Dobry den,
Rád bych vás požádal o infomrmace ohledene stoupani hlavne kulovnice Brno 98 a jeji paramety mam je v 7mm Rem. MAG. a zadne informace jsem k ni nenasel Chci to abych vedel přiblizne jak těžkými střelami ji krmit.
Za jakékoliv info budu moc rád
S pozdravem Jirka
"ale pokud máš alespoň trochu dobrý s lo?iskem v rukojeti, tak si vem nový kartáč, ev. na něj dej je?te hadřík, zasuň do komory a posuň kousek do hlavně. pak si na vytěráku označ třeba lepící paskou hned u navaděče začátek, pak si udělej někde na vytěráku u rukojeti zvrchu tečku a pomalu rovnoměrně vytěrák zastrkuj do hlavně a to tak dlouho až se ti tečka otočí zpět do výchozí polohy. udělej si opět značku lep. páskou na vytěráku u kraje navaděče. (někdy je lepší to udělat na dvě otočeni a vydělit výsledek). Pak vytěrák vytáhni a změř vzdálenost mezi lep. paskami. vyděl 2.54 a máš stoupání v palcích."
To je ono??
a jak je to s temi vahami, - těžší střela potrabuje rychlejsí stoupíní např. 9"
- lehčí střela potřebuje pozvolnější stoupání např. 12 "
je to tak správne?
ano to je ono. dovetek o vahach strel a vhodnem stoupani mas take spravne a obcas vyrobce uvadi i vhodne stoupani pro dane strely ale na netu je i par ruznych tabulek pro raze a vahy strel a k nim vhodny twist.jestlize tva flinta bude mit napr. 9 1/2 " tak bych to moc neresil a pro lovecke pouziti bych se nebal i tezsich strel z bezne tovarni produkce ....
Jinak kdyby mela stoupaní 9 a 1/2 place tak bych se pro lov nemusel bat ani vah strel kolem 11 gramů ??
Jeste mů osobní dojem z kalibru 7 mm rme magnum, mel jsem pred první ranou z nej velky respekt ale byl jsem prijemne prekvapen zpetny raz prijemny zadny problem, jen jsem se leknul te rany.
Ve srovna s valecným Mauser z t. 1943 (klasika 8x57 JS) to byla rana naprosto v pohode. V tom Mauseru jsem mel original valecne strelivo nalezene na pude kostela, byla to neuveritelna rana do ramene + zalehle usi
11g uz je na 7 RM hodne ale v pripade 9 1/2 by to melo ustabilizovat,ovsem nevim jak BO98 ale melo by to fungovat.neni nic jednodussiho nez to vyzkouset na papir
Dokud jsem měl BO98 7x64, tak střely 175 grs. to střílelo super. A podle jejich tvrzení stoupání 9,5 bylo shodné pro všechny sedmičky komorované do těchto zbraní, tedy i pro 7mmRM. A navíc, stoupání 9,5 by mělo už stabilizovat i střelu 180 grs, i když pouze marginálně.
to figi: ano stoupani 9,5 je pro sedmicky standartni twist a doporucovane maximum je onech 180gr. (zrejme jsi opet cerpal ze stranek Bergera) ale obecne je doporucene maximum 175 gr.jak jiste vis tak u zbrani je toto vsechno pouze teorie a v praxi to byva nezridka jinak.to ze tobe to fungovalo neznamena ze me to se stejnym typem zbrane bude fungovat take.navic BO98 je osazovana extreme tenkym laufem takze moznost rozdilu je velka.proto jsem psal,ze neni nic jednodussiho nez to zkusit na papir.bude to jiste plodnejsi nez nase teoreticke dohady.
Vhool - pro střely 180 grs. už se obecně doporučuje stoupání 9", myslím že i Berger to tak má. Ale moje zkušenost je taková, že obvykle je střela víceméně stabilní i při stoupání o jeden palec delším, než je doporučené, jenom pak vůbec nesedí BC a tím i výpočty v balistickém SW. Ale pro střelbu do 200 - 250m je to OK.
ano berger doporucuje 9 a treba lothar walter 9,5 ale to je asi fuk.kazdopadne standart je twist je 9,5 a strely do 175gr. on berger je krapet specifickej a jejich doporuceny twisty jsou malicko odlisne takze berger bych v tomhle smeru vubec nebral jako bernou minci.jako voditko bych spise bral praktickou zkousku zda moje flinta bude s danym strelivem chodit ci naopak.nemusime chodit daleko,vezmi si tvou osobni zkusenost s 308. nasemu kolegovi chodi nejlepe 175gr.VLD berger a tobe to nefunguje a pritom mate tusim twist stejny
Tam jsem s twistem v pohodě, ale dělám je na zásobníkovou délku a do drážek mám asi 3,5 mm. I tak mi chodí do 0,5 MOA, což je ale s flintou, která sřílí podstatně lépe, špatné. Navíc jsou takhle neuvěřitelně citlivé na drobnou změnu navážky.
neodbihej prosim od tematu,v tom obergrech mas sice castecne pravdu ale diskuze je o necem jinem.ja jen chci rict aby jsi zase nezabredl do hloupeho otloukani vlastni pravdy.utluc me radsi argumentem ze to tak proste je a ja zmlknu.zatim si stojim za tim,ze ac tabulkove to je tak ci onak tak ve skutecnosti to byva nezridka jine a kor u zbrane jako je BO98 a nezbyva nez to vyzkouset a overit v praxi do papiru.to ze je to na hranici maxima je o duvod vic ....
Nemusite se tu hadat k vuli memu tematu. takova zabo myší válka
Jinak jak poznam ze po strelbe do papiroveho terce chodi střela správně? ze v papru jsou otvory pekne kulate? tj ze kulka nedopada na plocho?? Nebo jen podle presnosti??
Ahaaa ok vyskousim, premyslel jsem o strelivu winchester maji krabicku kuliček (20 ks) za 860 kc , nechci S&B, jaké levnejší strelivo by sjmte me doporučovaly?? jj kolem 100m jsem zkousel 11g strela a byla pekne kulata. Takze dejme tomu pro stoupání 9,5" neudelam spatne kdyz budou pouzivat strely kelem 170 grs, a co kdyz do stoupání 9,5" dám 9,1 g střelu?? Bude mit horsi balistiku? Mensi rychlost?? nebo bude jen spatne stabilizovana??