Rychlá malá vs.velká pomalejší

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od Shiva »

Nevim jestli to je v balistickem programu, protoze ty predpokladaji ze mas flintu vodorovne, ale je dulezite rici ze tato chyba je od raze k razi od strely ke strele a od rychlosti k rychlosti.
Je to obdobne jako derivace strely, ktera se neda vypocitat pokud od vyrobce nedostanes nejaky koeficient (mato co spolecneho s Drag funkci). Ale to je u dane laborace stejny a kompenzuje se jako na nekolikametrovy vitr zleva ( u pravotociveho vyvrtu).
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

A jedeme dal ne? neviem......pre mna je long range od 300m+.....ak by som sa rozhodoval napr. medzi 223 - 8X57 (trosku extrem ale budis jak pochopitelna ilustracka) dost by bolo pre mna podstatne podrzanie rychlosti, odolnost na vietor a "polohovy uhol" dopradu strely. Civel som jak prase po prvej rane ked som si prepocitaval a "analyzoval" dokrutky videa dlzky letu strely na 900m u 223 Amax 68grain, V0=9xx m/s ----- 8x57 Sierra HPBT 200grain V0=2700fps....ze predsa len ta na zaciatku pomala osma podrzala ryhlost a mala kratsiu dobu letu cca o 0,2sek. jak 223 !!! nejak som si to niekdy nevedel predstavit ale teraz ano....ale zas zasah strelou z osmy na 1km vyzera skoro jak kolmy zasah z neba takze organy budu asi zasiahnute doslova rovno od chrbtice k bruchu ...ak vobec budu, co moze byt dost problem so spolahlivým ucinkom strely na organizmus...preto ma ta 6,5-284 furt hloda=plocha draha, dobra rychlost, dostupne strely s vysokym BC, dostatocne prierezove zatazenie pre vsetku evropsku zver
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Promin ale nemuzes srovnavat .223 na 1000m a ani 8x57 protoze ani jedna raze neni na tuto vzdalenost urcena. ani jedna neni supersonicka.
.300RUM ma na 1000m 500m/s a asi 1.600J (210gr Berger hunting)
6.5-284 1000m 500m/s a 1.100J (140gr Berger hunting)
Moje 8x57 na 1000m ma 260m/s a 420J (vulkan 196gr) s tim bych dal jak 300m asi nestrilel.
.308 win na 1000m 340m/s 630J (175gr Berger hunting). s to do 500m bez problemu
pak je tu jeste alternativa na .338LM
1000m 400m/s 1.300J (250gr Nosler Partition)

a samozrejme ze do nejakych 500-600m se 105gr Bergrama .243 nebo jiz zminena 6.5x55SE
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

jj to mi je jasne ze tie dva raze nesu stavane na 1km, hoc ked som to videl bolo to posobive.... ale chcel som nacrtnut co by bolo pri vybere raze asi do tych 5OOm pre mna podstatne
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Matematika neni moja silna stranka ale prinutil som sa..... vyslo mi ze 8x57 v podstate supluje 3006 (a ta je aspon o 1O% navrch od 308 ne?) ten tvoj vulcan by som zmenil za neco ako NosBalTip (ak vobec taky v 8mm existuje skoda ze neni vo VLD) a nie len kvoli balistike nudzovo este tak za pevny accubond, potom myslim ze do 600m v pohode. Davat do prikladu vulcan vs. VLD je dost brutus a zbytocne ubera moznostiam osmy i ked ma naviac.

Balistika a vypocet energie je jedna vec ale schopnost smrtelne poskodit zivy organizmus v konkretnej vvzdialenosti na zaklade konstrukcnych danosti strely druha a to ti nevypocita ani najvychcanejsi program v PC....to by mohlo byt aspon nejake voditko na Figiho pripomienku ze ani on vlastne nevie preco mu to tak dobre (cca do 250m) pri 243 vzdy pada...ak by tam mal mozno oryx a mozno striznu hranu (myslene len ako priklad) dost by sa mozno divil a uz davno lovil s uplne necim inym....ako raz nekdo nekde na fore napisal: raniva balistika nemoze byt exaktna veda....i ked boli pri vyvoji nektorych striel robene testy na telach mrtvych zvierat nikdy nedosiahli identicke podmienky konkretneho zasahu aspon min. 2 vystrelov a to mali podmienky doslova rovnajuce k idealnym
Naposledy upravil(a) tibi1 dne úte 17.11.2009, 8:06, celkem upraveno 1 x.
vhool

