Jakou kulovnici

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou kulovnici

Příspěvek od Shiva »

Bergara barrels je Evropsky Shillen. Kvalitnejsi nez LW.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

To někdo říkal, nebo jsi sám prakticky vyzkoušel ???
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
jirkam
Nový návštěvník

Příspěvek od jirkam »

:D během vaší hádky mně jen řekněte jestli je tahle hlavňovina lepší než CZUB
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:15, celkem upraveno 1 x.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Nevím, na základě čeho je ten názor kvalifikovaný, ale je to názor.
Bergara má tu základní nabídku dost bídnou, jak v konturách, tak ve stoupání a délkách hlavní. Chtěl bych vidět tu zakázkovou hlaveň třeba zrovna ve stoupání, které ještě nikdy nevyráběli.
LW vyrábí mnoho kontur hlavní, a pro ty, kteří si nevyberou, vyrobí jakoukoli hlaveň podle výkresu. Nevím, jaké std. hlavně máš na mysli.

Navíc jsem si dal tu práci, a hledal názory a srovnání hlavní uznávaných výrobců na stránkách věnovaných velmi přesné střelbě. Hlavně LW používají i BR střelci např v Anglii na 1000 yardů. Jisté je, že těch srovnání na základě praktické střelby je poměrně málo. Nikdo ale nedal k hlavním LW negativní vyjádření, kromě kritiky dodacích lhůt.
Zkušenosti lze rozdělit na dva tábory - ten první tvrdí, že LW je o třídu níže než Lilja, Krieger, Shilen atd., ale nikdo to ničím nepodložil.
Druhý na základě praxe tvrdí, že zkoušeli a používali hlavně jak LW, tak i Lilja, Krieger, Shilen a rozdíl nebyl prakticky vůbec žádný ( vím, že Shiva bude chtít srovnávací tabulku rozptylů na základě mnoha testovacích ran, ale ta zatím asi není ).
Na čem se oba tábory ale shodly, je to, že hlavně LW mají větší životnost, než ty ostatní, protože LW používá jiné materiály, než je obvyklé v USA.

To že se v USA, kde je nejvíce BR rozšířený, používají jejich hlavně, je dáno historicky horší dostupností hlavní z Evropy, i jejich cenou, a zejména dlouhými dodacími lhůtami. To, že i v Evropě používají BR střelci dovezené hlavně ( celé zbraně ) z USA je dáno zejména tím, že chtějí mít stejné vybavení, jako špička z USA. A tam někteří přísahají na to, jiní na ono, ale střelba jim jde většinou opravdu výborně.

Podle mne závěry tvořené jen na základě toho, co kdo používá v BR jsou dosti zavádějící a konkrétně u lovecké střelby nikam nevedou.
Už jenom zaběhnutí nové hlavně je pro většinu myslivců naprosto nepochopitelný proces a péče o hlaveň je také někde úplně jinde.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

smazano uzivatelem SHIVA
Naposledy upravil(a) Shiva dne pát 04.6.2010, 8:15, celkem upraveno 1 x.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

kiki píše:Igor tu novucicku .243W mas Howu ? Co je to za model ?
Howa M1500 Supreme Varmint.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
mikulica
Nový návštěvník

Příspěvek od mikulica »

Ahoj. Uvažuji o koupi nové samonabíjecí kulovnice Remington 75O carabine (krátká hlaveň) v ráži 308Vin, plastová pažba, osadit kolimátorem. Využití - především lov zvěře v pohybu v horském lese. Máte s ní někdo osobní zkušenost? Co si o této zbrani myslíte? A máte tip na nějaký kvalitní kolimátor? Díky.
Mikulda
Častý návštěvník

Příspěvek od Mikulda »

