jak přebíjet střelivo

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
vhool

Re: jak přebíjet střelivo

Příspěvek od vhool »

kdyz uz se tu nakousl rozptyl rychlosti a jeho vliv.nevim jak moc ma na presnost vliv rozptyl rychlosti a na jakou vzdalenost co se presnosti tyka,toto rad prenecham shivovi protoze jeho naroky na presnost a i zkusenosti s timto jsou daleko dal nez moje ale spis bych rekl ,ze pro me ucely je dulezite mit rozptyl rychlosti cca do tech 10m/s.jde o to ze pri lovecke strelbe chci aby mi strela fungovala tak jak ma a pokud mozno vzdy stejne (zamerne pomijim umisteni zasahu) a to z jednoho prosteho duvodu.treba pro strelu tog kterou pouzivam je velky rozdil napr.v devastaci jestlize ho nalozim na V0= 740m/s nebo na V0=770m/s,to same a snad jeste vic plati pro norma vulkan a oryx,pro accubond nebo BT od noslera je zase dulezita minimalni rychlost protoze funguji tak jak maji az od urcite rychlosti.v neposledni rade kdyz vim,ze mi to lita podle mych predstav tak me to i tak nejak vice uklidnuje a predem vim co muzu od takoveho to streliva cekat....
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No to je sice pravda,ale tim ze jsi umyslne vynechal umisteni zasahu, tak jsi vynechal jeden z nedulezitejsich aspektu lovecke strelby. (neni to prosim kritika, ale jen rozvedeni tematu) Je to dulezitejsi nez volba strely, jeji rychlost (myslim tim rozdil rychlosti pri prebijeni, tech 10m/s myslis +/- 10m/s nebo 10m/s jako +/- 5m/s) a dokonce i typ strely. Bezny rozptyl V3 u komercniho streliva je +/- 8-10m/s (to je rozdil mezi nejpomalejsi a nejrychlejsi 16-20m/s) coz pro presnost pro bezne lovecke vzdalenosti nepodstatne a rovnez pro rozklad strely to nebude dulezite. Protoze musime vzit v potaz ze rozdil v rychlosti mezi 100 a 200m je u napr.. 8x57JS(vulkan 196gr) skoro 100m/s u .308 je to 60m/s (Berger 175gr) apd. takze si jen pro predstavu spocitame ze ztrata (ac to neni linearni funkce) je 6-10m/s na 10m. Tim chci rici, ze Vhooluv argument 30m/s neni tak dulezity pokud nestrili na vzdalenost kde strela ma tu potrebnou rychlost aby fungovala. Rovnez odhad vzdalenosti hraje obrovskou roli. pokud se spletu o 20-30m (no do 200m to opravdu neresim, protoze balistika beznych strel je od 10 do 15cm rozdil od 100 na 200m, ale rozdil rychlosti strely je obrovsky) tak se dostavam do chyby jez Vhool urcil jako hranicni.
proto si myslim, ze je extremne dulezite aby
1. volba strely odpovidala
a) lovene zveri
b) vzdalenosti {a tim i rychlosti strely} na kterou se bude lovit {brano dle doporuceni vyrobce}
2. presnost zbrane a munice aby se zasah dal umistit, tak aby strela spolehlive zabijela i pres nedostatecnou ci prilis rychlou strelou nez je optimalni rychlost pro jeji optimalni efekt.

Ale myslim si, ze toto zadny bezny myslivec neresi. proste jde, koupi SB striznou hranu, v kal. 7 ci 9,3 a na 50m u hromady smazne co mu tam prijde. (brano s nadsazkou).
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Dovolím si připojit můj názor. Ty rozdíly trajektorií střel při různých rychlostech se dají zhruba nasimulovat v balistickým programu. V běžných loveckých aplikacích je rozptyl 10m/s skutečně v pohodě. Možná bude významnější vnitřní balistika a kmity hlavně. Tam bude hrát významnou roli sladění náboje a zbraně. Pokud půjde o vyladěnou laboraci budou rozptyly nižší jak u nevhodné laborace při stejných rozptylech rychlostí. No, on je to v podstatě i princip ladění.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: ano v tomhle mas pravdu a muj prispevek byl pouze konstatovani.uz se tu vicekrat zminovalo ze ucinek strely v cili zavisi na mnoha faktorech a pokud nebudem strilet v laboratornich podminkach tak nikdy nezajistime stejne podminky pro dva vystrely ci zasahy a tudiz tahle debata je v ciste teoreticke rovine.na loveckou presnost do tech cca 200m ten rozdil rychlosti ma opravdu asi minimalni ale ja mel na mysli spis to ze kdyz mam vulkana na 770m/s tak na 50m bude pri zasahu na plecko cunik znatelne vic rozbitej nez s tou samou strelou V0=740m/s na tech 50m.... ale jak rikam,jsou to jen dohady protoze bez laboratorniho overeni to asi nema cenu dal pitvat :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Trajektorie je celkem nepodstatna. Je to bud par kliku navic nebo namin. a rozdil v rychlosti 15m/s co se tyce presnosti do 300m nikdo nepozna. Pozna se to na opakovanych soustrelch (napr. pri BR strelbe) a samozrejme ze se to pozna vice na LR strelbe.
Kupodivu jiny kmit hlavne se na terci pri rozdilu 10m/s nepozna pri jednotlive rane. Pozna se jak jsem jiz napsal statisticky vetsimi soustrely o par desetinek MOA.