Příspěvek od vhool »

no kdyz si tady procitam tve uvahy tibi tak me napada jedna myslenka,sice krapet OT ale trosku to souvisi.ne nadarmo jsou stale v kurzu tricitkove a osmickove raze.umi si nekdo predstavit lepsi "testy" nez dva svetove valecne konflikty a nasledne korea,vietnam a dalsi "lokalni" vymeny nazoru? .... proc vznikla 308w? proc treba 7,62x54R,7,62x39,30-06 nebo 8x57IS jsou stale svetove nejrozsirenejsi raze na niceni zive sily?...rekl bych ze nejspis pro jejich ucinnost .vzdyt predsi od doby kdy byla zavedena nabojnice se stredovym zapalem se porad zkousi nove a nove raze a porad vznikaji wildcaty ktere se casem stanou uznavanym strelivem ale jen malo ktery se dostane k masovemu rozsireni .samozrejme ze existuje plno naboju ktere predci vyse zminovane ale co se tyka kalibru tak snad jen 223 ka se dostala ve vetsim mnozstvi do ozbrojenych slozek a to hlavne diky usa a i kdyz po zkusenostech ve vietnamu zustala spise pro ucely policie a zasahovych jednotek a jeji misto opet zabral naboj s tricitkovym kalibrem (308w).to same je u loveckych razi,porad vede ve svetovem meritku 30-06,7,62x54R a 8x57 IS zdarne nasledovano 308w o cemz svedci i bezkonkurencni vyber streliva pro tyto raze.
vhool

Příspěvek od vhool »

jeste bych si dovolil krapet teorie na tema "proc to figimu tak pada".ja osobne se domnivam (a mam podlozeno vlastnimy zkusenostmi) ,ze figi i kdyby strilel zaludama jako rumcajz tak mu to padat bude taky.podle mne je duvod v tom,ze strili vetsinou na vetsi dalku a zver o nem nevi.u mych zkusenosti mam vypozorovano ze ve vetsine pripadu kdyz jsem strilel na mene nez 100m a zver byla neklidna tak kdyz nebyla zasazena kost nebo kloub tak zver vetsinou odskocila tak 20-100m od nastrelu bez ohledu na razi ci strelu.nejlepsich vysledku jsem dosahoval od hranice 200m+ kdy drtiva vetsina zvere padla v ohni (doslova zadaunovala) i pri cistem prustrelu komory na blat.navic dalsi vyhoda na tuto vzdalenost je ta,ze zver si neda do souvislosti ranu s padnutim kusu a treba srnci nebo vysoka zustane v klidu a je mozno ve vetsine pripadu ulovit krome koloucha (nebo srncete) jeste lan nebo dalsi kus.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

ja to zas vidim z ineho pohladu ktory by nam mohol poskytnut aspon nejaky logickejsi argument...ked si dobre pamatam napr. na stranke Noslera (neviem ako to ma teraz ....dlho som tam nebol) bola pre kazdy typ strely a vahy urcena max. a min. rychlost pri ktorej sa dany typ strely ma vzdy s urcitostou deformovat pre spolahlivu ranivost - takze vykonat svoju pracu za kazdych okolnosti ...na zaklade uvedeneho ma napadlo ze prave optimum ranivosti konkretnej strely sa moze nachadzat niekde v strede napr.medzi 200 - 300m z coho potom vyplyva preco zver na vacsie (tieto) vzdialenosti pri konkretnych strelach (niektorych vahacha priemeroch) pada prekvapivo lepsie ako na blizko 5O-100m
ale budem sa opakovat ...raniva balistika nie je exaktna veda je tam mnoho inych faktorov....a potom sa nestacime divit preco to tak krasne nepada alebo brutalne pada :mrgreen:
Naposledy upravil(a) tibi1 dne úte 17.11.2009, 8:53, celkem upraveno 5 x.
vhool

Příspěvek od vhool »

tak samozrejme ze to ma take vliv ale tohle jsem psal uz pred nekolika prispevky ze kazda strela ma svoji optimalni dopadovou rychlost a konkretne nosler to na svych strankach uvadi :wink: ...proto jsem take uvedl ze "bez ohledu na strelu ci razi" :wink:
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

ale to s tym zvukovym efektom na blizko a daleko ma logiku 8)
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

