Bulterier
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bulterier
...
Naposledy upravil(a) RuStaff dne pát 22.3.2013, 10:47, celkem upraveno 1 x.
6,5x55SE

Ahoj,
mám 10-ti měsíčního stafbulíka a chci ho používat k lovu. Pročetl jsem celé vlákno, ale z mně neznámých důvodů, jsou některé příspěvky prázdné, ačkoliv je na ně reagováno. Proto se omlouvám, pokud se budu ptát na něco, co sice už bylo probráno a komentováno, ale toto zmizelo v propadlišti fóra. Chci se zeptat:
1) psa vedete jako barváře = mám začít (po zkoušce vloh) barvářskou zkouškou? Doporučíte nejdřív zkoušku a až pak ostrou
práci, naopak, nebo je to fuk?
2) v lese se pes drží cca do 30-ti metrů ode mne - ve větší vzdálenosti "nepročesává" - mám se tím nějak plašit, nebo si
myslíte, že rádius sám zvětší (věkem, zkušeností, že toho zvedne víc?)
3) na čem začít stopu - vlečku? V současnosti nelovím (ještě nemohu, bo nemám myslivecké zkoušky), takže vláčet uloveného
zajíce atp., jak se dočítám v literatuře je pro mne problém.
4) a jen pro zajímavost. Jak dorážíte čuníčka, když na něm visí pes?
P.S.: info pro nemajitele stafbulíků: pořizoval jsem ho k dětem a nemohl jsem vybrat lépe. Holčičky si s ním mohou dělat co chtějí a on je příkladný stoik. Vůči ostatním psům není agresivní, ani submisivní a o rvačku nemá žádný zájem. S našimi kočkami se dělí o jídlo a spí spolu v pelíšku, ale když jsem mu v pátek ukázal přes plot živého 120 kg divočáka (resp. 5 divočáků - vzd. 2 m), přestal jsem mít strach, jestli není málo ostrý na zvěř. Bohužel mne přesvědčil, že se mohu rozloučit s nadějí, že s velkým kusem nepůjde na kontakt - geny jsou geny a čuňas je výzva
Předem dík za věcné rady
mám 10-ti měsíčního stafbulíka a chci ho používat k lovu. Pročetl jsem celé vlákno, ale z mně neznámých důvodů, jsou některé příspěvky prázdné, ačkoliv je na ně reagováno. Proto se omlouvám, pokud se budu ptát na něco, co sice už bylo probráno a komentováno, ale toto zmizelo v propadlišti fóra. Chci se zeptat:
1) psa vedete jako barváře = mám začít (po zkoušce vloh) barvářskou zkouškou? Doporučíte nejdřív zkoušku a až pak ostrou
práci, naopak, nebo je to fuk?
2) v lese se pes drží cca do 30-ti metrů ode mne - ve větší vzdálenosti "nepročesává" - mám se tím nějak plašit, nebo si
myslíte, že rádius sám zvětší (věkem, zkušeností, že toho zvedne víc?)
3) na čem začít stopu - vlečku? V současnosti nelovím (ještě nemohu, bo nemám myslivecké zkoušky), takže vláčet uloveného
zajíce atp., jak se dočítám v literatuře je pro mne problém.
4) a jen pro zajímavost. Jak dorážíte čuníčka, když na něm visí pes?
P.S.: info pro nemajitele stafbulíků: pořizoval jsem ho k dětem a nemohl jsem vybrat lépe. Holčičky si s ním mohou dělat co chtějí a on je příkladný stoik. Vůči ostatním psům není agresivní, ani submisivní a o rvačku nemá žádný zájem. S našimi kočkami se dělí o jídlo a spí spolu v pelíšku, ale když jsem mu v pátek ukázal přes plot živého 120 kg divočáka (resp. 5 divočáků - vzd. 2 m), přestal jsem mít strach, jestli není málo ostrý na zvěř. Bohužel mne přesvědčil, že se mohu rozloučit s nadějí, že s velkým kusem nepůjde na kontakt - geny jsou geny a čuňas je výzva

