Čisticí šňůry

Vše o kulovnicích a malorážkách
Tommy
Zkušený diskutér

Re: Čisticí šňůry

Příspěvek od Tommy »

O malorážkách je to známí,že nečistá hlaveň vede k lepším výkonům,ale platí to i u kulovnic? To budou asi vědět ti znalejší...
vhool

Příspěvek od vhool »

to dalas: mnoono asi i zde plati vseho s mirou :twisted: ...necistit vubec je kravina ale cistit po par vystrelech je taky hovadina.osobne cistim dost malo a spis jen jako ochrana proti korozi nebo mechanicky necistoty kdyz uz mi to prijde zas...y jak jetel 8) :twisted: ....vyvrt cistim tak jednou do mesice kdyz strilim a kdyz ne tak jednou za pul roku nebo tak po 150-200 ranach na strelnici,malorazku jen na vanoce (vyvrt)....
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to Tommy: kámoš, kterej střílel závodně krátký i dlouhý a na jehož zkušenosti dost dám nečistí vůbec ani kulovnice, nebo asi tak jak píše vhool. Je toho názoru, že když ji kdykoliv veme, tak o tom nemusí přemýšlet, kam to půjde.
to vhool: já jsem na to trochu magor a v tomhle jsem na kámoše nedal. Možná ale, kdybych střílel tak často jak Ty a čistil tak jak já, tak bych se na to taky vykašlal a nebo se učistil :D No už jsme asi trochu OT
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Tak to kamarád asi šňůru na čištění nepoužívá,že?
Já se snažím čistit po každé střelbě,ale teď už tedy taky nebudu. :D
Hunter
Častý návštěvník

Příspěvek od Hunter »

Ja si tedy myslim, ze snura je dobra na beznou kazdodenni udrzbu, na dukladne cisteni jiz neco jineho. Olej pouzivam CLP Beak Free a mohu rici, ze opravdu nemusim vytirat kuli do sucha, ze trochu CLP presnost vystrelu neovlivni. Zkusil jsem cisteni VFG, sice asi dobre, ale to vyjde desne draho, kdyz na jedno poradne cisteni spotrebuji mraky tech cisticich krouzku..
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Čistím každý den, kdy mám pušku v ruce. Mám na prackách takový pot, že mimo povrchovky na M03, mě zrezla málem i nerez ocel Sako. Vývrt protáhnu vždy, když jdu ven řádně do sucha a návratu z čekané jej protánu taky, ale s Konkorem. Źe by to střílelo nějak pozorovatelně jinak, tak to ne. Stačí vstát ráno o 20 min spíš. :lol:
Nejste náhodou trochu lenošní?!?
vhool

Příspěvek od vhool »

to J.K. : :lol: :lol: :lol: jo ja urcite jo :lol: ...na druhou stranu flinta slouzi me a ne ja ji :wink:

...a priznam se ze moje flinty kolikrat treba tyden v kuse nepoznaji teplo domova natoz rozkos olejoveho filmu :lol:
medo
Pravidelný diskutér

Příspěvek od medo »

Nové pušky čistím WD 4O potom dosucha a na to jemne brekefree CLP , stáré mausery skde už nie je uplné zrkadlovo lesklá hlaveň po vačšej streĺbe najskor VD 4O potom dosucha a milfoam penu , dosucha , zapchám hlaveň tým pružným špuntom čo sa dáva ako tlamič do uší a nastriekam plnu hlaveň WD 4O nechám niekoĺko dní odstáť potom vytriem dosucha a nakonzervujem brakefree CLP. U starých mauserov čo boli 70 rokov v skladoch a ked z nich puknem 2O-3O nábojov by ste sa čudovali čo z nich skutočne ide a dovolím si povedať , že majú hlavne v lepšom stave ako niektorí kolegovia čo čistia raz ročne ,
Ešte boresnake nosím ho stále vo vrecku pomože ked zapichnete ...iste sa každemu stalo že občas zapuchne a ako prva pomoc je to lepšie ako toaletak na konariku...
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

Jakou čistící šňůru použít na .243 W ? V nabídce jsou šňůry pro kalibr .22 a pak pro 6,5 . A protože se šňůrou nemám žádné zkušenosti a na trhu jsou různé značky, lišící se cenou, co byste doporučili z hlediska kvality ?
Kritériem pravdy je praxe.
klouda
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od klouda »

