Rychlá malá vs.velká pomalejší

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od figi »

Ztráta stability je možná, podle mého názoru ale nemá žádný význam, protože nemá vliv na odchylku střely a tím její dráhu, ale to funguje také zajímavě.
Stabilizovaná střela ( rotací ) při nárazu na překážku ( což ale není náš připad - stébla, větvičky atd ), jakou je třeba kmen stromu může přechodně ztratit stabilitu, letět vpřed bokem nebo šikmo, pokud ale neztratí rotaci ( a to se může stát pouze v případě, že překážkou proniká po dráze několikanásobku své délky a třením se rotace zbrzdí ), funguje jako setrvačník, a vrátí se ze své destabilizace zase k pohybu špičkou vpřed ( ve směru odrazu ). To, že se úhel odrazu téměř nikdy nerovná úhlu dopadu jsem tady na fóru už psal. Tento jev souvisí s deformacemi střely a materiálu překážky v okamžiku nárazu a se spoustou variant, které jsou přitom možné.

A ještě oprava údajů z předchozího mého příspěvku
Teď jsem se znovu díval do balistiky, ten odklon střely 223 při nárazu na stéblo trávy o průměru 1mm je proti střele 308 jenom ani ne dvojnásobný ve vzdálenosti 10m za překážkou. Takže mýty o odchylkách střel malých ráží a stabilitě velkých se při testech vůbec nepotvrdily a ty rozdíly jsou překvapivě malé. Navíc při testech vliv rychlosti nebyl žádný, to znamená, že při různých rychlostech byl odklon dráhy střely po shodném nárazu na stejnou překážku stejný.

Zajímavý vliv má i déšť. Např. střelu ( 223 ) 4g letící rychlostí 850m/s odchýlí srážka s kapkou vody o průměru 3mm ( zpomalí o 3m/s ) o 3,3 mm na sto metrů pod záměrný bod. Srážka s velkým počtem kapek se tedy už výrazně projeví.
Naposledy upravil(a) figi dne stř 06.1.2010, 22:13, celkem upraveno 1 x.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od Tommy »

Především záleží na typu střely.Už dlouho lovím s 243w a např. u SaB se střelou SP stačí opravdu stéblo trávy a střela neuhne,ale doslova se rozprskne na prach a u silvertipu sice odolá,ale stratí stabilitu a letí bůh ví kam.

Na šoulaní většinou beru W243 a pak ještě kulobrok 7x57/16,ale do chrastí bych neposlal ani kuli ani S-Ball.

Jinak s 223 lončáka bych asi nezkoušel.Radši bych si pořídil tu w243.
Už jsem tady někde psal,že s W243 lovím úplně od začátku a musel jsem se soustředit maximálně na umístění zásahu a teď když si vemu třeba ten kulobrok,tak je to pro mě taková pohodovka.Když začneš s menší ráží,tak se ti bude lépe přecházet na větší,ale přesedat s větší na menší je už o něco horší,protože při ráně na měkko s menší kulí neočekávej moc úspěšnej dosled na co u větší ráže nebudeš asi zvyklej.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od figi »

[quote="Tommy"]Především záleží na typu střely.Už dlouho lovím s 243w a např. u SaB se střelou SP stačí opravdu stéblo trávy a střela neuhne,ale doslova se rozprskne na prach a u silvertipu sice odolá,ale stratí stabilitu a letí bůh ví kam.


A jak tohle Tommy víš ?
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od vhool »

no necitim se tak zdatny abych zde operoval s cisly v milimetrech ale to ze ztrata stability nema vliv na drahu bych se uspesne hadal.to ze se strela vrati do sve stabilizovane polohy je dost mozny a asi nema cenu to rozebirat ....jenze otazka je jestli to stihne pred zasahem zvere,coz v praxi jsem se nekolikrat presvedcil ze nikoliv.typ strely nebo rychlost je v tomto pripade asi nepodstatna protoze nikdo z nas neni tak technicky vybaven aby zdejsi dohady dolozil merenim.asi se vsichni shodnem ze prekazka at steblo nebo strom je proste problem a strilet pres to znamena riziko.pravdou je ze tezka strela uhne min nez lehka a taky se asi shodnem ze neni mezi nami clovek ktery s jistotou predpovi presny smer odrazu nebo chovani strely od prekazky at je to drevina nebo sutr nebo kost ve zveri anebo treba jen zmrzla oranice.ono totiz i ta kapka vody uz se v tech rychlostech chova defakto jako pevna prekazka a i na videu je krasne videt ze dochazi v nekterych pripadech k deformaci a to uz potom s presnosti ma sakra co do cineni ....dokonce i s totalni ztratou stabilizace ... moje osobni zkusenost je ze za silneho deste se strela sierra HPBT na 200m totalne destabilizovala a odchylila 50cm doprava nahoru a tercem proletla naprosto naplocho (30-06 180gr.)
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od Tommy »

