Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
figi
teoretik fora

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od figi »

Ten účinek je srovnatelný většinou ( zejména podle stoupání ) s větrem o síle okolo 0,4 m/s.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

problem je ten ze to je nemeritelne. Mne to na 1000m dela pres 30cm coz je 1MOA a to je 1m/s.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

no spis bych v tomto dal za pravdu shivovi protoze co strela,zbran a laborace tak to jina nachylnost na vitr a stejne tak u derivace kterou zase nejvic ovlivni rotace strely podle podelne osy tj.stoupani vyvrtu a schopnost strely udrzet si rotaci,hustota vzduchu (i jeho vlhkost).
je potreba si uvedomit,ze v teto debate jde prevazne o teorie protoze i kdyz si jeden den udelam nastrel tak druhy den nebo o kousek jinde muze byt vse jinak i s identickou zbrani a strelivem.pro bezne prakticke vyuziti v terenu (nemyslim tim BR ) je proto vypocet derivace zbytecny a ma pouze informativni ucel aby si clovek utvoril jakous takous predstavu jak strela asi poleti.bez praktickeho treninku je ovsem i sebelepsi bal.program jen hra s cisly bez valneho uzitku.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to vhool: v tý teorii máš zcela pravdu. Kde se dá u nás vůbec střílet na 1000m? Teda vyjma balistickýho programu. Snad jen když se člověk dostane na nějakou vojenskou střelnici.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Shivo, a v jaké ráži a s jakou střelou máš odchylku 1 MOA při větru 1m/s na 1000 m ?
Ta derivace vychází asi tak.
figi63@seznam.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

figi píše:Shivo, a v jaké ráži a s jakou střelou máš odchylku 1 MOA při větru 1m/s na 1000 m ?
Ta derivace vychází asi tak.
no jeste byjsi se mel zeptat na stoupani,pro derivaci velmi dulezite,rozdil je v radu centimetru :wink:
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

vhool - k tomu dojdem, mně jen teď zajímá ta odchylka na vítr, protože ta je super ! Až budeme znát ráži a střelu, tak vzhledem k tomu, že to musí být alespoň 338 nebo větší, tak i stoupání bude prakticky dané. Ale tam zas ta derivace je výrazně menší. Proto mně to zajímá. Se střelou ráže 30 to nejspíš nejde.

U běžných ráží je to právě okolo 0,4 m/s. Vyjímka jsou jen magnumy s těžkou střelou a plnotučnou laborací..
figi63@seznam.cz
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

308, Berger 175gr
1m/s je MOA a derivace pri bezvetri je 1.2MOA, na 500m je to 6cm (O.4MOA)

Dalas
Neni podstatne kde se da ci neda strilet na tuto vzdalenost. (Ale lovi se i ve vojenskych prostorach, rovnez v polnich honitbach neni problem lovit srnci na 500-600m, nebo v horskych oblastech z kopce na kopec). Podstatne je ze tyto vlivy ovlivnuji balistiku v pripade strelby/lovu na tyto vzdalenosti a je nutne je pro strelce/lovce brat i tyto vlivy v potaz.
Ja bezne na vzdalenosti kolem 500m strilim a v pripade moznosti i dal.
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: zustanme u derivace,se strelou .30 to lze a za predpokladu konstantnich podminek to lze dosahnou se strelou typu HPBT a twistu 12" cim prudsi stoupani (napr 10") tim vetsi je derivace a cim nizsi tak je mensi.je to i jeden z duvodu proc prave tricitkovy kalibr je vhodny pro PALMA strely ktere jsou v teto kategorii lehke ( 155gr.) a da se pouzit twist treba 14" ktery ma derivaci nejmensi.oproti treba desitkovemu to muze byt rozdil i kolem deseti cm.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Můj program ukazuje pro 175 VLD a V0 850 m/s ve vzdálenosti 1000 m, stoupání 10"

rychlost 393 m/s
derivace 28,2 cm = 1 MOA
vítr 1m/s 57,5 cm odchylka = 2 MOA
Naposledy upravil(a) figi dne čtv 21.1.2010, 19:19, celkem upraveno 1 x.
figi63@seznam.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

to dalas: pravda je ze natrenovat tyto vzdalenosti v prirode nejde u nas lehko ale lze to.navic to neni otazka dnu ale let se tento zpusob naucit a je to jako s jinymi dovednostmi.je potreba na to mi i krapet cit ... :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Figi
Derivace je stejna
Pokud mas nastaveno ze se ma brat ohled na derivaci, tak si zadej vitr ze 3 hodiny a mas stejnou hodnotu jako ja.kdyz vypnes funkci derivace, tak vitr ze 3 hodiny je 1.9 MOA a z 9 hodiny je korekce na ten samy vitr 2.5MOA, Derivace "cista" vychazi jako korekce na vitr 0.6m/s
Toto jsou pouze teoreticke vypocty ktere v praxi slouzi pouze k tomu abych mel predstavu o priblizne korekci (stejne jako balisticke tabulky) ktera mi dostane na papir. K tomu mi staci korekce na 1m/s vitr. furt jsem na tom lepe, nez kdyz ji vynecham uplne. Pro lov je rozdil 0.4m/s zanedbatelny, protoze vlastni vitr na 1000m trase bude odchylku delat podstatne vetsi. Pak si delam opravy a realne korekcni tabulky. Pro mne je toto tema vycerpano.
Vhool
Palma nema nic spolecneho s derivaci, ani strely ci raze. Palma je soutez jez je zalozena na sluzebni zbrani v razi .308win. Strela pouzita je primo omezena a vymezena na strelu Palma v cal. .30 jez nesmi byt tezsi 160gr. Nesmi se pouzivat opticka miridla. vzhledem k tomu, ze strely 155gr Sierra Palma, 155gr Lapua Palma jsou strely kratke, pouziva se patricny twist pro jejich stabilizaci (14") Hlavne jsou dlouhe min. 30" a to z duvodu dostat tuto lehkou strelu supersonic i na tech 1000yd, rychlejsi twist (ac by byl zbytecny) by mel za nasledek pri techto vysokych rychlostech svlekani a trhani plaste.
v poslednich 2 letech Sierra, Lapua a Berger (mozna i jini malovyrobci strel) vyvijeji strely jez dosahuji vyssich BC (strely vazi 155.5gr) a potrebuji twist 12" ke sve stabilizaci. tyto strely jsou stejne dlouhe jako treba Berger 175gr VLD.
vhool

Příspěvek od vhool »

pravda je ze o PALMA a BR toho moc nevim a moje anglictina neni na takove urovni abych se vzdelal navic toto pro mne neni az tak zajimave abych si o tom hledal info ale jedno vim urcite,ze twist 14" a 12" je rozdil pro derivaci strely typu HPBT cal.30 a vahy kolem 160gr. s V0=kolem 800m/s cca 4-5cm na 1000m
o.r.k.o.
Pravidelný diskutér

Příspěvek od o.r.k.o. »

Měl bych na zdejší zkušené střelce několik otázek.Vysvětlil by mi někdo jak se kliká na puškohledu s balistickými vežemi?Odchylky větru, vzdálenost a podobně?Od jaké vzdálenosti se kliká jak se to počítá.Pak by mě zajímalo jak je to, když mam takový puškohled tak ho nastřelím na nulu na obou věžích a pak klikám už si klikám podle těch vzdáleností a rychlosti větru?díky
Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Tak, jak píšeš.
Nastřelíš na 100m přesně, pak vynuluješ věže, a klikáš opravy podle výstupu z balistického SW. Předpokladem toho, aby to fungovalo je ale správné zadání všeh důležitých hodnot, jako je např. změřená V0 (měří se V3 - V5, a přepočte se v programu ), správný BC, změřený a zkorigovaný vítr, naměřený úhel střelby. Samozřejmě, pokud máš takto nastřeleno, tak vzdálenosti klikáš podle měření ( tady je velkou výhodou plochá dráha letu střely, s 243W to v praxi dělám tak, že si naklikám 200m ( na loukách, v lese stačí 150 m ), což je prakticky ONV a spárkatou na komoru na šoulačce mohu střílet do 230m ), pokud střílím menší cíl ( a nebo když je na to čas )- liška, kocour, straka nebo srnčí na krk, měřím a přesně klikám vzdálenost a tu přepočtu na úhel střelby, opravu na vítr dělám až od cca 200m. Samozřejmě je nutné znát i změnu V0 podle teploty a podle toho mít i tabulky na vzdálenost.
Osobně to takhle dělám. Teplotu sleduji v autě po příjezdu do honitby a v mobilu si otevřu správnou tabulku. Po rozhodnutí střílet měřím vzdálenost ( vítr měřím průběžně při šoulačce), v případě potřeby i úhel, v mobilu mám pro každou ze svých zbraní a tedy i munici tabulky v excelu po deseti metrech kliky na vzdálenost, vítr 1m/s a derivaci. Tabulky mám po pěti stupních Celsia od -15 do + 30, Všechny ostatní korekce už vychází ze zkušeností.Dříve jsem měl tabulky vytištěné.

Existují samozřejmě jiné metody, třeba nalepení pásky s údaji na bubny ( věže ) atd.
Nevím, jak to přesně dělá vhool, Shiva či ostatní ( určitě to napíšou ), moje metoda vychází z potřeby rychlého změření vzdálenosti a co nejrychlejšího výstřelu po naklikání při lovu lišek, ktré jsou velmi často stále v pohybu a není čas teprve zadávat data do např. PDA.
figi63@seznam.cz
Odpovědět