení a vybíjení - což bylo u většiny popolpášťů citelné
5.) Poškození zvěřiny nebo kožešiny je velmi malé i u slabé zvěře - srnčí, liška, kuna...
A mimochodem, naprosto shodné parametry typu SST a IB (hmotnost střely, její energie, rychlost a pokles) dovolují podle libosti měnit tyto dva náboje bez změny nastřelení, sám jsem se o tom přesvědčil. Nicméně nevidím důvod pro střelbu s SST.
Možná mi někdo bude oponovat, ale za necelých 60Kč se podle mne jedná o jeden z nejlepších nábojů, který z této ráže dělá ráž velmi univerzální - dovolí bez obav střílet na veškerou naši ( a nejen naši) zvěř i na vyšší vzdálenost a stejně tak na zvěř srnčí i na lišku případně kunu atd. a to s velmi malým poškozením zvěřiny.
No nezní to skvěle? Pokud se ukáže nějaká slabina, nezapomenu se zmínit... Prozatím je to pro mne náboj číslo 1 a po zkušenostech s ráží 7,62x39 a 5,6x50R magnum, jsem s ráží 30-06 springfield v kombinaci s tímto nábojem (Hornady light magnum - Inter bond 165gr) opravdu velmi spokojený po všech stránkách (snad cena by mohla být nižší,ale ani rohlíky už nestojí 10 haléřů a některé věci za to prostě stojí...).
Florian broková kozlice - 12/76 a CZ 550 FS 30-06 + Meopta 3-12x56 RD
Teda Bendy, na to že jsi s tímto střelivem ulovil pouze 2 kusy, tak v tom máš koukám dost jasno!
Tím nechci samozřejmně kvality tohoto střeliva nijak snižovat, ale dělat takovéhle závěry ze dvou ran bych si asi nedovolil.
Já letos střílel Sako Hammerhead a po první ráně bych je hodil do koše. Jenže po dalších 18-ti kusech jsem rychle otočil a musím říct, že je to jedno z nejlepších, se kterými jsem lovil! Tím chci jen říct, že 2 rány je podle mně málo na to, abych si udělal nějaký konkrétní obrázek o vhodnosti, kvalitě atd.
Jinak co se týče původního dotazu, já bych po zkušenostech s 30-06 Sprg doporučil osvědčenou Normu Vulkan na veškerou naší zvěř.

Tím nechci samozřejmně kvality tohoto střeliva nijak snižovat, ale dělat takovéhle závěry ze dvou ran bych si asi nedovolil.