trefit nějakou překážku před stojícím kusem se mi stalo několikrát a jen jednou jsem kus našel s poněkud větším vstřelem,kterej musel být způsoben deformací střeli ještě před nárazem na tkáň a když máš nepatrnou překážku metr před kusem a na nástřelu najdeš jen trochu rozprášené srsti,tak si myslím,že se střela rozložila na několik kousků.
V praxi může střela narazit na ledacos a jak se to zachová nikdo nikdy nezjistí.Odzkoušet se dá ledacos,ale jakej rozdíl bude mezi malou kapkou a velkou kapkou deště,na to asi nikdo nepříjde.
Uživatelský avatar
figi
teoretik fora
Příspěvky: 1931
Registrován: stř 11.10.2006, 7:19
Bydliště: Česká Lípa

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od figi »

vhool - tohle se píše v knihách o balistice.
To, že tvrdím, že ztráta stability nemá vliv na odchýlení střely, je za předpokladu, že zvěř je v blízkosti překážky. Samozřejmě z pohledu delšího letu střely je to jasné a má na tento let značný vliv.

S tou zpětnou stabilizací střely - potřebuje na to poměrně dost dlouhou dráhu letu.

Tommy - pokud najdeš jen rozpášenou stříž na nástřelu, tak je to jen tím, že střela zasáhla. A možná jen okraj, škrábnutí. Rozhodně to není důkaz toho, že se rozložila, to by tam nebyla ani ta stříž. Větší vstřel nemusí a asi ani není vlivem deformace střely ale nejspíše dopadem střely na plocho vlivem ztráty stability.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od Tommy »

Víš,tu stříž,to by jsi musel vidět.Stalo se mi to několikrát a hlavně na blízko okolo cca 20 - 30 metrů a žádná barva.Podle toho tak soudím.Taky jsem zkoušel hromadu věcí a střel,abych si udělal obrázek o deformaci střely.Sádrokarton,dřevo,papír,voda,písek a to si na vše ani nevzpomenu a ta SP měla největší tendenci se rozdělovat na části a nejlépe to šlo poznat na tom sádrokartonu při umístění několika desek za sebe.Samozřejmě vím,že to není živá tkáň a že to jsou spekulace,ale v kombinaci s loveckou praxí jsem na pár věcí přišel.243 v porovnání se 7x57 je rozklad střel naprosto odlišný,samozřejmě u stejného typu.Proto si myslím,že w243 má schopnost předávat jouly daleko účinněji než třeba ta 7x57.
magoda
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 183
Registrován: pát 08.1.2010, 9:14
Bydliště: pha-východ

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od magoda »

dobrý den,jsem tu nový a popřečtení tohoto tématu,mi nedalo se neozvat!rozhodně nejsem takový lovec jako pánové tady ,neoplívám takovýma zkušenostma,ale jednu věc mám a ta je v této debatě podstatná.......tou věcí je 243w.flinta je jeden z prvních modelu 550CZ je osazena puškohledem schmidt bender 8x56 bez bodu,střelivo používám lapua mega 6,5g.podle mého názoru je dnešním trendem nakupování ultra silných ráží,a hlavně nevyužití jejich potencialu.viděl jsem na 60m střelenou lišku komorovou ránou ze 30 06 ,po zásahu zametena o metr a udělala dalších 80m v oblouku v běhu,když jsem jí zvedl šla doslova vylít střelivo lapua mega,hodinu na to přišla další střílena na 130m 243w lapua FMJ celoplášt ....zkouška střeliva........ani krok!na fleku!chlapi věřte tomu figimu :lol: vím mluvil jsem o liškách, pro srnčí platí to samé a pro sele a loncáka taky,vysokou zde nemáme takže nemohu porovnat.dřív jsem vlastnil 7x65 ale v tu dobu jen střelivo sb a necítil jsem se tak dobře jako s 243kou,hledal jsem ne často ale hledal .byly to 11,2střižka,pak jsem to prodal koupil 7x57 a to mi připadalo lepší jak ta silná.mám v sobě červíka který mne nahlodává koupit si 8x68s k tomu doktříka ,ale zase vyhodím zbytečne peníze ajsem zastáncem že se má chodit s jednou flintou,atu svou nepustím :wink: jo a na tu osmu mě přivedlkamarád starý prasečkář léta osmičkář,já to prostě nevyužiju i když ted jezdím lovit kde by se dalo ale budu spolupracovat s 243w hovg domluvil jsem :lol:
omluvte mé psaní na pc zatím se s pc zkamarádujeme,trochu datel :wink:
vhool