Vhool
debata relativne akademicka, ale myslim si, ze dost poucna protoze kdyz se nad tim nekdo zamysli a odboura nase do extremu vytazene priklady (ale nejsou teoreticke) a aplikuje to v tech bodech, tak to pro neho bude prinosne.
Vychazi z toho totiz naprosto jednoznacne to, ze neexistuje univerzalni raze ci strela. Muzeme akorat hledat tu nejoptimalnejsi jez bude fungovat pro nejvetsi teziste typu zvere a vdalenosti (teren) kde lovime. a zaroven si byt vedom toho jak se ta ktera strela chova a proc kdyz ji pouzijem na okraji nasi lovecke vzdalenosti a jineho druhu zvere.
Ono totiz prebijeni pro lov je podstatne slozitejsi nez prebijeni pro tercovou strelbu. Tercova strelba vyzaduje podstatne vetsi presnost, to obnasi neskutecne piplani s nabojnicemi a pripravou vseobecne a to je vse. lovecka s tou presnosti to nemusi prehanet, ale najit spravnou strelu a razi za ucelem ziskani konecneho efektu, je opravdu tezke, neli nemozne. A lidi jako ja neskutecne trpi, protoze chteme aby lovecka munice fungovala tak jak ma (efekt na zver a zverinu) ale jeste k tomu strilela s presnoti tercove munice. :-)
vhool

Příspěvek od vhool »

lidi jako ja neskutecne trpi, protoze chteme aby lovecka munice fungovala tak jak ma (efekt na zver a zverinu) ale jeste k tomu strilela s presnoti tercove munice. :-)
napsal jsi to hezky a mohu te potesit.... dnesni zdravotnictvi jiz leci zaludecni vredy medikaci a ani to neboli :wink: :lol:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-) mluvis z vlastni zkusenosti???

dodelam patrony, balim a jedu nez napadne snih. za tyden mi prijedes vyprostovat. :-) nechci tam byt do jara.

vymyslel jsi terc??
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: ano ano ...ja uz mam vredy zahojeny :lol:
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Panove dotaz. Mam nabojnice různé, ale teď se mi dostaly do rukou nábojnice RWS vystřelené. Po zkalibrování a všech možných úpravách. Jsem si udělal 5 nábojů že půjdu v neděli ráno ven. Nějaká intuice mi řekla ať to zkusím naládovat do flinty a on nešel zavřít závěr. Napřed jsem myslel že je mám dlouhé ale na střelnici jsem už vystřílel cca 100 ran a v pohodě. (Až na tu ulítlou Vhoole). Pak jsem zkusil zavřít prázdnou nábojnici a ani ta nejde. Prostě závěr zasunu a otočím klikou tak o deset stupňů a hotovo, nedovřu ji???Po změření jsou nábojnice takřka stejné. Nábojnice Lapua, Norma, SaB, Hornady to nedělají. Jen RWS a GECO což je jeden koncern. Jediný rozdíl v nábojnicích je ten že ty Geca a RWS jsou pěkně vyžíhané cca 1/3 od krčku. Nevíte čím to je???? Nebudu to hrotit prostě jsem je rozebral a udělal jiné, jenom mě to zajímá. Díky.
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Stalo se mi něco podobnýho u .308 RWS. Nábojnice "nabobtnala" v místě přechodu do kužele. Byla po celkové kalibraci a při této operaci musela být OK. S největší pravděpodobností jsem měl blbě seřízenou usazovací matrici a ta udělala krimp na střele bez drážky, takže zatlačila na krček. Pak jsem dělal factory krimp, ale u toho by taky nemělo dojít ke zborcení kužele. Zajímavý bylo, že se to stalo asi u 6-7 ks ze 40.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

No jo, ale když nejde dovřít ani nábojnice bez střely?? Taky si myslím že je to někde na přechobovém kuželu a tam se to blbě měří....
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Zrejme si nemal dostatocne hlboko spustenu kalibrovaciu matricu.....RWS nabojnice maju na sebe viac materialu.... (hrubsie steny,celkovo tazsie).
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jak psano vyse, bud mas malo zkalibrovanou nabojnici v cele delce a tak je u dna malo zkalibrovana, a nebo se ti natahla do delky a nesedi ti na delku (head space).
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

dávkování prachu

Příspěvek od duch Pampuch »

Mám dotaz, co kdo používáte pro dávkování prachu? Nyní mám jednoduchou váhu od LEE a jednak to váží plus mínus 0,2 grejny a někdy i hůře a jednak je to pomalé. Takže přemýšlím sypačku nebo automatický dávkovač s digitální váhou. Přebíjím nyní od 223 rem po 30-06 a mám blbý pocit, že sypačka si s hrubým prachem jako je 4350 moc rozumět nebude, tak nechci ušetřit 3000kč na nepravém místě.
Abr
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Abr »

Já Mam combo od RCBS, vychazi z testu nejlépe v rychlosti a přesnosti. http://www.6mmbr.com/catalog/item/1433308/1266096.htm
Odpovědět