K výběru kulovnice můžu říct jen tolik, že do Zastavy bych nešel- je to dost hrozný - napínáček a spoušť je jak z nějakého plechu a celkové zpracování na nic. Pravda je, že dělají i v provedení pro leváky to je z mého pohledu asi jediný klad. Jak přesně střílí nevím. Česká zbrojovka střílí přesně, jen mi vadí, že závěr se viklá a na naháňce mi jde hůř rychle přebíjet. Navíc pažby jsou jak násada na krompáč - zbytečně masivní(můj názor). Nejradši mám toz 122. Závěr aspoň u té mé jezdí v pouzdru pěkně bez odporu, neviklá se jak u zbrojovky, jde s ní rychle přebíjet. Spoušť jsem se dobrousil, ta původní byla jak když mačkáte na nůž. Mám na ní weaver lištu(stejně jako na zbrojovce - už bych neměnil), takže bez změny nástřelu jde nasazovat kolimátor, puškohled atd...(tu s boční montáží bych nebral). Je to sice, jako všechny ruské flinty, trochu jak od sekyry, ale snese hrubší zacházení - není na parádu, ale na střílení, má bodovou spošť, plovoucí hlaveň. Brynýr na hlavni také není z nejkvalitnějších podobně jako u ostatních ruských zbraní. Co se týká přesnosti tak v pohodě na 100 m soustřel do 5ti cm což stačí, aspoň mě. Té mojí nejvíc chutná geco target(308 win). Nevýhoda tozky je, že se nedělá pro leváky takže to chce pažbu s pistolovou rukojetí, abyste si při rychlém přebíjení neurazili palec. Jako klasicky u ruských zbraní co kus to originál ať už jde o kulovnici nebo brokovnici - CHCE TO VYBÍRAT!!! Rozhodně bych nešel do přímotahů po těch všech úrazech, které s nimi byly. Stačí dát do googlu blaser unfälle nebo viz Schwarzenberg(ten neměl Blasera, ale Strassera - nejsem si jistý). Snad ještě možná slabší ráže 222 rem apod., ale silnějších bych se bál. Mauser, je mauser, tam se při nehodě otevře hlaveň, udělá se výduť, ale závěr vám neutrhne půl obličeje. Jinak samozřejmě sauer 202, kterýkoliv model a jemu podobný značky Manlicher, Tikka, Sako atd.. bych se taky nebál, ale tam je to o jiných penězích. Remingtonky jsou taky pěkně udělaný, ale nevím jak jsou na tom materiálově, přesnost podle slov uživatelů bude v poho....
kojot
Zkušený diskutér

Příspěvek od kojot »

Škoda, že se dnes kulovnice posuzují jen podle chodu závěru. Nikoho už asi nezajímá stavitelnost spouště, lomení a výška hřbetu pažby, tím pádem přilícitelnost, čitelnost mířidel, způsob zajištění a přesnost. Rozhodující pro dlouhodobou užitnou hodnotu je hlavně chod závěru! :twisted:
Ohledně dřeva - jednou budeš při renovaci povrchu rád, že byli ve Zbrojovce tak prozíraví a máš z čeho odebírat.
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Mikulda
Častý návštěvník

Příspěvek od Mikulda »

No tak pro mě je chod závěru docela důležitý....kvedlat na naháňce závěrem a snažit se nabít zrovna když zrovna potřebuješ střílet mě rozčiluje. S tou spouští souhlas, ale to může buď úplně nebo částečně doladit puškař. K pažbě řeknu jen tolik, že vzhledem k tomu, že toho nastřílím dost tak chci mít pažbu takovou, aby mi přesně seděla tzn. i hozené rány - takže pažba nejlépe udělaná na míru(ale rozhodně ne tu příšernost z UB - pouze můj názor!!!). Mířidla se dají taky levně doladit. Přesnost neřeším ta je srovanatelná aspoň u toho co mám doma.
Takže pokud si mám vybrat jestli toz 122 za cca 12tis nebo UB za 20 tis, když vezmu v potaz, že obě zbraně chtějí individuální úpravu, po které asi sáhnu(já to udělal mazaně mám obě, i když se dneska ptám, UB na co??)? Pravda UB má bezpečnější pojistku. To, že v UB dávají na pažbu fošnu jak na zámecký schody je opravdu prozíravé :) Ještě by k tomu mohli rovnou prodávat rašpli, aby to bylo dotažené k dokonalosti. Jinak samozřejmě UB vypadá lépe, ale mě prostě nevyhovuje.
Ve výsledku je to vlastně jedno jakou kulovnici máš, hlavně když ti sedí, líbí se ti a trefuješ. Kdo střílet neumí tomu nepomůže ani kulovnice za 100 tisíc:) Takže to co se tady píše je hodně střílení, ale jen na monitoru. Praxe je jiná...Píšu jen o těch dvou které mám, protože je hojně využívám v různých situacích a můžu srovnávat...To co jsem si neosahal a nevyzkoušel nemohu přece posuzovat :wink:
Jiří K.
Zkušený diskutér

Příspěvek od Jiří K. »