Já letos střílel Sako Hammerhead a po první ráně bych je hodil do koše. Jenže po dalších 18-ti kusech jsem rychle otočil a musím říct, že je to jedno z nejlepších, se kterými jsem lovil! Tím chci jen říct, že 2 rány je podle mně málo na to, abych si udělal nějaký konkrétní obrázek o vhodnosti, kvalitě atd.
Jinak co se týče původního dotazu, já bych po zkušenostech s 30-06 Sprg doporučil osvědčenou Normu Vulkan na veškerou naší zvěř.
Jasný, vycházím ze zkušeností s SST a ty dvě rány ukazují jen rozdíl mezi kulemi...Vojta píše:Teda Bendy, na to že jsi s tímto střelivem ulovil pouze 2 kusy, tak v tom máš koukám dost jasno!![]()
Tím nechci samozřejmně kvality tohoto střeliva nijak snižovat, ale dělat takovéhle závěry ze dvou ran bych si asi nedovolil.![]()
Jinak jakékoli jiné střelivo bude o desítky procent slabší a i pokles bude výrazně vyšší a to už je slušný argument,ne?
Samozřejmě, že další částí je chování střely v cíli a to chce spousty různých zásahů k posouzení.
A musím uznat, že mám rád nadstandartní věci a v rámci možností po nich rád sáhnu a tyhle náboje mi přijdou poměrně vyjímečné.
Máte ještě někdo zkušenosti s náboji Hornady light magnum inter bond (165grs) ?
Radku na krk nebo na hlavu srnci nestrilim to si me asi s nekym pletes
- RADEK
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To jsem nerekl rikal jsem ze střílíš bud jenom srnčí a nebo na krk a hlavu tim jsem myslel větší zvěř,protože aby mi zustavala černá od 50kg nebo vysoká po tomto střelivu v ohni při komorové ráně se nestalo.egon píše:Radku na krk nebo na hlavu srnci nestrilim to si me asi s nekym pletes
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
Brakýř jezevčíkovitý
-
- Zkušený diskutér
bendy> ne v tvojí ráži, ale střílím ho z 7x57 a mám s ním nejlepší zkušenosti. Kamarád, který střílí opravdu hodně, protože se stará o dvě obory a dvě honitby soukromého vlastníka a je na něm veškerý odstřel holé atd., takže opravdu střílí x desítek kusů ročně, má 308 Win. Po vyzkoušení různého střeliva skončil u Hornady Light Magnum s tím, že mu funguje nejlíp....
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
bendy mam 3006 taky a mam to zastreleny na 180gr tak bych se chtel zeptat jestli ty hornady s kuli IB taky delaji 180gr,hledal jsem to na netu a nejvetsi jsem nasel 165gr dik
Nevím, jestli Ti pomůžu,ale asi čerpám, ze stejných zdrojů jako Ty a 180gr tedy dělat nebudou, nicméně, přestřelit bys stejně asi musel, pokud používáš střelivo jiného výrobce, nebo i jiný typ, který nemá stejnou energii, pokles atd.egon píše:bendy mam 3006 taky a mam to zastreleny na 180gr tak bych se chtel zeptat jestli ty hornady s kuli IB taky delaji 180gr,hledal jsem to na netu a nejvetsi jsem nasel 165gr dik
Že jsme nemusel přestřelovat při přechodu z SST na IB je asi vyjímečná situace, jiný typ střely v této gramáži, byť od Hornady a typ light magnum, už se asi bude lišit.
Ale při přechodu z "běžného" náboje se vyplatí nastřelení - protože pak snad nemineš a díky IB to taky bude stát za to

Chystám se na srnče, tak dám pak vědět...
Používám 3006 Spr. řadu let, začal jsem s SB atd....testoval jsem všechno možné, nyní jsem se dopracoval ke sřelivu RWS EVO a zřejmě to je to co jsem hledal, přesnost, účinnost ,ranivost... trochu drahé , ale vyplatí se, měnit již nehodlám.
Překvapuje mě ,že toto střelivo zde nikdo nezmiňuje, již se nějakou dobu běžně prodává.
Překvapuje mě ,že toto střelivo zde nikdo nezmiňuje, již se nějakou dobu běžně prodává.
Hoki
strela evo zde byla jiz davno prezentovana a zkusenosti s ni prodebatovany,bohuzel toto vlakno zrejme potkal stejny osud jako par podobnych a zmizlo pri prechodu fora na tuto formu ....
-
- Nový návštěvník
Zdravím všechny! Na některých krabičkách nábojů Hornady .30-06 jsem našel upozornění, že nejsou vhodné do samonabíjecích zbraní! Nevíte někdo proč? Tlaky přece musí být i u light magnum v normě!Díky!
-
- Nový návštěvník
Dobrý podvečer všem.Poradíte někdo jeké střelivo použít v této ráži při střelbě na kratší vzdálenost?Již jsem zkoušel Hornady SST 180grs, ted Lapua mega 13g ale při střelbě na cca 50-60m zvěř takřka neznačí a nebarví(jak po zásahu celopláštěm),první barva je až 20-30m od nástřelu a to po zásahu na komory.Už jsem přemýšlel že bych nechal zkrátit hlaven ze 60 na 51cm jestli by to pomohlo(snad by se střela trochu zpomalila a tím se i lépe deformovala).
nic ve zlem ale lepsi nez zasahovat do flinty je prebit strelivo (logika zkrati lauf=bude to pomalejsi,mi prijde dost scestna) na nizsi rychlost ... jinak zkus treba EVO,CDP,TOG ... a lip mirit,treba na kost (napr.lopatku).jinak nepises na jakou zver jsi to pouzil.ono nekdy pomuze treba i strilet na vetsi dalku nebo mirit lepe ci jinak