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od vhool »

to magoda: vitej v klubu :wink: ... no ono je to trochu slozitejsi a jestli jsi cetl dusledne tak jsi si jiste vsiml,ze ac to tak chvilema nevypada tak zrovna na tu zver o ktere pises panuje shoda,ze na to je 243W velmi vhodna a ucinna.dalsi vec je,ze nemuzes po jedne ci dvou srovnani delat zavery co a jak je lepsi ci horsi.na to je potreba stovky kusu a podrobna statistika a i tak to bude platit pouze pro toho kdo (a ty podminky) tu statistiku bude tvorit.navic 30-06 neni ultra silna raze ale spise klasika stejne jako 8x57JS a konkretne 30-06 je po celem svete porad jeste nejrozsirenejsi kalibr pouzivany k lovu kdeceho.dalsi detail ktery jsi jaksi opomel a o kterem je tu taky pomerne dost radek je ten ze srovnavas megu s celoplastem coz je take nesmysl.prosim pro dalsi diskuze aby jsi vice koumal nad tim nez zacnes delat ukvapene zavery a vice nebo dukladneji procetl ostatni diskuze k tematu.neber to jako peskovani ci neco podobneho,je to pouze me doporuceni.... :wink:
magoda
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 183
Registrován: pát 08.1.2010, 9:14
Bydliště: pha-východ

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od magoda »

whool:děkuji za uvítání,ten celo a poloplášt bylo jen pro srovnání,jinak střílím pochopitelně polopláštěm,jen jsem chtěl naznačit,že opravdu dimenze dnes žádaných zbraní je velmi naddimenzovaná.toto vlákno jsem študoval dva dny,a snažil jsem si vytvořit konkrétní názor o čem tu mluvíte,tak abych to uvedl na pravou míru jsem pro standartní ráže keré jste tady citovali.a pro lov této menší zvěře mohu na 243w přísahat,jak říkám tase na druhou stranu kolik kusu třeba velké černé ty a tady kolegové ročně střelíte?tot otázka a ne rýpanec :wink: nevím ale myslím že by mela 243 chodit i na ní.a na megu mohu přísahat je dobrá,říkám nestřílim dálky,tam nemohu soudit ale na tohle jak lovím já je dobrá.
ted jsem to probíral se sousedem starším lesním lovcem,a ten mi řekl žě 6,5x55,uklidil do skříně a chodí s 243w,je prý lepší.ale to jsou názory jedincu co je mame,takže asi tak,jo a nechtěl jsem sem vlézt a být za nějakého prudiče :wink:
vhool

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od vhool »

v poho,jen bych nerad aby to zde zase zabredlo do stylu "kazdy lisak chvali ten svuj ocas" ... standartni raze jsou standartni prave z duvodu toho ze se osvedcily natolik,ze se staly standartem (myslim ze 243W do nich patri take) a co se tyka vykonu tak to zavisi na druhu zvere.jsou kusy treba i u cerne kde je i ta 30-06 na hranici....uz snad tisickrat u zaznelo,ze na lov a usmrceni zvere staci i 22LR ale jde spise o etiku a pristup jednotlivych lidi.to ze jsou mista kde je dano jaky min.kalibr na tu kterou zver taky neni lobing ale ma to sve duvody.proste nemam rad kdyz nekdo pausalizuje to ci ono at jde o kohokoliv....
zispo
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 374
Registrován: pát 15.1.2010, 6:13
Bydliště: jižní morava

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od zispo »