Předem dík za věcné rady
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne pát 22.3.2013, 13:22, celkem upraveno 2 x.
CZ 550 medium,7mm rem.mag.+Swarowski Z6i 2,5-15
Ruger No.1 9,3 x 74 R, Meostar 7x56
Stafordšírský bulteriér Alli Staf Anatol,Christopher Blue Nijada
http://jana-duchkova.webnode.cz/
V loveckém výcviku jsem totální začátečník - knihomol teoretik. Sice je to v pořadí můj 4. pes, ale nikdy jsem nelovil. S ovladatelností pejska nemám problém. Je chápavý, vnímavý, učí se rychle a na nějakou tvrdohlavost si nemohu stěžovat. Jde o to, abych nedělal chyby já.
Ten bod 4 asi už chápu. Dík za nápovědu.
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne pát 22.3.2013, 13:21, celkem upraveno 1 x.
Bál sem se, že uslyším něco podobného - ostatně není to jediná činnost, kde je praxe 90% úspěchu. Jenže já budu moct lovit dejme tomu za rok. Do té doby mi přijde škoda nesměrovat ho, ačkoliv nejsou podmínky ideální. Byl bych rád, kdybych z něj udělal LUPa už teď, kdy je "tvárný" a baví ho to (on naštěstí neví, že až budeme lovit, bude to větší zábava
)

- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Jinak videa a foky jsou na http://www.acosador.cz/ .
Po pravdě právě tvá videa jsou podnětem, který mne přivedl k myšlence, abych použil Stafbulíka k lovu. O jeho lovecké využitelnosti jsem v době jeho pořízení neměl ani páru a myslel sem, že si pro svou budoucí mysliveckou zálibu budu vychovávat jiného psa. Brody měl být "jen" kámoš do rodiny. Už to vnímám jinak
. Takže bych ti tímto chtěl veřejně poděkovat za tvé www stránky a že si dáváš tu práci s šířením osvěty
. Minimálně mně jsi nasměroval.

- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Ty nejsou moje, ty jsou RuStaffa.Já jsem na práci na pc ignorant 

nazdar pokud chceš mít psa jako barváře tak záleží jaké zkoušky chceš dělat jestli BZmp tam se dělá stopa nakapanou vepřovou barvou pokud BZH (ty jsou podle mě lepší) tak tam se šlape stopa spárky a to taky není problém zadní spárky sehnat a když nejsou tak se dají použít pachy zvěře a před zkouškami bych ho na ostrý lov nebral někteří psi pak nemají zájem o ůmělou stopu když si užijí ten adrenalin při lovu 

