CZ 550 American nebo Tikka Hunter

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Choochoo007
Zkušený diskutér

Re: CZ 550 American nebo Tikka Hunter

Příspěvek od Choochoo007 »

Pokud nekdo bere v uvahu Remingtona VLS, tak bych prihodil treba take Howa varminter supreme, cena lepsi a kvalita si myslim minimalne stejna(Howa dela pro Weatherby, Nosler, SaW, ...). Oproti Tice zadny plast, pouzdro zaveru ma integrovany recoil lug, zaver z jednoho kusu, lamino pazba super. Spoust jsem nemohl dostat pod 1Kg, takze asi jako Tikka rozebrat spoustak a doladit odpor a delku chodu. Pokukoval jsem take po Tice, ale v plastu uz mam ruskou vzduchovku :D, napinacek ma oproti 550 jasne lepsi Tikka ale trochu me zase u Tikky desila ta vsazena klicka do zaveru. Pravda je, ze obrabeni vseho a tudis vyroba z jednoho kusu materialu jako treba u CZ je nejdrazsi technologie vyroby. Remigton klicku a ozoby na zaver pajel, Tikka zas dela tohle. Na 550 me trochu stve to plastove dno schranky. Na spoustaku se necha ladit vse docela bez problemu, chod, odpor , sroubkama jsem doladil na 0,5Kg, a pojistku jsem uprvavil na lehci chod jednoduchou upravou-vymenou dilu(u Tikky by asi nebylo potreba). Na klicce zaveru 550 jsem vymenil bez problemu kulicku za tactical knob pro lepsi uchop a je to radost. Jedine proc jsem pokukoval po Tice byla pravdepodobne o chlup lespi presnost, tezko soudit, pro bezneho myslivce nepostrehnutelny rozdil. Pokud bych si mohl vybrat z exportnich 550, tak bych volil asi 550. Mozna jsem i neco takoveho poridil, objednaval jsem tel. primo v CZ, za cenu 19tis, misto beznych 15,5-16 v roce 98.

Mam ale novou lasku, nemusi ale vyhovovat vsem jako kazda zbran.
http://www.ssaa.org.au/officialreviews/ ... ifles.html
http://www.freewebs.com/precisionrifle/archive.htm
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

U CZ 550 se pojistka ( díly ) nemusí měnit, to si lehce doladíš pilníkem.
Nevím, jestli Tikka je přesnější než cz 550, podle toho, co jsem měl možnost vyzkoušet si to nemyslím, obě dokáží rozptyly pod půl MOA, i 0,3 MOA.
Máš pravdu, ta vsazená klika do závěru není moc důvěryhodné řešení, u té mojí už dokonce trochu s vůlí, nevím, co s tím.
Jak jsi u Tikky ladil délku chodu spouště ?
Jinak u CZ 550 jde odpor vyladit hluboko pod půl kila. A napínáček jde ladit skvěle, jen uvažuji o úpravě spoušťového jazýčku - širší by byl lepší.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Choochoo007
Zkušený diskutér

Pojistku jsem take nemenil, jen jsem si udelal o vetsim prumeru plastovy valecek co zapada do drazek pojistky. Zasah do zbrane zadny, vse jde vratit :D. Ja neladil spoust u Tikky, to jsem zde cetl snad ve tvem prispevku. Ja ladil Howu tak, ze cely jazycek(vrsek se opira o pojistku) jsem zbrousil podelne asi o 0,4mm, uz si nepamatuju (spoustak Timney cca 4tis, coz za hodku prace neminim vyhodit, v pripade ze bych to podelal jde koupit). Ne ze by snad nesla u nove zbrane ladit delka chodu sroubkem nebo odpor, ale nejak jsem si z 550 zvykl na super kratky chod, takovy polonapinacek. mam ted obe zbrane se stejnym chodem a odporem a nic me nemuze prekvapit. Abych Howu jen nechvalil tak jako kazda zbran v teto cene asi bude potrebovat Bedding(uz jsem koupil na test a vyzkouseni 2-slouzkovou epoxidovou modelinu Pattex za 130Kc).
Hlavne me ale stve ten unaseny vyhazovac(u Tykky stejny jestli se nepletu), kdy pri otevirani zaveru musi dat clovek ruku pred vyhozni okenko, jinak tradaaa. U 550 otevru zaver a rukou v klidu vytahnu nevystreleny naboj ze zaveru. Howa, Tikka zas ma dobry vytahovac, kdy se da nabijet primo do komory. Pete Lincoln z Roedale precision nekde uvadel, ze snad Howa 1500 byla konstruovana podle zbrani Sako.
Co me po u 550 nejvic dostava je rozebirani zaveru, technicky dotazen k dokonalosti :D
Odpor napinacku byl uz z vyroby u CZ super, ale byl o dost hlucnejsi nez mela Tikka.
Howu jsem poridil hlavne proto, ze CZ nedela 243Win a chtel jsem picatiny listu pro mozne pouziti puskohledu s 35, 40 mm tubusem.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
vhool

Příspěvek od vhool »