Přidám také zkušenost s 243win a 7,62x54r. Máme v rodině již 30let ráži 243win - se zbraní je naloveno mnoho škodné a srnčí, pár kusů černé a vysoké. Vše převážně se střelivem SB. Jak už tu někdo psal, tyto náboje mají tendenci se při střetu s překážkou rozdělit. Tuto zkušenost jsem zažil několikrát. Při střelbě na srnce na strništi do 100m jsem zamířil na komoru a vystřelil. Srnec zaznačil a po 10 metrech zhasl. Po ohledání měl srnec dva vstřely. Jeden přes plece a druhý na trávníku. A takových střepin, sice ne na srnčím, ale na škodné, bylo víc. Ale i ráže 7,62 se odklání a odvýjí se to podle typu střely. Zkoušel jsem několik střel přes překážky. Největší odchylky jsou u celopláštů a střel HPBT. Zhruba nejlepší je spřela SP, ale je to vše v uvozovkách. Vždy se jedná o odchylku.
Uživatelský avatar
MiraDuchek
Zkušený diskutér
Příspěvky: 519
Registrován: sob 24.1.2009, 14:44
Bydliště: Malměřice

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od MiraDuchek »

Taky přidam.Srnec v obilí,střílel jsem na krk cca 70 m,na krku dvě dirky dalších pět na hřbetě.
Stříleno vulkan 7mm rem. mag.První klas to zasahlo 20 cm před srncem.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
Vojta
Zkušený diskutér
Příspěvky: 1001
Registrován: pát 11.5.2007, 15:16
Bydliště: Královéhradecko

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od Vojta »

Já tedy nevím, ale zajímalo by mně, jak jsi poznal že jsi zasáhl první klas 20 cm před srncem??? Podle mně zjistit v jaké vzdálenosti jsi klas zasáhl je nesmysl..... Jinak samozřejmně věřím, že střela fragmentovala.....
jindrich764
Nový návštěvník
Příspěvky: 46
Registrován: ned 10.7.2011, 9:18

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od jindrich764 »

Predem musim rict, ze lovim pouze v CR, podhorskem MS. Zkusenosti mam s 5,6x5,2R a 7x64. Savaska je pracovni, obchuzky, prikrmovani... neberu ji na posed. behem patnacti let s ni mam uloveno 58 lisek, prevazne holou srnci. Tehdy byla jina mez pro lov sparkate nez dnes. U vsech vetsich kusu strelba do 80m, vetsinou vsak pod 50m, v pohybu z volne ruky. Cerna vetsinou take v ohni, ve dvou pripadech odbehla do 50m pri spatnem barveni. Srnci zver na kterou by tato raze pripadla idealni uz reaguje na zasah hure. But zustave take v ohni a je vse v pohode, nebo odbiha bez znaceni a spatne barvi. Ve 3 pripadech, srncata cca 6kg, jsem dohledavel s pejskem, presto ze meli komorove rany. Jedna srna, rana na meko, nahrbena odesla cca 30m, dostrelena na krk. Lisky but padaji v ohni, nebo se odtahuji nekolik malo kroku. V podstate veskera zver jakoby pada prez predni behy na hrud a krk, pote jen odkazuje bez znamek snahy o zvednuti a unik. Strilim SB 4,6 poloplast. Pridavem se k nazoru jednoho z vas: kdyz se postavi dobre zvire proti dire, neni co resit. ja dodavam brat v uvahu i vzdalenosti. K sedmsedesatctyrce neni asi co dodavat, razantni, velmi dobre ucinna v nasich podminkach. Leta jsem pouzival 11,2 z Vlasimi, super strela, nerozbiji, jen prasatko vetsinou odbehne, ale dobre barvi a to vzdy. Cca tri roky mam Norma plastic point 11g. prekvapil me ucinek na srnci. Zver zustava strnule stat, po nekolika sekundach se jakoby postupne slozi. To se mi stalo uz v 6 pripadech. Povetsinou je ale kuli smetena k zemi a zustava v ohni jako u 11,2. Cerna mi vsak zatim neudelala po teto strele ani krok z nastrelu. Petilety knour 128kg, strileny v plnem behu na vzdalenost cca 80m se po rane zabalil do kotoulu jak dobre streleny zajic. Ani rychlou ani pomalou, ani malou ani velkou kuli bych nikdy nevystrelil na zver na velkou vzdalenost jako experimant, co to udela!
Naposledy upravil(a) jindrich764 dne pát 16.3.2012, 21:14, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět