Jak to u Vas ve sdruzeni funguje?

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
xtaup
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak to u Vas ve sdruzeni funguje?

Příspěvek od xtaup »

U nás se srnčí poplatkově neloví, takže vše lovíme sami, nedělí se u nás ani věkové třídy, takže si každý v podstatě může střelit co chce bez omezení počtu, tedy podle situace to koriguju, ale od 15 srpna je lov úplně uvolněn, tedy pokud je to chovatelsky v pořádku a v souladu s naplněním věkových tříd.Samozřejmě se nazapomíná na jubilanty. A jak nutím členy, aby dolovili?? No tam to není nic moc, většinou to zbývá na mě a pár dalších aktivních, kteří jsou v případě nouze ochotni zabrat. Negativní motivace většinou moc nezabírá, takže zbývá ta pozitivní a tam moc cest není, jedna z nich je zvěřina, každý pátý kus je střelce (mimo klasický podíl z holé zvěře, který má každý), ale když už i o tu není zájem, tak je to špatné. Je to prostě těžká věc. Nějaké sankce za neodlovení, to prostě schůzí neprojde. Se odstřelem srnců se to zhoršilo po opatření, kdy se za každýho srnce musí ulovit kus holé, jinak pokuta 500kč, výsledek je, že někteří přestali lovit úplně, aby nemuseli sáhnou do holé, "srnčího totiž co dělám myslivost neustále ubývá a holou je třeba šetřit", tyhle slova mě přivádějí k šílenství :x
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

U nás se taky razí šetřit holou.Nevím jaké stanovisko zaujmout za cca 6let co to praktikujem razantně ubili srnci ale srny jsou stále vidět hojně.Srnců se loví stále stejně 10-12ks neloví se místo srn ale lovíme prostě o ty srny méně.Jaký je vaš názor na toto a případně v čem je to dobře a v čem špatně?
CZ 550 standart 30-06springfield,IZ 27 16/16,
Brakýř jezevčíkovitý
Petr1970
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr1970 »

lotr: až budete dávat drobnou řekni, dojedu si s vlekem, drobný je furt málo :-) akorát nesmím nikde říkat že to nebudu škubat ale házet psovi :D
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

RADKU, nevím co vás k tomu vede, ale tento způsob je opodstatněný při nízkých stavech srnčí zvěře. Je to kvantita na úkor kvality, protože se vám dostávají do říje srny geneticky pro chov nevhodné stejně jako srnčata. Přirozený poměr je 1:1.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Se zájmem jsem si přečetl, jak řešíte motivaci k lovu. Nikde jsem neviděl návrh zástřelného. Co takhle třeba 200,- za kus holé srnčí? Pokud se zvěřina prodá, znamená to cca 1.000,- Kč do pokladny, tak by se dalo 2 stovky oželet...
Ulkomaalainen...
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To co se děje u Radka přetrvává v mnoha MS je to špatně na tom se shodnem,ale co se děje u xtaupa to už se mnou hejbe pěkně.Už to začíná sčítáním a končí statistikou.Co na to HS a RŽP?Jak to dělá MH od pasu?Vím sám,že kolikrát je to potřeba taky tak nějak kouzelně zašmoulit,ale ta zvěr musí papírově a plombově sedět nejmín 5krát a to je čiste pro RŽP co dál MS jaká je tam kontrola?Kdo je MH tak mi musí dát za pravdu.
Kettu81
Častý návštěvník

Příspěvek od Kettu81 »

To je dost optymistická možnost ale jak zabránit že někteří nebouchnou cokoli bez řádného průběrného výběru. A sme zase na začátku. To už je lepší předložit čelisti z ůhynu než lovit na potkání bez výběru. To co dokáže zástřelné sem slyšel minulý rok, ve vojenských lesích Plumlov , 700kč za kus a cokoliv jen aby se splnil plán lovu od nějakého teoretika s kanceláře a lov v noci na hromadách normální věc ještě se tím někteří chlubí že jim to nařídil nadřízený.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Kettu - tohle myslíš vážně? Přeci jestli nejste banda pitomců, je věcí CTI, lovit průběrné kusy... :!:

A jestli předkládáte čelisti z úhynů, tak se kloním k první možnosti.

Prakticky celou dobu, tedy od r. 1995 lovím a dostávám zástřelný. A nikdy nebyl důvod střílet na potkání. Kdo tvrdí něco jinýho, střílel by na potkání i za maso apod. Nesouvisí to nijak se zástřelným...
Ulkomaalainen...
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

dalas:vede nás k tomu hospodář s tím že je srnčího málo ale podle mě je ted poměr 3srny na 1 srnce

zastřelné jsme zavedli v lonském roce na škodnou a najednou je lišek jednou tolik ale určitě jenom papírově.To by u srčího určitě nehrozilo tam se zvěř prodává nebo dělí.
Brakýř jezevčíkovitý
Kettu81
Častý návštěvník

Příspěvek od Kettu81 »

To že průběrný odlov je věcí cti je pro mne naprostá samozřejmnost, já bych nezmáčkl na kus o kterym nevim na sto procent že je průběrný a někdy vzniknou okolnosti že se na podzim kdy se ta zvěř dá nejlépe obeznat a odlovit se na ni prostě nedostanu, zvěř se stáhne do řepy která je tak šikovně zasetá že i když se k ní dostanu tak bych musel střílet do vesnice, nebo řepka kterou posečou jen do půlky stvolu ten pak obrazí a diskujou to až v listopadu a o neposečených loukách ani nemluvim. A než aby někteří lovily cokoliv aby se splnil plán tak se předložijou čelisti ůhynu, tím sem myslel že předložíme čelisti ze skutečných úhynů s toho roku co skutečně uhynuli a sou vykázány jako ůhyn né vydávané za slovené.
Zástřelné neodsuzuji jako něco špatného spíš sem myslel aby k tomu byl i nějaký protiklad že když někdo sloví evidentně silný kus tak by třeba musel zaplatit 500kč , nejde ani o to někoho trestat ale spíš o to odradit některé typy co se spíš dívaj jakej to srnče má cemr než na to že není ještě přebarveny. A bohužel jich pár znám. My sme mívali dřív zástřelné za lišku(50kč) a jelikož sem věděl že se jim chci věnovat tak abych předešel blbejm kecum tak sem se ho vzdal.
Je to zase o lidech a pokud tam u vás sou všichni rozumní tak se tímto nemusíte zabývat a docela ti závidim.
kopov.c
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopov.c »

Tak jsem to nevydržel a taky se přidám. Asi su trochu z jinýho světa,ale vubec nechápu o čem se bavíte. Jaká motivace,jaké zástřelný,podíly zvěřiny a že se někomu nechce lovit a plnit plány-co to všechno je? Já si musím platít roční povolenku 7000kč
,obstárávat krmení za svoje,když chci kus zvěřiny tak si ji musím koupit za cenu výkupu. A k tomu všemu musím ročně střelit min. 15ks černé,7ks srnčí holé a pokud možno nějakej kus holé vysoké.A to nemluvím o poviným hlídání polí kvuli škodám,kde musím podle zozpisu trávit aspon tři noce v týdnu po celou dobu co sou plodiny na polích,což je celkem záhul a nikoho moc nezajímá jestli mám,nebo nemám čas.Kkdych chtěl jakoukoliv trofejovou zvěř,tak si ji musím koupit dle ceníku :cry: Pokud se mi něco nelíbi,tak mi fořt rekne- nechceš lovit-NELOV, PŘÍŠTÍ ROK DÁME POVOLENKU NĚKOMU KDO LOVIT BUDE. Zájemců je dost. No a mě nezbývá než fungovat,tak jak po mě chcou,protože jinak přijdu o povolenku a tím pádem o to co mě baví. A i přes to všechno su rád,že můžu lovit aspon někde,takže si plním a držím hubu :? Do nějakého združeni se alespon tady u nás není reálný dostat. u nás v obci žádný není a v oklí přespolního nevezmou,protože sami mají málo :roll: To si radší budou po hospodách mezi sebou stěžovat na vysokej věkovej průměr,na to že nemá kdo dělat brigády a že není nikoho kdo by střílel aspon tu holou.Ale že by do združení příbrali někoho novýho mladýho co bude dělat pro združení co je potřeba a bude ho to bavit,tak to ne.Proto tomu co tady píšete moc nerozumím.... Proč tedy nevezmete do združení někoho,koho bude lov bavit a není ho potřeba k tomu jakkoli motivovat? Vždyt lidí co mají loveckej lístek a nemají kde lovit je spousta a myslím si že by vám za ni urvali ruce.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Dovolte mi vás seznámit s bordelem jaký vládne u nás.
V naší honitbě máme odhaduji 130 ks srnčího. Každoročně se dává do klobouku 3 trofejový srnci,takže na 1 člena vychází trofejový srnec jednou za deset let. Srnci I.vt je možno lovit dle libosti,ale za 100 kč/kg, to samé se týka odlovu holé. Takže pochopitelně se na to sere. U prasat, je každé sudé lovce a každé liché za 60kč/kg. Březen - červenec prasátka hajíme,aby měli bachyňky klid,takže po dobu těchto měsíců se nikde nekrmí a prasata jsou pak půl roku v prdeli.Dále máme muflony, holá za 40kč/kg a trofejová jen pro hosty.
Tak co na to říkáte,není to radost?
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

100 Kč/kg u I věkové? Kolik vám dá výkup? A to když ulovíte, tak si to musíte koupit?
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Do výkupu nedáváme vůbec nic. Co si třelíš, to si zaplatíš. Vyjímka je pouze,když je potřeba dát kus za krmení apod.
Veškeré poplatky a náklady na sdružení se čerpají s úspěšných lovců a trofejových muflonů.
RADEK
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADEK »

kopov:A to je pravě ten rozdíl mezi členem MS a hostem v MS.Člen si myslí že má své jisté a tak na to sere a čeká co kdo donese.A host ten má jen povinosti které se snaží plnit.
tommy:to tam máte dobrý bordel to jsi člen MS.
Brakýř jezevčíkovitý
Odpovědět