Choochoo007 píše:Howu jsem poridil hlavne proto, ze CZ nedela 243Win a chtel jsem picatiny listu pro mozne pouziti puskohledu s 35, 40 mm tubusem.
tomu trosku nerozumim, CZUB 243W pro CZ 550 dela a picantina je to nejjednodussi na to dat. :wink:
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

choochoo007 - CZ 550 bez problémů nabíjím přímo do komory .

vhool - asi chtěl varminta, a ty přestala CZUB v ráži 243W dělat tuším v roce 2004. Já mám jednoho z posledních.
Naposledy upravil(a) figi dne ned 24.1.2010, 20:36, celkem upraveno 2 x.
figi63@seznam.cz
Choochoo007
Zkušený diskutér

Hele figi, koukej mi tam dopsat jeste to jedno "o", nebud linej :D
figi, ja se teda bal ze ten drapek mauser vytahovace nepreskoci do drazky, ale ze se spis ulomi. Asi teda zbytecna obava, ale jistoto je jistota a kazdy naboj, ktery mi kdy vyskocil pred zaver jsem radsi zamackl znovu do schranky.

Tak tak, CZ varmint pouze 22-250Rem a 308, a ta Picatiny tam jde jasne v poho, ale zase by to tak nejak neesteticky zvedalo montaz. Ta 243(figi me ukecal) byla hlavni duvod, pak se pridal nerez a uz nebylo cesty zpet.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Já teda nevim myslim že je to OT ale měl sem rosllera na naháňce kde bylo -16°C.. Byla kvůli tomu i ukončená o pár lečí dříve.. Se závěrem sem neměl žádnej problém vše v pohodě... Pojistka že je hlučná? Už jsem viděl hlučnější na 550,BO98 atd.. A výměnu hlavně zatím neřeším.. Sice jsem si chtěl pořídit ještě jednu hlaveň v 6,5x65, ale radši si koupím novou (nebo starší) kulovnici.. Těch lidí, kteří mění hlavně moc není.. To lůžko závěru by mělo být z duralu (četl jsem nějakej článek a tam bylo letecká slitina)
Choochoo007
Zkušený diskutér

Nekdy v srpnu jsem videl tenhle kousek Howa hunter v Praze za cca 17900, nijak jsem ho neprohlizel. Na pracovni flintu, slusna cena, robustnost i kvalita, akorat nelze dodat s napinackem. Da se tomu konkurovat???
Obrázek
knoby
Pravidelný diskutér

Příspěvek od knoby »

Ještě se vrátím k původní diskuzi. Dneska jsem byl v pár obchodech abych si prohlédl a osahal nějaké zbraně. Měl jsem v ruce: Tikku Huntera( myslím si, že krom těžké hlavně nebude s varmintem nějak rozdílná), CZ 550 American, Varmint, Remington Varmint, VTR, XCR, SPS a mnoho dalších. Ta tikka je vcelku slušná, ale za stejný peníz se mi moc zalíbil právě Remington VTR, který má kompenzátor a v ,,ceně tikky" i harrisky. Co vy na to? Bylo to ve 308 W a moc se mi ta zbraň líbí a byla i příjemně vyvážená.
http://www.snipercentral.com/vtr.htm
Patrik-30-06
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Patrik-30-06 »

Copak nemá zbrojovka výstupní kontrolu? Tohle by si mohli odpustit pouštět do oběhu.
22lr, 22 hornet, 222 rem, 243 win, 6,5x52r, 6,5x57, 6,5x55SE, 30-06, 6,5 Creedmoor
vhool

Příspěvek od vhool »

zajimavy "tuning" komory :lol: :lol: :lol:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Já žil v bludu, že nákružek je u dna nábojnice. Jak tohle dokázali?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

:lol: Edik ma asi dneska aprila :wink: ve skutecnosti je to nove vyvijeny magnum z vlasimi 243 VM (jako vlasim-magnum)
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Na druhý straně v něčem se ten American musí lišit od Tuzemáku. A protože všechno bylo dokonalý, tak to museli odlišit tím, že něco zk..... :lol: Nebo se jim pomatlali CSN-EN s ASME a inche s milimetrama. Tady vidíte, na co je ISO. Nebo to Ed vyráběl z .308 a zústalo to po seškrcení?? :wink:
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

knoby píše:Ještě se vrátím k původní diskuzi. Dneska jsem byl v pár obchodech abych si prohlédl a osahal nějaké zbraně. Měl jsem v ruce: Tikku Huntera( myslím si, že krom těžké hlavně nebude s varmintem nějak rozdílná), CZ 550 American, Varmint, Remington Varmint, VTR, XCR, SPS a mnoho dalších. Ta tikka je vcelku slušná, ale za stejný peníz se mi moc zalíbil právě Remington VTR, který má kompenzátor a v ,,ceně tikky" i harrisky. Co vy na to? Bylo to ve 308 W a moc se mi ta zbraň líbí a byla i příjemně vyvážená.
http://www.snipercentral.com/vtr.htm
knoby - ten kompenzátor nemusí být na lov výhoda. Aby jsi pak nechodil po lese se sluchátky. Navíc v tom článku ji nějak nechválí, ten kompenzátor vůbec.

Ede - z jaké je to zbraně ?
figi63@seznam.cz
Odpovědět