CZ 550 american 308win.
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Souhlas BZMP ,0,5 barvy,klec, kočka,postupně přidávat vzdálenost a čas.
Naposledy upravil(a) MiraDuchek dne pon 13.6.2011, 14:10, celkem upraveno 1 x.
- MiraDuchek
- Zkušený diskutér
Zvedavec:
trošku později a off-topic,ale třeba ti to pomůže (není to na bulla, ale na výcvik mladého psa amatérem který není myslivec)
1) obecně je lepší mít psa "vycvičeného na aport, poslušnost" než mu kdykoli dáš čuchnout ostré práce - takže poslušnost, nácviky, mrtvá zvěř, vepřová krev.. když všechno funguje,pak do praxe (praktici to dělají jinak, ale my jsme amatéři)
pes který nemá aport čehokoli tak mu nedávat teplou, riskuješ pudy....
2) záleží jakýho psa chceš, mít ohaře tak panikařím, my retrieveři jsme v pohodě, pes do 30 metrů od pána je radost (pes s prací po výstřelu), nechci pustit psa a pak 2 hodiny čekat až naběhne 8 km a přejedou ho 2 auta..- nepanikař..
3) stopu - začni stopou vůdce (vlohy retrieverů).. pes sleduje tvoji stopu, pouští ho pomocník-rozhodčí.., disciplína se přímo jmenuje "stopa vůdce" - pes jde po stopě pána který je pro něj bůh...(neřeším finty že si vůdce namastí boty špekem:-))) )
hlavní je psa naučit že musí čuchat s nosem dole a sledovat "tu vůni", ne že bude lítat jak trotl...
pak klidně vlečkama - vlečka je taková "mezihra" před barvou - v reálu nepůjde pernatá 200 metrů s lomama ..
ale platí bod 1 - pes který má naprostou poslušnost a přivolání, jakmile mu dáš čuchnout zvěře tak "zdivočí" ....
takže vlečky jsou dobré, ale chce to nepřetěžovat psa, dělat to zpočátku lehčí, pomáhat psu
to že nejsi myslivec neznamená že nemůžeš tahat mrtvoly po loukách
většina retriver vůdců nejsou myslivci
, chce to:
1) sehnat zvěř (myslivci, nákupzdomu.cz v sezoně, zamrazit)
2) najít si prostor (vlastní les, intravelán obce, nebo se domluvit s místníma myslivvcema za flašku-brigádu... tu 1-2 vlečky tě nechá natáhnout každej rozumnej člověk, když nejdeš blbě do zvěře kde hnízdí...
případně jsou různé výcvikové tábory, kurzy chovných stanic kde jsou domluveni přímo s MS a na určených prostorech trénují, tahají vlečky, aporty z vody atd...
před 2 roky jsem strávil týden tím že jsem v únoru, sněhu-břečce tahal vlečky, 15 za dopoledne, 15 za odpoledne pro výcvikovou skupinu 15 psů
kanady povolily už po 2 hodinách
o zátěži typu foťák, kamera, batoh se svačinou ani nemluvě, do toho pršelo... proto mi libovolný MS nácvik přijde jako lážo-plážo 
u mladého psa socializuj, socializuj, poslušnost, přivolání, aport.. a "chuťové práce" jako vlečky, barvu, slídění přidávej pomalu, za odměnu... ti psi to mají v sobě.. není nic horší než pustit loveckýho psa nepřivolatelnýho do zvěře.
trošku později a off-topic,ale třeba ti to pomůže (není to na bulla, ale na výcvik mladého psa amatérem který není myslivec)
1) obecně je lepší mít psa "vycvičeného na aport, poslušnost" než mu kdykoli dáš čuchnout ostré práce - takže poslušnost, nácviky, mrtvá zvěř, vepřová krev.. když všechno funguje,pak do praxe (praktici to dělají jinak, ale my jsme amatéři)
pes který nemá aport čehokoli tak mu nedávat teplou, riskuješ pudy....
2) záleží jakýho psa chceš, mít ohaře tak panikařím, my retrieveři jsme v pohodě, pes do 30 metrů od pána je radost (pes s prací po výstřelu), nechci pustit psa a pak 2 hodiny čekat až naběhne 8 km a přejedou ho 2 auta..- nepanikař..
3) stopu - začni stopou vůdce (vlohy retrieverů).. pes sleduje tvoji stopu, pouští ho pomocník-rozhodčí.., disciplína se přímo jmenuje "stopa vůdce" - pes jde po stopě pána který je pro něj bůh...(neřeším finty že si vůdce namastí boty špekem:-))) )
hlavní je psa naučit že musí čuchat s nosem dole a sledovat "tu vůni", ne že bude lítat jak trotl...
pak klidně vlečkama - vlečka je taková "mezihra" před barvou - v reálu nepůjde pernatá 200 metrů s lomama ..
ale platí bod 1 - pes který má naprostou poslušnost a přivolání, jakmile mu dáš čuchnout zvěře tak "zdivočí" ....
takže vlečky jsou dobré, ale chce to nepřetěžovat psa, dělat to zpočátku lehčí, pomáhat psu
to že nejsi myslivec neznamená že nemůžeš tahat mrtvoly po loukách

1) sehnat zvěř (myslivci, nákupzdomu.cz v sezoně, zamrazit)
2) najít si prostor (vlastní les, intravelán obce, nebo se domluvit s místníma myslivvcema za flašku-brigádu... tu 1-2 vlečky tě nechá natáhnout každej rozumnej člověk, když nejdeš blbě do zvěře kde hnízdí...
případně jsou různé výcvikové tábory, kurzy chovných stanic kde jsou domluveni přímo s MS a na určených prostorech trénují, tahají vlečky, aporty z vody atd...
před 2 roky jsem strávil týden tím že jsem v únoru, sněhu-břečce tahal vlečky, 15 za dopoledne, 15 za odpoledne pro výcvikovou skupinu 15 psů

u mladého psa socializuj, socializuj, poslušnost, přivolání, aport.. a "chuťové práce" jako vlečky, barvu, slídění přidávej pomalu, za odměnu... ti psi to mají v sobě.. není nic horší než pustit loveckýho psa nepřivolatelnýho do zvěře.
ZKM 456
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
Fabarm Elos C
Beretta 682 special skeet (bez gold a bez E)
W-Vanguard, .308W, 4-16x50 Vortex PST
- fesoj
- Zkušený diskutér
Tedy Petře, já zírám... Nějakou tu literaturu na tohle téma jsem už přečetl, také jsem s pejsky složil pár zkoušek, ale takhle "v kostce" shrnout všechno podstatné - klobouk dolů. Všechno sedí jak prdel na hrnci, k tomu není co dodat, jen snad, že při výcviku je nutná trpělivost, trpělivost a zase trpělivost.
Kritériem pravdy je praxe.