Originál BoreSnake má 243 jako 6mm
Viz: http://cgi.ebay.com/HOPPES-BORE-SNAKE-6 ... 1141wt_905
.22, .243., 7x57, 8x57IS, 9mm, 16/70, 12/76
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Já používám šnuru a su spokojenej-jednou za měsíc vystříkám hlaven balistolem,nechám chvilku pusobit, protáhnu šnurou a hotovo.Flinta i při téhle udržbě střílí tak jak má,tak proč být puntičkář a řešit to víc než je třěba?Jen když přijdu domu se zmoklou flintou,tak ji otřu mastnou hadrou kvuli korozi. Já říkám-dobrá flinta čistit nepotebuje a špatná si to nezaslouží.
fesoj
Zkušený diskutér

Příspěvek od fesoj »

kopov.c píše:Já používám šnuru a su spokojenej-jednou za měsíc vystříkám hlaven balistolem,nechám chvilku pusobit, protáhnu šnurou a hotovo.Flinta i při téhle udržbě střílí tak jak má,tak proč být puntičkář a řešit to víc než je třěba?Jen když přijdu domu se zmoklou flintou,tak ji otřu mastnou hadrou kvuli korozi. Já říkám-dobrá flinta čistit nepotebuje a špatná si to nezaslouží.
Postupuji prakticky stejně, jen tu hlaveň prostříknu Balistolem po každé střelbě, i když jde třeba jen o jednu ránu, nechám působit do druhého dne a protáhnu šňůrou. Jenže posledně se mi stalo, že jsem na to protažení zapomněl :oops: /holt jsem asi sklerotik/ a když jsem flintu po 10 dnech vzal zase ven, až na posedu jsem si vzpomněl, že jsem ten Balistol nechal v laufu... Zbrani to snad ublížit nemůže, o to nejde - ale zajímalo by mě, jaký by to asi mělo vliv na přesnost a na umístění zásahu, když je hlaveň mastná ?
Kritériem pravdy je praxe.
Žanek
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Žanek »

fesoj píše: ale zajímalo by mě, jaký by to asi mělo vliv na přesnost a na umístění zásahu, když je hlaveň mastná ?
přesně ověřeno to nemám, ale slyšel jsem, že právě u té "naší" ráže je ten vliv poměrně velký.
Figi to ale určitě už testoval a dá nám validní data počítám
ZKK 601 243 Winchester + Meopta ZD 3-12x56, ZKK 601 308 Winchester + Fomei Beater 1-4x24, dvojka ZP 16\70,16\70
navip
Pravidelný diskutér

Příspěvek od navip »

Řekl bych že hlavní výhodou hada je v tom že se dá účině použít nasucho.To znamená že po střelbě,a je jedno zda 1 nebo 20 ran ještě zatepla protáhnu hlaveň a tím vyčistím hlaveň + komoru jedním tahem od povýstřelových zplodin.Tím se zabrání tomu aby povýstřelové zplodiny nenasály vzdušnou vlhkost, hlavně při raní mlze, mrholení a pod. a nevytvořiy v hlavni agresivní prostředí které by mohlo působit korozivně.
Další důležitá věc je, že lovec by měl mít nastřelenou zbraň na první studenou ránu a určitě je snažší nastřelit na čistou hlaveň protaženou Bore Snakem, než na nějak nedefinovaně znečištěnou předchozí střelbou.Je jasné že čím menší a výkonější ráže, tím je citlivost na nečistoty nebo zbytky konzervace či oleje v hlavni větší.
Prostříknout hlaveň po střelbě čistícím prostředkem a odnést domů k následnému čistění mi také nepřipadá jako dobrá věc z toho důvodu,že spolu se splodinami může natéct do spoušťáku což mu zvláště u napínáčku asi neprospívá.
To znečistění hlavně před střelbou používám při závodech na delší tratě (200-1000m) kde předpokládám 10-50 ran a ne vždy jsou nástřelné rány a tak chci aby už první rána šla z hlavně která je ve stavu jako po dalších výstřelech a tak před závodem si den před tím z vyčištěné pušky vystřelím asi 5 ran a tím si zároveň ověřím optiku a pouze filcákem neho hadříkem odstraním větší tuhé zbytky z hlavně.
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

had má podle mě výhodu že to máte "zatepla" čistý za chvilku... osobně se zatím držím klasiky, ale když čistím 2-3x týdně tak už mě to taky občas nebaví - ale zastávám heslo že se čistí pokaždé - jako boty - ne až sou špinavý, ale pravidelně - chlap se pozná podle čistoty bot, to mi vtloukali do hlavy doma když sem byl malej ))
a "hrát hru kdo má větší špínu" - fakt ne..

jinak používám WD40 na odmaštění-namaštění, po čištění nanesu balistol..
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Odpovědět