Takže to co se tady píše je hodně střílení, ale jen na monitoru. Praxe je jiná...
Tak zrovna ten dojem ze spousty lidí co přispívají na toto fórum zrovna nemám. Většina příspěvku je o osobních zkušenostech. O tom kolik času mimo ťukání do kompu stráví na střelnicích bych taky nepolemizoval. Asi ne nadarmo je toto fórum označováno jako nejucelenější co se týče loveckého střelectví. A není to žádné one man show.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Mikulda píše: Ve výsledku je to vlastně jedno jakou kulovnici máš, ...
Mikulda ma pravdu v tom, ze pokud si hromadovej a nahankovej lovec, tak Ti staci kdejaka ohniva hul. Ranu to udela, neco to zabije, ale to je tak vse. Kdo chce mit z pusky, jejiho designu radost (proc jinak by delali navrh zvhledu pusky znami designeri, jako treba Giugiaro), obcas lovi "nemyslivecky", tj liska 200m a vice, srnci na hlavu, navstevy strelnice, tak mu proste neco co vypada jak krumpac, co strili 5cm na 100 stacit nebude. Proste porad dokala. Znam spoustu myslivcu, co nastrileli spoustu zvere, ale pusku nejsou schopni nastrelit, pac trefujou po cele A4 na 100m. Porad ale slysim na co drahou pusku, to ja s tou svoji trefim vse co chci :wink: Osobne lov na hromade neberu jako lov, ale jako porazku skoro jako na jatkach, takze na co pusku s kterou se "neda" lovit? :wink:
PS: Jinak tyhle uvahy, co komu staci, nemaj zadny smysl. Proste napis co se Ti na te ktere pusce libi, nelibi, tak samozrejme bylo mysleno i tema a vyber je treba nechat na druhym.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Mikulda
Častý návštěvník

Příspěvek od Mikulda »

for Choochoo007
A nevystihuje to co jsi napsal to co už jsem napsal já:" Ve výsledku je to vlastně jedno jakou kulovnici máš, hlavně když ti sedí, líbí se ti a trefuješ"
Nikomu jsem nic necpal(od toho jsou jiní - prodejci a podobní...:)), jen jsem srovnal z mého pohledu dvě zbraně, které srovnávat mohu, protože je vlastním a hojně využívám - to, že se jedná jen o můj subjektivní názor je snad jasné, nebo ne?
Za "hromadového" lovce se taky nepovažuju i když na naháňky chodím rád. Mezi množstvím zvěře ulovené na společném lovu a individuálně u mě jasně vede individuální lov. S liškou na 200m problém nemám, ale srnčí na hlavu fakt nestřílím! A tím monitorovým střílením jsem myslel to, že něco srovnávat může ten, kdo si zbraň pořádně osahal a používal. Proto bych se nepokoušel psát a dělat závěry o něčem co jsem neměl v ruce na základě řečí, které jsem slyšel u piva nebo na základě reklamního letáku. Asi málokdo může říct, že měl třicet kulovnic a s každou nastřílel x kusů, zůčastnil se x soutěží atd...(i když takový taky jsou, ale kolik?) Pár lidí mi vyprávělo o perfektních soustřelech jejich zbraní a na střelnici se nebyli schopní vejít ani do těch "nedostačujích" 5 cm na 100m....o nastřelení nemluvě...
Tahle debata se dostala někam kam neměla. Takže končím :wink:
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Mikulda píše:Ve výsledku je to vlastně jedno jakou kulovnici máš, hlavně když ti sedí, líbí se ti a trefuješ
Souhlas.
Omlouvam, se za trochu podrazdeny prispevek, ale porad u nas slysim na co to mas, ja s tou svoji ulovim taky vse co chci. Tak uz jsem trochu alergicky na spojeni je jedno jakou kulovnici mas. Nebo uvahy prisernost UB, na co? Me trochu popichnou :wink:

Mam na CZ 550 zvysenou licnici(http://www.lovecky-obchod.cz/nabojovy-n ... ovy-647-1/, podlozenou tvrdym molitanem) a na puskohledu gumovou nastrcenou ocnici. Kdyz jsem sel z tatou za tmy pro druhe strelene sele(streleno pri cekane v behu) po poli posecene kukurice, tak sele nikde a najednou slysim jak sele susti a bezi cca 50m od nas, ale nevidel jsem ho. Hodim pusku do ramene, hned vidim sele u lesa, ktere po rane ihned pada. Z pohledu taty, ktery hur slysi a tudis bezici sele neslysel, to vypadalo prej takto: Jdem po poli, najednou jsi zaklek, padla rana a rikam si na co strilis, ja nic nevidim. Takze s tou prilicitelnosti pazby u CZ bych to nevidel tak cerne. Mam delsi prsty, takze mam lepsi pocit kdyz drzim trochu masivnesji krk, takze mi CZ550 pazba neprijde nijak extra spatna, ale s masivem na varmint-lamino pazbe se to neda srovnat :wink: Osobne mi vubec nevyhovuje pazba na ZH, ma to strasne dlouhej krk a talovej divnej. U dvojek tento problem nemam, nevim, kde je chyba. Nastrelovat kulobrok je pro me neco jako trest :wink:
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
Odpovědět