K tomo lovu více kusů holé či černé najednou.
Protože to praktikuji poměrně často jako nejlepší metodu průběrného lovu holé, vypozoroval jsem některé důležité skutečnosti, které ovlivní úspěšný výsledek lovu.
- každý střelený kus musí padnout v ohni, Nejlépe, když ho ostatní kusy ani nevidí padnout.
- vůbec nezáleží na vzdálenosti, ta spíše ovlivňuje to, aby nás po ráně další kusy nezpozorovaly, protože to obvykle končí okamžitým odskočením ostatních kusů. Takže od cca 40 m to funguje ( ale několikrát jsem to použil i na podstatně kratší vzdálenost, podmínkou je kryt, kde se zvěř cítí bezpečně, např vysoká tráva )
- pokud kusy padají, bez problému lze ulovit celou slabou srnčí rodinu, tzn. dvě srnčata, loňskou srnku a srnu. Chce to velikou rychlost a přesnost střelby, protože se kusy často po ráně otočí, popoběhnou a rána na komoru není možná.
- zvuk přebíjení u opakovací kulovnice většinou nevadí, a to ani opakovaně
- pokud srna nebo daněla po ráně odskočí, aniž by mě zpozorovala, a nebo viděla padnout svoje srnče či danče, do půl hodiny se spolehlivě vrátí. U srnčího to lze podpořit vábničkou.

Pokud má srna dvě slabá srnčata, neváhám a lovím všechny kusy, i když srna vypadá dobře, protože je u ní téměř jistota, že příští roky budou její srnčata opět slabá. Nejlépe je to vidět na jejím loňském potomkovi, který se v tomto čase opět často k rodince přidá. Pokud srna v předchozím roce o srnče přišla, bývá na pohled ve velmi dobré klondici a srnčata jsou jediný ukazatel toho, že se do chovu nehodí.

Takže střílím na jistotu, pokud má jedno srnče, tak to musí být rychlý a přesný chovatelský zásah. Pokud jsou srnčata dvě, střílím jedno a jakmile se mi zdá situace nejistá, to znamená, že je velmi pravděpodobné, že mi srna po ulovení druhého srnčete odskočí, nestřílím, protože podle toho zbylého slabého srnčete ji příště poznám. Pokud srna zůstane sama, je velmi obtížné ji znovu spolehlivě poznat a ulovit.

Nevyjde to samozřejmě vždy, nedávno ( po dvacátém říjnu ) jsem lovil dvě srnčata na šoulačce v lese, ještě nepřebarvená ( ! ) na cca 80m v rozmezí snad dvou vteřin, obě spadly a už už jsem měl kříž na srně, když první střelené srnče začalo odkazovat, a srna odskočila. Tak nešťastně, že běžela směrem ke mně a uviděla mne, takže ani nemělo cenu čekat, zda se vrátí. Příští týden ji půjdu zkusit ulovit, ale jestli ji poznám ...

Zvěř, a zejména černá mi často po ráně připadá naprosto dezorientovaná, takže není problém ulovit i více kusů z rudlu. Je to ale velmi náročné na zvládnutí celé situace, myslím tím kromě rychlé a přesné střelby zejména schopnost udržet si přehled, kam se jednotlivé kusy po ráně pohnuly, zda nejsou v zákrytu a samozřejmě neustále si hlídat bezpečnost střelby ( odraz apod. )

Ideální na tento způsob lovu je podle mého názoru malá rychlá ráže s plochou dráhou letu střely a s velmi malým zpětným rázem. Na srnčí 223, na vše 243W. U těchto ráží není problém velmi rychlý sled výstřelů za sebou, navíc díky malému zpětnému rázu neustále sleduji celou situaci v puškohledu, protže na nějaké sledování toho, co dělá každý kus po ráně, není čas. Navíc ta jistota zhasnutí v ohni je při tomto způsobu průběrného lovu velmi důležitá. Plochá dráha má velkou výhodu v tom, že až do 220m mohu mířit přesně tam, kam se chci trefit, protože i když se mi kus určený k odstřelu dá do pohybu, určitě se zase zastaví, a v té chvíli je další příležitost. Protože v takové chvíli měřit, klikat je opravdu velký problém, a řešit to přenášením je podle mne zdroj obrovských chyb.

Zní to sice jako hromadná vražda, ale je to nejúčinnější a velmi spolehlivý způsob opravdu průběrného odstřelu holé.
Naposledy upravil(a) figi dne úte 17.11.2009, 13:47, celkem upraveno 2 x.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: :D velmi usmevna sci-fi vcetne opetovneho zdurazneni 243W ....pokud tedy nepouzivas na kratko tlumic a subsonicke strelivo :wink:
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

milý vhoole, přijeď, bez problémů opakovaně předvedu.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

beru za slovo,dej termin....az uvidim ,uverim.... :wink:
Odpovědět